facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Εκταμιεύτηκε η δόση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM

Την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δις ευρώ ανακοίνωσε ο ESM, ενώ απομένει ακόμη 1 δις ευρώ από το "πακέτο" της 3ης αξιολόγησης που θα είναι διαθέσιμο έως 15/6. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι η 1η "εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τον ESM την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Μια περαιτέρω εκταμίευση για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ "μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 1η Μαΐου 2018". Η έλευση του ποσού "εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με τη μείωση του αποθέματος οφειλών αλλά και με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών" αναφέρεται. Θα γίνει μετά από νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΜ.

Ο ESM σε επεξηγηματικό κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων αναφέρει για την αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες ότι θα πληρωθούν με χρήση "τουλάχιστον 1 ευρώ ιδίων πόρων για κάθε 1 ευρώ από τις δόσεις". Και επαναλαμβάνει ότι "ο στόχος του προγράμματος στο σύνολό του είναι να επιτευχθεί μηδενισμός των οφειλών μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους".

Για την 4η αξιολόγηση αναφέρει ότι "βρίσκεται σε εξέλιξη" και μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα "θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εκταμιεύσεις". Το ποσό θα καθοριστεί με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τόσο εντός όσο και εκτός του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος, επισημαίνεται. Γίνεται σαφές ότι χρήματα μπορούν να δοθούν το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου 2018, όταν λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας του δανείου.

Για την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης αναφέρεται στο ερωτηματολόγιο ότι το "υπερταμείο" έχει πλέον καταστεί πλήρως λειτουργικό και η διάρθρωσή του έχει οριστικοποιηθεί. "τα οικονομικά αποτελέσματα του HCAP θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους και στις επενδύσεις στην Ελλάδα", αναφέρεται. "Είναι ήδη σαφές σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί να εκταμιευθεί το πλήρες ποσό της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης του ESM", αναφέρεται για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ.​

capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news