facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

FAZ: Στις ευρωεκλογές του 2019 θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λίστα

Λόγω των ανακατατάξεων που θα προκαλέσει το Brexit, υπάρχει η πρόταση ένας αριθμός ευρωβουλευτών να εκλεγεί με κοινή ευρωπαϊκή λίστα

Πολύ πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο εκλογής ευρωβουλευτών μέσω κοινής λίστας στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Η πρόταση κερδίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συνταγματικά θέματα. Ωστόσο, για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να πάρει την έγκριση της ολομέλειας στο τέλος του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Τι θα γίνουν οι θέσεις της Βρετανίας

Η ανακατάταξη ξεκίνησε με την αποχώρηση της Βρετανίας από την EE, το Μάρτιο του 2019. Η χώρα θα χάσει τις 73 από τις 751 έδρες που είχε στο ευρωκοινοβούλιο.

Εξ αυτών, οι 27 θέσεις θα διατεθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από πέντε έδρες θα πριμοδοτηθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Οι ευρωβουλευτές θέλουν τις επιπλέον 27 θέσεις να προκύπτουν μέσα από ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα, θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο να εκλέγεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, για να παγιωθεί η διαδικασία εκλογής που καθιερώθηκε το 2014.

Πάντως, στη συζήτηση υπάρχουν βουλευτές που εκφράζονται θετικά, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει εκδημοκρατισμός της διαδικασίας, ενώ ορισμένοι άλλοι εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι θα αποξενωθούν ακόμη περισσότερο.

Πάντως, ορισμένες από τις βουλευτικές έδρες που θα προκύψουν από το Brexit, θα διατηρηθούν με στόχο να δοθούν σε μελλοντικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων. Η ευρωβουλή δεν επιθυμεί την υπέρβαση του αριθμού 751 στις βουλευτικές έδρες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news