facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Χανιά: «Νόμιμη» η απόλυση της εγκύου σύμφωνα με το Δικαστήριο – Της έβαλαν και πρόστιμο - Τι λέει η ίδια

Με ιδιαίτερο προβληματισμό υποδέχονται τα σωματεία εργαζομένων στα Χανιά, την απόφαση του Δικαστηρίου που δικαιώνει τον οίκο ευγηρίας που απέλυσε την 26χρονη νοσηλεύτρια Κρυσταλλία Στάθη, μόλις τους ανακοίνωσε πως είναι έγκυος. Το περιστατικό συνέβη το 2014 ενώ η δικαστική απόφαση που βγήκε πριν έναν μήνα περίπου όχι μόνο είναι υπέρ της εργοδοσίας αλλά επιδικάζει στην νεαρή μητέρα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα, ήτοι 200 ευρώ!

Προχωρά σε έφεση

Το πρωί πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για το θέμα στο Πρωτοδικείο Χανίων ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους η 28χρονη σήμερα Κρυσταλλία Στάθη τόνισε πως θα προσβάλει με έφεση την συγκεκριμένη απόφαση.

Μιλώντας για το χρονικό της υπόθεσης, εξήγησε πως όταν τους ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος της έδωσαν μια εβδομάδα άδεια. «Μετά πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχω άλλη μία εβδομάδα άδεια και εν τέλει πήγα εκεί και μου είπαν ότι απολύθηκα. Τους είπα ότι αυτό είναι παράνομο αφού τους έχω ανακοινώσει πως είμαι έγκυος. Πήγα στην Επιθεώρηση Εργασίας, τους ενημέρωσαν ότι αυτό είναι παράνομο και ότι πρέπει να με ξαναπροσλάβουν, όμως δεν συμμορφώθηκαν και κινήθηκα δικαστικά» είπε και προσέθεσε πως «η απόφαση βγήκε πριν ένα μήνα περίπου και ήταν απογοητευτική. Βγήκε υπέρ των εργοδοτών καθώς κρίθηκε πως υπήρχε σπουδαίος λόγος που με απέλυσαν. Επικαλέστηκαν ψευδείς λόγους ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου. Μάλιστα μου επέβαλαν και πρόστιμο, τα δικαστικά έξοδα 200 ευρώ».

Ωστόσο, όπως εξήγησε και αντίθετα με όσα ισχυρίστηκε η εργοδοσία, ποτέ δεν της είχε γίνει κάποια επίπληξη ούτε είχε εκφραστεί κάποιο παράπονο για τη δουλειά της.

Αυτό που ζητά τώρα είναι να ανακληθεί η απόφαση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά της την οποία έχει ανάγκη.


Κινητοποίηση στα Δικαστήρια

Σήμερα το πρωί, το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών, προχώρησαν σε κινητοποίηση στα Δικαστήρια.

Σε ψήφισμα που επέδωσαν στην γραμματεία που Πρωτοδικείου, αναφέρουν τα εξής:

«Η εργοδοσία με πρόφαση ότι η εργαζόμενη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της λόγω εγκυμοσύνης, την απέλυσε. Η ίδια δεν έσκυψε το κεφάλι και διεκδίκησε το δικαίωμά της για δουλειά. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της εργοδοσίας.
Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ , οι δικαστές και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της καθώς και η δική μας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, συστηματικά παίρνουν μέτρα κατά των εργαζομένων και κατά των λαών γενικότερα.
Αυτό φαίνεται και με την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της ευρωπαϊκής ένωσης σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς «νομιμοποιεί» την απόλυσή τους από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων.

Καλούμε τους εργαζόμενους με μια γροθιά να φωνάξουμε για αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Να παλέψουμε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πραγματική προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Σταματάμε πια να είμαστε μόνοι στην επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης! Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας. Δίνουμε το χέρι στον συνάδελφο μας!
Απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης»

zarpanews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news