facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ο Πολάκης απαιτεί να ξανανοίξει ιδιωτική κλινική που έχει ζημιώσει τον ΕΟΠΥΥ με 19 εκατ. ευρώ!

Ο ιδιοκτήτης εισέπραττε νοσήλια ενώ η κλινική ήταν κλειστή - Σε άλλη κλινική δήλωνε ημερήσια νοσηλεία 502 ασθενών ενώ διαθέτει 236 κλίνες, έκανε παράνομες συνταγογραφήσεις και έκλεισε με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Όμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ζητά την επαναλειτουργία της κλινικής, παρ' ότι κατηγορείται ότι έχει ζημιώσει τον ΕΟΠΥΥ με περίπου 19 εκατ. ευρώ


Μπορεί μια ιδιωτική κλινική, ενώ είναι κλειστή, να νοσηλεύει ασθενείς και να εισπράττει νοσήλια για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ; Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης να παρεμβαίνει υπέρ του ιδιώτη -ιδιοκτήτη της κλινικής- ενώ γνωρίζει ότι η δραστηριότητα του τελευταίου στο χώρο της υγείας ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη και τον ΕΟΠΥΥ; Και μπορεί ο κ. Πολάκης χωρίς να έχει καν αρμοδιότητα να «κουνάει το δάχτυλο» σε έναν αιρετό αξιωματούχο της αυτοδιοίκησης επειδή αυτός δεν ανάβει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της συγκεκριμένης κλινικής, παρότι από τον νόμο αυτό δεν επιτρέπεται;

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο κ. Πολάκης, και έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, ναι, μπορεί. Βγάζοντας την… αριστερή του κάπα και εγκαταλείποντας για λίγο τον αγώνα του για την ανοικοδόμηση του ΕΣΥ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κόπτεται για πρώτη φορά για έναν ιδιώτη της υγείας. Σαφώς το ζήτημα που ανακύπτει δεν είναι ότι ο αψύς Κρητικός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπερασπίζεται έναν ιδιώτη - όσο κι αν αυτό ξενίζει τους συνοδοιπόρους του - αλλά ότι ο Θεσσαλός κλινικάρχης υπέρ του οποίου παρεμβαίνει, έχει ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο παρελθόν στο χώρο του επιχειρείν, και γι΄αυτό μάλιστα είναι υπόδικος.

Όπως προκύπτει από σειρά εγγράφων των ελεγκτικών αρχών που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ο εν λόγω ιδιώτης διαθέτοντας τρεις κλινικές υπολογίζεται ότι ζημίωσε το δημόσιο με τουλάχιστον 19 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα 2007-2011 και 2012-2014. Tα έγγραφα αποτελούν προϊόν ελέγχου των αρχών για τη μη λειτουργούσα γενική κλινική «Άγιος Λουκάς» (πρώην Γενική Κλινική Λάρισας «Αγιοι Ανάργυροι ΑΕ, πρώην Euromedica ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΑΕ) και την ψυχιατρική κλινική «Ιπποκράτειο» στη Λάρισα.
Η Γενική Κλινική Λάρισας EUROMEDICA ΘΕΟΤΟΚΟΣ από το 2013 δεν λειτουργούσε λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων της. Τον Μάρτιο του 2014 η διοίκηση της κλινικής ανέστειλε τη δραστηριότητά της, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους διακόπηκε και η σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ. Ο νόμος ορίζει πως η αναστολή της δραστηριότητας μιας κλινικής πρέπει να συνεπάγεται εισήγηση προς τον Περιφερειάρχη για άρση της βεβαίωσης καλής λειτουργίας (την εισήγηση κάνει ειδική Επιτροπή της Υγειονομικής Περιφέρειας) και βάσει αυτής απόφαση του Περιφερειάρχη για ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε τίποτα από αυτά. Τουναντίον η κλινική λάμβανε παρατύπως και παρανόμως βεβαιώσεις καλής λειτουργίας από τα αρμόδια όργανα που της εξασφάλιζαν ουσιαστικά παράταση για την πολύτιμη όπως αποδεικνύεται άδειά της. Η έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που βρίσκεται πλέον στα χέρια του Εισαγγελέα, διαπιστώνει βήμα βήμα όλες αυτές τις πράξεις και παραλείψεις. Επιπλέον, περιγράφεται στο πόρισμά τους πως οι εκπρόσωποι της κλινικής προσπαθούσαν να κερδίσουν συνεχώς χρόνο: ενώ η κλινική υπολειτουργεί και τελικά πέφτει σε «κώμα» και οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, υποβάλλονται συνεχώς αιτήματα προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για ανακαίνιση, μετατροπή χρήσης, κατάργηση τμημάτων της κλινικής κοκ.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: α) η κλινική κατά παράβαση της νομοθεσίας στεγάζονταν σε κτήριο που δεν ήταν και δεν είναι μέχρι σήμερα αυτόνομο και ανεξάρτητο, β) η διοίκηση της κλινικής δεν υπέβαλε ποτέ στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπ. Υγείας τα θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια ούτε και τον κατάλογο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, γ) δεν διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό αν και η διοίκησή της βεβαίωνε ότι το 2014 (από 1-1 εως 31-9) είχε νοσηλεύσει 666 ασθενείς! Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ οι νοσηλευτές στην κλινική ήταν... είδος προς εξαφάνιση και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπερνούσαν τα τρία άτομα – αναμενόμενο με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι ήταν σε επίσχεση εργασίας και τελικά η διοίκηση έκανε αναστολή δραστηριότητας.

Μετά τις διαπιστώσεις του ΣΕΥΥΠ σχηματίστηκε δικογραφία στην Εισαγγελία Λάρισας καθώς και στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την εκτιμώμενη ζημία ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από τα νοσήλια που υπέβαλε και εισέπραττε κατά το διάστημα που ήταν κλειστή. Σε συνέχεια των διαπιστώσεων των Επιθεωρητών ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακάλεσε στις 4 Οκτωβρίου 2016 την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής με την επωνυμία «ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ – ΘΕΟΤΟΚΟΣ» (σημειωτέον η κλινική είχε αλλάξει πολλές φορές την επωνυμία της μετά από μεταβιβάσεις) με το σκεπτικό ότι «έχει εξαντληθεί η προθεσμία αναστολής λειτουργίας της και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη νόμιμη επαναλειτουργία της» και ότι «το κτήριο που στεγάζεται δεν διαθέτει την κατά το έγγραφο του υπ. Υγείας απαιτούμενη πολεοδομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία».

Φάκελος και για την Ψυχιατρική Κλινική του ιδίου

Στον «κόκκινο» από παραβάσεις του νόμου φάκελο του κλινικάρχη περιλαμβάνεται όμως και ένα ακόμη πόρισμα για την ψυχιατρική κλινική που διατηρούσε. Σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΟΓΑ, στην ψυχιατρική κλινική οι εικονικές νοσηλείες ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ενδεικτικά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώνονταν ότι νοσηλεύονταν 502 ασθενείς διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων αν και η κλινική διέθετε 236 κλίνες. Τα ταμεία των ασθενών χρεώνονταν με δήθεν αναβαθμισμένη θέση (κλίνη) ενώ ο έλεγχος κατέδειξε πως δεν νοσηλεύονταν ποτέ σε αυτές. To μεγάλο «πάρτι» όμως, κατά τους ελεγκτές του ΟΓΑ, έγινε με τις συνταγογραφήσεις. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε γιατρός του ΕΣΥ ο οποίος παρανόμως μετέβαινε από το Περιφερειακό Ιατρείο της περιοχής όπου ήταν μόνιμος γιατρός, στην ψυχιατρική κλινική για να συνταγογραφήσει φάρμακα για τους νοσηλευόμενους ψυχικά ασθενείς. Κι όχι μόνο διέπραττε παράνομη συνταγογράφηση αλλά συνταγογραφούσε σκευάσματα «που δεν συμφωνούν με τις διαγνώσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που υπήρχαν στις καρτέλες νοσηλείας των ασθενών». Eίναι χαρακτηριστική η περίπτωση που ασθενής με ψυχωσικό σύνδρομο έλαβε συνταγή για χρόνια προστατίτιδα ενώ άλλος για ΧΑΠ. Από τις εικονικές νοσηλείες και τις παράνομες συνταγογραφήσεις μόνο για την περίοδο 2007- 2011 υπολογίστηκε από τον ΕΟΠΠΥ ζημία ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Τι απαιτεί ο Πολάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, παρότι απολύτως αναρμόδιος εκ της θέσεως του και της ιδιότητας του για το θέμα της χορήγησης ή της ανάκλησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής, επιλέγει να «δει» διεξοδικά το θέμα και μάλιστα από συγκεκριμένη οπτική γωνία. Έτσι, αντί να εντρυφήσει στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας που διαπιστώνουν σωρεία παραβάσεων στις κρατικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και σε διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, το «αγνοεί» εντελώς. Ομοίως και το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί με βάση αυτό το πόρισμα στην Εισαγγελία Λάρισας. Επιλέγει να μην κάνει καμία απολύτως αναφορά στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, του ελεγκτικού μηχανισμού που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας αλλά ούτε και στα στοιχεία που αφορούν τις παράτυπες και παράνομες πρακτικές που φέρεται να ακολουθήθηκαν από τους επικεφαλής της κλινικής εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Αντί να απαιτήσει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιδίδεται σε ευρεία και διασταλτική ερμηνεία του νόμου: διαπιστώνει ότι δεν έχει χαθεί η άδεια λειτουργίας της κλινικής παρότι αυτή δεν λειτουργούσε για τουλάχιστον δυο χρόνια, πως η κλινική πλέον πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της και ζητεί από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να εξηγήσει «τους λόγους για τους οποίους δεν έχετε προβεί στη χορήγηση απόφασης επαναλειτουργίας της κλινικής».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news