facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Τι αποφάσισε η σύσκεψη Μαξίμου

Το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε για περισσότερες από δύο ώρες, με βασικό θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στη γείτονα χώρα. Απορρίφθηκε η ιδέα επικοινωνίας Τσίπρα-Ερντογάν.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους:

«Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», τόνιζαν, για να προσθέσουν ότι το ζήτημα το διαχειρίζονται σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι εξαντλεί όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης -κλιμακωτά- ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η όποια παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Ακόμη, συζητήθηκε η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες στην κατεύθυνση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, επί τάπητος μπήκαν και τα θέματα της οικονομίας για την τρίτη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι «βρισκόμαστε σε καλό μομέντουμ για έξοδο».

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news