facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Κοτζιάς: Γιά Τουρκία και Σκόπια

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Είναι μια χώρα νευρική μετά το πραξικόπημα. Είναι μια φοβισμένη χώρα που φέρεται με αλαζονεία. Και αυτό είναι ένα συγκρουσιακό φαινόμενο που προκαλεί ανασφάλεια. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δει πως θα περιορίσει τις πιθανότητες μιας προβοκάτσιας και να δυναμώσει στο εσωτερικό της Τουρκίας δημοκρατικών δυνάμεων. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και νηφάλιοι» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

«Εγώ λέω, πάντα, στον Ερντογάν: κοίτα να δεις ο Αλλάχ μας έριξε να ζούμε δίπλα- δίπλα. Θα ζήσουμε ειρηνικά; Και εκείνος χαμογελάει και λέει πως πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε και εμείς διεκδικήσεις. Ο αναθεωρητισμός τους μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχει μια μελέτη που βγάζει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που λένε και διεκδικούν οι Τούρκοι» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια. Δεν υπάρχει κίνηση των Τούρκων που να μην την καταγγέλλουμε διεθνώς. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Απλά δεν βοηθάει να τα κάνουμε και διαφημιστικό σποτ. Δοκιμάζουν τη νηφαλιότητά μας και δεν χρειάζεται να τους τα δείχνεις όλα. Κόκκινη γραμμή είναι εκεί που κάποιος θα επιχειρήσει να προσβάλει την εδαφική μας ακεραιότητα. Εμένα με ενδιαφέρει να μη φτάνουμε στα σκληρά ζητήματα. Με ενδιαφέρει να τα λύνουμε όλα στο επίπεδο της διπλωματίας».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς τόνισε αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: «Έχουμε διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό με την Τουρκία. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη της Δικαιοσύνη», ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως αποικιακή δύναμη. «Απαγορεύεται να έχουν κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και να παριστάνεις την εγγυήτρια δύναμη. Αυτό το θέμα είναι σε βάρος της. Πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική της παρέμβασης στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Έχω πει στον Τούρκο ομόλογό μου πως αν δίνατε στους Κούρδους τα μισά από αυτά που ζητάτε εσείς από την Κύπρο, δεν θα είχατε το παραμικρό πρόβλημα ασφάλειας».

Αυτοί που λέγανε «φέρτε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια» είναι επικίνδυνοι

«Τα συλλαλητήρια είναι έκφραση δημοκρατικού δικαιώματος και εγώ το χαιρετώ. Το κακό είναι πως υπάρχει κακή πληροφόρηση. Ο διοργανωτής των συλλαλητηρίων του 1992 σήμερα λέει πως πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Στη πλειονότητά τους όσοι συμμετείχαν είχαν καλές προθέσεις γιατί ένιωθαν πως τους παίρνουν ένα κομμάτι της ταυτότητάς τους» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Κάποιοι από αυτούς (τις κομματικές ηγεσίες) που μου κουνάνε το δάχτυλο σήμερα πριν μερικά χρόνια ήθελαν να δώσουν το όνομα Μακεδονία χωρίς καν να είναι σύνθετη η ονομασία. Δεν με ενδιαφέρει πόσος κόσμος πήγε στα συλλαλητήρια. Με ενδιαφέρει πως υπάρχει κόσμος που συγκινείται από αυτή την ιστορία. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν πως η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την πολιτιστική ταυτότητα. Είναι επικίνδυνοι, όμως, οι ακροδεξιοί που λέγανε φέρε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια» τόνισε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ηθικό δικαίωμα στο να ονομάζονται Μακεδονία. Υπάρχει γεωγραφικό δικαίωμα. Η κληρονομιά της Μακεδονίας είναι Ελληνική. Αυτό είναι που ενοχλεί. Ο αλυτρωτισμός. Το να λύσουμε τα προβλήματα σημαίνει πως ξαναφτιάχνουμε τα Βαλκάνια της συνεργασίας και της φιλίας. Εμείς πρώτοι δε θέλουμε την αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Πρέπει να βλέπουμε το μέλλον».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο τι θα γίνει στην ελληνική βουλή όταν πάει η συμφωνία προς ψήφιση. «Η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη βουλή. Θα την ψηφίσει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του θα έχει την πλειοψηφία αν για παράδειγμα απέχουν οι ΑΝΕΛ. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ήθελαν να ψηφίσουν μια συμφωνία όπως αυτή που θα φέρουμε. Όπως τα μέτρησα εγώ τα κουκιά θα έχει πάνω από 150 ψήφους».

Επιθυμία μου είναι το όνομα των Σκοπίων να είναι στα σλαβικά, αμετάφραστο και με εδαφικό προσδιορισμό

«Σε μία διαπραγμάτευση δίνεις κάτι που για σένα δεν είναι τόσο σημαντικό και παίρνεις κάτι που για τον άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό. Έτσι πάει η διαπραγμάτευση αλλιώς δεν θα γινόταν. Δεν έχουν κλείσει τα ανοιχτά θέματα αλλά η αισιοδοξία του κ. Ζάεφ είναι θετική. Θα ήθελα να ήμουν κι εγώ τόσο αισιόδοξος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Κάθε διαπραγμάτευση έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Εμείς εργαζόμαστε για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Θα γίνουν και συμβιβασμοί αλλά όπως λέω εγώ πρέπει να γίνονται καλοί συμβιβασμοί και όχι σάπιοι όπως τους λέω εγώ που θα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Οι Σκοπιανοί πιέζονται για λύση γιατί θέλουν να μπουν σε βορειοατλαντικές δομές προκειμένου να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια. Εμείς δεν πιεζόμαστε αλλά το κάνουμε από θέση ευθύνης επειδή είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στη Βαλκανική και πρέπει να συμβάλουμε σε μια λύση».

Σε ότι αφορά το περιβόητο πλέον σύμφωνο ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε: «Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε δώσει ένα σύμφωνο στην πλευρά των Σκοπίων το οποίο θα περιλαμβάνει και το ονοματολογικό αλλά και το κομμάτι των αλυτρωτικών προθέσεων. Η εξωτερική μας πολιτική βάζει πάντα μια θετική ατζέντα και έτσι στο σύμφωνο θα υπάρχει και το κομμάτι της συνεργασίας στην επόμενη ημέρα. Το σύμφωνο θα είναι ένα κείμενο 20 σελίδων. Το πρώτο κομμάτι είναι έτοιμο και θα περιλαμβάνει το ονοματολογικό, την χρήση του, την ταυτότητά του αλλά και τις εμπορικές χρήσεις και από τις δύο πλευρές τα οποία θα πρέπει να αλλάξουν και κάποια τεχνικά ζητήματα όπως τα ακρωνύμια, οι συντμήσεις κλπ Πρέπει να τελειώσουμε με τα σημεία τριβής. Θα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει την ένταξή τους σε βορειοατλαντικές δομές και τις συνταγματικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Αυτά τα δύο πάνε μαζί».

Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: Αν μου λέγατε τι όνομα θα ήθελα να δώσω σα νονός δεν θα ήθελα να είχε τον όρο Μακεδονία αλλά ας μην κάνουν κάποιοι σα να μην έχουν προηγηθεί 25 χρόνια. Αυτή η χώρα ήδη έχει μια σύνθετη ονομασία η οποία είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η δική μου επιθυμία είναι το όνομα της χώρας να είναι στα σλαβικά, αμετάφραστο που με το που θα το ακούει κάποιος θα καταλαβαίνει αμέσως για ποια χώρα πρόκειται και ότι αυτό το κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της που ανήκει στη χώρα μας. Το Μακεδονία στο όνομα της χώρας θα πρέπει να πάρει ένα προσδιορισμό γεωγραφικό και εδαφικό».

Στο τέλος σημείωσε: «Με αυτό το κράτος θα συζήσουμε τους επόμενους αιώνες σαν παντρεμένοι και τα προβλήματα πρέπει να λυθούν. Πρέπει να τους σεβαστούμε όπως ζητάμε να σεβαστούν οι άλλες χώρες την Κύπρο. Θα ήταν ότι χειρότερο για την ελληνική εξωτερική πολιτική η διάλυση αυτού του κράτους. Είναι δώρο θεού που υπάρχει αυτό το κράτος. Φανταστείτε πως αν διαλυθεί θα έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια μεγάλη Αλβανία και μια μεγάλη Βουλγαρία με επιθετικές τάσεις».

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news