facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες της Πανελλαδικής

Πληθαίνουν τα μπλόκα στην Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας οι αγρότες, εντείνοντας ταυτόχρονα τις προετοιμασίες για τα δυο, χωριστά συλλαλητήρια, που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, την 1η και στις 3 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

Οι αγρότες των Σερρών που ακολουθούν αυτόνομη πορεία συνεχίζουν τις ενημερώσεις στα χωριά του νομού και προσανατολίζονται να κατευθυνθούν στο τελωνείο, τις επόμενες ημέρες.Οι αγρότες των Σερρών που ακολουθούν αυτόνομη πορεία συνεχίζουν τις ενημερώσεις στα χωριά του νομού και προσανατολίζονται να κατευθυνθούν στο τελωνείο, τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου συλλαλητήριο προετοιμάζει η νεοσύστατη επιτροπή αγώνα αγροτών Ελλάδας, με συμμετοχή αγροτών από την Θεσσαλία, την Μακεδονία και άλλες περιοχές, ενώ στις 3 του μήνα δικό τους συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που βρίσκονται ήδη με τρακτέρ σε πολλά σημεία της επικράτειας.

 

Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής κινητοποίησης, μετά τα δύο μπλόκα που στήθηκαν σε κόμβους του νέου αυτοκινητόδρομου από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, την Πέμπτη στήθηκε νέο μπλόκο από τους αγρότες της Λάρισας, στον κόμβο Πλατυκάμπου, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, τους κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να έρθουν κι άλλα τρακτέρ στο μπλόκο, καθώς «μόνο μέσα από τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε, να έχουμε κάποιες λύσεις στα αιτήματα που προβάλλουμε, αλλά και να αποτρέψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης που είτε τα είχε ψηφίσει και δεν τα έχει εφαρμόσει ακόμα είτε τα έχει στα συρτάρια». Κάλεσε τους αγρότες που δεν βρίσκονται ακόμα στο μπλόκο να ξεπεράσουν τις πιέσεις που δέχονται από διάφορους, «που δήθεν ήθελαν την ενότητα του αγώνα και τρέχουν αυτές τις μέρες στα χωριά και τους λένε να μη βγουν και να καθίσουν στο σπίτι τους». «Κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε από το σπίτι», τόνισε, «αλλά στους δρόμους του αγώνα».

Οπως κατήγγειλαν αγρότες στο μπλόκο, τις τελευταίες μέρες υπήρξε μεγάλη «κινητοποίηση» από γνωστούς αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές της περιοχής, που πρόσκεινται πολιτικά κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να μη βγουν τρακτέρ και να μη στηθεί το συγκεκριμένο μπλόκο. «Τα τηλεφωνήματα και τα sms προς τους αγρότες στα χωριά με "προτροπές" και "προειδοποιήσεις" να μην πάρουν τα τρακτέρ και κινηθούν προς μπλόκο πήγαιναν κι έρχονταν, από το πρωί έως το βράδυ», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την Πέμπτη το πρωί, αγρότες από χωριά της Αγιάς πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, απαιτώντας να αποζημιωθούν οι πληγέντες δενδροκαλλιεργητές για τις καταστροφές από τον παγετό και το χαλάζι της περασμένης άνοιξης, για τις οποίες... δεν έχουν ακόμα γίνει οι εκτιμήσεις!

Στο στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Αερινού στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης προσανατολίζονται Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας, κάτι που θα συζητηθεί στη σύσκεψη που οργανώνουν σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Βελεστίνο.

Στο μεταξύ, στα Τρίκαλα, στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου έφτασαν την Πέμπτη κι άλλα τρακτέρ, ενώ προγραμματίζονται συγκέντρωση αλληλεγγύης στο χώρο του μπλόκου την Κυριακή το μεσημέρι, καθώς και συγκέντρωση στην Εφορία Τρικάλων.


Δράσεις από το μπλόκο της Καρδίτσας

Οι δε αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο της απόφασής τους για πολύμορφες δράσεις την Παρασκευή το πρωί οργανώνουν κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνουν ημερίδα για την «ποιότητα του βαμβακιού», στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και να μιλήσει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντας την ημερίδα «φιέστα» αποπροσανατολισμού του αγροτικού κόσμου. Αναφερόμενη στο ρόλο που παίζουν οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις, σημειώνει ότι «στόχος τους δεν είναι να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μικρών παραγωγών, αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι "έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι" σ' αυτές τις Ενώσεις».
Και συνεχίζει: «Τι έρχονται να μας πουν, εδώ στην Καρδίτσα ("όλως τυχαίως" την ώρα που έχουμε στήσει ένα ισχυρό μπλόκο - σημείο αναφοράς για τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας), οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βαμβάκι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης; Ότι το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι στην ποιότητά του; Αρίστης ποιότητας είναι το βαμβάκι που παράγουμε στην Καρδίτσα και στην καλλιεργητική περίοδο που πέρασε η ποιότητα ήταν καλύτερη από πέρσι, χωρίς, όμως, αυτή η ποιοτική διαφορά να πληρωθεί "έξτρα" από τους εκκοκκιστές. Μάλιστα, η φετινή τιμή ήταν χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα ήταν καλύτερη (...) Πρόβλημα είναι ότι δεν ισχύει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το βαμβάκι - όπως και στα άλλα προϊόντα - αλλά διαμορφώνεται στην "ελεύθερη" αγορά. Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός οι εκκοκκιστές και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών παίρνουν την παραγωγή σε "ανοιχτές τιμές", με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε ούτε πόσο ούτε πότε θα πληρωθούμε. Πρόβλημα είναι ότι το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι είναι τεράστιο, αφού οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και το ίδιο κάνει το κράτος. Πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δε μας αποζημιώνει για τις καταστροφές από την κακοκαιρία, το πράσινο σκουλήκι και τις άλλες αρρώστιες. Πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται, δεν συνδέονται με την παραγωγή και το συντριπτικό ποσοστό τους πάει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Πρόβλημα, δηλαδή, τεράστιο είναι η ίδια η ΚΑΠ της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγούν σε παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής κι όλους εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».
Για την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται συγκέντρωση των μαζικών φορέων του νομού στο χώρο του μπλόκου της Καρδίτσας, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και στο πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Σε Μακεδονία και Θράκη

Δύο αγροτικά μπλόκα στήθηκαν την Πέμπτη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι αγρότες της Βέροιας έβγαλαν τα τρακτέρ στην Κουλούρα και οι αγρότες της Πέλλας στο Γυψοχώρι. Αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες της Νάουσας θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ στη διασταύρωση της Νάουσας. Όλοι τους ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.
Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης - Βέροιας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ και μέχρι το βράδυ αναμένονταν και άλλοι αγρότες από τα γύρω χωριά με τα αγροτικά τους μηχανήματα.
Αντίστοιχα, στον κόμβο Γυψοχωρίου της Πέλλας, στο 65ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, συγκεντρώνονταν μέχρι αργά το βράδυ οι αγρότες.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» θα καθόριζε μέσα από συνέλευση τις κινητοποιήσεις του.
Το, Σάββατο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα με προοπτική στη συνέχεια να στήσουν μπλόκο στον κόμβο Καστανιών.
Τη Δευτέρα 29/1, η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Καστοριάς οργανώνει συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα έξω από το δημαρχείο στο Αργος Ορεστικό, με προοπτική να προχωρήσει σε στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αργους Ορεστικού.
Την Τρίτη 30/1, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά.
Στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα, πέρα από το μπλόκο στα Πραιτώρια του Ηρακλείου Κρήτης που έχει ήδη στηθεί, μπλόκα και συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζονται ως εξής:

-- Την Παρασκευή, στη γέφυρα Αρτας από τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, στα Χανιά (συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στη Δημοτική Αγορά), στο Ρέθυμνο (στον κόμβο Μάντρες) και στην Πρέβεζα (στις 11 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου).

-- Το Σάββατο, στην Αιτωλοακαρνανία (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), στην Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς στην Αμαλιάδα, στις 11 π.μ.). Επίσης αύριο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) διοργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς, Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

-- Την Κυριακή 28/1, στην Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη στο Κρυονέρι).

-- Τη Δευτέρα 29/1, στη Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Στους δρόμους βγαίνουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 30/1 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα γίνει συνέλευση αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών σωματείων. Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Μαντουδίου, ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/1 στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Υπέρ των κινητοποιήσεων η Λαϊκή Ενότητα
Χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας το 2018, ως «χειρότερη μνημονιακή χρονιά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας έχει ως εξής:
Ξανά στους δρόμους οι αγρότες
Η  Λαϊκή   Ενότητα   χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους  αγρότες και στηρίζει  τα  δικαία  αιτήματα  τους . Οι  αγρότες  και  ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι      για  μια  ακόμη  χρονιά  αναγκάστηκαν  να  βγουν στους  δρόμους  για να αγωνιστούν για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών    νεοφιλελευθέρων  μνημονιακών  πολιτικών. 
Το  2018 είναι  η χειρότερη  μνημονιακή χρονιά  για τη φτωχομεσαία αγροτιά  γιατί.
1. Είναι  σε  πλήρη  εφαρμογή      όλα  τα αντιαγροτικά  μέτρα του  3ουμνημονίου (φορολογικά , ασφαλιστικά, αύξηση του  κόστους  παραγωγής  δραματική αύξηση του ΕΦΚ στο  αγροτικό  πετρέλαιο  κλπ   )  ,  τα  οποία ο υπουργός   Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Ε. Αποστόλου πριν τα ψηφίσει   τα χαρακτήριζε καταστροφικά.
2 .Η πολιτική  της κυβέρνησης και οι νόμοι  που ψήφισε στη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση προσθέτουν νέα καταστροφικά μέτρα στους μικρομεσαίους αγρότες  .Οι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί  και  οι  κατασχέσεις  για χρέηακόμη και 500 ευρώ στο Δημόσιο,στον  ΕΦΚΑ ,και στους Δήμους ,η αύξηση της εισφοράς του εργάσιμου η επερχόμενη μείωση του  αφορολογήτου ,  το ξεπούλημα των εμβληματικών προϊόντων ΠΟΠ όπως είναι η Φέτα και οι Ελιές Καλαμάτας στις συμφωνίες  με το Καναδά ,τη Σιγκαπούρη και τις 15 χώρες της Νότιας Αφρικής  ,το μητρώο των Αγροτών με το  οποίο πέταξε  έξω  το 65%  των αγροτών,το «τσεκούρι» σ τους συνταξιούχους που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, τη  μη χρηματοδότησηαπό τα κονδυλια  του πυλώνα 2 των μικρομεσαίωναγροτώνκαι πολλά άλλα ακόμη, επιταχύνουν το  ξεκλήρισμα και την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών.
Και βέβαια οι  μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν  να  καλλιεργήσουν   γιατί  όχι  μόνο δεν υπάρχει  δημόσια Τράπεζα αλλά δεν υπάρχει  καν   χρηματοδότηση. Τραπεζίτες και πολυεθνικές επιχειρούν να ελέγξουν τα πάντα με εργαλείο, όπως οι διάφορες ''κάρτες'' και η   συμβολαιακή γεωργία.
Είναι φανερό ότι υπό καθεστώς μνημονίων και Επιτροπείας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική.
Η ΛΑ.Ε. μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες απαιτεί:
  • Κατάργηση  όλων  μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου. Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και  καμία  μείωση της κρατικής συμμετοχής στην  κοινωνική  ασφάλιση
  • Αφορολόγητο  μέχρι  τα  12.000 ευρώ  στο  καθαρό εισόδημα και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
  • Ύπαρξη ακατάσχετου  λογαριασμού  και  για τους αγρότες
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση του  νόμου που αυστηροποίησε το  θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και  «πέταξε  έξω» τα 2/3  σχεδόν των αγροτών
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
  • Ευρεία σεισάχθεια  στα  χρέη  και  τα κόκκινα δάνεια  των  μικρομεσαίων αγροτών και  ουσιαστικές ρυθμίσεις στους  υπόλοιπους  αγρότες.
  • Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και  καταναλωτή.
  • Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
  • Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας
Γα να λυθούν όμως   τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:
  • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική  Κεντρική  Τράπεζα  και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και  επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  •  Σύγκρουση και απειθαρχία  απέναντι  στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ''πετάει έξω'' τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η Λαϊκή Νεότητα   καλεί όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία.
Δεν θέλει τυφλή αντιπαράθεση το Δίκτυο Αγροτών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις εξέδωσε και το «Δίκτυο αγροτών Λάρισας», στην οποία, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με τα διάφορα μέτρα που παίρνει να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου» και καλεί τους αγρότες να μην οδηγηθούν «σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με άλλα κοινωνικά στρώματα».
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ούτε γίνονται βέβαια για πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Όμως υπάρχει πλέον μία αρκετά καλή εμπειρία για να βγουν συμπεράσματα για τους τρόπους του αγώνα και το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Τα προβλήματα σίγουρα έχουν μια διαχρονική εξέλιξη και δεν θα λυθούν με μιας. Είχαμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια μία σημαντική απαξίωση της παραγωγής και αυτό οφειλόταν στον τρόπο που δίνονταν οι επιδοτήσεις. Στο κομμάτι που αφορά τον τρόπο οργάνωσης των παραγωγών παρατηρούνταν αποδόμηση και απαξίωση των συνεργατικών τους σχημάτων.

Στα δύο αυτά ζητήματα όμως (παραγωγή και συνεργατικά σχήματα) έχουμε θετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Αυτό πραγματοποιείται με νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών με δημοκρατική, διαφανή οργάνωση και οικονομικά κίνητρα.

Οι ενισχύσεις του ΠΑΑ με τα διάφορα προγράμματα δείχνουν τη στόχευση να ενταχθεί η παραγωγή και το ποιοτικό προϊόν στο κέντρο του ενδιαφέροντος (Συνδεδεμένες, βιολογικά..).

Στο θέμα του κόστους παραγωγής έχουμε και εδώ παρεμβάσεις όπως μείωση του Φ.Π.Α. για τα εφόδια στο 13%, επιδοτήσεις μέσω σχεδίων βελτίωσης, net metering για το ρεύμα.

Όσο αφορά στο θέμα των εισφορών, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των αγροτών είναι κάτω από τις 5.000 χιλιάδες ευρώ. Για τις αποζημιώσεις η κυβέρνηση δήλωσε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που θα πρέπει να εξετάσει  την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο οι τιμές των προϊόντων σε πολλά προϊόντα είναι στο όριο του κόστους παραγωγής και ο κατάλογος των θεμάτων είναι μεγάλος.

Στο ερώτημα όμως αν η κυβέρνηση είναι με το μέρος  των αγροτών, η απάντηση είναι ότι προσπαθεί με τα διάφορα μέτρα που παίρνει να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου, λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις τους, έχει ανοιχτά τα υπουργεία της.

Θα πρέπει όμως και οι αγρότες να αξιοποιήσουν τις θεσμικές παρεμβάσεις, να πάρουν υπόψη το πλαίσιο στο οποίο κινείται ή κυβέρνηση που είναι το καθεστώς της επιτροπείας και η ανάγκη εξόδου από τα μνημόνια και να ξεφύγουν από μια κρατικοδίαιτη λογική.

Να αξιοποιήσουν το νέο νόμο των συνεταιρισμών και οι αγώνες τους να μην έχουν συντεχνιακά χαρακτηριστικά.

Πολύ περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών θα πρέπει να μην αφεθεί στη χειραγώγηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ούτε να οδηγηθεί σε μια τυφλή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και με άλλα κοινωνικά στρώματα με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η δυνατότητα συμμαχιών και η ωριμότητά του γιατί τα προβλήματα έρχονται από το βάθος του χρόνου και η λύση τους δεν μπορεί να μπει στη λογική του άσπρου-μαύρου.


agronews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news