facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Παυλόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα για επίσημη διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογος του, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Οι Έλληνες αποδειχτήκαμε πλήρως συνεπείς ως προς τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε και το υπόλοιπο των υποχρέωσεών μας. Πιστεύω ότι και οι εταίροι μας θα εκπληρώσουν τις δικές τους, ειδικά ως προς το χρέος», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δίνεται αυτή την ώρα. 
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Πορτογαλία «για την στήριξη της και στα εθνικά θέματα. Για το Κυπριακό θέλουμε μια λύση σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν επιτρέπει της ύπαρξη κράτους με μειωμένη εθνική κυριαρχία». 
«Για να ακολουθήσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή πορεία,απαιτείται πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν και κατά πόσο το σέβεται και συνεπώς αν δικαιούται μια ευρωπαϊκή πορεία», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Εμείς, που είμαστε μέλη της ΕΕ, με τα προγράμματα προσαρμοστήκαμε στους κανόνες της Ευρώπης. Το ίδιο οφείλει να προσαρμοστεί με τους κανόνες και η Τουρκία που επιδιώκει να γίνει μέλος της».
Από την πλευρά μας, «επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία, αλλά υπάρχουν κανόνες που η Τουρκία οφείλει να σέβεται». 
Όρος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είναι να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού. Αποκλείεται ο αλυτρωτισμός στο πλαίσιο της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μια χώρα θα πάει να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που θα αντιτίθενται στο σύνταγμά της και θα το αφήσει να το δει στο μέλλον. Γι'αυτό ζητάμε να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει να διαμηνύσουμε προς ορισμένους εταίρους μας ότι η Ευρώπη έχει αρχές και αξίες, και μία από τις κυριότερες είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη». 
Ντε Σόουζα: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας»
Από την πλευρά του ο Πορτογάλος Πρόεδρος τόνισε πως «αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την αντοχή που επέδειξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στο προσφυγικό ζήτημα». «Το ευρωπαϊκό σχέδιο μας επέτρεψε να είμαστε μαζί. Και μέσα από αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ανήκειν στην ΕΕ προϋποθέτει τον σεβασμό των αξιών της». 
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και όλα όσα μπορούν να συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθερότητα. Συγκλίνουμε στην αναζήτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και η επιδίωξη ενός ισότιμου δημοσιονομικού πλαισίου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 
Ο κ. Ντε Σόουζα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο θα μεταβεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Θήβα.
Το πρόγραμμα του Προέδρου της Πορτογαλίας
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12:10-12:50 θα γίνουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Στις 13:05-13:30 θα γίνει η συνάντηση του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 14.00 θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Πορτογάλου Προέδρου από τον κ Παυλόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ στις 20.30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αύριο στις 11.15 ο κ ντε Σόουζα θα επισκεφθεί σε κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας.
kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news