facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η Άγκυρα απειλεί για την κυπριακή ΑΟΖ - Eni: Δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση

Σε ένα ακόμα ρεσιτάλ προκλητικότητας ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berak Albayrak, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο Β. Albayrak ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Kασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η γεώτρηση στη συγκεκριμένη περιοχή ίσως εγκαταλειφθεί αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο οι διερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές πρέπει να συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιταλικής πετρελαϊκής Claudio Descalzi τόνισε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni. «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό να μετακινηθούμε, για να διασφαλίσουμε την έρευνα», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».
Εξάλλου, σε ερώτηση για το αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Descalzi τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι». Η νέα έρευνα φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Descalzi, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

liberal

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news