facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ο Mάριος Σαλμάς στο timelink:" Έχω καταθέσει για την υπόθεση. Για αυτό αναφέρομαι στο πόρισμα"

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Mάριος Σαλμάς μιλώντας στο timelink αποκάλυψε ότι έχει ήδη καταθέσει στην Εισαγγελέα Ε.Ράικου τον Ιανουάριο του 2017,προσκομίζοντας όλα τα διαθέσιμα τότε στοιχεία για την υπόθεση Novartis,πυροδοτώντας μάλιστα την έρευνα και στην Ελλάδα.Μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε στη χώρα μας για αυτή την υπόθεση.

Η διερεύνηση των παράνομων μεθόδων της Novartis για να αυξάνει τις μεσοσταθμικές τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη και προφανώς τον τζίρο της,είχε ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ με τις μαρτυρίες δύο πρώην υπαλλήλων της φαρμακευτικής εταιρίας,σε συννενόηση με τον ίδιο,όπως υποστηρίζει.

"Έχω καταθέσει για την υπόθεση για αυτό αναφέρομαι στο πόρισμα. Είναι δυνατόν η δική μου κατάθεση να μην εμπεριέχεται στη δικογραφία; " δήλωσε στο timelink ο Μ.Σαλμάς και συμπλήρωσε: "Mε τον άστοχο επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης απο την Κυβέρνηση μόνο πολιτικό σούσουρο επιδιώκεται και δημιουργία εντυπώσεων".

"Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, μείωσα την φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,5 δισ. ευρω.Με ένα μόνο δελτίο τιμών (της 24 /10/2012) μείωσα τον τζίρο της συγκεκριμένης εταιρίας κατά 30 % στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης και η εναρμόνιση του με τη βάση τιμών του ευρωπαικού συστήματος Eyripid.Η μεγάλη μείωση των τιμών της Novartis σε αυτό το δελτίο είχε τεράστιες επιπτώσεις στις τιμές της εταιρίας σε 18 άλλες χώρες."

Το καλοκαίρι του 2105,αμερικανικό δικηγορικό γραφείο της Ουάσινγκτον, άρχισε να ερευνά τις μεθοδεύσεις της Novartis και ζήτησε απο τον Έλληνα δικηγόρο Παύλο Σαράκη να συνδράμει στην έρευνα....Οταν στις καταθέσεις του πρώτου μάρτυρα προέκυψε ομολογία οτι η Novartis είχε σχέδιο να "πολεμήσει" τον Σαλμά ως υπουργό, ζητήθηκε επικοινωνία με τον πρώην υπουργό.Ως "μάρτυρας επιβεβαίωσης" κατέθεσε τότε.

Mετά απο δύο μήνες το συγκεκριμενο δικηγορικό γραφείο εγκατέλειψε την υπόθεση,άγνωστο ακόμα γιατί...Μέχρι τότε,απο τις μαρτυρίες δύο ακόμα ατόμων στις αμερικανικές αρχές,δεν προέκυπτε με τεκμηρίωση, κανένα θέμα εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.Άλλωστε ,όπου άλλου διενεργήθηκε έρευνα,προέκυπτε οτι η Novartis προσπαθούσε να προωθεί τα συμφεροντά της μέσω μεσαίων ή χαμηλότερων στελεχών της διοίκησης στις χώρες που δραστηριοποιούνταν.Αργότερα βρέθηκαν κι άλλοι μάρτυρες που συνέβαλαν όταν άρχισε η έρευνα και στη χώρα μας.Άγνωστο ποιοί και με ποιά κίνητρα.Είναι οι λεγόμενοι"προστατεύομενοι μάρτυρες".

"Εγώ με τη Novartis είχα ανοιχτούς λογαριασμούς με τις πολιτικές μου επιλογές για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης" υποστηρίζει στο timelink o Μ. Σαλμάς."Ένας μάρτυρας αποκάλυψε οτι η Novartis πίεσε αμερικανικά μέσα για να μου κάνουν επίθεση.Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικων Επιχειρήσεων Ελλάδος,του οποίου πρόεδρος ήταν τότε, στέλεχος της Novartis έβαζε καταχωρήσεις στο Guardian κσι το CNN χαρακτηρίζοντας με "υπουργό των ελλειψεων"."

Τα τρία πορίσματα των τριών ερευνών που είχαν διαταχθεί απο το Υπουργείο Υγείας και για τα οποία κατέθεσε στοιχεία ο Σαλμάς αφορούσαν τις έρευνες για :
α)τα δώρα (ταξίδια,συνέδρια κλπ) της Novartis σε στελέχη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου,σε μέλη της Επιτροπής Τιμων Φαρμάκων,σε επιστήμονες και στελέχη της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να προωθούνται προιόντα της εταιρίας
β)το φάρμακο gilenya και
γ)τον χρηματισμό γιατρού και φαρμακοποιού στο "Θεαγένειο".

timelink

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news