facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Εξαγορά θητείας από τα 33 έτη και ανατροπές στην αναβολή στράτευσης

Αλλαγές στις αναβολές στράτευσης και στο όριο ηλικίας για εξαγορά θητείας προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται ότι μειώνεται το όριο ηλικίας για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. στα 33 έτη (από τα 35 που ισχύει σήμερα).

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση που παρουσιάζουν πρώτα τα dikaiologitika.gr για την διαδικασία κατάταξης, στρατολογικής τακτοποίησης, προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για όσους έχουν συμπληρώσει το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους ορίζεται ότι:

«Στις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 3421/2005 (Α΄ 302) υπάγονται, εφόσον επιθυμούν, όσοι έχουν συμπληρώσει το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους και έχουν εκπληρώσει χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας είκοσι (20) ημερών, ανεξάρτητα αν υπηρετούν ή τελούν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Όσοι συμπλήρωσαν το τριακοστό τρίτο (33ο) έτος της ηλικίας τους και διατελούν εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, πλην όμως δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, που απαιτείται για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης, μπορούν να ζητήσουν την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ).».

Στην απόφαση προβλέπονται και αλλαγές για την αναβολή της θητείας και στα δικαιολογητικά που προσκομούνται από ειδικές κατηγορίες στρατευσίμων και ειδικότερα για τους δορισμένους γιατρούς ή τους προς απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.

Όπως ορίζει η απόφαση για τη χορήγηση των αναβολών, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία με αίτησή τους τα παρακάτω δικαιολογητικά: α. Οι διορισμένοι ή γραμμένοι για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις από τις οποίες προκύπτει: (1) Η συνολική διάρκεια που απαιτείται για την απόκτηση ειδικότητας. (2) Ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα (κλινική, νοσοκομείο, εργαστήριο) έχει αναγνωρισθεί ως ίδρυμα ειδίκευσης ιατρών από το Υπουργείο Υγείας αν είναι του εσωτερικού ή από την αρμόδια υπηρεσία του ξένου κράτους αν είναι του εξωτερικού.

Το ίδιο προβλέπεται όμως και για κατόχους διδακτορικού διπλώματος που διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες. Τα δικαιολογητικά για την αναβολή των επιστημόνων ορίστηκαν τα κάτωθι:

(1) Αντίγραφο του διδακτορικού διπλώματος που έχουν αποκτήσει.

(2) Πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις του τμήματος ανθρώπινων πόρων ή της γραμματείας του οικείου εκπαιδευτικού επιστημονικού ιδρύματος, από τις οποίες να προκύπτουν η ιδιότητα με την οποία απασχολούνται σε αυτό, η χρονική διάρκεια της απασχόλησής τους, η επίδοση στις επιστημονικές εργασίες ή έρευνες και η απήχηση που έχουν αυτές στους διεθνείς ερευνητικούς και επιστημονικούς κύκλους. Για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, οι πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Τα ως άνω έγγραφα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι δύο (2) μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.

(3) Κατάσταση από την οποία να προκύπτουν αναφορές άλλων ερευνητών-επιστημόνων στο δημοσιευμένο έργο τους.

(4) Βιογραφικό σημείωμα.

(5) Οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο, σχετικό με την επίδοσή τους σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν τα εν λόγω δικαιολογητικά υποβληθούν αργότερα, η αναβολή χορηγείται, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι προϋποθέσεις υπήρχαν κατά την ημερομηνία που όφειλαν να καταταγούν.

Τα δικαιολογητικά για τους διδακτορικούς υποβάλλονται μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας λήξης ή διακοπής της αναβολής κατάταξής τους. Τα εν λόγω δικαιολογητικά διαβιβάζονται από τις Στρατολογικές Υπηρεσίες εντός πέντε (5) ημερών, με λεπτομερή αναφορά, απευθείας στη Διεύθυνση Νομικού Σώματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Ομοίως, διαβιβάζονται και οι αιτήσεις, που κατατίθενται για δεύτερη φορά, μετά από προηγούμενη απόρριψη αιτήματος για ουσιαστικούς λόγους.

Αντίθετα, επιστρέφονται από τις Στρατολογικές Υπηρεσίες στους ενδιαφερομένους, με αιτιολογημένη πράξη, δικαιολογητικά που υποβάλλονται εκπρόθεσμα ή μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας εφόσον από αυτά προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή εφόσον τα δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Η Διεύθυνση Νομικού Σώματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας θα μεριμνά για την εξέταση των αιτημάτων για τη χορήγηση της ανωτέρω αναβολής κατάταξης, εντός δύο (2) μηνών από τη λήψη του σχετικού φακέλου.

Οι καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην εκάστοτε συνεδρίαση της επιτροπής είναι όμοιας ή συγγενούς ειδικότητας προς το γνωστικό πεδίο του εξεταζόμενου φακέλου. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει κατά τις εργάσιμες ημέρες και όχι εργάσιμες ώρες και με βάση τα στοιχεία του φακέλου κάθε υπόθεσης, εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη χορήγηση ή μη της αναβολής και, σε περίπτωση θετικής εισήγησης, για τη διάρκειά της.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίζει εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή της εισήγησης της επιτροπής.

Για όσους το αίτημα αναβολής κατάταξης απορρίπτεται, υποχρεούνται να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με την πρώτη υπόχρεη Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) μετά παρέλευση μηνός από την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα με άλλη διάταξη της απόφαση στους ανυπότακτους που καλούνται για κατάταξη μετά τη διακοπή της ανυποταξίας τους, δεν χορηγείται η αναβολή. Αυτοί, μετά τη διακοπή της ανυποταξίας τους, μπορούν να παρέχουν δικαίωμα αναβολής υπηρετούντος αδελφού σε αδελφό που καλείται για κατάταξη ταυτόχρονα με αυτούς.

Οι αδελφοί που καλούνται για κατάταξη κατά τον ίδιο μήνα, ανεξάρτητα από τον Κλάδο και την ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί ο καθένας από αυτούς, λογίζονται ότι καλούνται ταυτόχρονα. Στην περίπτωση αυτή, κατατίθεται στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, επιπλέον των δικαιολογητικών , και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο παρέχων το δικαίωμα αδελφός δηλώνει τη συναίνεσή του για τη χορήγηση της αναβολής κατάταξης υπηρετούντος αδελφού στον ταυτόχρονα καλούμενο αδελφό ή στους ταυτόχρονα καλούμενους αδελφούς του. Η υπεύθυνη δήλωση δεν υπόκειται σε ανάκληση και είναι απαλλαγμένη από όρους, αιρέσεις ή επιφυλάξεις.

Παράλληλα προβλέπει και αλλαγές και στην αναβολή κατάταξης όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια

Οι Στρατολογικές Υπηρεσίες, μετά την εγγραφή σε μητρώα αρρένων όσων αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια, τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα χορήγησης της αναβολής. Η αναβολή χορηγείται και αυτεπάγγελτα, στην περίπτωση που τα απαιτούμενα στοιχεία προκύπτουν από την απόφαση εγγραφής τους στα μητρώα αρρένων.

Η διάρκεια της αναβολής δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το τεσσαρακοστό πέμπτο (45ο) έτος της ηλικίας τους.

Σχετικά με την αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας σε ΕΔ συμμαχικού κράτους ή Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αναγνώριση του χρόνου, η αλληλογραφία επιστρέφεται στη Στρατολογική Υπηρεσία για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες, αντίγραφο δε αυτής τηρείται στο αρχείο της Διοίκησης Στρατολογικών Υπηρεσιών. Στην περίπτωση που ο χρόνος που αναγνωρίστηκε δεν καλύπτει το χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οφείλουν να εκπληρώσουν, προγραμματίζονται προς εκπλήρωση του υπολοίπου των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Όσοι αναγνωρίζουν χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας τουλάχιστον τριών (3) μηνών, μπορούν να εξαγοράσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας που οφείλουν να εκπληρώσουν, εντός διμήνου από την ημερομηνία που αποδεδειγμένα έλαβαν γνώση της υπαγωγής τους στο άρθρο 56 του ν. 3421/2005. Αν το αίτημα εξαγοράς δεν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν πλέον να εξαγοράσουν το υπόλοιπο των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και υποχρεούνται να το εκπληρώσουν

dikaiologitika

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news