facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Οι γονείς του λοχία Κούκλατζη στο Spiegel: Προσευχόμαστε για ένα θαύμα

Ηταν άνθρωποι που ζούσαν ήρεμα, σε μία μικρή πόλη. Τώρα, λένε στο Spiegel οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη, έχουν μπει σε μία «θύελλα».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη, σε εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του.

Ηταν περίπου στις 11 το πρωί της 2ας Μαρτίου, όταν χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι της οικογένειας Κούκλατζη. Ενας ταξίαρχος και δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού τους ενημέρωσαν ότι ο γιος τους Δημήτρης και ένας συνάδελφός του συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία όταν πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα σε περιπολία. Τους διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Δεν ήταν ασυνήθιστο να χάνονται στρατιώτες και να μπαίνουν στη γειτονική χώρα, ιδιαίτερα τον χειμώνα όταν η ορατότητα είναι κακή. Εως τώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα πάντα διευθετούσαν τέτοια περιστατικά ήρεμα. «Σε λίγες ημέρες, ο γιος σας θα είναι πίσω», τους είπαν, σύμφωνα με την περιγραφή του Spiegel.

Ομως, η αρχική ανακούφιση της οικογένειας μετατράπηκε σε πανικό και απελπισία. Η Σοφία Κούκλατζη περιγράφει ότι ο γιος της ήταν ένα χαρούμενο, φιλικό αγόρι, που περνούσε χρόνο με τους φίλους του, είχε πάθος για την ΑΕΚ και πάνω από όλα αγαπούσε τη δουλειά του. «Μπήκε στον στρατό στα 18 του. Ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για τη δουλειά ή τον χρόνο υπηρεσίας. Στα μάτια μας είναι ένας ήρωας. Προσευχόμαστε για ένα θαύμα», συμπληρώνει η μητέρα του.

Η σύλληψη του Δημήτρη Κούκλατζη και του Αγγελου Μητρετώδη πυροδότησε σοβαρή κρίση στην ελληνοτουρκική σχέση, σημειώνει το Spiegel. «Ελληνες πολιτικοί ανησυχούν ότι η Τουρκία μπορεί να κρατά ομήρους τους δύο στρατιωτικούς, όπως περίπου έκανε με τον Γερμανο-Τούρκο δημοσιογράφο Ντενίς Γιουτζέλ, προκειμένου να πιέσει για την έκδοση των Τούρκων φερόμενων πραξικοπηματιών», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το Spiegel κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, αλλά σχολιάζει ότι από τότε οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν άρδην. «Η Αγκυρα είναι θυμωμένη επειδή η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει γίνει παράδεισος για τρομοκράτες. Ο Τσίπρας αποκάλεσε την Τουρκία επιθετικό γείτονα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», θυμίζει το δημοσίευμα, ενώ κάνει αναφορά και στο επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού, στα Ιμια.

«Η σύλληψη των στρατιωτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης», σημειώνει το Spiegel. Πολιτικοί και από τις δύο χώρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση, για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους, εκτιμά ο Φεβζί Ντορούκ Εργκούν, του think tank Edam.

Ο Ερντογάν ακολουθεί ένα εθνικιστικό μονοπάτι, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2019. Αλλά ακόμη και ο Τσίπρας δεν θέλει να είναι υποχωρητικός απέναντι στην Τουρκία, καταλήγει το Spiegel.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news