facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Βιάστηκαν να ανακοινώσουν την λειτουργία του: Ούτε ο χώρος δεν είναι έτοιμος για την ΤΟΜΥ της Καλαμάτας

Βιάστηκε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πελοποννήσου να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) της Καλαμάτας, από την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας (πρώην ΙΚΑ) της πόλης:

Ο χώρος της ΤΟΜΥ δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί - και θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε δύο εβδομάδες, γύρω στα μέσα Απριλίου.

Αυτό διαπιστώσαμε χθες επιχειρώντας να κάνουμε ρεπορτάζ για την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας του τόπου μας. Το εγχείρημα των ΤΟΜΥ είναι φιλόδοξο, αλλά η προχειρότητα με την οποία ξεκινάει αδικεί τους σημαντικούς στόχους του.

Οπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας - γιατρός χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, η ΤΟΜΥ στο κέντρο της Καλαμάτας θα έχει 2 γιατρούς: έναν παιδίατρο που έχει προσληφθεί και έναν γενικό γιατρό που μετακινήθηκε από το Κέντρο Υγείας για 3 μήνες και ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής. Θα έχει ακόμα 2 διοικητικούς υπάλληλους, 2 νοσηλεύτριες, 1 κοινωνική λειτουργό και 2 επισκέπτριες υγείας.

Προβλέπεται να λειτουργήσουν άλλες 3 ΤΟΜΥ στην περιφέρεια της Καλαμάτας, στην Παραλία, στο Ανατολικό και στο Δυτικό Κέντρο.

Η δομή των ΤΟΜΥ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για 2 χρόνια. Και η βιασύνη της ΥΠΕ για να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των νέων μονάδων, μετά από ολιγωρία και καθυστερήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι για να μη χαθούν τα χρήματα.

Στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) θα βρίσκονται και τα εργαστήρια της 1ης και των άλλων ΤΟΜΥ της Καλαμάτας, το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό, όπου θα υπάρχει και εξειδικευμένη γιατρός στην οποία θα παραπέμπονται οι ασθενείς από τις ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας η ΤΟΜΥ είναι ανεξάρτητη ομάδα, δομή σε σχέση με το Κ.Υ. και αποτελεί την πρώτη επαφή του ασθενούς ασφαλισμένου με το γιατρό. Στόχος της είναι να αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να επιτελέσει την αποστολή του στην παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας, αλλά και να υπάρχει μια άμεση επαφή με το γιατρό.

Ακόμα, στόχος είναι να δημιουργηθεί μητρώο ασθενών, ώστε ο κάθε ασθενής να έχει επιλέξει το γιατρό του και να τον έχει κοντά στο σπίτι του.

Επίσης, ο γενικός γιατρός θα γράφει φάρμακα (συνταγές) και θα δίνει μια πρώτη βοήθεια, θα παραπέμπει ουσιαστικά στον εξειδικευμένο γιατρό στο Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο.

Με την ευκαιρία, ο κ. Κατσαφάδος μας ενημέρωσε ότι θα αναβαθμιστεί το Ακτινολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. με τρίπλεξ αγγείων και υπέρηχο, και με τις εξετάσεις αυτές οι ασθενείς θα γλυτώνουν τη συμμετοχή τους στα ιδιωτικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την 6η ΥΠΕ, η 1η ΤΟΜΥ Καλαμάτας θα λειτουργεί από τις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ., μέχρι να εκδοθεί νέα οδηγία από τη διοίκηση.

Η γραμμή επικοινωνίας με τη γραμματεία της και του τηλεφωνικού κέντρου είναι: 27210 45500. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: tomykalamata@1545.syzefxis.gov.gr.

Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

eleftheriaonline

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news