facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Κ. Χατζηδάκης: Ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ στις τσέπες μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών

Σε σοβαρές καταγγελίες για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην οποία κάνει λόγο για «λογιστική απορρόφηση» πόρων η οποία έχει μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο μάλιστα παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει ότι ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε 3 από τις 4 Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα 4 Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος παραμένουν αδρανή.  
Αξιοποιώντας στοιχεία από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, καθώς και από τους διαδικτυακούς τόπους του ΕΠΑνΕΚ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει τα εξής:
  • «Δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξης (Φεβρουάριος 2016) των τεσσάρων Δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), φαίνεται πως δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ σε τρεις εξ αυτών! Στη Δράση «Ενίσχυση της Απασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καν η οριστική ένταξη Δικαιούχων που είχαν ενταχθεί προσωρινά τον Οκτώβριο του 2016. Στις άλλες τρεις Δράσεις, όμως, η ροή πόρων δείχνει να βρίσκεται στο μηδέν. Συγκεκριμένα:
    1. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Στις 13/2/2017, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση εντάχθηκαν προσωρινά 1526 Δυνητικοί Δικαιούχοι με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό και δημόσια δαπάνη 86.086.885,36€. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης αυξήθηκε από 72 εκ. ευρώ σε 116 εκ. ευρώ, αυξάνοντας τους προσωρινά ενταγμένους με νέες προεντάξεις Δυνητικών Δικαιούχων.
Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, ούτε οι οριστικές εντάξεις των αρχικών ενταγμένων έργων έχουν ολοκληρωθεί, ούτε η οριστικοποίηση του καταλόγου των προτάσεων που απορρίφθηκαν, αλλά ούτε και η λίστα των νέων εν δυνάμει δικαιούχων!
    1. Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ: Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 1439 Δυνητικοί Δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 79.234.155,42€. Παράλληλα, με νεότερη απόφαση της Ε.Γ. ΕΣΠΑ κ. Ε. Φωτιονιάτα αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη της Δράσης από 90 εκ. ευρώ σε 110 εκ. ευρώ, όπως και ο αριθμός των Δυνητικών Δικαιούχων σε 1.970.
Σύμφωνα με τις αναρτηθείσες αποφάσεις στη Διαύγεια, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί μόλις 114 έργα Δικαιούχων από τα 1970 δημόσιας δαπάνης 6,1 εκ. €.
Και σε αυτό το πρόγραμμα ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί στις επιχειρήσεις.
    1. Αναβάθμιση ΜΜΕ για την είσοδό τους στις νέες αγορές: Τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 4.412 Δυνητικοί Δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 257 εκ. ευρώ. Παρά τη γενναία αύξηση της δημόσιας δαπάνης του Α’ κύκλου, μόλις 754 έργα με δημόσια δαπάνη 38 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί οριστικά.
Συμπέρασμα: Αργοί ρυθμοί, μηδενική εκταμίευση και εδώ.
  • Τα ταμεία Επιχειρηματικότητα ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), Εξοικονομώ ΙΙ, Υποδομών και Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ έχουν συσταθεί 4 Ταμεία Χαρτοφυλακίου συνολικούπροϋπολογισμού 868 εκ. ευρώ (δημόσια δαπάνη ΕΠΑνΕΚ): Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με π/υ 400 εκ. ευρώ και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με π/υ 200 εκ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, το Ταμείο Υποδομών με συνολικό π/υ 400 εκ. ευρώ (200 εκ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) που αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης και αστικής ανάπτυξης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (68 εκ. ευρώ) που αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
Τα 868 εκ. ευρώ, δηλαδή, παραμένουν αδρανή, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και χωρίς καμία διευκόλυνση για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Επιπλέον, περίπου 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λιμνάζουν στις Περιφέρειες, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος επιλογής ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες Περιφέρειες είναι ώριμες για προκηρύξεις (π.χ. η Κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Περιφερειάρχη).»
Για αυτόν τον λόγο, ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τον υπουργό τα εξής:
  1. Ενημέρωση σχετικά με τους στόχους απορρόφησης ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2017, καθώς και για το ποσοστό απόκλισης από τους αρχικούς στόχους.
  2. Αναλυτική ενημέρωση για το ΕΠΑνΕΚ με έναν πίνακα που θα περιέχει:
    • Ονομασία Άξονα
    • Ονομασία Δράσης
    • Ημερομηνία προκήρυξης
    • Ημερομηνία οριστικής ένταξης έργων /Αριθμός Έργων
    • Δεσμεύσεις 2017
    • Δημόσια Δαπάνη μέχρι 31/12/2017 που έχει καταβληθεί.
  1. Τους λόγους για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση πόρων, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μελλοντική εκταμίευση.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, επισυνάπτει και σχετικό πίνακα:
liberal

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news