facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Σε κίνδυνο η συμφωνία της 21ης Ιουνίου - έγιναν μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα

Σε… εμβρυακό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση: μόνο τα 3 από τα - 88 συνολικά - προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, που θα κρίνουν την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, μπορούν να χαρακτηριστούν εντελώς έτοιμα.

Ο λόγος για μια εξαιρετικά χαμηλή επίδοση που καταδεικνύει μια.. μηδενική πρόοδο, τουλάχιστο στους αριθμούς. Και τούτο δεδομένου ότι η προηγούμενη άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, με το ΥΠΟΙΚ να αναφέρεται τότε σε μία προσπάθεια και σε "άγχος" για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τις πληροφορίες λίγο καιρό αργότερα να κάνουν λόγο για 12 προαπαιτούμενα που είναι… σχεδόν έτοιμα.

Ο τελευταίος απολογισμός ολοκληρώθηκε ενόψει της προετοιμασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, προς το παρόν σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των επικεφαλής με το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο στις 16 Μαΐου. Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μέρες πριν, στις 14 Μαΐου. Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Euroworking Group αλλά και θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα.

Ανησυχίες για τον χρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται πλέον, μεταξύ των Θεσμών, σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει εγκαίρως όλα όσα έχει δεσμευθεί, ούτως ώστε να μην χαθεί το ορόσημο της συνολικής πολιτικής συμφωνίας την 21η Ιουνίου (σύνοδος του Eurogroup). Έως τότε θα πρέπει όχι μόνο να καταστεί εφικτή η πρώτη τεχνική συμφωνία (SLA), δηλαδή η συμφωνία για το τελικό περιεχόμενο αυτών των 88 προαπαιτούμενων, αλλά και να υλοποιήσει η κυβέρνηση όλο το εφαρμοστικό έργο.

Ο λόγος για το έργο που περιλαμβάνει εφαρμοστικό νόμο/νόμους αλλά και την ολοκλήρωση μιας σειράς εφαρμοστικών διαδικασιών μερικές εκ των οποίων είναι εξαιρετικά περίπλοκες αλλά και εντελώς αναγκαίες από την πλευρά των δανειστών. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας στελέχωσης του δημοσίου, την ολοκλήρωση των νέων αντικειμενικών αξιών και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την αναμόρφωση των επιδομάτων, σειρά από δύσκολες παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά ενέργειας, την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, αλλά και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή ο νέος πολυετής προϋπολογισμός, στον οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το αν εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς οι περικοπές το αφορολόγητο (μαζί με αυτές στις συντάξεις). Και τούτο με το ΔΝΤ να έχει ήδη πει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να διατυπώσει στη θέση του πριν από την 4η Ιουνίου, όταν θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018.

Προειδοποίηση Κουτεντάκη για επιστροφή αβεβαιότητας

Αλλά και στην χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (σ.σ. την πρώτη που γίνεται υπό τη νέα σύνθεση του Γραφείου με Συντονιστή τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη), για την αξιολόγηση επισημαίνεται ότι "η αποφυγή εντάσεων στις διαπραγματεύσεις και καθυστερήσεων στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι κρίσιμη προϋπόθεση ώστε να μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα και να μην υπάρξει επιστροφή της αβεβαιότητας". "Προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής", επισημαίνεται στην έκθεση.

Το γραφείο επισημαίνει ακόμη ότι "η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος εφόσον συνδυαστεί με την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς ανάπτυξης".

Στην έκθεση ζητείται επίσης να δοθεί τέλος στις γενικευμένες ρυθμίσεις οφειλών καθώς αποδυναμώνουν την συμμόρφωση και υπολογίζεται σε 130 δισ. ευρώ το χρέος προς εφορίες και ταμεία. Επίσης το Γραφείο καλεί σε ελάχιστη πολιτική συναίνεση για ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής. Εκτιμά ότι θα είναι πιο ακριβή η έξοδος λόγω των προαπαιτούμενων με τα οποία θα συνδεθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος γιατί θα επηρεάσουν τις αγορές, ενώ παραθέτει τις "παρενέργειες" που έχουν τα υπερλεονάσματα

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news