facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Μήνυμα Μοσκοβισί: Σημαντικά τα τελευταία μέτρα για την Ελλάδα

«Για μια δέσμευσή μου μπορώ να είμαι υπερήφανος: Ότι αντιστάθηκα πάντα στο Grexit. Kι εγώ και η Κομισιόν και η πατρίδα μου, η Γαλλία, βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά της Ελλάδας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της διαδρομής, αλλά τα τελευταία μέτρα είναι σημαντικά».
Ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου του βιβλίου υποστήριξε ότι «θα είμαι πολύ ευτυχής όταν αυτό το καλοκαίρι, γιατί αυτό θα συμβεί, η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και θα είναι ικανή να καθορίσει το πεπρωμένο της με κυρίαρχο τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ως το τέλος, όχι να χαλαρώσουν… Αυτό το μήνυμα μετέφερα και στον Α. Τσίπρα και στον Ευ. Τσακαλώτο».
Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Στην Ελλάδα έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Λέει ότι έχει πιο πολλούς φίλους στο ΠΑΣΟΚ,αλλά «με τον Αλέξη Τσίπρα δουλεύω καλά, όχι γιατί είμαστε πολιτικά κοντά, αλλά γιατί η κυβέρνησή του κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει από το πρόγραμμα».
Αναφέρεται στα 90 Εurogroup και τις αναρίθμητες συναντήσεις στις οποίες έχει μετάσχει, κατά τη διάρκεια των ελληνικών μνημονίων, για τον πόνο των ανθρώπων που είδε στην Ελλάδα.
«Ήμουν πάντα κατά της λιτότητας, αλλά και να κάνεις ελλείμματα όταν έχεις υπέρογκο χρέος είναι παράλογο, γιατί στο τέλος φτωχαίνεις τη χώρα» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα «στις πολιτικές λιτότητας και στις πολιτικές σοβαρότητας» τόνισε.
Στο ερώτημα τι εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «κανονική» χώρα, όπως είχε δηλώσει στις συναντήσεις του που προηγήθηκαν με την πολιτική ηγεσία, απάντησε ότι «για την Ελλάδα σημαίνει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, να έχει δική της αναπτυξιακή στρατηγική, να επωφεληθεί από τα μέτρα για το χρέος και να έχει μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, που δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα».
Αν μείνει στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε, με την ίδια προσπάθεια, θα πάνε όλα καλά. Και όλοι στην Ελλάδα πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει. Είναι εξάλλου και στο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα να βγει από το πρόγραμμα και να επιτύχει αποτελέσματα» ανέφερε.
«Παραμύθια για παιδιά» του Βαρουφάκη
Κάνει εκτενή αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη και ειδικά στο βιβλίο του «Συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων» για το οποίο λέει: «εγώ θα το τιτλοφορούσα, "παραμύθια για παιδιά"».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει ο Μοσκοβισί, περιγράφει στο βιβλίο τη δική του εκδοχή των Εurogroup, ξεκινώντας από αλήθειες και καταλήγοντας σε ψέματα. «Εγώ πεθαίνω από ανυπομονησία να διηγηθώ τη δική μου ιστορία για τα Εurogroup που ζήσαμε. Θέλω να γράψω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μια μάχη ανάμεσα σ αυτούς που ήταν έτοιμοι για το Grexit και αυτούς που ήταν αντίθετοι. Εγώ και η Κομισιόν και η Γαλλία ήμασταν στην καλή πλευρά, όχι ότι δεν έγιναν λάθη -και μάλιστα πολλά- και ο λαός υπέφερε, αλλά τελικά συμβάλαμε η Ελλάδα να βγει πιο δυνατή απ αυτή τη δοκιμασία».
Συνέχισε την αναφορά του στον Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον «γοητευτικό διανούμενο», για να καταλήξει όμως στο ότι «όταν πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος που έχεις δίκιο, μεταξύ φίλων και εχθρών, τελικά έχεις πρόβλημα». Δεν το διευκρίνισε περισσότερο, λέγοντας «η μητέρα μου ήταν ψυχαναλύτρια όχι εγώ», αλλά επισήμανε ότι ο Βαρουφάκης ξεκινούσε από ένα Plan B που δεν είχε, ενώ στην αρχή ξεκινάς από το Plan A και φτιάχνεις την Ευρώπη με τους Ευρωπαίους, όχι μόνος σου.
Καλά νέα από τη Γερμανία
«Καλά νέα» χαρακτήρισε τον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, μεταξύ CDU και SPD. Τον προτιμάω από την Τζαμάικα, είπε. Προτιμάω τον Σουλτς, τον Σολτς και τον Γκάμπριελ από τον Λίντνερ των Φιλελευθέρων. «Πιστεύω ότι θα είναι καλό νέο για τη Γερμανία, για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα. Θα θέλουν να τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα» εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί. «Μην υπολογίζετε σε κάποια υπερβολική γενναιοδωρία, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι πάντα προσηλωμένο στη σταθερότητα» εξήγησε ο ίδιος.
Αυτό που «πονάει» τον κ. Μοσκοβισί, είναι η κατάρρευση του κόμματός του -έχασε το 90% των κοινοβουλευτικών του εδρών- και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, για την οποία μιλάει εκτενώς στο βιβλίο του. Μιλάει, επίσης, για το πώς ένα νέο κόμμα γεννιέται από το τίποτα, από ένα νέο άνθρωπο, τον Εμανουέλ Μακρόν, που δεν ήταν πολιτικός. «Πήγαινα στο Ελυζέ και τον έβλεπα ως σύμβουλο του Φρανσουά Ολάντ και τώρα στο Ελυζέ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» λέει χαρακτηριστικά.
«Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα»
Το νέο του βιβλίο «Dans ce clair-obscur surgissent les monstres» που θα μπορούσε να μεταφραστεί «Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα» (Εκδόσεις Plon) παρουσιάστηκε σε γαλλικό βιβλιοπωλείο, στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρίσταντο γαλλόφωνοι Έλληνες και φίλοι της Γαλλίας και στο τέλος της παρουσίασης ο Γάλλος επίτροπος υπέγραψε τα βιβλία.
 Ένας τίτλος «δανεισμένος εν μέρει» από τη λογοτεχνία, αλλά κι από μια βραβευμένη δραματική ταινία, για ένα βιβλίο πολιτικής επικαιρότητας που αφορά τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως είπε ο συγγραφέας, καθώς τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πράγματα, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε λίγα χρόνια πριν: την εκλογή Τραμπ, το Brexit, αλλά και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν που «κατακερμάτισε» το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία, σχεδόν εξαΰλωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα - στο οποίο ανήκει ο Πιερ Μοσκοβισί - και θρυμμάτισε τη δεξιά.
Ένας παλιός κόσμος συρρικνώθηκε και ένας νέος αναδείχθηκε, αλλά χωρίς ομοιογένεια. Στο παλιό και το νέο αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου. Στο παλιό που όμως δεν έχει πεθάνει και στο νέο που δεν είναι σίγουρο αν θα σταθεροποιηθεί και τι ακριβώς θα είναι. Εκεί, σ' αυτό το «ημίφως» υπάρχει ο κίνδυνος για τα «τέρατα».
naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news