facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Έρευνα Marc στην Αττική: Το 57% προσλαμβάνεται με μερική απασχόληση

Επιδείνωση παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο όλοι οι δείκτες της απασχόλησης στην περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με την έρευνα της Μarc ΑΕ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιφέρειας Αττικής  και παρουσιάστηκε σήμερα από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου και τον πρόεδρο του ΕΚΑ κ. Γ. Μυλωνά.

Πυρά κατά των δημοσκόπων από τη Ρένα Δούρου

Χωρίς να παραλείψει να σχολιάσει ότι θα παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις που θα λάβει το κοινοβούλιο για ένα σκάνδαλο σαν αυτό της Novartis, η περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου άφησε αιχμές για την αξιοπιστία των δημοσκόπων. 
«Αν μιλάμε για την απαξίωση της πολιτικής και του συνδικαλισμού, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δοκιμάστηκε και η αξιοπιστία των δημοσκόπων. Μία μέρα πριν από την εκλογή μου στην περιφέρεια, προέβλεπαν ότι θα χάσω» τόνισε η κ. Δούρου, στη διάρκεια της παρουσίασης έρευνας της  MARC για την απασχόληση , τις συγκοινωνίες και τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Ο επικεφαλής της MARC κ. Θωμάς Γεράκης  έσπευσε να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του κλάδου του. « Μόλις ήρθα από την Κύπρο- τόνισε- όπου προβλέψαμε το αποτέλεσμα των εκλογών με απόκλιση 0,27%. Τα διεθνή στάνταρτς προβλέπουν ότι 5 στις 100 δημοσκοπήσεις , κάνουν λάθος.»

Περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας 
Ενδεικτικό της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας είναι ότι το 57% των προσλήψεων του τελευταίου 12μηνου αφορά μερική απασχόληση ενώ ένας στους τρεις εταιροαπασχολείται σε αντικείμενο διαφορετικό από αυτό που έχει σπουδάσει.

Η μερική απασχόληση στις γυναίκες και στους νέους εργαζόμενους 18-34 ετών ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

Επίσης το 10% δήλωσε ότι ναι μεν ασφαλίζεται αλλά για λιγότερες ώρες από εκείνες που πραγματικά δουλεύει.

Οι επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν πως εργάζονται με πλήρες ωράριο ενώ το 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες). 

Μόνο το 31% - ένας στους τρεις- δήλωσαν ότι τους ενδιαφέρει να ενημερωθούν για τη συνδικαλιστική δράση, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε θετικό ο πρόεδρος του ΕΚΑ με δεδομένη την απαξίωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα.

Μερική απασχόληση 30% - Πάνω από  40% σε νέους και γυναίκες 
Το 57% των προσλήψεων εντός του τελευταίου 12μήνου  αφορούν μερική απασχόληση.

Παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας η οποία απορρυθμίζεται συνεχώς. 

Ετεροαπασχόληση

Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) αναφέρει πως το αντικείμενο της  εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό της ετεροαπασχόλησης καταγράφεται εντονότερο στις γυναίκες (38%), στους νέους κάτω των 35 ετών (41%) και σε όσους βρήκαν εργασία τους τελευταίους 12 μήνες (42%).  Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το μέγεθος της ετεροαπασχόλησης εμφανίζει αυξητική τάση.

Τα μεγέθη που αφορούν  την περιστασιακή απασχόληση, το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, την ετεροαπασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία  και γενικότερα το σύνολο των παραγόντων που συνθέτουν τις ελαστικές μορφές εργασίας, αναφέρονται σε όσους κατά την διάρκεια της έρευνας είχαν εργασία και δεν συνυπολογίζουν όσους την ίδια περίοδο δεν είχαν απασχόληση. Δεν έχει υπολογιστεί  το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν πως έχει τύχει να υποαπασχοληθούν  σποραδικά  (έκαναν πού και πού μεροκάματα) κατά την διάρκεια της ανεργίας τους και συνεπώς τα προαναφερόμενα μεγέθη θα πρέπει να θεωρηθούν σχετικώς υποτιμημένα. 

Τι συμβαίνει με το καθεστώς ασφάλισης  

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζομένων. Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένος/η αλλά για λιγότερες ώρες/μισθό ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση. Αυτασφάλιση δήλωσε το 0,8%.

Όσο μειώνεται η ηλικιακή κατηγορία των εργαζομένων, τόσο μειώνεται και το ποσοστό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 35 ετών  (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Το 16% αναφέρει πως έχει ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και το 9,3% εργάζεται ανασφάλιστος.  

Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και  ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης.  Το ¼ όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. 

Τέλος, όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό  38%.
10,3% υποδηλωμένη εργασία 
6,1%  αδήλωτη εργασία

Στους νέους:
υποδηλωμένη εργασία  16% 
αδήλωτη 9,3%.

Το 25% των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια  δεν έχει πλήρη ασφάλιση.  Αυτή η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. 

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι χρειάζεται ενδυνάμωση της  προσπάθειας  για την καταπολέμηση της αδήλωτης  εργασίας  και αγώνας για την μείωση  της μερικής απασχόλησης  όπου  υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία φθάνει το 38%.  Υπόψη ότι σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι άνεργοι ή οι περιστασιακά εργαζόμενοι.    

Εργασία τις Κυριακές:  Το 43% έχει αναγκασθεί να εργασθεί Κυριακές. 


Ένας στους πέντε εργαζόμενους με μισθό κάτω των 500 ευρώ 

Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ.  Τις χαμηλότερες αποδοχές  έχουν οι γυναίκες και οι νέοι.

Ο ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ. 
Στην κατηγορία των μισθωτών με μισθό κάτω των 500 ευρώ βρίσκεται το  11,2% των ανδρών και το 27,8% των γυναικών. 

Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό   42,1% γεγονός που καταδεικνύει την  σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.  

Αν δε υπολογισθεί και η αναλογική κατανομή όσων δεν απαντούν στην ερώτηση σχετικά με το ύψος του μισθού τους, το ποσοστό όσων λαμβάνουν μισθό κάτω των 500 ευρώ εκτιμάται ότι είναι  μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Απλήρωτη εργασία και καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού 

Το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου, δεν  πληρώνονται επιπλέον. Το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών είναι συχνότερο στις γυναίκες (37% έναντι  33,7% των ανδρών).

Μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνουν πως λαμβάνουν τον μισθό πάντα στην ώρα του χωρίς καθυστέρηση, ενώ το 42,5% των εργαζομένων αναφέρει  προβλήματα στην καταβολή του μισθού τους. Συγκεκριμένα, το 33% των εργαζομένων δήλωσαν πως λαμβάνουν τον μισθό τους  συνήθως με καθυστέρηση και το 9,3% των εργαζομένων αναφέρουν πως η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί πάντα.  Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων  παρατηρείται σχετικά περισσότερο στις γυναίκες εργαζόμενες (45,3%) έναντι (39,6%) των ανδρών. 

Ο συνηθέστερος χρόνος καθυστέρησης είναι ο ένας μήνας.

Σχόλιο:  
1. Απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΕΚΑ για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία σε συνέχεια της καμπάνιας για την απλήρωτη εργασία.
2. ΣΣΕ  για την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα. 
3. Αλλαγή του εργασιακού χάρτη.

Εργασιακά προβλήματα

Συνοπτικά:
1. Το ύψος του μισθού
2. Καθυστέρηση πληρωμής
3. Εργασιακό άγχος- εντατικοποίηση της εργασίας- επαγγελματικές ασθένειες.
4. Ανασφάλεια στην - εργασιακό στρες

ΑΝΕΡΓΟΙ


Επίδομα ανεργίας – τρόποι αναζήτησης εργασίας

Οι 6 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια.

Επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.

Μέσω του ΟΑΕΔ  αναζητά εργασία  ο ένας στους πέντε άνεργους (20,9%), με τους μισούς από αυτούς να δηλώνουν τον ΟΑΕΔ ως τον κύριο τρόπο αναζήτησης εργασίας.

Οι 6 στους 10 άνεργους (62,1%)  αναζητούν  μια οποιαδήποτε εργασία, ενώ μόλις ο ένας στους τέσσερις  αναζητούν  συγκεκριμένη εργασία στο αντικείμενό τους. 

Όσο αυξάνεται ο χρόνος ανεργίας αλλά και η ηλικιακή κατηγορία των ανέργων τόσο αυξάνεται και το ποσοστό όσων αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία με μειωμένες απαιτήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων  είχαν προηγούμενη απασχόληση (94,5%) ενώ το 5,5% είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Το 12% των ανέργων ανέφεραν πως είχαν δική τους επιχείρηση. 

Σε προγράμματα κατάρτισης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας  συμμετείχε κατά την διάρκεια της περιόδου ανεργίας  το 13% των ανέργων. 

Το 42,6% των ανέργων  δήλωσαν πως κατά την περίοδο της ανεργίας τους έχει τύχει να εργαστούν περιστασιακά (σποραδικά, μεροκάματα που και που). 
Το ποσοστό της περιστασιακής απασχόλησης  των ανέργων καταγράφεται σχετικά υψηλότερο στην μικρότερη(18-34) αλλά και μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 ετών. 

Σχόλιο: Το 73% δεν επιθυμεί να  αλλάξει τόπο διαμονής. Είναι επομένως συνδεμένο με την πρώτη κατοικία.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news