facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Δήμαρχοι: Επίθεση σε Σκουρλέτη για εμπαιγμό -«Όχι» στην απλή αναλογική (βίντεο)

«Όχι» στην αλλαγή εκλογικού συστήματος πριν την μεταρρύθμιση αλλά και, ειδικότερα, στην απλή αναλογική είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών τους στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Παράλληλα άσκησαν έντονη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη γιατί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, στην ουσία τους εμπαίζει και ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο.

«Στέλνουμε καθαρό μήνυμα Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπειά μας….Ο Σκουρλέτης θα πρέπει να σέβεται την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να λέει ότι έχει γίνει διαβούλευση όταν δεν έχουμε δει ούτε μία σελίδα του νομοσχεδίου», ξεκίνησε την επίθεση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επέκρινε τον υπουργό ότι κάνει πολιτική με διαρροές. «Επιβεβαιώσαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία μεταρρύθμιση. Ο κ. Σκουρλέτης έπαιζε κρυφτούλι με την ΚΕΔΕ» ανέφερε και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση περιμένει ακόμα το κείμενο του νομοσχεδίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε, αν ληφθούν υπόψιν τα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο Υπουργός Εσωτερικών διαπιστώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν μόνο δύο αλλαγές. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η μείωση της θητείας των αιρετών Διοικήσεων των Δήμων, από τα 5 στα 4 χρόνια». «Είναι προφανές ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι πρώτον, να ξεμπερδέψει μια ώρα αρχύτερα από τις σημερινές Δημοτικές Αρχές και δεύτερον να οδηγήσει τους Δήμους από την επόμενη κιόλας περίοδο σε ακυβερνησία, ώστε στη συνέχεια, μέσα από το χάος που θα δημιουργηθεί, να υποκαταστήσει τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, με το διορισμένο εκτελεστικό γραμματέα» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, αλλαγή εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να συζητηθεί αφού πρώτα προηγηθεί η μεταρρύθμιση. Αναφορικά με την απλή αναλογική τόνισε ότι «αντί για μεταρρύθμιση θα έχουμε απορρύθμιση», φέρνοντας ως παράδειγμα το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων όπου, όπως είπε, η παράταξη Καμίνη «από τους 29 στους 49 συμβούλους που έχει σήμερα , θα είχε μόλις 11, και μαζί με την αντιπολίτευση 20. Πώς θα κυβερνήσει;», κατέληξε ο κ. Πατούλης και ζήτησε «δίμηνο διαβούλευσης από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο».

Για «πρωτοφανή ταπείνωση» της Αυτοδιοίκησης, καθώς «για πρώτη φορά συγκαλείται Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε πάνω σ’ ένα νομοσχέδιο φάντασμα», μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: «Το ίδιο κυνικό σχέδιο που έχουν για την κεντρική πολιτική σκηνή, να αποδυναμώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση που δεν θα είναι δική τους μέσω της απλής αναλογικής, το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν την ελέγχουν», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Προσπαθούν να βρουν πολιτικό ακροατήριο σε αυτό το ανοσιούργημα που πάνε να περάσουν στην Βουλή», υποστήριξε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης: «Πρόκειται για νοσταλγούς της δικτατορίας των μειοψηφιών», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». Παράλληλα, ο κ. Κοιμήσης έθεσε και το θέμα αλλαγής ημερομηνίας των εκλογών, για το οποίο είπε ότι είναι αντίθετο.

«Την απλή αναλογική όπως ακούγεται ότι θα έρθει, δεν θα την ψηφίσω. Και όχι γιατί έχω πρόβλημα στο δήμο μου, το αντίθετο, αλλά γιατί τα θέματα θα πρέπει να συζητείται με την Αυτοδιοίκηση», είπε ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» και πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στο ΥΠΕΣ γιατί καθυστερεί να φέρει το νομοσχέδιο όσο και στην ηγεσία της ΚΕΔΕ γιατί δεν ανέβαλε τη σημερινή Γενική Συνέλευση, η οποία στην ουσία χωρίς το νομοσχέδιο δεν έχει αντικείμενο.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθυμίζοντας ότι «η απλή αναλογική είναι το βασικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης».

Για «επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης με το εκλογικό σύστημα», έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου και επικεφαλής της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ) Τάσος Κανταράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη.



aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news