facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

«Προειδοποιεί» και η Ρωσία για τους δασμούς Τραμπ

Μέτρα παρόμοια με αυτά που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ποτέ «δεν είχαν καλό τέλος».
Την πρόβλεψη αυτή έκανε με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο εμπορικός ακόλουθος της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλεξάντρ Στάντνικ.
Ο Ρώσος διπλωμάτης, υπενθύμισε ότι «μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχοι και πολιτικοί σε διεθνές επίπεδο» όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, είχαν επικρίνει αυτή την απόφαση.
Όπως ανέφερε ο κ. Στάντνικ ανώτατοι αξιωματούχοι είχαν επίσης επισημάνει, ότι «παρόμοιες ενέργειες από μέρους των ΗΠΑ μπορούν να προκαλέσουν εμπορικούς πολέμους».
«Ένας εμπορικός πόλεμος έχει πάντα άσχημος τέλος, καθώς δεν υπάρχουν νικητές» και «από έναν τέτοιο πόλεμο υποφέρουν όλοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η Ρωσία είχε εξάγει το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες προϊόντα χαλυβουργίας αξίας 700 εκατ. Δολαρίων, ενώ το 2017 οι εξαγωγές υπερέβησαν σε αξία τα 1,4 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές ρωσικού αλουμινίου στις ΗΠΑ το 2016 ανήλθαν σε αξία στο 1,35 δισ. δολάρια, ενώ το 2017 προσέγγισαν το 1,6 δισ. Δολάρια.
Ο κ. Στάντνικ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εξαιρέσει τον Καναδά και το Μεξικό από την επιβολή δασμών ως «ενδιαφέρον σημείο», επισημαίνει ότι το Μεξικό είναι ένας σημαντικός προμηθευτής των ΗΠΑ ενώ ο Καναδάς στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ο ίδιος λέει ότι οι εξαγωγές αλουμινίου που έκανε ο Καναδάς στις ΗΠΑ έφθασαν σε αξία τα 8,3 δισ. το 2017, ενώ του χάλυβα ξεπέρασαν τα 6 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, ο Ρώσος ακόλουθος, θεωρεί ότι η επιβολή δασμών που θα αρχίσουν να ισχύουν εντός περιορισμένων χρονικών ορίων, θα επηρεάσουν την διεθνή αγορά, τους παραγωγούς στην Ευρώπη και άλλων χωρών, ακόμη και των χωρών που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με την εξαίρεση του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή δασμών, ο κ. Στάντνικ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα τροπή όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής) ο οποίος μπορεί να γίνει σε σχέση με την προθυμία των δύο αυτών χωρών να αποδεχθούν τις ανισότητες που υπάρχουν προς όφελος των ΗΠΑ.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, καταλήγει, «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο, το τείχος προστασίας στα σύνορα με τις ΗΠΑ», η ανέγερση του οποίου εντάσσεται στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τραμπ, «να χτιστεί με την συμβολή των εταιρειών αλουμινίου και χαλυβουργίας του Μεξικού».
naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news