facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ελεύθερος ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Ελεύθερος, αλλά υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, ένας από τους 8 Τούρκος αξιωματικούς έως την οριστική απόφαση του ΣτΕ
Τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο αρχικά είχε δοθεί άσυλο αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ διέταξε να οριστεί ως τόπος διαμονής του συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρεωτική καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό την προεδρία του Νικόλαου Σακελλαρίου (Πρόεδρος του ΣτΕ) και με εισηγητή τον Δημήτρη Κυριλόπουλο, τονίζει στην απόφασή του ότι το δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Η απόφαση έχει ισχύ ως το Μάιο όταν και θα εκδικαστεί η ουσία της υποθέσεως, δηλαδή θα αποφασιστεί αν θα του δοθεί η όχι άσυλο.
Με τη σημερινή απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κάνει δεκτή εν μέρει την αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία άσκησε το ένδικο μέσο κατά της απόφασης με την οποία είχε δοθεί άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, έναν από τους οκτώ, για τους οποίους η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους, παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.
Τονίζεται ακόμη πως «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».
Επίσης οι ανώτατοι δικαστικοί επικαλούνται το γεγονός ότι η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας από αρχαιοτάτων χρόνων, θεωρείται πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους».
Στην απόφαση εμπεριέχεται μάλιστα απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου «τις θυσίες εκείνου ευσπλαχνίζεται τον ικέτη οι Θεοί τιμούν ως προσφορές θεοσεβούμενου άνδρα».
Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, να ανακαλέσει την σημερινή απόφασή του.
Σημειώνεται πάντως ότι και οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι στο τέλος, περίπου Μαΐου, καθώς τότε τελειώνει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης.
newsbomb

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news