facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα για να εκφοβίσουν Έλληνες ψαράδες στην Καλόλιμνο

Ακόμα και με πυροβολισμούς προσπαθούν οι τουρκικές ακταιωροί να διώξουν τους Έλληνες ψαράδες από τις περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι προσπάθειες εμβολισμών είναι συχνές, ενώ την στιγμή που τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν παράνομα ακόμα και μισό μίλι από ελληνικά νησιά, με συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, στους Έλληνες ψαράδες απαγορεύεται να ψαρέψουν σε αποστάσεις μικρότερες του 1,5 μιλίου. Στις περιπτώσεις δε που εντοπιστούν να έχουν παραβιάσει αυτό το όριο αντιμετωπίζουν βαρύτατες κυρώσεις!

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το Newsbeast.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Σαρούκο, πρόεδρο της Ένωσης Αλιέων Καλύμνου «Ποσειδών», που περιέγραψε την όλη κατάσταση, που ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ανυπόφορη. Λόγω δε της κατάστασης αυτής, επεσήμανε πως υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ατυχήματος.

«Τα πράγματα είναι δραματικά, το φαινόμενο αυτό με τις παρενοχλήσεις των Τούρκων δεν ήταν ποτέ πιο έντονο από την κρίση των Ιμίων. Από το 2006 μας έβαλαν τους Έλληνες ψαράδες σε ένα νόμο που έλεγε αντί να ψαρεύουμε σε αποστάσεις ενός μιλίου από τις ακτές να το κάνουμε στο 1,5 μίλι από αυτές. Στις περισσότερες παραμεθόριες περιοχές εμφανίζεται το φαινόμενο να μην απέχουν παραπάνω από 2-2,5 μίλια από τις τουρκικές ακτές. Επομένως η δική μας η παρουσία έχει φύγει από αυτά τα νησιά μας και αλιεύουν πλέον εκεί οι Τούρκοι. Αυτές είναι οι νομοθεσίες που έβαλαν οι «εγκέφαλοι» του υπουργείου, έτσι τους έχω ονομάσει.

Έχουμε κάνει αναφορές και εκκλήσεις σε όλους αυτούς, σε όλα τα κόμματα, αυτός ο νόμος να καταργηθεί και να πάμε να ψαρεύουμε στο 1 μίλι.

Να μπούνε τα σκάφη τα δικά μας στο 1 μίλι ώστε να βγούνε οι Τούρκοι. Τώρα πάνε οι Τούρκοι ακόμα και στο μισό μίλι με την συνοδεία δικού τους περιπολικού παράνομα. Παραβιάζουν τα σύνορά μας και κάνουν και υπεραλίευση. Εμείς είμαστε με δέκα σκάφη (επαγγελματικά) σε όλο τον νομό και αυτοί βγάζουν με πάνω από 50 σκάφη στο μισό μίλι από τις ακτές μας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στα δικά μας νερά, μας διώχνουν οι τούρκικες ακταιωροί. Αν αρνηθούμε και πούμε ότι είναι ελληνικά νερά μας βγάζουν όπλα. Ακόμα και να μας εμβολίσουν προσπαθούν.

Προχθές έπεσε πυροβολισμός στο «Καπετάν Παντελής», ανάμεσα σε Καλόλιμνο και Ψέριμο στα δικά μας νερά, τα είπα και στον Τσίπρα τις προάλλες. Πριν τρεις μέρες πήγαν να τρακάρουν το «Αντώνιος» στο Φαρμακονήσι με 40 μίλια ταχύτητα.

Το «Στυλιανή» το δικό μου σκάφος στα Ίμια, ενάμισι μίλι από τα Ίμια στα δικά μας νερά μέσα, πήγε να με εμβολίσει (τουρκική ακταιωρός) και πήρα τηλέφωνο το λιμεναρχείο.

Το κακό είναι ότι οι εντολές που έχουν στο λιμεναρχείο και τα δικά μας τα πλωτά είναι να μην διώχνουν κανέναν. Βλέπουν τουρκικές ψαρότρατες να μπαίνουν ανάμεσα σε Καλόλιμνο και Ίμια και να δουλεύουν πάνω κάτω και το δικό μας το πλωτό να μην μπορεί να επέμβει.

Τα παιδιά μέσα σε αυτά (πλωτά ελληνικού λιμενικού) ταπεινώνονται. Ξέρω ποια παιδιά είναι μέσα σε αυτά και είναι άξιοι χειριστές. Δώστε τους την εντολή και θα δείτε για πότε φεύγουν οι Τούρκοι. Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχει χειροτερεύσει η κατάσταση. Αυτές τις ημέρες έχει γίνει πλέον ανυπόφορη. Θα γίνει ατύχημα με τα καΐκια τα δικά μας, για να μας διώξουν. Δουλεύουμε με κίνδυνο της ζωής μας.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στον αέρα για εκφοβισμό αλλά με τις προθέσεις που έχουν αυτοί δεν έρχονται για καλό. Με τις κινήσεις που κάνουν θα γίνει ατύχημα.

Εμείς ζητάμε να δοθεί εντολή, είτε αρχηγός λιμενικού λέγεται, είτε υπουργός, στα πλωτά μας να μπορούν να διώχνουν.

Έχω μιλήσει με καπετάνιο της καταδίωξης και μου έχει πει «καπετάνιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Μας λένε τα δικά μας «ελάτε λίγο δυτικότερα να είμαστε πιο πολύ στα δικά μας για να μην έχουμε παρεμβάσεις με τους Τούρκους. Κατάλαβες; Υποχωρούμε συνέχεια και τους δίνουμε έδαφος.

Αυτή η κατάσταση ξεκινάει από το Καστελόριζο και την Σύμη, κάποτε πηγαίναμε εκεί και τώρα δεν πάμε, δουλεύουν μόνο οι τούρκοι. Σε εμάς αν περάσουμε το 1,5 μίλι μας βλέπει το δορυφορικό σύστημα και μας δίνουν πρόστιμο 1200 ευρώ και 20 μέρες το καΐκι σταμάτημα και ο καπετάνιος περνάει πειθαρχικό. Αυτή είναι η κατάσταση…»

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news