facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΒΟΑΚ: Ένα εκατομμύριο ευρώ ανά χιλιόμετρο για κάθε γέφυρα

Κάθε μέτρο σήραγγας για τα 14 νέα τούνελ, συνολικού μήκους 18,18 χλμ. που προβλέπεται να φτιαχτούν στο νέο ΒΟΑΚ, έχει κατασκευαστικό κόστος 22.000 ευρώ.

Δηλαδή μιλάμε για 22 εκατ. ευρώ για κάθε χιλιόμετρο τούνελ και για ένα ποσό 413,6 εκατ. ευρώ συνολικά για τις 14 σήραγγες, ή αλλιώς σχεδόν το 40% του συνολικού κατασκευαστικού κόστους (1,097 δισ. ευρώ) του νέου δρόμου...

Κάθε μέτρο γέφυρας για τις 40 νέες γέφυρες, συνολικού μήκους 9,55 χλμ. που θα φτιαχτούν, θα κοστίσει κατασκευαστικά 1.154 ευρώ... Δηλαδή 1,15 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο για κάθε γέφυρα!
Κάθε νέο χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου θα κοστίσει κατά μέσο όρο 7,31 εκατ. ευρώ, ενώ η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στα υφιστάμενα τμήματα του ΒΟΑΚ που διαθέτουν ήδη χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου και δε χρειάζονται ανακατασκευή έχει κόστος 1 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο!

Αυτά, όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Ν.Κ.”, είναι τα βασικά μεγέθη υπολογισμού κόστους στην τεχνική μελέτη για το έργο του ΒΟΑΚ, που εκπονήθηκε από σύμπραξη μελετητικών γραφείων με επικεφαλής το μελετητή Παναγή Τονιόλο και εστάλη από τον ΟΑΚ στο υπουργείο Υποδομών. Μεγέθη με βάση τα οποία το αμιγώς κατασκευαστικό κόστος για τα 194,1 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο προσδιορίζεται στα 1,097 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν υποχρεωτικά δαπάνες Γ.Ε. & Ε.Ο. (δηλαδή οι δαπάνες των λεγόμενων Γενικών Εξόδων και Εργολαβικού Οφέλους), ύψους 18%, καθώς επίσης οι λεγόμενες “απρόβλεπτες δαπάνες” 9% και ο ΦΠΑ 24%. Έτσι το τελικό τεχνικό κόστος για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ ορίζεται στα 1,750 δισ. ευρώ. Το κόστος των απαλλοτριώσεων εκτιμήθηκε από το μελετητή της αρχικής τεχνικής πρότασης σε 101,75 εκατ. ευρώ, οπότε το γενικό σύνολο του κόστους του ΒΟΑΚ (μαζί με τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις) διαμορφώνεται τελικά στο 1,852 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το τελικό εκτιμώμενο κόστος, το οποίο βεβαίως στην πράξη θα πέσει ανάλογα με την εργολαβική έκπτωση που θα δοθεί στο διαγωνισμό.

Ας δούμε όμως αναλυτικά την “ακτινογραφία” του κόστους για το ΒΟΑΚ όπως παρατίθεται μέσα στη μελέτη “Αρχική τεχνική λύση αναβάθμισης του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο από Χανιά (Σούδα) έως Άγιο Νικόλαο, τμήμα Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου”. Όπως έχουμε γράψει, στο πλαίσιο της αναβάθμισης-ανακατασκευής του ΒΟΑΚ, προβλέπεται η κατασκευή 40 νέων γεφυρών και οκτώ νέων σηράγγων. Ακόμη, προβλέπονται νέες χαράξεις στα τμήματα Καλαμίου-Καλυβών, Βρυσών-Πετρέ-Ατσιπόπουλου, περιοχής Σισών, Αγίας Πελαγίας-Παλαιόκαστρου και Ταρμαρά-Σεληναρίου.

Κόστος γεφυρών-σηράγγων

Όπως αναφέρεται στην τεχνική μελέτη, από στατιστική ανάλυση του κόστους των γεφυρών που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια με τη διαδικασία κατασκευής προκατασκευασμένων δοκών, έχει προκύψει η μέση τιμή κόστους 1.182 ευρώ/τ.μ. χωρίς Γ.Ε. & Ε.Ο. και ΦΠΑ. Η εκτίμηση του μελετητή σχετικά με το κόστος των γεφυρών για το ΒΟΑΚ είναι 30.000ευρώ/26 τ.μ. = 1.154ευρώ/τ.μ.

Σχετικά με το κόστος των σηράγγων, από τη στατιστική ανάλυση προκύπτει ότι η μέση τιμή για το κόστος των οδικών σηράγγων για τις σήραγγες που αφορούν την Κρήτη είναι 22.993 ευρώ/μ. χωρίς Γ.Ε. & Ε.Ο. και ΦΠΑ, όσο περίπου και της Εγνατίας οδού σε σταθμισμένες τιμές. Σε συνεργασία με το μελετητή ορίστηκε τιμή μονάδος σε 22.000 ευρώ/μ., χωρίς έκπτωση Γ.Ε. & Ε.Ο. και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα μεγάλα τεχνικά έργα (40 γέφυρες, 14 σήραγγες, 7 cut and cover) έχουν συνολικό κόστος 576 εκατ. ευρώ!
Όσο για το κατασκευαστικό κόστος ανά νέο χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου, η μέση τιμή είναι 7,31 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το κόστος για εργασίες που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στα υφιστάμενα τμήματα αυτοκινητόδρομου που βρίσκονται σε λειτουργία εκτιμήθηκε στη μελέτη στο ποσό των 47.436.730 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1 εκατ. ευρώ ανά χλμ. οδού.

Κόστος για το “Χανιά-Ηράκλειο” (Χερσόνησος)

Ο προϋπολογισμός κόστους κατασκευής του οδικού δικτύου Χανίων-Ηρακλείου θα ανέλθει στο ποσό των 846.823.753 ευρώ. Μαζί με τη δαπάνη Γ.Ε. & Ε.Ο. (18%), απρόβλεπτα (9%) και ΦΠΑ (24%) το συνολικό κόστος του έργου και προ έκπτωσης αναδόχου ανέρχεται σε 1,350 δισ. ευρώ. Το κόστος των απαλλοτριώσεων εκτιμήθηκε από το μελετητή σε 87,75 εκατ. ευρώ, οπότε το γενικό σύνολο του κόστους για το τμήμα Χανίων-Χερσονήσου διαμορφώνεται στο 1.437.750.000 ευρώ.

Κόστος για το “Ηράκλειο (Χερσόνησος)-Άγ. Νικόλαος”

Το συνολικό κόστος του τμήματος Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι 250.709.338 ευρώ. Μαζί με τη δαπάνη Γ.Ε. & Ε.Ο. (18%), απρόβλεπτα (9%), αναθεώρηση (3%) και ΦΠΑ (24%) το συνολικό κόστος του έργου και προ έκπτωσης αναδόχου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Το κόστος των απαλλοτριώσεων εκτιμήθηκε από το μελετητή σε 14 εκατ. ευρώ, οπότε το γενικό σύνολο του κόστους για το τμήμα Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου διαμορφώνεται στα 414.000.000 ευρώ.

neakriti

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news