facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Συναντήσεις με πολλά "καρφιά" - Τι είπαν οι αρχηγοί στο Τσίπρα

Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Σκοπιανού.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ήδη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά,με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ τελευταίος το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε ο Β. Λεβέντης. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, δίχασε τους Έλληνες και περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν την πατριωτική τους ευαισθησία. 

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως κυρίαρχα ζητήματα είναι, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος.
Από την πλευρά της, η κα Γεννηματά τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας». 

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη στάση επί του θέματος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Επεσήμανε ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνο και γελοίο να υπάρχει δύο γραμμές στην ελληνική κυβέρνηση, μία κυβερνητική και μία του υπουργού Αμύνης.

Θυμίζουμε πως χθες, ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας από το Νταβός όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ενημέρωσε το πρωί τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, ενώ το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με την κυβέρνηση 

Πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Από τη συνάντηση η ΕΡΤ δεν έδειξε εικόνα των δύο ανδρών ούτε υπήρξε, ως είθιστε ο ολιγόλεπτος live διάλογος στην αρχή της συνάντησής τους. Προβλήθηκαν μόνοε 2-3 «βουβά» πλάνα δευτερολέπτων και μια εικόνα από την άφιξη Μητσοτάκη στο Μαξίμου και λίγο αργότερα η Γραμματεία του πρωθυπουργού ενημέρωσε πως «η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό». 

Η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ουσιαστικά την αδυναμία χάραξης εθνικής στρατηγικής. Η κατάληξη της συνάντησης που διήρκεσε 45 λεπτά, ήταν  προδιαγεγραμμένη.

Οπως είχε εν πολλοίς προαναγγελθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την πόρτα στο Μαξίμου, ενώ με δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην ψάχνει συνενόχους για τους χειρισμούς του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10:25, πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού. Δεν έκανε καμία δήλωση στο Μαξίμου αλλά στο γραφείο του στη Βουλή:

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό.. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. «Kλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, η κυβέρνηση προβαίνει σε παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα για τη χώρα μας, ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός.

Οι χειρισμοί Τσίπρα δεν μπορούν να πείσουν τους Ελληνες, το ζήτημα των Σκοπίων αφορά την εθνική συνείδηση, δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ο κ Τσίπρας επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο μόνος τους, ας μην ψάχνει για συνενόχους». 

Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Είναι ενδεικτικό ότι πριν καν οριστικοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» έλεγαν πηγές του Μοσχάτου. Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούσαν πως η σημερινή συνάντηση είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν επιθυμεί την εθνική συναίνεση, την οποία υπονόμευσε στο Νταβός όταν διαπραγματεύτηκε με τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ αφού ακούσει τον πρωθυπουργός θα τονίσει τα όσα είπε ουσιαστικά κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ μιας διαπραγμάτευσης που θα ξεκινούσε από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. «Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά

Σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στη δήλωσή της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργού, μίλησε ακόμη για διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οποία δυσκολεύει την διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως η λύση δεν μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλα και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής: 

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή - ως όφειλε και οφείλει - και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.

Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης 

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος συναντάται αυτήν την ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πριν την κατ' ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

"Το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος: Να πάμε σε μία σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη και θα είναι μία αμετάφραστη λέξη, στη σλαβική διάλεκτο" πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κουτσούμπας: Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος

Με καθυστέρηση ξεκίνησε το προγραμματισμένο για τις 13:30 ραντεβού του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό, καθώς η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά ξεπέρασε τη μία ώρα, με αποτέλεσμα ο γγ του ΚΚΕ  να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και να περιμένει να αποχωρήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ξεκινήσει η δική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ η ενημέρωση», σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον κ. Τσίπρα, πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους. 

«Προσέρχομαι με μικρό καλάθι όσο αφορά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί. Προέχει να λυθούν θέματα εθνικιστικών τάσεων και Συντάγματος», είπε ακόμη.

«Και μετά την ενημέρωση παραμένουν οι μεγάλες ανησυχίες, για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε ονομασία δεν είναι απλά βαφτίσια της γειτονικής Δημοκρατίας, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Αυτό είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα λύσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τη στάση του Πάνου Καμμένου, απάντησε «Εχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και του λαού, εφόσον «δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή συντάγματος και όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και απαράδεκτων διεκδικήσεων».

Λεβέντης: Συγκατάθεση μόνο για το όνομα «Σκόπια»

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

"Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα", είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

thetoc

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news