facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Απίστευτο μπάχαλο στον ΕΦΚΑ: Το λογισμικό εμποδίζει την έκδοση συντάξεων!

Απίστευτο μπάχαλο επικρατεί στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, σε σημείο ακόμη και σε «καθαρές αιτήσεις», που έχουν βεβαιώσεις για το χρόνο ασφάλισης από όλα τα Ταμεία και βεβαίωση μη οφειλής σε κανένα Ταμείο, να μην μπορούν να εκδοθούν αποφάσεις με οριστική σύνταξη!

Το πρωτοφανές μπάχαλο στοιχίζει σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους τη μη έκδοση σύνταξης επί μία διετία, και η πιο τρανταχτή απόδειξη είναι ότι το μπάχαλο το επιβεβαιώνει ακόμη και το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ταλαιπωρία
Απίστευτη η ταλαιπωρία, άγνωστη η έκδοση χιλιάδων αποφάσεων, και οι δικαιολογίες δίνουν και παίρνουν. Δεν βγαίνουν οριστικές αποφάσεις, λένε τα έγγραφα, λόγω έλλειψης… λογισμικού στον ΕΦΚΑ!

Το θέμα έχει φτάσει και στο γραφείο του Μαξίμου για την καθημερινότητα που δέχεται αιτήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kathimerinotita.gov.gr. Και εκεί όμως σηκώνουν ψηλά τα χέρια στο θέμα της έκδοσης συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Ακόμη και η ομάδα παρά τω Μαξίμου, δηλαδή, για θέματα καθημερινότητας που έχει επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη (αποκαλούμενο και ως «καθοδηγητή» του Τσίπρα) σηκώνει ψηλά τα χέρια!



Τουτέστιν, ούτε με… το μέσον του Φλαμπουράρη δεν βγαίνουν οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ! Ισως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους αποπομπής του τέως διοικητή του Θανάση Μπακαλέξη. Ομως οι άλλοι δύο που μένουν στον ΕΦΚΑ ως υποδιοικητές (Σέμπος και Τσακίρης) τι κάνουν; Και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εκτός από το να βολιδοσκοπεί για υποψήφιους διοικητές, τι πράττει για να βγει από το τέλμα ο ΕΦΚΑ… οψέποτε βρεθεί κατάλληλος διοικητής;


«Καθαρές» αιτήσεις
Το ανεξήγητο μάλιστα είναι ότι σε πολλές χιλιάδες από τις υποβληθείσες αιτήσεις ούτε χρέη υπάρχουν, αλλά ούτε καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων για το χρόνο ασφάλισης. Παρά ταύτα, οι οριστικές συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης με αίτηση από 13/5/2016 και μετά καθυστερούν και έχουν βάλει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 ασφαλισμένους στον γύψο για πάνω από 2 χρόνια!
Ολες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 13 Μαΐου 2016 με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης δεν έχουν πάρει οριστική απόφαση, παρά μόνο την προσωρινή σύνταξη που ειδικά στη διαδοχική ασφάλιση είναι σημαντικά μικρότερη έναντι της οριστικής.

Τέχνασμα…
Το ασφαλιστικό «κερδίζει» από αυτές τις αιτήσεις γιατί δίνει μικρότερη προσωρινή απ’ ό,τι θα πλήρωνε με οριστική απόφαση. Μήπως είναι ένα νέου τύπου τέχνασμα για να φαίνονται συγκρατημένες οι δαπάνες συντάξεων καθώς η… μονιμότητα προσωρινής σύνταξης αποτρέπει αναδρομικά από την έκδοση οριστικών συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση;

Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι ένας στους δύο από όσους έχουν προσωρινή παίρνει λιγότερα σε σχέση με την οριστική σύνταξη, και επί της ουσίας «δανείζει» τον ΕΦΚΑ με λεφτά που δικαιούται μεν αλλά δεν τα εισπράττει!

Καθημερινά ο αριθμός των αιτηθέντων σύνταξη με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης μεγαλώνει. Οι περισσότερες αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα από τον Μάιο του 2016, δηλαδή για διάστημα δύο ετών.

Ο ΕΦΚΑ βγάζει συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ως 12/5/2016, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Ομως για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και υποβάλλονται από 13/5/2016, δηλαδή μετά το νόμο Κατρούγκαλου, επικρατεί απόλυτο χάος, και αποδεικνύεται με ντοκουμέντα που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Έλλειψη λογισμικού
Το πιο πειστικό ντοκουμέντο είναι ότι ακόμη και η κυβερνητική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (www.kathimerinotita.gov.gr), που έχει επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης και «σηκώνει τα χέρια ψηλά» λέγοντας στους πολίτες: «Λυπούμαστε, δεν έχουμε απάντηση».

Ασφαλισμένος με χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΝΑΤ, ενώ έχει πάρει βεβαιώσεις από όλα τα Ταμεία ότι πληροί τις προϋποθέσεις για σύνταξη με διατάξεις ΝΑΤ, περιμένει 2 χρόνια γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει, λέει, «λογισμικό» για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης!!!

Στην ίδια μοίρα είναι όλες σχεδόν οι αιτήσεις με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης από τα μέσα 2016!

Ατελέσφορη αποδεικνύεται και η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, αλλά η έλλειψη μηχανογραφικού προγράμματος για να βγουν οι συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση!!!
Ατελέσφορη και η παρέμβαση της ομάδας «kathimerinotita» του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη που, παρά τα e-mails σε υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ, απαντά στον πολίτη: «Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, δεν έχουμε πάρει απάντηση. Θα σας ενημερώσουμε»!

«Γολγοθάς» για δύο χρόνια και βλέπουμε…
Το ιστορικό που δείχνει το απόλυτο αλαλούμ στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

1. Τον Ιούνιο του 2016 ο ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση στο ΝΑΤ-ΕΦΚΑ για σύνταξη, καθώς το ΝΑΤ είναι τελευταίο Ταμείο και πληροί σε αυτό τις διατάξεις για οριστική σύνταξη.

2. Τον Ιούλιο του 2016 βγαίνει η προσωρινή σύνταξη με 655 ευρώ και το ΝΑΤ λέει στην απόφασή του (παρ. 4) ότι δίδεται προσωρινή επειδή προς το παρόν είναι αδύνατη η έκδοση οριστικής σύνταξης.

3. Ο ασφαλισμένος αρχίζει έναν μαραθώνιο για να πάρει από τα προηγούμενα Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης. Οι βεβαιώσεις βγαίνουν και λένε ότι έχει στο ΙΚΑ 3,8 χρόνια, στον ΟΑΕΕ 12 χρόνια και στο ΝΑΤ 14,9 έτη. Συνολικά και με το ειδικό καθεστώς αδειών, που το ΝΑΤ τις λογίζει συντάξιμες, ο ασφαλισμένος έχει 31 χρόνια και δικαιούται κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης από το ΝΑΤ ενώ επίσης δικαιούται επικουρική σύνταξη από το ΚΕΑΝ με διατάξεις διαδοχικής.

4. Οι μήνες κυλούν και φτάνει Νοέμβριος 2017. Παρότι κανένα Ταμείο δεν έχει εκκρεμότητα, εντούτοις η σύνταξη δεν βγαίνει. Ο ασφαλισμένος έχει απευθυνθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα για θέματα καθημερινότητας του κ. Αλ. Φλαμπουράρη και επίσης έστειλε γράμμα (e-mail) και στον Συνήγορο του Πολίτη.

5. Τον Ιούλιο του 2017 το γραφείο Μαξίμου για την καθημερινότητα του πολίτη (www.kathimerinotita.gov.gr) του απαντά ότι το αίτημα παρελήφθη και έχει προωθηθεί: α) στο γραφείο του διοικητή ΕΦΚΑ (Μπακαλέξης), β) στο γραφείο του διοικητή ΕΤΕΑΕΠ (Καποτάς) και γ) στο υπουργείο Εργασίας (τμήμα διαδοχικής ασφάλισης).

6. Λίγους μήνες μετά έρχεται η ψυχρολουσία, καθώς το γραφείο Μαξίμου για την καθημερινότητα του πολίτη (www.kathimerinotita.gov.gr) απαντά μήνα Σεπτέμβριο ότι «μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, δεν έχουμε απάντηση», ενώ τον Νοέμβριο του 2017 έρχεται και η απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη που λέει ότι η αίτηση δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα στον ΕΦΚΑ για να προχωρήσουν τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης (σ.σ.: λογισμικό)! Και ενημερώνει τον καταταλαιπωρημένο ασφαλισμένο ότι, όπως είπαν από τον ΕΦΚΑ στον Συνήγορο του Πολίτη, ελπίζουν το πρόβλημα να λυθεί μέχρι τέλος του 2017!

7. Μπήκε το 2018 και είμαστε στον Μάιο. Ο ασφαλισμένος ζει με τα 655 ευρώ της προσωρινής σύνταξης από τον Ιούνιο του 2016! Το πρόβλημα δεν λύθηκε, και το χειρότερο, αν όχι ο απόλυτος παραλογισμός, είναι το έγγραφο που του έστειλε ο ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο του 2018 και του λέει να απευθυνθεί στο ΝΑΤ για να βρει άκρη με τη σύνταξή του!!! Σημειωτέον ότι μετά τον ΕΦΚΑ δεν υπάρχουν τα άλλα Ταμεία. Το ΝΑΤ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ δεν υφίστανται ως φορείς ασφάλισης, παρά μόνον ως τομείς για να κρίνουν συνταξιοδοτικές διατάξεις δικών τους ασφαλισμένων. Ολα τα Ταμεία έχουν «ταμπέλα» ΕΦΚΑ από 1ης/1/2017. Κι όμως ο ασφαλισμένος πήρε χαρτί από τον ΕΦΚΑ όπου του λένε να πάει στο… ΕΦΚΑ-ΝΑΤ για να βγάλει άκρη με τη μη έκδοση οριστικής σύνταξης ύστερα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας, εμπαιγμού και κοροϊδίας.

eleftherostypos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news