facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Αλ. Τσίπρας για την πΓΔΜ

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ πέρασε στις 9:30 πμ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εθνική γραμμή» όπως είπε με βάση την οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και στην οποία συμφωνούν όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τουλάχιστον όσες έχουν διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μας βαρύνει η ευθύνη της συλλογικής συνεννόησης, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θέλουμε βιώσιμη λύση που θα αντέξει στο χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων.

Αυτή η λύση όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόσο για το θέμα του ονόματος, όσο και για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μία δύσκολη υπόθεση που η κυβέρνηση διαχειρίζεται με ευθύνη, ενώ πρόσθεσε ότι ενημερώνει και θα ενημερώσει και μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τονίζοντας ότι σε κρίσιμα εθνικά θέμαατα πρέπει να επιδιώκεται εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Παυλόπουλος του απάντησε ότι σε εθνικά θέματα όπως αυτό της πΓΔΜ η διαμόρφωση όσο το δυνατόν μίας κοινής γραμμής είναι ιδιαίτερης σημασίας τονίζοντας ότι αυτό είναι κόμα πιο σημαντικό γιατί όπως είπε οι διαφορές των πολιτικών δυνάμεων είναι θεμιτές και ίσως φυσικές, όμως τα εθνικά θέματα απαιτούν όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στο χρόνο και γιατί όσο μεγαλύτερη συναίνεση τόσο πιο δυνατή είναι «βγαίνει» η χώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας μίλησαν για την ανάγκη όσο ευρύτερης συναίνεσης στο Σκοπιανό πάνω στις δύο βασικές εθνικές γραμμές για μία ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔ.

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο ο κ.Τσίπρας ενημέρωσε την κυρία Φώφη Γεννηματά και σύμφωνα με πληροφορίες της είπε ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» και ότι επιδιώκει ένα όνομα erga omnes και λύση στα θέματα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος. Από τι άλλη πλευρά η κυρία Γεννηματά είπε στον Πρωθυπουργό ότι είναι κάθετα αντίθετη με την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε επίσης και με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη, όπου του επανέλαβε ότι δεν συζητά το όνομα περί «Μακεδονίας του Ιλεγκεν». Ο κ. Θεοδωράκης του τόνισε ότι έχει πολλές επιφυλάξεις με το όνομα και ότι στάση του θα εξερτηθεί από την τελική λύση.

Ο κ.Τσίπρας καίτοι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ενημέρωνε σήμερα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικά, επικοινώνησε τελικά χθες με τον πρόεδρο της ΝΔ νωρίς το απόγευμα, πριν απο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ «ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ απορρίπτει την εν λόγω ονομασία υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Την απόλυτη διαφωνία της με την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό εξέφρασε εν τω μεταξύ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη Novartis, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Πρόκειται για την επιτομή επιστροφής αλυτρωτισμού» είπε η κυρία Γεννηματά αναφερόμενη στην ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν και τόνισε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι συζητά μια τέτοια ονομασία. «Ελπίζω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στη διαπραγμάτευση του ονόματος αυτού» συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news