facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα

Την ανάγκη τερματισμού της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, παρουσία και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί για άλλη μια φορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η άφιξή του συμπίπτει χρονικά με το τέλος του Ελληνικού Προγράμματος και τον ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του, τόσο προς την κατεύθυνση αυτή όσο και προς τη διαδικασία για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, που είναι- όπως σημείωσε- υποχρέωση των Εταίρων μας.

Απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι η προσφορά του προς την Ελλάδα είναι κάτι που αφορά την Ευρωζώνη γενικότερα, καθώς η περίπτωση της Ελλάδας αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης. «Ήταν ένα δείγμα γραφής, έστω και καθυστερημένα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίζει τις κρίσεις».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κ. Μοσκοβισί δικαιώνεται αναφορικά με τις θέσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει, ως αρμόδιος επίτροπος. «Στο τελευταίο βιβλίο σας είχατε επισημάνει την αλλαγή γραμμής, η οποία πρέπει να υπάρξει, για να έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρωζώνη. Είχατε τονίσει ότι η αδιέξοδη λιτότητα είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» υπενθύμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τη δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας, εκεί ακριβώς κατατείνουν. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις θέσεις των Εταίρων στη Γερμανία, και ιδίως του κ. Σουλτς, ότι "τέλος στην αδιέξοδη - το τονίζω - λιτότητα". Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και καιρός είναι να δούμε, τώρα πια, και τις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν σε γενικότερα θέματα, ώστε η Ευρωζώνη να πάει ακόμη πιο μπροστά, σε κρίσιμους καιρούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν το ίδιο το Eurogroup, αλλαγές που αφορούν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αλλαγές που αφορούν τα μέσα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη γενικευμένη κρίση χρέους που έρχεται και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ελλάδα σας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια. Και εύχομαι στο μέλλον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αξιοποιήσουν την προσωπικότητά σας και τις ικανότητές σας, όπως ακριβώς σας ταιριάζει» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια στιγμή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Είναι μια στιγμή εμπιστοσύνης και ελπίδας. Ελπίδας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα.

«Καταρχάς, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση με την οικονομία της χώρας γενικότερα, η οποία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και προοπτικές για τον ελληνικό λαό. Επίσης, είναι κάποια στιγμή ελπίδας, διότι βλέπουμε ότι διαφαίνεται αυτή η έξοδος από το πρόγραμμα και κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη αισιοδοξία και αντιμετωπίζω με θάρρος και το μέλλον, γιατί βλέπω ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες και βλέπουμε και μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ποια είναι η κατάσταση. Περιμένουμε βέβαια και την τέταρτη αξιολόγηση, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τώρα παραμένουν δύο θέματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. «Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά ο πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για τη μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους. Και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας» υπογράμμισε.

«Τον Αύγουστο, όταν βγει τελικά η Ελλάδα από τα Μνημόνια, θα αισθάνομαι μια περηφάνια και μια ευχαρίστηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήμουν με την πλευρά των "καλών" της ιστορίας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο μέλλον για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ξέρουν να εκτιμούν τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά. Και σας το λέω ευθέως: Είχε πολλά χρόνια η ΕΕ να δει έναν Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις του δικού σας επιπέδου και, κυρίως, της τεχνοκρατικής επάρκειας και της δυνατότητας χάραξης πολιτικής. Αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Και, νομίζω, επειδή δεν μας περισσεύουν οι προσωπικότητες στην Ευρώπη, ότι θα έχετε την συνέχεια που αρμόζει και σε σας και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news