facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Κομισιόν για Τουρκία: Απαράδεκτη ρητορική - απειλεί κράτη μέλη

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Τουρκία, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την Ε.Ε. και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν επισήμανε, πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. και ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνιστά στην Άγκυρα να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο τουρκικό έδαφος. «Η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γ. Χαν.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news