facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Οι προσλήψεις συνεχίζονται: Θα μονιμοποιήσουμε 10.000 συμβασιούχους δηλώνει ο Βερναρδάκης

Τόσο προσωρινή όσο και μόνιμη λύση για τους συμβασιούχους καθαριότητας αλλά και παιδικών σταθμών, κοινωνικών δομών, σίτισης, φύλαξης κλπ των ΟΤΑ, προαναγγέλλει μέσω του Α΄μέρους συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης, μέσω της πρόσφατης ρύθμισης του οποίου όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρατάθηκαν έως 31.12.2017 οι συμβάσεις καθαριότητας στους ΟΤΑ, τονίζει ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα με τους τέσσερις αιρετούς που δεν υπογράφουν τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας αλλά και με αποφάσεις Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες δεν εγκρίνουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία συμβασιούχων. «Αυτοί (σ.σ. οι αιρετοί) που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο είναι παράνομοι και αναγκαστικά θα ελεγχθούν. Είναι παράνομοι και για τη διαδικασία που ακολουθούν και για το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογούνται. Δικαιολογούνται υποτίθεται με τις δηλώσεις κάποιων Επιτρόπων που από 1.1.2017 δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Η αρμοδιότητα του ΕΣ δεν είναι προληπτική και μάλιστα στις δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι κατασταλτική και μάλιστα δειγματολειπτική και μάλιστα σε ειδικές αναθέσεις μεγάλων έργων, συμβάσεων κοκ. Επίσης στηρίζονται σε μία απόφαση του ΕΣ που αφορούσε το νόμο του 2015 και όχι τους επόμενους νόμους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι «έχει γίνει ήδη η συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΣ και οι συστάσεις της ηγεσίας του ΕΣ και προς αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις θα είναι προς το  σεβασμό της νομιμότητας. Κεντρικά το ΕΣ κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε σε ένα καλό δρόμο για να συνεννοηθούμε. Τι επόμενες ημέρες λογικά θα έχουμε λύση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που έχουμε στο θέμα», προσθέτει.

Όσον αφορά την τροπολογία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, ο κ. Βερναρδάκης διευκρινίζει ότι «εάν χρειαστεί θα υπάρξει ρύθμιση. Δεν θα δουλέψει κανείς και θα μείνει απλήρωτος. Είναι παρανοϊκό να δουλεύει κάποιος εργαζόμενος και μάλιστα στο Δημόσιο χωρίς ο δήμαρχος να του έχει ανανεώσει τη σύμβαση. Προσφέρει μαύρη εργασία; Αυτό είναι παράνομο», προσθέτει.

Νομοθετική πρωτοβουλία για μονιμοποίηση συμβασιούχων

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, προαναγγέλλει ότι  «εφόσον αποτυπωθούν οι ανάγκες των δήμων για καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, σίτιση, φύλαξη κλπ στα οργανογράμματα των δήμων η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να  προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας». Διαβάστε τον διάλογο:

– Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποιος διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας;»

-Χρ. Βερναρδάκης: Βεβαίως, κάπως έτσι θα γίνει. Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών  και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μην το έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις. Δεν μπορεί να δουλεύει κανείς με παρατάσεις. Πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος έναν ορίζοντα, έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

-Να υποθέσω ότι σε αυτό τον διαγωνισμό θα έχουν «προτεραιότητα» οι άνθρωποι που ήδη εργάζονται;

Προφανώς. Θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι την εργασία τη σημερινή που μπορεί να είναι τρια, τέσσερα και πέντε χρόνια θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Και από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα αλλά σε ένα καθαρό πεδίο για τους ορισμένου χρόνου και σε έναν καινούργιο κόσμο που έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να δουλέψει, να δουλέψει. Και τα δύο θα συμβούν. Το ένα δεν είναι ανταγωνιστικό με το άλλο…Αυτός ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους είναι κατά τη γνώμη μου από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί

-Έχετε μια εκτίμηση για πόσους ανθρώπους μιλάμε στους δήμους; Μια τάξη μεγέθους για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στους παιδικούς σταθμούς κλπ

Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000. Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα

-Όλοι αυτοί, σύμφωνα με την δική σας οδηγία μπορούν να μπουν στα νέα οργανογράμματα των δήμων;

Βεβαίως. Και υπάρχει ένα θέμα που είναι κρίσιμο. Υποκρύπτεται μια ιδεολογική και μία οικονομική διαφωνία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει ένας δήμος πόσους οδηγούς απορριμματοφόρων χρειάζεται; Και παίζουμε με τους συμβασιούχους που την πληρώνουν. Ανθρώπους που ο ίδιος ο δήμαρχος τους επέλεξε. Ο δήμαρχος Κασσάνδρας για παράδειγμα, που σήμερα αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Γιατί σήμερα έρχεται και λέει α΄θα το δω, έχω πρόβλημα, ένωέχει ανάγκες λειτουργικές. Δηλαδή, αν τους διώξει θα πάψουν αν υπάρχουν οι ανάγκες; Όχι δεν παύουν. Τι υποκρύπτεται όμως εδώ; Υποκρύπτεται η πολιτική των εργολαβικών εταιρειών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα που επί της ουσίας κρύβεται πίσω από τους περίφημους αυτούς τους τρεις, τέσσερις Επιτρόπους που γνωματεύουν αρνητικά. Ένας δήμος που λειτουργεί με συμβασιούχους τι θέλει να έρθει κάποια στιγμή να σου πει. Εφόσον δεν έχω οργανικές θέσεις, άστο να το λύσω το θέμα με την ανάθεση σε εργολαβική εταιρεία. Κομμάτια ολόκληρα της αρμοδιότητας που έχει ο δήμος στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στην καθαριότητα να τα δώσω σε ιδιώτες. Αυτή είναι η στρατηγική. Πίσω από το πρόσχημα ότι ένας Επίτροπος είπε δεν θα πληρώσει, κρύβεται η στρατηγική ορισμένων δημάρχων να αναθέσουν αυτές τις υπηρεσίες σε εργολαβικές συμβάσεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει.

 

aftodioikisi


Διαβάστε Περισσότερα » "Οι προσλήψεις συνεχίζονται: Θα μονιμοποιήσουμε 10.000 συμβασιούχους δηλώνει ο Βερναρδάκης"

Ομολογία Μουζάλα: Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ στο προσφυγικό

Το καθεστώς αδιαφάνειας και ελλιπούς ελέγχου των εκατομμυρίων που διατίθενται σε ΜΚΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού παραδέχθηκε ο κ. Γιάννης Μουζάλας στην Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη ο οποίος αποκάλεσε τις ΜΚΟ ως «αετονύχηδες» που έχουν μετατρέψει το προσφυγικό σε «μπίζνες» προκειμένου να «τσεπώνουν χρήματα και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανένα» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε «είναι λάθος η άποψή σας ότι εγώ είμαι της λογικής ότι οι ΜΚΟ αποτελούν τον βασικό πυλώνα. Ο πυλώνας το υπηρεσιών πρέπει να είναι το κράτος. Οι ΜΚΟ είναι ένα μέρος αυτού του πράγματος» για να προσθέσει στην συνέχεια «Εχουν δοθεί χρήματα σε θεσμικές  ΜΚΟ . Εχετε δίκιο, δεν έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ και το απαιτούμε από την ΕΕ. Είναι όμως νομικές διαδικασίες και δεν αρκούν οι προθέσεις για να το λύσεις».

Πέραν αυτού ο υπουργός δήλωσε αυτή την φορά «συντετριμμένος» για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά την περίοδο της επέλασης του χιονιά και «ικανοποιημένος» για τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας. 

«Ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη ευθύνη στην προσπάθεια ξεχειμωνιάσματος και καταφέραμε 57 χιλ ανθρώπους να τους έχουμε στεγασμένους υπο θέρμανση. Αισθανόμαστε βαρύτατη την ευθύνη για τους υπόλοιπους που δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε αλλά δεν παραιτούμαστε και γρήγορα ελπίζω ότι θα σας πω ότι οι συνθήκες ζωής βελτιώθηκαν» είπε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Τα καταφέραμε στην ενδοχώρα. Στα νησιά οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κακές. Βρεθήκαμε με μια αντίδραση στα νησιά να φτιάξουμε σπιτάκια . Δεν είναι μετάθεση ευθυνών όμως δεν μπορεί να παίρνει κάποιος τη συνολική ευθύνη που δεν του ανήκει. Είμαι ικανοποιημένος για την προσπάθεια ξεχειμωνιάσματος στην ενδοχώρα και είμαι συντετριμμένος από το ότι δεν καταφέραμε τους 2000 ανθρώπους στα νησιά να τους έχουμε στις ίδιες συνθήκες».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία Μουζάλα: Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ στο προσφυγικό"

Σε ρυθμούς καρναβαλιού από το Σάββατο η Πάτρα

Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπαίνει η Πάτρα από το ερχόμενο Σάββατο, αφού στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στη πλατεία Γεωργίου, η τελετή έναρξης της μεγάλης γιορτής της πόλης.

Η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων, που θα αρχίσει από το πρωί, θα ολοκληρωθεί αργά τη νύχτα και θα βασίζεται αποκλειστικά στην παρουσία του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα μεταφέροντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης στο κέντρο της πόλης. Στις 11:30 το πρωί με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο θα ξεκινήσει πομπή καρναβαλιστών, και μελών του Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης και της γνωμοδοτικής επιτροπής, με κατεύθυνση το δημαρχείο της Πάτρας, που θα αναστατώσει ευχάριστα τους δρόμους της πόλης.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει στο δημαρχείο η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ενώ η μπάντα του δήμου θα παιανίζει σε αποκριάτικους ρυθμούς. Ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το αναλλοίωτο γλυκό έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες». Το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού 2017 θα παραμείνει στο δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 26 Φεβρουαρίου.

Η φετινή τελετή έναρξης του πατρινού καρναβαλιού, που θα αρχίσει στις 9 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου, είναι μια πρόταση του πατρινού Γιώργου Πετρίτση και θα επιχειρηθεί μια αναβίωση του καρναβαλιού από το 1900 έως σήμερα, τονίζοντας όλα τα γνήσια χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, στο πέρασμα του χρόνου. Δυο ηθοποιοί πάνω στην κεντρική σκηνή θα αναφέρουν με τον τρόπο τους τι σημαντικό έγινε κάθε δεκαετία και αυτό θα αναπαριστάνεται μετά με δράση, με χορό και τραγούδι στη δεύτερη σκηνή μπροστά από το δημοτικό θέατρο «Απόλλων».

Μόλις τελειώσει το δρώμενο αυτό, που θα έχει την μορφή μιούζικαλ, η παρουσιάστρια της τελετής έναρξης, η δημοσιογράφος Νατάσσα Τραγουστή, θα καλωσορίσει τον πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο και στη συνέχεια τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος με την καρναβαλική επισημότητα που αρμόζει στη μεγάλη γιορτή θα κηρύξει την έναρξη του πατρινού Καρναβαλιού 2017. Μάλιστα στο πλαίσιο του τελετουργικού θα γίνει και μια έκπληξη. Την έκπληξη αυτή θα πλαισιώσει και η ομάδα της Λευκής Χριστοδούλου (ζούμπα), χορεύοντας τα ρεφρέν από τα καλύτερα πατρινά καρναβαλικά τραγούδια, ενώ τα πυροτεχνήματα θα κάνουν τη νύχτα μέρα.

Θα ακολουθήσει συναυλία με την ορχήστρα «The Band» για περίπου μιάμιση ώρα με ρυθμούς λάτιν ντίσκο, ροκ εν ρολ, και πατρινά καρναβαλικά τραγούδια της δεκαετίας του ΄60. Η ορχήστρα αποτελείται από καταξιωμένους πατρινούς μουσικούς και τραγουδιστές. Το υπαίθριο πάρτι και το καρναβαλικό κέφι θα διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα με τρεις ντι-τζέι, που θα αναλάβουν τη διασκέδαση στην πλατεία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ρυθμούς καρναβαλιού από το Σάββατο η Πάτρα"

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία ο Ντόναλντ Τραμπ

Με άκρως επιφυλακτική διάθεση και σκεπτικισμό «υποδέχθηκε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εξαγγελίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις μέσω του κρατικού ταμείου. Η ηγεσία του IMF προειδοποίησε τον Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα και πολιτικό ότι οι προτάσεις του εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους, καθώς με την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει, περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο.

Το ΔΝΤ εκτιμά σε έκθεσή του, ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα «τρέξει» με 0,5% παραπάνω από τις αρχικές του εκτιμήσεις, πολύ χαμηλότερα, ωστόσο, σε σχέση με τις υποσχέσεις του προέδρου που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 20 Ιανουαρίου. Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,3% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, σαφώς καλύτερα από την ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% και τις δύο χρονιές.

Την ίδια στιγμή όμως, το Ταμείο απηύθυνε νέα σαφή προειδοποίηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.

Η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστήσει πιο ακριβές τις αμερικανικές εξαγωγές και πιο φθηνότερα τα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, εγείροντας πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον για προστατευτικές πολιτικές.
Στον ακριβώς αντίθετο δρόμο από την Αμερική βαδίζει το Μεξικό, πάλι ελέω Τράμπ.

Το ΔΝΤ «έκοψε» τις προβλέψεις του για την επόμενη διετία συνολικά κατά 1,2%, υπό τη σκιά της μεγάλης υποβάθμισης του μεξικανικού πέσο, λόγω των απειλών Τραμπ για σκληρή εμπορική πολιτική και για χτίσιμο αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα. Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις προβλέψεις του για την Κίνα, βελτιώνοντας κατά 0,3 μονάδες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος, στο 6,5%. Για το 2018 πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, στο σχετικά χαμηλό 6%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία ο Ντόναλντ Τραμπ"

Αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Με την γνωστή ταινία του 1960 «Ποτέ την Κυριακή» απάντησε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσπάθεια της Πολιτείας να λειτουργούν τα εμπορικά και άλλα καταστήματα όλες της Κυριακές του χρόνου. Και αυτό γιατί έκρινε αντισυνταγματική η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας.

Για τους νεώτερους υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ταινία «Ποτέ την Κυριακή» είναι μια κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου έργου του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ζυλ Ντασέν, με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασέν και τον Γιώργο Φούντα, ενώ με Όσκαρ έχει βραβευτεί η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Η ταινία αυτή ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή της με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών, κ.λπ. καταστημάτων σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Σωτήρη Ρίζο (στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκε) και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καρακανώφ (στο μεταξύ προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ) με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την λειτουργία των εμπορικών κ.λπ. καταστημάτων της Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία και τώρα εκδόθηκε.

Επίσης, να σημειωθεί ότι το 1909 με νόμο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων όπως είναι ταβέρνες, κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία (καφετέριες), τουριστικών ειδών κ.λπ.

Το 2013 και το 2014 σε τρεις νόμους (νόμοι 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014 προβλέφθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης θα ορίζονται 3 τουριστικές περιοχές της χώρας, που θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται για αυτό η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη.

Έτσι εκδόθηκε η από 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:
1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και
3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση που επέτρεπε την λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές σε 3 περιοχές (και σε 8 υποπεριοχές) της χώρας.

Αντίθετα, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, δηλαδή υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές έκαναν στο ΣτΕ οι: 1) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), 2) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, 3) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και 4) Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα ευρύτερου περιεχομένου που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και περιοχών, να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Και αυτό, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση ανεξαρτήτως των λόγων οι οποίοι αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών το θρήσκευμα πολιτών.

Κατά συνέπεια κρίθηκε μη νόμιμη και ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 43 του Συντάγματος.

Όμως, η απόφαση της Ολομέλειας θα δυσκολέψει πολύ την Πολιτεία να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθιερώνει εκ νέου το άνοιγμα των καταστημάτων κατά τις Κυριακές. Και αυτό γιατί στην απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Αναλυτικότερα, στην επίμαχη απόφαση της Ολομέλεια αναφέρεται:
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές"

Ντάισελμπλουμ: Πάνω από τις δυνάμεις τους έζησαν οι Έλληνες

Εξηγήσεις για τα αίτια της διόγκωσης του ελληνικού χρέους προσπάθησε να δώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Οι Έλληνες, με την έλευση του ευρώ, έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Η θέση πως τα χρέη της Ελλάδας μαζεύτηκαν επειδή θέλαμε να σώσουμε τις τράπεζες, δεν αποτελεί “ολόκληρη αλήθεια”» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στη φλαμανδική εφημερίδα «De Tijd».

«Την περίοδο αυτή, ο πλούτος αυξήθηκε πάρα πολύ και τα νοικοκυριά δαπανούσαν έως και 40% περισσότερο» ανέφερε, προσθέτοντας πως «σε μια δεδομένη στιγμή, δεν ήταν πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να έλθουν οι χώρες της Ευρωζώνης για να τους βοηθήσουν».

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα», διευκρίνισε πως ήδη έχει υπάρξει μία ελάφρυνση χρέους, η οποία περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση ωριμάνσεων. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η συζήτηση για «κούρεμα» δεν τυγχάνει μεγάλης στήριξης στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «τα πράγματα πάνε καλά» και πως «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ήδη ολοκληρωθεί».
«Στόχος είναι το 2018, η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί εκ νέου στα πόδια της και να καταφέρει να δανειστεί χρήματα από τις αγορές» κατέληξε, αναγνωρίζοντας πως «κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Πάνω από τις δυνάμεις τους έζησαν οι Έλληνες"

Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα να διώξει το ΔΝΤ

Για τον κίνδυνο αποχώρησης του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα υποστήριξης προς την Ελλάδα μίλησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Wall Street Journal.

«Αν δεν υπάρξει επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση των βημάτων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα στήριξης και εάν το ΔΝΤ αντλήσει συμπεράσματα απ’ αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνον με την προσδοκία της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν γίνει παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική Βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον ή όχι εγκρίνει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Ελλάδα να διώξει το ΔΝΤ "

Ο Ιβάν Σαββίδης ακούγεται για τον ΔΟΛ

Στα 220 με 240 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ύψος των δανείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, η μη εξυπηρέτηση των οποίων έχει φέρει τον οργανισμό σε πολύ δύσκολη θέση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΟΛ και των τραπεζών αφορούν σε «κούρεμα» των δανείων ώστε το χρέος να καταστεί εξυπηρετούμενο και ο οργανισμός να μπορέσει να λειτουργήσει.

Παράλληλα, ελπίδες για την συνέχιση της λειτουργίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ιστοσελίδων του ΔΟΛ, φέρνουν οι πληροφορίες για ανάμειξη στο σχήμα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, που κατά τον πρόσφατο, ακυρωθέν διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε ενδιαφέρον να αναμειχθεί στο τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, η παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας του ΔΟΛ ΤΑ ΝΕΑ, Δημήτρη Μητρόπουλου, «θέλοντας να διευκολύνει τους χειρισμούς του εκδότη, στην προσπάθειά του να σώσει τον ΔΟΛ, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε στάση πληρωμών», όπως ο ίδιος ανέφερε, ενισχύει το σενάριο αυτό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ιβάν Σαββίδης ακούγεται για τον ΔΟΛ"

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σχεδόν μισό χρόνο μετά τη συμφωνία με την ιταλική εταιρία Trenitalia, το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, όλοι οι όροι που είχε θέσει ικανοποιήθηκαν απόλυτα και πλέον θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση πώλησης κατατέθηκε στο δικαστικό όργανο την 1η Σεπτεμβρίου 2016, εν τούτοις, χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις μήνες για να ληφθεί η απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πώληση του 67% του ΟΛΠ, το δικαστικό όργανο έλαβε απόφαση μέσα σε 20 ημέρες.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

Δήμαρχος Λέσβου: Να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλους τους δήμους της χώρας

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, επιβεβαίωσε την έντονη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στο γραφείο του στη Μυτιλήνη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Action 104,6», ο κύριος Γαληνός είπε ότι ήταν μία «μία συζήτηση έντονη με πολύ ένταση ορισμένες στιγμές» και σημείωσε ότι ο υπουργός «δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση σε 2-3 μέρες».

Ο δήμαρχος Λέσβου πρότεινε μάλιστα να αναλάβουν οι δήμοι τη διαχείριση του προσφυγικού: «Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη, επιδιώκουμε τη λύση. Να γίνει ποσόστωση εντός Ελλάδος – αυτό που κάνει η Ευρώπη, που μεταβιβάζει το βάρος και το εγκλωβίζει στην Ελλάδα, αυτό κάνει κι η Ελλάδα εις βάρος των νησιών μας. Να γίνει Δίκτυο δήμων, να αναλάβουν οι Δήμοι κι όχι οι ΜΚΟ, τη διαχείριση των χώρων. Να γίνει ποσόστωση των μεταναστών, να φύγουν πρόσφυγες απ’ τη Μόρια και να μοιραστούν στην ενδοχώρα του νησιού αλλά και σε όλους τους δήμους της χώρας».

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Λέσβου: Να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλους τους δήμους της χώρας"

Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Εκδικάζεται αύριο η έφεση που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επιδιώκοντας να μειωθεί το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ που της έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της μπύρας.

Η ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της καλής λειτουργίας της αγοράς επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιια το πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σε μία έκθεση 493 σελίδων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξηγούσε πώς η μεγάλη πολυεθνική προέβαινε σε καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά μπύρας με σκοπό να αποκλείσει από την αγορά άλλες εταιρείες οι οποίες διεκδικούσαν μερίδιο της πίτας.

Επί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 1998 μέχρι την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Σεπτέμβριο του 2014, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία απαγόρευε στους πελάτες της να αγοράζουν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα μπύρας ή τους εξανάγκαζε να παίρνουν μικρές ποσότητες ώστε να διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Μάλιστα, με την απόφασή της (του Σεπτεμβρίου του 2014), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποχρέωνε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να αναγράφει στο εξής σε όλες τις συμφωνίες με χονδρέμπορους, σούπερ μάρκετ και τελικά σημεία πώλησης ότι οι πελάτες (δηλαδή οι χονδρέμποροι, τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα τελικά σημεία πώλησης) είναι ελέυθεροι να αγοράζουν, να πωλούν και να διαθέτουν ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για τις πρακτικές που ακολουθούσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κάνοντας κατάχρηση της ισχυρής θέσης της και η οποία είχε οδηγήσει σε εξουθένωση τον ελληνικό και υπόλοιπο ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά μπύρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει το πρόστιμο των 31.451.211 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην πολυεθνική εταιρεία είναι μικρότερο απ' αυτό που θεωρούσε ως εύλογο η ανεξάρτητη αρχή. Όμως κατά νόμο, το ανώτατο πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας.

Για το λόγο αυτό, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που το 2013 είχε τζίρο 314.512.108 ευρώ, επιβλήθηκε ως πρόστιμο το 10% του τζίρου της,δηλαδή τα 31,4 εκατ.ευρώ.

Σήμερα, η πολυεθνική εταιρεία, θυγατρική του Ομίλου Heineken N.V., επιδιώκει τη μείωση του προστίμου κατά 60% - 65%, παρά το μέγεθος της παρανομίας. Ωστόσο νομικοί κύκλοι εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο λόγω και της συγκεκριμένης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Η έρευνα και το πρόστιμο

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία και έπειτα από σχετική καταγγελία που είχε υποβάλλει η Μύθος Ζυθοποιία στις 29/12/2006. Το ερευνώμενο διάστημα ήταν από το 1998 ως το 2013. Το δε πρόστιμο των 31,4 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί σε μία και μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το τέταρτο υψηλότερο διαχρονικά. Μεγαλύτερα είναι αυτά που έχουν επιβληθεί στο γάλα και στην BP-Shell.

Στην απόφαση των 493 σελίδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προέβη σε σύνθετη εμπορική πολιτική, με στόχο τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών. Οι δε πρακτικές της οδήγησαν σε δυσμενείς διακρίσεις ιδίως μεταξύ των αποκλειστικών/οιονεί αποκλειστικών και των ανεξάρτητων πελατών όλων των βαθμίδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμανα οδηγηθεί σε δυσμενή θέση ο ανταγωνισμός όσον αφορά στους προμηθευτές όσο και στους μη αποκλειστικούς πελατες. Μέσω της σύναψης συμφωνιών και επιβολής όρων επάλληλης αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω των άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δημιούργησε στην πράξη εμπόδια για την επέκταση και ανάπτυξη των υφιστάμενων ανταγωνιστών ή/και την είσοδο δυνητικών ανταγωνιστών.

Διαβάστε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εδώ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Να μειώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει τώρα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία"

Νέο σκάνδαλο με diesel κινητήρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών της Αμερικής, πάνω από 100.000 μοντέλα της FCA (Fiat-Chrysler) φέρουν παράνομο λογισμικό με το οποίο επηρεάζονται οι εκπομπές ρύπων.

Οι αναφορές της EPA (αρμόδιος φορέας για την προστασία του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ) υποστηρίζουν ότι το παράνομο λογισμικό έχει εντοπιστεί σε μοντέλα του Ομίλου που εξοπλίζονται με τον 3λιτρο V6 πετρελαιοκινητήρα. Πρακτικά πρόκειται για τα Jeep Grand Cherokee & Dodge Ram 1500 που πουλήθηκαν στην αγορά της Αμερικής από το 2014 έως το 2016. Σε αυτά τα αυτοκίνητα έχει τοποθετηθεί λογισμικό που επηρεάζει τις μετρήσεις ρύπων επεμβαίνοντας σε EGR, καταλύτη και εγκέφαλο.

Ο συνολικός αριθμός των «πειραγμένων» αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000, και αν λάβουμε υπόψη για καθένα από αυτά υπάρχει περίπτωση καταβολής προστίμου 44.000 δολαρίων, τότε ο συνολικός λογαριασμός για την FCA ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4,5 δισ. δολάρια. Η FCA έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα άμεσα, με τις αμερικανικές αρχές να έχουν μπλοκάρει τις πωλήσεις των παραπάνω μοντέλων.

Τέλος, το συγκεκριμένο θέμα έχει επηρεάσει αρνητικά τη μετοχή της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπως είναι φυσικό, η οποία έχει σημειώσει αλλεπάλληλες πτώσεις το τελευταίο διάστημα.

Πλέον, σύμφωνα με τους… γνώστες, αλλά και απο έντονους ψιθύρους που ακούγονται απο την αυτοκινητοβιομηχανία (πως να το πουν επίσημα αφού ακόμα οι κινητήρες αυτοί υπάρχουν στην αγορά), είναι δεδομένη η σταδιακή αντικατάσταση των μικρών diesel κινητήρων με αντίστοιχους οικονομικούς βενζίνης, οι οποίοι ήδη είναι πολύ κοντά σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων με τους diesel…

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο σκάνδαλο με diesel κινητήρες"

Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και όχι ενημερότητα θα καταθέτουν οι ασφαλιστές!

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για την εγγραφή στο μητρώο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αντικαθίσταται από την υποχρέωση για προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αλλαγή γίνεται για τη διευκόλυνση των ασφαλιστών και των πελατών τους.

Όπως αναφέρει η διάταξη της τροπολογίας Κάθε ενδιαφερόμενος που ζητεί την εγγραφή του στο οικείο μητρώο ως ασφαλιστικός ή αντασφαλιστικός διαμεσολαβητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3, υποβάλλει τα ακόλουθα:

Αν πρόκειται για δραστηριότητα μελέτης της αγοράς, παρουσίασης και πρότασης λύσεων ασφαλιστικής κάλυψης των αναγκών του πελάτη ή των πελατών για την κατάρτιση ασφαλιστικών συμβάσεων με ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή ασφαλιστικούς πράκτορες ή μεσίτες ή συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων, για την διεύρυνση των εργασιών τους (ασφαλιστικός σύμβουλος) έναντι αμοιβής: α) απολυτήριο λυκείου ή εξατάξιου γυμνασίου ή ισότιμου ή ισοδύναμου σχολείου, της ημεδαπής ή αλλοδαπής, β) αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του άρθρου 12 του ν. 4175/ 2013 (Α' 170), το οποίο ανανεώνεται ετησίως με μέριμνα του ιδίου και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης το οποίο αναζητείται αυτεπάγγελτα και ανανεώνεται κάθε δύο έτη από το οικείο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή το Επαγγελματικό Τμήμα του Ενιαίου Επιμελητήριου και από το οποίο προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για οποιοδήποτε κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, καθ' υποτροπή έκδοση ακάλυπτων επιταγών.

Δείτε ολόκληρη τη τροπολογία πατώντας εδώ.

nextdeal
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και όχι ενημερότητα θα καταθέτουν οι ασφαλιστές!"

Το περιουσιολόγιο έρχεται και θα φέρει νέους φόρους

Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας.

Οπως προκύπτει από το δημοσιευθέν κείμενο προκήρυξης του έργου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Διασταυρώσεις

Τα δεδομένα θα διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Οσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνεται ότι απεκρύβησαν θα δεσμεύονται από τις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και την αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.

Ακόμη, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν στο περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθούν και με σκοπό την αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής στον τομέα των ακινήτων.

Η προκήρυξη

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο της προκήρυξης:
* Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 482.668,50 ευρώ, θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού.

* Αντικείμενο του έργου θα είναι «η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος» με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου».

* Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι».

* Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων περιουσιακών του στοιχείων.

* Η αξιοποίηση των στοιχείων θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το περιουσιολόγιο έρχεται και θα φέρει νέους φόρους"

Στα 504 ευρώ η κατώτατη σύνταξη των αγροτών

Παραδείγματα σχετικά με τις συντάξεις που θα λαμβάνουν πλέον με το νέο ασφαλιστικό οι αγρότες στο πλαίσιο σημερινής ημερίδας για τον αγροτικό τομέα παρέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι «το ποσό των 384 ευρώ είναι η κατώτερη βάση υπολογισμού και έτσι ο αγρότης με 20 χρόνια ασφάλιση θα πάρει την κατώτατη σύνταξη των 504 ευρώ».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήγησε ότι για το 2017, βάσει του νέου ασφαλιστικού σχεδίου που ισχύει και με βάση ότι το 90% των αγροτών έχουν δηλώσει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν είναι λιγότερες κατά 300 ευρώ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή 1.054 ευρώ.

Για το φορολογικό, που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι αγρότες, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι ισχύει ένα πλαίσιο τριών ειδών αφορολογήτου. Το ένα αφορά τις επιδοτήσεις, του Β’ Πυλώνα, που όπως είπε είναι «τελείως αφορολόγητες», το δεύτερο τις επιδοτήσεις του Β΄Πυλώνα, για το πρασίνισμα και τις συνεδεδεμένες, με αφορολόγητο ως τις 12.000 ευρώ και τέλος το εισόδημα που προκύπτει από τα έσοδα πλην όμως των εξόδων, με το αφορολόγητο να ορίζεται στα 8.500 ευρώ, που ανεβαίνει ως και τα 9.550 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.

Επιπλέον, ο κ. Αραχωβίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη ισχυροποίησης του συνεργατισμού στη χώρα μας και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις πρις την κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να «πιστέψουν και πάλι στον συνεταιρισμό», αφού όπως διευκρίνισε «τα κέρδη μέσω της προώθησης των προϊόντων από τους συνεταιρισμούς, φορολογούνται με 13%, έναντι του 29% που ισχύει για το αστικό δίκαιο».

Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στο εργόσημο που προώθησε η κυβέρνηση για τους αλλοδαπούς που δουλεύουν στην ελληνική γη, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης της γεωθερμίας και τις σημαντικές μειώσεις που δίνονται στους αγρότες μέσω της ΔΕΗ (παίρνουν ρεύμα με μείωση 15% της κιλοβατώρας, ενώ ισχύει και για αυτούς η μείωση 7% για τη χρήση δίκτυου».

Ο ίδιος μίλησε επίσης και για την κάρτα αγρότη, τονίζοντας ότι η χρήση της δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη για άμεση ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή η δημιουργία της ανάγκασε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα με χαμηλό επιτόκιο.

Καταλήγοντας ο ίδιος επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι αγρότες να μην εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις, αλλά να εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στο πως θα παράξουν ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος, Βασίλης Τσιτσιρίγκος έκανε λόγο στην ομιλία του για «εφησυχασμό και εθισμό» των αγροτών με την επιδοματική πολιτική και σημείωσε ότι «είναι άδικο τις στρεβλώσεις και παθογένειες των προηγούμενων πολλών χρόνων να περιμένουν όλοι να τις αλλάξει η τρέχουσα κυβέρνηση σε δύο χρόνια».

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 504 ευρώ η κατώτατη σύνταξη των αγροτών "

Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ

Εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ.

Βάσει της απόφασης αυτής ανάβει το «πράσινο φως» για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, κατ' ουσίαν της εξαγοράς της από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζομένους της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη - καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων οι οποίες δεν αποδόθηκαν -, η οποία δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτελούσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Ο υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για την ταχεία έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αφορά το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε.

Δήλωση Μιχάλη Δημητρακόπουλου, δικηγόρου των μετόχων Πάνου και Στέφανου Μαρινόπουλου

«H ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ MAPINOΠOYΛOY, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και την ικανοποίηση των απαιτήσεων 3000 πιστωτών! Eίναι μια ημέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Tην συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι εντολείς μου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ"

Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρωθούν 95.000 συντάξεις έως τον Οκτώβριο

Μαραθώνιο σε ρυθμούς... σπριντ ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας για την αποπληρωμή 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια. Η επίμαχη υπουργική απόφαση –την οποία φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος»– υπεγράφη ήδη από την υπουργό Εργασίας,Εφη Αχτσιόγλου, εξειδικεύοντας τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. 

Τότε προβλέφθηκε νομοθετικά μια έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ύψους 860 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να ξεχρεωθούν χιλιάδες συνταξιούχοι. Τώρα με την υπουργική απόφαση των έξι σελίδων δίνεται το οριστικό έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου (αν όχι νωρίτερα). Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα. 

Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Γι’ αυτό και τα τμήματα απονομής συντάξεων ενισχύονται αμέσως με προσωπικό που τυχόν πλεονάζει σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. μονάδες διοικητικού ή οικονομικού), μετά και την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Η ολοκλήρωση του προγράμματος με επιτυχία περιγράφεται ως μεγάλο στοίχημα για τη δημόσια διοίκηση και ως μια «ευκαιρία για τη χώρα και το Ασφαλιστικό να τελειώνει με τις εκκρεμότητες και την υπερβολική καθυστέρηση». 

Δεν είναι τυχαίο πως η διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι από το τέλος του 2017 η απονομή της σύνταξης να γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Ευνοϊκό για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το γεγονός πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που μπαίνουν στο σύστημα μειώθηκε σημαντικά το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ και το 2017 αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικά οι αιτήσεις του Δημοσίου κινούνται πια στο 1/3 σε σχέση με το 2005 και το 2004, όταν είχε καταγραφεί έκρηξη αποχωρήσεων. 

Γι’ αυτό και τα αρμόδια τμήματα θα οργανωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ρίξουν όλο το βάρος τους στην απορρόφηση του ποσού των 860 εκατομμυρίων. Στο πρόγραμμα εντάσσονται αποκλειστικά συντάξεις που καθυστερούν από 3 μήνες (90 ημέρες) και πάνω.

Τα 860 εκατ. προορίζονται για να πληρωθούν τα αναδρομικά που αφορούν σε αυτές τις συντάξεις, οι οποίες εκκρεμούν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ. Εκτιμάται πως η κάθε σύνταξη κουβαλά αναδρομικά 10.000 - 12.000 ευρώ περίπου. 

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, έχει 10 βήματα:
1 Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν τα συνολικά οφειλόμενα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης και καταρτίζουν μια σχετική κατάσταση με τις αιτήσεις ανά χρονολογική σειρά. Στην κατάσταση αναφέρεται και το συνολικό ύψος των οφειλόμενων αναδρομικών.

2 Ακολούθως υποβάλλεται στο υπουργείο Εργασίας το αίτημα επιχορήγησης, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από: α) μηνιαίο πλάνο απορρόφησης, β) εκτίμηση του συνόλου των οφειλόμενων αναδρομικών, γ) έκθεση αιτιολόγησης με στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα, τους λόγους συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων κ.ά.

3 Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου αξιολογεί τα αιτήματα.

4 Η ΓΔΟΥ υποβάλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρόταση επιχορήγησης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συνοδευόμενη από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της έκτακτης επιχορήγησης και έκθεση αξιολόγησης του αιτήματος.

5 Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αξιολογεί τις προτάσεις επιχορήγησης σε συνδυασμό με τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές συνθήκες. Η μεταφορά πιστώσεων μπορεί να γίνεται σταδιακά στο υπουργείο Εργασίας και ακολούθως στο Ταμείο.
6 Το Ταμείο τροποποιεί τον προϋπολογισμό του ώστε να εμφανιστεί το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης στο σκέλος των εσόδων και να παρακολουθούνται διακριτά οι εξοφλήσεις στο σκέλος των εξόδων.

7 Το Ταμείο προβαίνει στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην εξόφληση των αναδρομικών ποσών. 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 
285 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για να ολοκληρώσουν το τιτάνιο εγχείρημα εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

95 χιλιάδες κύριες συντάξεις εκκρεμούν στα ράφια του ΕΦΚΑ για 12-24 μήνες. Ορισμένες ακόμη και για τρία χρόνια. 

9 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις πρέπει να πληρώνονται κάθε μήνα. 

2 μήνες θα έχουν τα Ταμεία από τη στιγμή της επιχορήγησης για να αποπληρώσουν τις εκκρεμότητές τους. 

Με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για να μη χαθούν τα κονδύλια 

Δρακόντεια... μέτρα στενής παρακολούθησης του προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός χρονοδιαγράμματος και να μη χαθούν τα κονδύλια, περιλαμβάνει η διαδικασία που εξειδικεύεται με την υπουργική απόφαση. 

Ειδικότερα –και σε συνέχεια των προηγούμενων βημάτων– προβλέπεται πως:
1 Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών συγκεντρώνει και αποστέλλει εντός του πρώτου 10ημέρου κάθε μήνα στοιχεία σχετικά με τις μηνιαίες επιχορηγήσεις για εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων και τις πληρωμές που έγιναν.

2 Τα Ταμεία οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί μόνο με αιτιολογημένο αίτημα προς το ΓΛΚ. Η υπουργική απόφαση υπενθυμίζει πως σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31/10/2017.
3 Τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών εντός της προθεσμίας του διμήνου ή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας. 

Σε περίπτωση που αυτή η προθεσμία επιστροφής παρέλθει άπρακτη, είναι δυνατόν να παρακρατηθεί ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής από τυχόν επιχορηγήσεις ή αποδόσεις προς τον ΕΦΚΑ.

Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών εφιστούν την προσοχή στους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών των Ταμείων να ελέγχουν πως οι επιχορηγήσεις χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων. 

Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως η διαδικασία δεν είναι γραφειοκρατική και υπογραμμίζουν πως θα βρίσκεται υπό τη στενή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και να φύγουν από τα... πόδια του ΕΦΚΑ τα βαρίδια παρελθόντων χρεών. Τις περισσότερες εκκρεμότητες έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, το ΙΚΑ με περίπου 50.000 αιτήσεις στο ράφι. 

«Πρέπει να βγαίνουν 9.000 συντάξεις τον μήνα και θα βγαίνουν» σημειώνουν χαρακτηριστικά τεχνοκράτες του υπουργείου. Οι εύκολες περιπτώσεις είναι οι μεταβιβάσεις λόγω θανάτου και οι παρατάσεις λόγω αναπηρίας.

Υπενθυμίζεται πως έγινε προσπάθεια να ενταχθούν στον ίδιο μηχανισμό (στα κονδύλια για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου) και οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αγγίζουν τις 129.531, με συνολικό κόστος μαζί με τα αναδρομικά στα 419,8 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για προίκα του παρελθόντος που συνιστά μεγάλο βαρίδι για το νέο υπερ-επικουρικό Ταμείο, καθώς τα ποσά εκκρεμούν από 11 έως και 30 μήνες. 

Οι δανειστές ωστόσο δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτό. Ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ για το 2017 «δείχνει» κατ’ αρχάς την... απόψυξη περίπου 40.000 επικουρικών συντάξεων καθώς οι δαπάνες μένουν σχεδόν στο ίδιο ύψος με το 2016, παρά τις περικοπές των παλαιών συντάξεων που απλώνονται σε 12 μήνες. 

Αντίθετα δόθηκαν 85 εκατομμύρια ευρώ από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων τον περασμένο Δεκέμβριο και εξοφλήθηκαν έτσι 23.850 μερίσματα που ήταν σε εκκρεμότητα. Με τα ίδια κονδύλια για τα ληξιπρόθεσμα προχώρησαν και οι πληρωμές για τα εφάπαξ που χρόνιζαν από τον Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εφάπαξ. Εως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί –υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου– το σύνολο των εκκρεμών εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση.

Εκκρεμότητες
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως παρότι προχωρά η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, το παρόν συσσωρεύει τις... δικές του εκκρεμότητες. 

Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οριστικές συντάξεις με το νέο σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού Εθνική – Ανταποδοτική δεν μπορούν να εκδοθούν ακόμη καθώς, παρότι δημοσιεύθηκαν τα Χριστούγεννα οι απαραίτητες εγκύκλιοι, ακόμη αναμένεται από την ΕΛΣΤΑΤ ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ύψος των νέων συντάξεων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρωθούν 95.000 συντάξεις έως τον Οκτώβριο"

Κοινωνικός Τουρισμός: Έρχονται οι προσωρινοί πίνακες των 150.000 δικαιούχων

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα από τον ΟΑΕΔ οι προσωρινοί πίνακες με τους 150.000 ωφελούμενους του φετινού προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η λίστα με τους δικαιούχους έχει οριστικοποιηθεί μετά από τον τελικό έλεγχο που έγινε τις προήγουμενες μέρες. Πηγές του Οργανισμού σημείωναν ότι μέχρι τις αρχές της εβδομάδας ή το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου 2017, οι προσωρινοί πίνακες θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
Αμέσως μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων και στη συνέχεια η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων, η οποία θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη του προγράμματος.
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, με την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα ώστε να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαδικασίες για το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.
Στόχος του ΟΑΕΔ είναι να ξεκινήσουν να δίνονται οι επιταγές στους δικαιούχους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου μέσα Μαρτίου, ώστε να αξιοποιηθούν ακόμα και μέσα στις γιορτινές μέρες του Πάσχα, που φέτος πέφτει νωρίς στις 16 Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί και η εσωτερική τουριστική αγορά, όπως εκτιμούν στελέχη του Οργανισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.
Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη οι διακοπές που παρέχει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού θα έχουν διάρκεια:
— Από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.  Η αύξηση των ημερών σε δέκα για τους συγκεκριμένους προορισμούς ήταν μια απόφαση του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν τα συγκεκριμένα νησιά που παραδοσιακά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αλλά στην παρούσα περιόδο πλήττονται λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.
— Από μία έως 5 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες κατά το έτος 2015 πληρούσαν έναν από τους παρακάτω όρους:
— Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ
— Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
— Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα)
— Συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα, όπως αυτά περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, που διαθέτουν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τους καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή του.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικός Τουρισμός: Έρχονται οι προσωρινοί πίνακες των 150.000 δικαιούχων"

Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών

Από τις 4 το απόγευμα, έως και τις 7 το πρωί της Τρίτης, θα διακοπεί, λόγω έργων, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, μεταξύ των κόμβων Κιάτου και Ξυλοκάστρου.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κυκλοφορία θα διακοπεί, λόγω εκτέλεσης εργασιών, για την κατεδάφιση της άνω διάβασης Διμηνιού.

Η κίνηση των αυτοκινήτων θα γίνεται, μέσω παράκαμψης, από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών"

Συντάξεις: 500.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο – ΙΚΑ φεύγουν στα 52 [πίνακες]

Πολύ νωρίτερα από τα 67 έτη ή με πολύ λιγότερα από 40 έτη εργασίας μπορούν να βγουν σε σύνταξη οι γονείς παιδιών. Ανάλογα με το Ταμεία, ανάλογα δηλαδή με το εάν υπηρετούν σε Δημόσιο, ΙΚΑ ή τα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών ή Τύπου οι ασφαλισμένοι πριν το 1993 που υπολογίζονται σε περίπου 500.000 μπορούν να εκμεταλλευτούν τον νόμο και να φύγουν νωρίτερα λαμβάνοντας είτε πλήρη είτε πρόωρη σύνταξη.

Βασικό ρόλο παίζει το εάν συμπληρώνουν πριν ή μετά την 19η Αυγούστου 2015 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Για όσους αποχωρούν ως το 2019 οι ηλικίες αποχώρησης είναι από 55 ως 62 ετών και μάλιστα με λιγότερα από 37 έτη ασφάλισης.

Για ασφαλισμένο του ΙΚΑ που γίνεται 59 ετών το 2018 το όριο ηλικίας είναι τα 60,6 έτη εάν είχε 35 έτη ασφάλισης ως το 2012. Αν δεν είχε 35ετία ως το 2012 και δεν μπορεί να κάνει ούτε και εξαγορά πλασματικών ετών θα βγει σε σύνταξη στα 62 με 40 έτη εργασίας.

Στο δημόσιο ασφαλισμένος με 25 έτη ως το 2011 που γίνεται 55 ετών το 2017 μπορεί να βγει σε σύνταξη στα 59,5 έτη αν είχε ανήλικο παιδί το 2011 ή στα 61 με 36 χρόνια υπηρεσίας τα οποία μπορεί να συμπληρώσει με εξαγορά.

Υπάλληλος του δημοσίου με ένσημα πριν το 1982 και με πρόσληψη στο δημόσιο μετά το 1983 αν έχει 36 έτη εργασίας το 2016 μπορεί να κάνει εξαγορά της θητείας του νστο στρατό και να αποχωρήσει σε ηλικία 56 ετών. Αν όμως συμπληρώσει τα 37 έτη εργασίας το 2018 βγαίνει σε σύνταξη στα 58,6 έτη.

Δημόσιο: Έξοδος με 25 ως 37 έτη για πλήρη σύνταξη
Πλήρης σύνταξη με 25 έτη (άνδρες – γυναίκες)

25 έτη το 2011
Συμπλήρωση 61 ετώνΌριο ηλικίας
Ως 15/8/201561
Ως 31/8/201561,9
το 201662,6
το 201763,3
το 201864
το 201964,9
το 202065,5
το 202166,3
το 202267
25 έτη το 2012
Συμπλήρωση 63 ετώνΌριο ηλικίας
Ως 15/8/201563
Ως 31/8/201563,6
το 201664
το 201765
το 201865,6
το 201966
το 202066,6
το 202167
το 2022
Δημόσιο σύνταξη με 35 και 37 έτη
Με 25 έτη ως το 2010-11 και 35 ή 36 σε ηλικία 58 ετών
Συμνπλήρωση ηλικίας 58 ετών και 35 η 36 ετών ασφάλισηςΌριο ηλικίας
Ως 15/8/201558
Ως 31/8/201558,6
το 201659
το 201759,6
το 201860
το 201960,6
το 202061
το 202161,6
το 202262 (με 40 έτη)

Πρόσληψη από 1/1/1983, με 37 έτη και 25ετία ως το 2010Όριο ηλικίας
Ως 15/8/201555,11
Ως 31/8/201556,9
το 201657,8
το 201758,6
το 201859,5
το 201960,3
το 202061,2
το 202162 (με 40 έτη)
το 2022
ΙΚΑ:
Με 10.500 ένσημα το 2010 και 2011
Ηλικία ασφαλισμένουΌριο ηλικίας
58 ως 15/8/201558
58 ως 31/8/201558,6
58 το 201659
58 το 201759,6
58 το 201860
58 το 201960,6
58 το 202061
58 το 202161,6
58 το 202262 και 12.000 ένσημα
Με 10.500 ένσημα το 2012
Ηλικία ασφαλισμένουΌριο ηλικίας
59 ως 15/8/201559
59 ως 31/8/201559,5
59 το 201659,9
59 το 201760,2
59 το 201860,6
59 το 201960,11
59 το 202061,3
59 το 202161,8
59 το 202262 και 12.000 ένσημα

Δημόσιο - Γονείς με ανήλικο
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ 25 ΕΤΗ ΩΣ ΤΟ 2010
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ (ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ) ΚΑΙ 25 ΕΤΗ ΤΟ 2011
Ηλικία ασφαλισμένουΗλικία συνταξιοδότησης
50 ή 52 ως 18/8/1550
50 ή 52 από 19/8/201555
50 ή 52 το 201656,9
50 ή 52 το 201758,5
50 ή 52 το 201860,2
50 ή 52 το 201961,1
50 ή 52 το 202063,7
50 ή 52 το 202165,3
50 ή 52 το 202267
 ΜΕ 25 ΕΤΗ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ
Ηλικία ασφαλισμένουΗλικία συνταξιοδότησης
55 ως 18/8/1555
55 από 19/8/201556,6
55 το 201658
55 το 201759,6
55 το 201861
55 το 201962,6
55 το 202064
55 το 202165,6
55 το 202267
ΙΚΑ
Ασφαλισμέμνες πριν το 1993
5.500 ΕΝΣΗΜΑ, ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΟ 2010 - ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ 55ου ΕΤΟΥΣ
Ηλικία ασφαλισμένηςΗλικία συνταξιοδότησης
55 ως 18/8/1555
55 ως 31/12/1556,6
55 το 201658
55 το 201759,6
55 το 201861
55 το 201962,6
55 το 202064
55 το 202165,6
55 το 202267
Μητέρες ΔΕΚΟ – Τράπεζες
Πλήρης σύνταξη
ΜΕ 25 ΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΟ 2010 - 20111
Συμπλήρωση ηλικίας 50 ή 52ηλικία συνταξιοδότησης
ως 18/8/201550-52
από 19/8/201555
201656,9
20758,5
201860,2
201961,1
202063,7
202165,3
202267
ΜΕ 25 ΕΤΗ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ
Ηλικία ασφαλισμένηςόριο συνταξιοδότησης
ως 18/8/201555
από 19/8/201556,6
201658
201759,6
201861
201962,6
202064
202165,6
202267
Ταμείο Νομικών – Ταμείο Ναυτιλιακών πρακτόρων
ΜΕ 22,6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΑΝ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΑΝΠΥ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΟ 2011
Συμπλήρωση ηλικίας 58όρια συνταξιοδότησης
ως 18/8/201558
απο 19/8/201559,2
201660,3
201761,5
201862,6
201963,8
202064,9
202165,11
202267

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: 500.000 εργαζόμενοι σε Δημόσιο – ΙΚΑ φεύγουν στα 52 [πίνακες]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news