facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ποιοι μηχανικοί «γλιτώνουν» αναδρομικές εισφορές 42 μηνών

Αναδρομικές εισφορές 42 μηνών, που κυμαίνονται μεταξύ 588 και 1.000 ευρώ, διαγράφονται για περίπου 40.000 μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έθεταν μετ’ επιτάσεως οι μηχανικοί και δη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στο υπουργείο και πλέον, με την εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτό), διαγράφονται οι αναδρομικές οφειλές από τη μη καταβολή της ειδικής προσαύξησης που προβλέφθηκε με νόμο του 2011.

Η διαγραφή αφορά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2014 και τις εισφορές του κλάδου ειδικής προσαύξησης, ο οποίος και καταργήθηκε αναδρομικά, από το 2016, με το νόμο Κατρούγκαλου. Στην πράξη, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι μετά την κατάργηση του σχετικού κλάδου Ειδικής Προσαύξησης «δεν συντρέχει λόγος είσπραξης των οφειλών».

Αναλυτικά, το 2011, με τον μνημονιακό νόμο 3986/2011, τροποποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών της ειδικής προσαύξησης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, από 1/7/2011. Έτσι, για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως ίσχυε, και για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν προχώρησε στην εφαρμογή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, δεδομένου ότι εκκρεμούσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης από το ΤΕΕ. Το 2015, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης και τέθηκε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των σχετικών ποσών. Προβλέφθηκε δε, με το νόμο 4331/2015, ότι οι αναδρομικές οφειλές εισφορών τόσο των παλαιών όσο και των νέων ασφαλισμένων θα καταβληθούν σε ισόποσες δόσεις, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών λόγω καθυστέρησης στην εξόφλησή τους. Το ΕΤΑΑ αποφάσισε τη διαδικασία και συγκεκριμένα έκρινε πως η είσπραξη των αναδρομικών οφειλών θα πραγματοποιηθεί σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το Β' εξάμηνο του έτους 2016.

Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου η Ειδική Προσαύξηση καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016. Με τη χθεσινή εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι πλέον δεν συντρέχει λόγος είσπραξης των εν λόγω οφειλών για την Ειδική Προσαύξηση από την αναδρομική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων ν.3986/2011.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παλαιοί ασφαλισμένοι-μηχανικοί κερδίζουν οφειλές ύψους 14 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες, ενώ οι νέοι ασφαλισμένοι κερδίσουν οφειλές περίπου 20 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες επίσης. Ξεκαθαρίζουν βέβαια ότι δεν διαγράφεται συνολικά η τυχόν οφειλή για τον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης (12% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας) αλλά μόνο η αύξηση που προκύπτει από τον νόμο 3986 του 2011 και δεν καταβαλλόταν.

Με δεύτερη εγκύκλιο του υφυπουργού, διευκρινίζεται ότι η αναδρομική διαγραφή των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ισχύει από την ημερομηνία διαγραφής τους από το ΤΕΕ, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη Νομαρχία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την εγκύκλιο αυτή αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση περίπου 300 αιτήσεων συνταξιοδότησης μηχανικών.

Αναλυτικά, η δεύτερη αυτή εγκύκλιος που υπέγραψε ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει πως μετά από ερωτήματα ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι έχουν διαφορετική ημερομηνία διακοπής ασφάλισης βάσει των δηλώσεών τους σε Νομαρχία και ΤΕΕ, το υπουργείο απαντά πως «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ και όχι εκείνη της υποβολής της δήλωσης στη Νομαρχία, δεδομένου ότι η διαγραφή από το ΤΕΕ συνεπάγεται την απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και όχι η σχετική δήλωση στη Νομαρχία». Επισημαίνεται βέβαια ότι οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα εξετάζουν το εάν για το χρονικό διάστημα που ο ασφαλισμένος θα διαγραφεί αναδρομικά από την ασφάλιση έχει λάβει ασφαλιστική ικανότητα ή εγγυητικές επιστολές από τον πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Με αφορμή τις δύο παρεμβάσεις του υπουργείου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όταν έχεις δίκιο και έχεις επιχειρήματα ουσίας, κάποια στιγμή η Πολιτεία πείθεται», δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στον κ. Πετρόπουλο για τις πρωτοβουλίες του. Σημείωσε βέβαια επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει και η επίλυση των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μηχανικοί με τον ΕΦΚΑ.


euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news