facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Βουλή: Αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis με κάποιες διαρροές για Σαλμά - Πικραμμένο

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις 20 ώρες (!) η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε τελικά την παραπομπή των δέκα αναφερόμενων πολιτικών προσώπων στην δικογραφία για την υπόθεση Novartisσε προανακριτική επιτροπή. Υπέρ της παραπομπής τους τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν νομιμοποίησε την διαδικασία παραμένοντας μεν στην αίθουσα της Ολομέλειας, μη συμμετέχοντας δε στην ψηφοφορία. Έτσι οι βουλευτές της ΝΔ κατά την ανάγνωση του καταλόγου δήλωναν από το έδρανό τους «”ναι” στην προανακριτική».
Αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού συμμετείχαν στην διαδικασία αλλά με τον δικό τους τρόπο, επιλέγοντας να ρίξουν το δικό τους τυπωμένο ψηφοδέλτιο στις δέκα κάλπες που ανέφερε: «Ναι στην σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)». Με τον τρόπο αυτό τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την σύσταση μιας προανακριτικής η οποία με διαδικασίες εξπρές θα επιστρέψει πίσω στην Δικαιοσύνη την υπόθεση, όπως προκύπτει και από το σκεπτικό της πρότασης που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία και στην οποία αναφέρεται σαφώς ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ για τα αδικήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος η προανακριτική θα κληθεί να ερευνήσει την αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, στην οποία και θα επιστραφεί ο φάκελος της υπόθεσης. Και μάλιστα μετά από μια σύντομη διαδικασία, όπως προϊδέασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος λέγοντας ότι «με δεδομένο ότι θα εξεταστεί προκαταρκτικά η αρμοδιότητα (σ.σ. της επιτροπής) ελπίζω σε συντομία των εργασιών της».
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν εκ των εμπλεκομένων ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αποχώρησε από την Βουλή στην 1.15΄ μετά τα μεσάνυχτα διευκρινίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «φεύγω γιατί πρώτον κουράστηκα και δεύτερον σιχάθηκα», ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με την «γραμμή» της Φώφης Γεννηματά. Επίσης, απουσίασαν από την ψηφοφορία ο Αρ. Μπαλτάς (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας ενώ διευκρίνισε την πρόθεση ψήφου του υπέρ της παραπομπής, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλής, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και οι ανεξάρτητοι Στ. Παναγούλης, Κατερίνα Μάρκου και Χ. Θεοχάρης.
·         Έτσι για τον Δ. Αβραμόπουλο, επί 218 ψηφισάντων(από τους 290 παριστάμενους δεν απείχαν από την ψηφοφορία οι 72 παρόντες βουλευτές της ΝΔ)υπέρ της παραπομπής του Δ. Αβραμόπουλου τάχθηκαν 188 βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 4 «παρών.
·         Για τον Ευ. Βενιζέλο, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 185βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 191 έγκυρα, 26 άκυρα και 6 «παρών».
·         Για τον Αδ. Γεωργιάδη, επί 218 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 186βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 6 «παρών».
·         Για τον Γ. Κουτρουμάνη, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 180βουλευτές και ένας κατά, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 25 άκυρα και 11 «παρών».
·         Για τον Αν. Λοβέρδο, επί 217 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 186βουλευτές, ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 27 άκυρα και 4 «παρών».
·         Για τον Αν. Λυκουρέντζο, επί 218 ψηφισάντων υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 180βουλευτές, δυο ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 190 έγκυρα, 28 άκυρα και 8 «παρών».
·         Για τον Π. Πικραμμένο, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 170βουλευτές, 8 ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν 180 έγκυρα, 28 άκυρα και 12 «παρών».
·         Για τον Μ. Σαλμά, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 159βουλευτές και 17 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 192 έγκυρα, 26 άκυρα και 16 «παρών».
·         Για τον Αντ. Σαμαρά, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 182βουλευτές και 3 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 191 έγκυρα, 27 άκυρα και 6 παρών.
·         Για τον Ι. Στουρνάρα, επί 218 ψηφισάντων, υπέρ της παραπομπής του τάχθηκαν 182βουλευτές και 2 ψήφισαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν 190 έγκυρα, 28 άκυρα και 6 «παρών». 
Από μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι στην περίπτωση του Π. Πικραμμένου και του Μ. Σαλμά υπήρξαν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά της παραπομπής τους. Ο κ. Σαλμάς συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους υπέρ της παραπομπής του (159), ενώ ακολουθεί ο κ. Πικραμμένος (170).
Για την στάση του κόμματός του είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμενα συσταθεί αυτή η Προκαταρκτική  Επιτροπή για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», προειδοποιώντας όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία «να μην τολμήσετε να κλείσετε την προκαταρκτική επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως, διότι αυτό καταλαβαίνω ότι σχεδιάζετε».  «Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής και κατ’ αντιπαράσταση με τους εγκαλούμενους πολιτικούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά είχε προδιαγράψει την στάση του κόμματός της δηλώνοντας ότι «λέμε ναι στην  σύσταση  ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής  προκαταρτικής εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με τα πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα», ενώ διευκρίνισε ότι «λέμε όχι σε μια fake επιτροπή με διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, επειδή δεν βγαίνει τίποτε εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
Το σκεπτικό της ΔΗΣΥ είχε περιγράψει νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε παραγραφή όμως, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας και για την απιστία και για τη δωροδοκία, δεν θέλουμε κόλπο, δεν θέλουμε να γίνει μία επιτροπή για να κάνει μία νομική συζήτηση και να πει, τα άλλα έχουν παραγραφεί, για κάποια άλλα πηγαίνετε στη δικαιοσύνη». Το πλαίσιο αυτό περιέγραψε και ο Αν. Λοβέρδος, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης είχε καλέσει κυβερνητική πλειοψηφία να δεσμευθεί ότι η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους και ότι οι βουλευτές της στην επιτροπή«δεν θα πουν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί». «Δεν θα κάνουμε μια προανακριτική δύο ημερών μόνο και μόνο για να βγάλουν κάποιοι φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Έρευνα μέχρι τέλους! Με αυτό το πνεύμα το Ποτάμι ψηφίζει υπέρ της προανακριτικής», είχε δηλώσει.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, το οποίο ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής, ο Αθ. Παφίλης διευκρίνιζε στους δημοσιογράφους ότι αν διαπιστώσει το κόμμα του ότι η λειτουργία της θα εξελιχθεί σε ένα σόου εντυπώσεων για να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη, «εμείς θα φύγουμε από την επιτροπή». «Θέλουμε να διερευνηθούν όλα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Δεν θεωρούμε κανέναν ένοχο, αλλά λέμε ότι πρέπει να διερευνηθούν. Αν στην πορεία δούμε ότι καταλήγει όπως στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, τότε θα φύγουμε από την προανακριτική. Δεν δεχόμαστε έστω και αν υπάρχει παραγραφή να διακόψει η προανακριτική το έργο της», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ένωση Κεντρώων επέλεξε το «παρών» στην ψηφοφορία. Τέλος, αποφασίστηκε προθεσμία ενός μηνός για τις εργασίες της προανακριτικής με δυνατότητα η Ολομέλεια της Βουλής να δώσει παράταση εφόσον κριθεί απαραίτητο.
tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news