facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Λουκέτο ή διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ, το δίλημμα γιατρών

Σε ομαδική καταγγελία των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ προσανατολίζονται οι γιατροί της Αθήνας, που καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας ότι τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση στους γιατρούς-μέλη του να υπογράψουν νομικό κείμενο, το οποίο θα αναρτηθεί σε ειδική πλατφόρμα, και με το οποίο θα ζητούν συλλογική σύμβαση σε επίπεδο ιατρικού συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «μόλις υπογράψει ένας κρίσιμος αριθμός γιατρών που θα πλησιάζει το σύνολο, θα προχωρήσουμε και σε διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ». Ειδική επιτροπή θα καθορίσει μια ελάχιστη τιμή αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης, της ιατρικής πράξης και της εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, την οποία θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.

Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις για το ύψος των ποσών που καλούνται να πληρώσουν ως clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης από τους παρόχους προς τον ΕΟΠΥΥ), και το οποίο σε κάποιες εξετάσεις, όπως π.χ. τα υπερηχογραφήματα, φτάνει σε ποσοστό το 48%. Οπως ανέφεραν, χθες, σε ειδική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι συλλόγων γιατρών και δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας είναι καταστροφική για τους παρόχους, καθώς στηρίζεται στη λογική «περικόπτω ό,τι θέλω και όποτε θέλω – πληρώνω όταν θέλω». Η πολιτική αυτή, πρόσθεσαν, οδηγεί σε κλείσιμο πολλά ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια που μέχρι τώρα «έβαζαν πλάτη» στο σύστημα.

Πέρα από την οικονομική εξόντωση, το ιατρικό σώμα μαστίζεται και από την ανεργία (28% των μελών του ΙΣΑ είναι είτε άνεργοι είτε υποαπασχολούνται) που με τη σειρά της οδηγεί στη μετανάστευση. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, την τελευταία δεκαετία έχουν αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο εκτός Ελλάδας περίπου 13.000 γιατροί. Μόνο από την αρχή του έτους έως σήμερα 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους γιατρούς. «Μας χειροκροτούν και μας ευχαριστούν όλα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Εν τω μεταξύ, από επεισόδια μεταξύ μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και ΜΑΤ χαρακτηρίστηκε η χθεσινή διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εργαζόμενοι, που καταγγέλλουν ότι τους χτύπησαν τα ΜΑΤ, διαμαρτύρονται για τις δρομολογούμενες αλλαγές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία με τη μείωση των κλινών οξέων περιστατικών.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news