facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Euractiv: Νέο κύμα προσφύγων φοβούνται οι Βρυξέλλες μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ανησυχία πυροδοτεί στις Βρυξέλλες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιτρέπει σε όσους πρόσφυγες φτάνουν στο εξής στη χώρα μας να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα, την ώρα που όσοι βρίσκονται ήδη σε Μυτιλήνη, Σάμο Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω ήδη και ζουν σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016 θα παραμείνουν σε αυτό.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ένωσης χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο Euractiv την απόφαση ως πηγή «μεγάλης ανησυχίας». Όπως εξηγούσα Η προοπτική νέων αφιχθέντων, που θα μπορούν γρήγορα να φτάνουν από τα νησιά στην κυρίως χώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να εγκατείπουν την Τουρκία, όπως εξήγησε. Eν πολλοίς οι Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει το Euractiv, φοβούνται ένα νέο κύμα προσφύγων, που θα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα, που αναμεταδίδει και το Reuters, η προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές από την Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος να αποτραπεί μία επανάληψη του 2015, όταν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας.

«Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της έχουν πετύχει να σταματήσουν τις ροές μέσω του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων εν πολλοίς χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Εάν νέοι αιτούντες είναι ελεύθεροι να κινηθούν, θα μπορούσε κανείς να αναμένει ένα νέο κύμα προς τις πιο εύπορες χώρες της Ε.Ε.» αναφέρει το Euractiv.

Eπισημαίνει πάντως πως σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές η Ελλάδα θα ανοίξει τέσσερα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Προσθέτει δε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, που έχουν τεθεί, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, που ζητούν άσυλο να μένουν στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, με τον αριθμό να είναι διπλάσιος εκείνου, που στην πραγματικότητα οι εγκαταστάσεις μπορούν να φιλοξενήσουν.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news