facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τσίπρας: Μεγάλη η πρόοδος με πΓΔΜ, δεν φτάσαμε στο τέλος

Είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Όπως είπε, η πρόοδος που έγινε ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι ακόμα πολλά τα ανοικτά ζητήματα καθώς είναι μια περίπλοκη διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό συναντήθηκε χθες το βράδυ -μια συνάντηση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να ξανασυναντηθούμε. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να καλύψουμε».

Εξετάζουμε βήμα προς βήμα τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν επόμενα βήματα, με στόχο, αν είναι δυνατόν, να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου».

«Καλοδεχούμενη» η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια εθνική θέση διατυπωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Ο πήχης είναι ψηλά αλλά αυτό είναι θετική εξέλιξη, γιατί δεν επιδιώκουμε εύθραυστη συμφωνία αλλά μία που θα αντέξει στον χρόνο και θα υιοθετηθεί από τους δύο λαούς. «Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, τη διεξάγουμε με σοβαρότητα εδώ και πολύ χρόνο. Εχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι άκουσε με χαρά χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται με τρόπο που στηρίζει την εθνική θέση. «Αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε καλά ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφορετικές απόψεις». Όπως είπε, ο ίδιος είναι διαθέσιμος για ενημέρωση όσων ζητήσουν, αν και είπε ότι δεν είμαστε σε καμπή που να απαιτεί Συμβούλιο Αρχηγών.

Σημείωσε δε ότι το θέμα της αντιπολίτευσης είναι κρίσιμο και για την πΓΔΜ, που θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμά της. Αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το τι έχει συμφωνηθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι σε τέτοιες διαπραγματεύσεις «ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα».

Η έξοδος από το πρόγραμμα
Αναφορικά με τις συζητήσεις με Μακρόν και Μέρκελ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, την έξοδο από μνημόνιο τον Αύγουστο και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. «Και οι τρεις βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη. Αυτή της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα στον Ιούνιο», δήλωσε.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε αποκτήσει όλοι εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Όταν φτάνουμε στο τέλος υπάρχει πιο σκληρή στάση αλλά πάντοτε στο τέλος της ημέρας – η Ευρώπη αυτή τη μαγεία έχει- ένας συμβιβασμός επιτυγχάνεται. Το ζήτημα είναι αυτός να είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός».

Αυτή τη φορά έχουμε ούριους ανέμους με το μέρος μας γιατί η επιτυχία θα είναι επιτυχία της Ευρώπης σημείωσε.

«Μαθαίνω ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας μας, έστω και την τελευταία στιγμή. Ας είναι αρκεί να έχουμε μια εξέλιξη που θα καθιστά την Ελλάδα να έχει διαρκή και σταθερή έξοδο στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο».

Η Σύνοδος Κορυφής
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί η θετική ευρωπαϊκή ατζέντα που αφορά τη στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την προώθηση της έρευνας και της ψηφιακής πολιτικής.

Για τα Βαλκάνια τόνισε ότι η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι στρατηγικός στόχος, τώρα που η χώρα εξέρχεται από την κρίση και παράλληλα καταφέρνει να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Χαρακτήρισε πρόταγμα να ανακτήσει η χώρα ουσιαστικό και ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Όπως είπε, προωθείται σειρά πρωτοβουλιών στην περιοχή για τη συνεργασία και την ανάπτυξη.
Εμφαση έδωσε και στο θέμα του κομβικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια. Για το κοινό καλό όλων, Βαλκανίων και ΕΕ, πρέπει να ενισχύσουμε την ενταξιακή πορεία των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα με βάση τους κανόνες.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news