facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Τα 5 βήματα για τα νέα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας

Με 5 απλά βήματα σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία ανέπτυξε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), υποβάλλονται οι αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που «τρέχει» ήδη για αιτήσεις από την Αττική.
Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος:

1. Σε ένα από τα 50 Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Αττικής (η λίστα υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.opeka.gr).
2. Στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ, Πατησίων 30, Αθήνα.
Η πιλοτική διαδικασία αφορά αποκλειστικά και υποχρεωτικά τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση προνοιακής παροχής και διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής.
Άτομα που έχουν ήδη την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ ακολουθούντην παλαιά διαδικασία. Επίσης όσοι λαμβάνουν ήδη επίδομα και επιθυμούν παράταση της παροχής τους ακολουθούν την παλαιά διαδικασία. Διαφορετικά, αν ο ανάπηρος ελάμβανε στο παρελθόν επίδομα και η χορήγησή του έχει λήξει προ 6μήνου τουλάχιστον, ενώ ταυτόχρονα δεν διαθέτει πιστοποίηση ΚΕΠΑ σε ισχύ, εντάσσεται στο πιλοτικό.
Για να υποβάλουν αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και  να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο) και ένα αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Οι εκπρόσωποι πρέπει να προσκομίζουν και εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής ή πληρεξούσιο σε ισχύ ή απόφαση δικαστικής συμπαράστασης. Για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, απαιτούνται πρόσθετα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Με την οριστική υποβολή της αίτησης, ο πολίτης ενημερώνεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του, ιδιώτη ή κρατικού νοσοκομείου. Ο γιατρός θα συντάξει την εισήγηση για τα ΚΕΠΑ. Ο αιτών ενημερώνεται με sms και email για την ημερομηνία εξέτασης από τα ΚΕΠΑ. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ, μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκε.

Αιτήσεις: Αναπηρικών επιδομάτων

1ο Βήμα

Στο 1ο Βήμα της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν εάν η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος ή από εκπρόσωπό του.




Εάν η αίτηση υποβάλλεται από εκπρόσωπο ή δικαστικό συμπαραστάτη, δηλώνονται τα στοιχεία του εκπροσώπου. Γίνεται αναζήτηση με βάση τον ΑΜΚΑ και συμπληρώνονται αυτόματα. Δηλώνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνσης κατοικίας.

2ο Βήμα

Το 2ο βήμα της αίτησης είναι να δηλωθούν τα στοιχεία του δικαιούχου. Γίνεται αναζήτηση του ΑΜΚΑ και τα στοιχεία του δικαιούχου συμπληρώνονται αυτόματα.



Επιπλέον, συμπληρώνονται στοιχεία επικοινωνίας, διεύθυνσης κατοικίας.

3ο Βήμα

Στο 3ο Βήμα της αίτησης επιλέγονται τυχόν επιπλέον παροχές από έτοιμη λίστα (μπορούν να επιλεγούν πολλαπλές παροχές).

4ο Βήμα

Στο τελευταίο βήμα της αίτησης επιλέγονται από τη λίστα των 9 προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης, το πρόγραμμα ή τα προγράμματα για τα οποία ο δικαιούχος θέλει να κάνει αίτηση.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚΑ χορηγεί τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και ειδικότερα τα εξής:
α) επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους
β) διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος
γ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία
δ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση
ε) οικονομική ενίσχυση παραπληγικών - τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου
στ) ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική - μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
ζ) οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων
η) οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης
θ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση
Αναλόγως του προγράμματος που έχει επιλεγεί, χρειάζεται να δηλωθούν επιπλέον στοιχεία, όπως π.χ. αν ο αιτών νοσηλεύεται ως ασθενής ή τρόφιμος κ.α. Προσοχή, αιτήματα για το διατροφικό επίδομα πρέπει να υποβάλλονται μεμονωμένα. Δεν μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για το διατροφικό επίδομα και κάποιο άλλο από τα επιδόματα μαζί.

5ο Βήμα

Στο τέλος της αίτησης υπάρχει τμήμα επισημάνσεων, όπου φαίνονται τυχόν λάθη ή παραλήψεις που έχουν γίνει στην αίτηση. Η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί όσο υπάρχουν επισημάνσεις που ακυρώνουν την καταχώρισή της. Εάν δεν υπάρχουν επισημάνσεις, προχωρά η «αποθήκευση» και η «υποβολή».
euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news