facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Βίτσας προς Αγκυρα: Οποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές

Μήνυμα στην Τουρκία, στον απόηχο και των προκλητικών ενεργειών της σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Η Τουρκία είναι μια «διεθνώς νευρική δύναμη» που θέλει να αναθεωρήσει τις συνθήκες, εκτίμησε το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την πιθανότητα επιστράτευσης για τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε κλίμα που υπερβαίνει τα σημερινά όρια γιατί ο κόσμος ανησυχεί, επισήμανε ο κύριος Βίτσας και αναλύοντας την κατάσταση, απέδωσε την αυξημένη «προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, στην Κύπρο κατά κύριο λόγο και στο Αιγαίο» στον πόλεμο που διεξάγουν οι γείτονες στο Αφρίν της Συρίας: «Έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Αφρίν, που δεν πάει όπως τον σχεδίαζαν και συγχρόνως έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο κατά κύριο λόγο για τους υδρογονάνθρακες και συγχρόνως προκαλεί εντάσεις στο Αιγαίο».

«Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική δύναμη και προσθέτει πράγματα ως αναθεωρητική δύναμη, που θέλει να αναθεωρήσει τις διεθνείς συμβάσεις. Ξεχνά ότι η σημερινή Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», εκτίμησε ο κύριος Βίτσας, προσθέτοντας πως «εμείς παρακολουθούμε με ψυχραιμία».

«Επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, υπάρχουν όρια που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανέχεται να τα υπερβεί κανείς», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως «στα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει υπάρξει τέτοια προειδοποίηση σαν αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Κληθείς να σχολιάσει την προκλητικότητα της Αγκυρας ο κ. Βίτσας ανέφερε «έχουμε πει και άλλες φορές ότι οι πολύ προκλητικές δηλώσεις όπως και οι δράσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, τα ατυχήματα να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω. Δεν είμαστε ούτε στην εποχή του ’90. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένη τη θέση της διεθνώς. Και αυτό που κάνουμε, πρώτα και κύρια, είναι να ακολουθούμε τον διπλωματικό δρόμο και αυτό πρέπει να κάνουμε και από την άλλη μεριά λέμε σε όλους ότι είμαστε κάθε φορά έτοιμοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Δεν περιμένουμε να γίνει ένα "μπαμ", παίρνουμε όλα τα μέτρα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμα και το χειρότερο και με βάση αυτά οικοδομούμε τη θωράκιση της Ευρώπης και της χώρας μας».

«Οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές», είπε ο κύριος Βίτσας και σχολιάζοντας την έκφραση «γατάκια» που συζητήθηκε τελευταία, ανέφερε χαριτολογώντας: «Αυτό με τα γατάκια είναι προσφιλής λαϊκή έκφραση, αλλά ξέρετε τι νύχια βγάζουν τα γατάκια;».
kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news