facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Άγκυρα: Δεν θα επιτρέψουμε “μονομερείς” έρευνες στην Κύπρο! – “Μπλόκο” στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες

Σε νέα προκλητική παρέμβαση προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, για την Κύπρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού.

Ο Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο CEO της εταιρείας, τόνισε ότι η ENI πιθανότατα θα αποσύρει το γεωτρύπανο από την περιοχή, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να τερματίσει ολοκληρωτικά τα σχέδια για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού.

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι “η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα τς ‘βορείου Κύπρου’ αλλά η ‘νότια Κύπρος’ με την ένταξή της στην ΕΕ δημιούργησε τετελεσμένα”. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά “δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ”.

“Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση, αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους.

Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όσο δεν επέρχεται μία σοφή λύση σε αυτή τη διαδικασία, εμείς θα έχουμε συνεχή επιρροή. Εμείς λέμε ως Τουρκία ‘πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας’” ανέφερε.

Η παράνομη τουρκική Navtex

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, τρία εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της Navtex, στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια, η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news