facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σύνοδος Κορυφής: Καμία πρόοδος για στρατιωτικούς και προκλήσεις – Ερντογάν: Φέρτε μας τα λεφτά

Έντονη δυσαρέσκεια της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις - Τουσκ: Καμία πρόοδος στα ζητήματα που εγείρουν ανησυχίες - Γιούνκερ: Να επιστρέψουν πριν από το Πάσχα οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί - Απίστευτη απάντηση Ερντογάν: Η δικαιοσύνη μας είναι… ανεξάρτητη! Δώστε μας 3 δισ. και απελευθερώστε τη βίζα
Σε βαρύ κλίμα για τον «σουλτάνο» πραγματοποιήθηκε το κρίσιμο ραντεβού της Ε.Ε. και της Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκαν υπό το βλέμμα του οικοδεσπότη Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Τα «σύννεφα» φάνηκαν ακόμη και στην αναμνηστική φωτογραφία όπου Ερντογάν, Μπορίσοφ, Τουσκ και Γιούνκερ στάθηκαν μπροστά στους φωτογράφους, με τα πρόσωπα σφιγμένα, ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης που ακολούθησε.
Ο Γιούνκερ έσκυψε προς το μέρος του Τουσκ που στεκόταν δίπλα του και κάτι του ψιθύρισε, ενώ ο μόνος που προσπάθησε να χαμογελάσει ήταν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Τουσκ: Καμία πρόοδος στα «καυτά» ζητήματα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα. «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον… Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
«Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν επίσης στον πρόεδρο της Τουρκίας την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Παρ΄ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, ενώ «ΕΕ και Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών».
«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», κατέληξε ο Τουσκ, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Γιούνκερ: Αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το Πάσχα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
Ο Γιούνκερ δεν παρέλειψε ωστόσο να ζητήσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών».
Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών, καθιστώντας σαφές πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, αν είναι δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Συνεχίζοντας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενημερώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Ο Μπορίσοφ είπε επίσης ότι θα ενημερώσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τις συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ερντογάν: Δώστε μας τα χρήματα για τους πρόσφυγες

Από την άλλη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε, δε, ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν παρέλειψε πάντως να ζητήσει από την Ένωση την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η Συμφωνία για το προσφυγικό, καθώς και την απελευθέρωση της βίζα για τους τούρκους πολίτες.
«Μετά από τόσες δεκαετίες είμαστε ακόμα υποψήφια χώρα θα θέλαμε πιο γρήγορες εξελίξεις στις συναντήσεις μας με την Ε.Ε. Σήμερα συζητήσαμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον οποίοι οι γείτονες ζήτησαν από την Ε Ε την επέκταση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αναφορικά με την Κύπρο ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι παρέδωσε επίσημο έγγραφο με τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει λεπτομερώς.
newsbomb

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news