facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Μη βάζετε σημαίες στα Ιμια και λουλούδια σε βραχονησίδες

Ζητάει και τα ρέστα ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση Φαρούκ Καιμακτσί, καλώντας την Ελλάδα να αποφεύγει να ανεβάζει σημαίες σε νησιά και βραχονησίδες γιατί αυτό..προκαλεί την Τουρκία. Και φυσικά επιμένει στις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις οτι δηλαδή το καθεστώς νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Για τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία ο Τούρκος πρέσβης προσπαθεί να μας πείσει ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία λειτουργεί αυτόνομα και δεν δέχεται εντολές από την εκτελεστική εξουσία!! και καλεί την Ελλάδα να περιμένει την δικαστική κρίση. Μάλιστα στέλνει και μήνυμα στην Ευρώπη ότι όσο πιέζει τόσο δυσκολεύει τα πράγματα. Ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ μίλησε στο euroactiv.com και αναφέρθηκε ακόμα και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας οτι όσο δεν έχει διευκρινιστεί το καθεστώς ιδιοκτησίας η Λευκωσία δεν μπορεί να κάνει έρευνες.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο έχει κλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, o Φαρούκ Καιμακτσί απάντησε ότι τα συμβάντα προκαλούνται από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες και αναφερόμενος στα Ίμια, «αναρωτήθηκε» για ποιο λόγο κάποιοι αφήνουν λουλούδια σε βραχονησίδες.

«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα; Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν.»

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο μέχρι να συμφωνηθεί η οριοθέτηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε επικράτεια ή χωρικά ύδατα σε αμφισβητούμενες περιοχές.

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;»

«Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Και γιατί συμβαίνουν τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και νομίζω ότι αυτά τα νησάκια και τα βράχια θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος Πρέσβης είπε πρέπει να σεβαστούμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την απόφαση του δικαστηρίου.

«Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες.

Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά εάν η ΕΕ συνεχίσει να πολιτικοποίησει το θέμα, θα ήταν λάθος. Αφήστε τη δικαιοσύνη στο δικαστήριο. Τελεία.»

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ακόμη τις κατηγορίες, απάντησε: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες. Επικριθήκαμε επίσης για κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου οι κατηγορίες εναντίον υπόπτων δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να είχαν γίνει.»

«Αλλά και πάλι, όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η ΕΕ, τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται και αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είναι μια μεγάλη απώλεια όσον αφορά στην αξιοπιστία της ΕΕ για να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση. Είναι λάθος για οποιοδήποτε θεσμικό όργανο να εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση.»

Στο ερώτημα εάν υπάρχει σύνδεση με τους «8», είπε: «Αυτό που ήθελα να πω το είπα».

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στη δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. «Αλλά και πάλι, η οριοθέτηση δεν έχει γίνει, συνεπώς υπάρχουν θέματα μεταξύ της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας, καθώς και με τους Τουρκοκύπριους.»

«Ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.»

«Πριν από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν να δημιουργήσουμε μια κοινή επιτροπή για τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων και αυτή η επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει από κοινού μέχρι την τελική λύση στο Κυπριακό. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορούσε να διανεμηθεί στους κατοίκους του νησιού. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε και τώρα προσφέρει κάποια προσοδοφόρα κίνητρα σε εταιρείες τρίτων χωρών και έρχονται για να εξερευνήσουν για πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό είναι πρόβλημα.»

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news