facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Κοτζιάς - Τσαβούσογλου μετά την ένταση

Τις προθέσεις που υπάρχουν στις δύο πλευρές του Αιγαίου, έπειτα από ένα εξαιρετικά έντονο δίμηνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διερεύνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσει την προηγούμενη ημέρα και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο.

Χθες, πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν», ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για λύση που «θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», κατηγορώντας τους Ελληνοκυπρίους ότι «δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκυπρίους». Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε, επίσης, ευθύνη της Ελλάδας τη δημιουργία έντασης στο Αιγαίο. «Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα δεν θα αλλάξει ούτε τις θέσεις της Τουρκίας, ούτε θα αλλάξει την ύπαρξη των θεμάτων του Αιγαίου», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος, μάλιστα, κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκατόρικες κινήσεις». Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «η πτήση μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου κρατάει μόνο μερικά λεπτά», ενώ ετάχθη υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο «με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα».

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή την τοποθέτησή του στη Βουλή περί άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Με τις ανακοινώσεις τους που βασίζονται στις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις σχετικά για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάθε μέρα χάνουν την αξιοπιστία τους. Αρνούμαστε τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες απέχουν από τη σοβαρότητα και δεν έχουν νομική βάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ως προς τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, αυτοί, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «παραβίασαν τους τουρκικούς νόμους, δεν έχουν κάποιο προνόμιο μπροστά στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Φ. Κουβέλης

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης επανήλθε στο ζήτημα της εκμίσθωσης των γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM από το Π.Ν., επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΕΡΤ), ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή λέγοντας: «Οι δηλώσεις μου δεν απείχαν από την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Υπήρχε η εκδοχή να έρθουν το καλοκαίρι οι φρεγάτες». Επίσης, προσέθεσε ότι «η αγορά οποιουδήποτε εξοπλισμού δεν είναι ευθύγραμμη διαδικασία. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και διερευνώνται όλες οι πτυχές».

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news