facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τα ελληνικά ταξί είναι τα μόνα στην Ευρώπη που δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν POS

Aποσπάσματα της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που έπεσαν στην αντίληψη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Ελλάδα, έφεραν και πάλι στην επιφάνεια ένα θέμα που μέχρι σήμερα είχε περάσει κάτω από …τα ραντάρ τους!

Το ελληνικό ταξί είναι το μοναδικό στην Ευρώπη το οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να φέρει POS!

Παρά τις πιέσεις που άσκησαν οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια, το θέμα της εγκατάστασης POS στα ταξί «διέφευγε» συνεχώς της προσοχή τους. Σε αυτό, συνέβαλε αποφασιστικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία διατηρούσε πάντα προνομιακές σχέσεις με το συνδικαλιστικό κατεστημένο των ταξί, προσπαθούσε και στο τέλος κατάφερνε, να υψώσει τοίχος προστασίας υπέρ των αιτημάτων του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου .

Αυτό βέβαια, δεν εμπόδισε όσους οδηγούς ταξί ήθελαν να προσφέρουν στους πελάτες τους όλους τους σύγχρονους τρόπους πληρωμής, να τοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους POS.

Το βασικό επιχείρημα του ΣΑΤΑ, το οποίο η κυβέρνηση υπερασπίστηκε φανατικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ήταν ότι πολλοί ταξιτζήδες χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά στον ΕΦΚΑ και αν πληρώνονται τις κούρσες τους μέσω πιστωτικών καρτών, τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εκεί θα μπλοκαριστούν από το ασφαλιστικό τους ταμείο!

Δηλαδή, η κυβέρνηση ζήτησε και πέτυχε να εξαιρέσει τον κλάδο των ταξί από όλα όσα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην Ελλάδα έχουν υποχρεωθεί να τοποθετήσουν Pos γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και σχεδόν στο σύνολό τους οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εισπράττουν μέσω πιστωτικών καρτών.

Διπλά ευνοημένοι από αυτή την προνομιακή μεταχείριση είναι στην πραγματικότητα όσοι συνηθίζουν να παίρνουν κούρσες χωρίς να θέτουν το ταξίμετρο σε λειτουργία και πληρώνονται κατόπιν συμφωνίας με τον πελάτη, λαμβάνοντας «μαύρο» κόμιστρο!

Φυσικά όλα αυτά είναι σε γνώση του υπουργού Μεταφορών Χ.Σπίρτζη και του προέδρου του Σ.Α.Τ.Α, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ξεσηκώθηκαν ενάντια στον «διεθνή διαπλεκόμενο φιλελεύθερο καπιταλισμό» (σ.σ :φράση του Θ.Λυμπερόπουλου) όταν ο Ν.Δρανδάκης της Beat, τους εξήγησε ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, είναι απολύτως διαφανείς, εκκαθαρίζονται στην Ολλανδία και τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο υπουργός Mεταφορών άφησε και αιχμές κατά του Γ.Στουρνάρα, επειδή η ΤτΕ επιτρέπει να φεύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό σε περίοδο capital control, αποδεικνύοντας ότι η σχέση του με τις απλές συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών είναι ανύπαρκτη.

Η συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται ότι έκανε διπλή ζημιά σε Σπίρτζη και Λυμπερόπουλο : Σε πρώτο χρόνο, η άγνοιά τους σε σχέση με τα θέματα ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη λειτουργία των πλατφορμών διαμεσολάβησης, έκαναν viral τα βίντεο με τις τοποθετήσεις τους που κυκλοφόρησαν στο YouTube.

Δεύτερον, ξαναζέσταναν τις ορέξεις των Θεσμών για τοποθέτηση POS σε όλα τα ταξί, υποχρεωτικά και άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν διευκρινίσεις για το θέμα από το υπουργείο Οικονομικών, αξιώνοντας επείγουσα ενημέρωση για την πρόοδο επί του θέματος.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σύνολο του κλάδου να υποχρεωθεί στην τοποθέτηση μηχανημάτων Pos σε όλα τα οχήματα του στόλου των ταξί.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news