facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας.

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε την Τρίτη επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος. Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών. Ο Ερντογάν πάντως απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.

Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Τρίτη ότι θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος νωρίτερα πρότεινε να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους-- έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.

Εμμέσως όμως ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές
Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.

Απαντώντας στην πρόταση του Μπαχτσελί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι οι επίσημοι θεσμοί της χώρας θα εξετάσουν το αίτημα του MHP.

"Οι επίσημοι θεσμοί του κόμματος θα το εξετάσουν και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 4,1103 δολάρια στις 0941 GMT, από τα 4,0865 όπου βρισκόταν πριν από τα σχόλια του Μπαχτσελί.

Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (BIST 100) κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Πριν από ένα χρόνο η Τουρκία διενήργησε δημοψήφισμα, το οποίο προέβλεπε την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Όπως είναι προγραμματισμένο, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στις 3 Νοεμβρίου 2019, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου προβλέπεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news