facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ντιμιτρόφ: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα μας να είμαστε Μακεδόνες

Σκληρή στάση κρατά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητήτου ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με σκοπό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Έχουμε πλήρη κατανόηση σχετικά με την πτυχή του ζητήματος. Θέλουμε αυτό το θέμα να επιλυθεί με τρόπο που θεωρείται αξιοπρεπής και στις δύο χώρες. Καταλαβαίνουμε τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι ταυτίζουν τους εαυτούς τους με τους Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονες μας ούτε κάνεις άλλος στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε σε μακεδονική γλώσσα» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το θέμα της ταυτότητας δεν μπορεί να αποτελεί μέρος διαπραγμάτευσης επειδή δεν αποτελεί μέρος κάποιου είδους συζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας.

«Το ζήτημα είναι πάνω από εμένα, πάνω από τους διαπραγματευτές, πάνω από ολόκληρη τη γενιά των σημερινών πολιτικών, ακόμη και μελλοντικά. Επιπλέον, μια λύση, δυστυχώς θα είναι αδύνατη, αν φτάσουμε στο σημείο να «αγγίζουμε» το ζήτημα της ταυτότητας. Ωστόσο, θα είναι ατυχές, εάν δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά ικανές να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο, το 2018» πρόσθεσε.

Όπως υπστήριξε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ το θέμα της ονομασίας είναι πολύ ευαίσθητο για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. «Ένα κομμάτι το βλέπει με ευαισθησία, ανησυχία και κάποιοι με θυμό. Εμείς, σαν κυβέρνηση, το καταλαβαίνουμε αυτό. Θέλουμε το λύσουμε το θέμα με έναν τρόπο που και για τις δυο πλευρές, εμάς και τους γείτονές μας, θα θεωρείται αξιοπρεπής». Όσον αφορά στις προτάσεις που κατέθεσε στις 17 Ιανουαρίου σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Ντιμιτρόφ μίλησε για «καλές» και «κακές» προτάσεις. «Υπάρχουν ιδέες που δεν είναι τόσο κακές, αλλά και ιδέες που δεν είναι τόσο καλές και προκαλούν ανησυχία», ανέφερε.

«Αν είμαστε σοφοί, μπορούμε να μάθουμε πως να είμαστε σύμμαχοι. Μόλις η «Μακεδονία» μπει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας» κατέληξε.

Νίμιτς: Δυνατή η εξεύρεση λύσης

Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υποστήριξε πως ακόμα δεν έχει ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της ΠΓΔΜ.

«Πιστεύω ότι η λύση είναι δυνατή, συνεπής με τη διατήρηση ακόμη και την ενίσχυση της ταυτότητας, είμαι αισιόδοξος» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, αλλά δεν έχω ακούσει καμία άρνηση της ταυτότητας από την Αθήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αρχές των Σκοπίων είναι εξειδικευμένες και ικανές να διατηρούν την ταυτότητα του λαού. «Πιστεύω ότι ο λαός δεν πρέπει να ανησυχεί, διότι η κυβέρνηση φροντίζει για την ταυτότητά του. Υπάρχουν προβλήματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως είναι ο ορισμός της γλώσσας, οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται διεθνώς. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι πρόκειται για μια πτυχή που αναφέρεται στην ταυτότητά τους. Ορισμένα από τα θέματα αυτά υπόκεινται σε συζήτηση. Πιστεύω ότι η ταυτότητα των εθνών ανά τον κόσμο καθορίζεται από τα ίδια τα έθνη. Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις χώρες και τον τρόπο με τον οποίο τα ονόματά τους χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δεν ασχολείται με το πώς αυτοπροσδιορίζονται και δεν συζητά την ταυτότητα», υποστήριξε ο Μάθιου Νίμιτς.

koutipandoras

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news