facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απρέπειες για "Τουρκικά Ίμια" μετά το βρυξελλιώτικο "χαστούκι"

Με τις γνωστές απρέπειες, περί τουρκικών Ιμίων αλλά και για την Κύπρο, αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βρυξελλιώτικο "χαστούκι". Μετά την πρόταση-κόλαφος που υιοθέτηκε για να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη αυριανή συνεδρίαση, η τουρκική διπλωματία υποστηρίζει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι οι "βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία."

Καταφέρθηκε μάλιστα με ιταμό ύφος εναντίον των ευρωπαικών θεσμών για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για την αποτυχία στο Κραν Μοντανα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών:

"Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ είναι να αναδειχθεί ως αρμόδια διαιτητή ή του δικαστηρίου και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης» όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται ως «εν λευκώ» από την ΕΕ με τα κράτη μέλη σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και ορίζει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης από τους Έλληνες Κυπρίους για ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για την αδιέξοδα.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια."

Όλη η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εδώ

onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news