facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Πιστόλι iPhone «γκρεμίζει» τα μέτρα ασφαλείας σε σύνορα και αεροδρόμια

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «πιστόλι του τρομοκράτη»... Σε κατάσταση alert έχουν τεθεί οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας μετά τον εντοπισμό πιστολιού ενός νέου όπλου 9mm, το οποίο έχει σχεδιαστεί να μοιάζει απόλυτα με iPhone. Με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπεται σε αυτόματο πιστόλι, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για δεκάδες ανθρώπους που ταξιδεύουν ή που ενδεχομένως να βρεθούν τη λάθος ώρα, στο λάθος μέρος.

Το νέο αυτό όπλο έγινε αντιληπτό από τις αρχές των ΗΠΑ, μετά από επιχείρηση κατά εμπόρων όπλων. Οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν με κατεπείγον μήνυμά τους τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ότι το «iPhone Gun», όπως ονομάζεται, έχει ήδη περάσει στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει περιέλθει στην κατοχή τρομοκρατικών και εγκληματικών ομάδων.

Θεωρείται από τους ειδικούς ως ιδανικό για ενέργειες ατόμων που θέλουν να διασχίσουν από τα σύνορα μίας χώρας στην άλλη, παιρνώντας με επιτυχία τον έλεγχο και για τρομοκρατικές πράξεις σε δημόσια κτίρια και δημόσιους οργανισμούς, που υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος. Όπως βέβαια και σε αεροπλάνα και πλοία.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, υπάρχει ειδική ειδοποίηση προς τη βελγική αστυνομία και τις βελγικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς θεωρείται ότι το όπλο αυτό έχει πέσει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων. Ενδεχομένως να μην ήταν τυχαία η μεγάλη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο Μολενμπέκ το βράδυ του Σαββάτου, όπου σημειώθηκαν συλλήψεις πολλών ατόμων.

Η τιμή του μάλιστα, είναι μικρότερη από εκείνη του κανονικού iPhone, γεγονός που έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο επιφυλακής στις αρχές, καθώς το όπλο γίνεται προσιτό σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με διάφορα προβλήματα και εμμονές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστόλι iPhone «γκρεμίζει» τα μέτρα ασφαλείας σε σύνορα και αεροδρόμια"

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Τι ισχύει για τη χρήση POS από τους γιατρούς

Ανακοίνωση αναφορικά με τη χρήση POS από τους γιατρούς εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μετά από συνεχή ερωτήματα των μελών του ΙΣΑ θέλουμε να ενημερώσουμε όσων αφορά την υποχρεωτική χρήση POS από τους γιατρούς τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 4446/2016 οι δικαιούχοι πληρωμής στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με καταναλωτές υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής, εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ). Έτσι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών θα ορίζονται οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει ΚΑΔ, η προθεσμία συμμόρφωσης, οι κυρώσεις κτλ

2. Σύμφωνα με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου, οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τον τρόπο αποδοχής με σαφήνεια και οι πληροφορίες θα αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο και στο ταμείο

3. Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν. 4446/2016 για φορολογικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται προς ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες με τη χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και δεν επιτρέπεται πλέον η εξόφληση με μετρητά

Κατόπιν τούτων, τονίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι ιατροί δεν έχουν υποχρέωση χρήσης POS μέχρι να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία θα εντάξει τους ιατρούς στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών μέσω P.O.S. Η μόνη υποχρέωση που υπάρχει από 1 Φεβρουαρίου 2017 είναι η ενημέρωση των ασθενών για την αποδοχή ή μη των καρτών με ευκρινή και σαφή τρόπο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Τι ισχύει για τη χρήση POS από τους γιατρούς "

Καβγάς Μουζάλα-Γαληνού για το προσφυγικό -Μέχρι τους διαδρόμους ακούγονταν οι φωνές τους

Αδιέξοδο κατά τη συνάντηση σήμερα το μεσημέρι του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε το νησί για να συζητήσει θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της παρουσίας περίπου 5.000 εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στο νησί στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Με τις φωνές ανάμεσα στους δυο άνδρες να ακούγονται στους διαδρόμους του δημαρχιακού κτηρίου και τη συζήτηση να διακόπτεται μάλιστα μερικές φορές μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα οι δυο άνδρες κατάληξαν δηλώνοντας ότι «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο κ. Γαληνός επέμεινε στον κ. Μουζάλα για την ανάγκη απεγκλωβισμού από το νησί των όσων έχουν έρθει σε αυτό. «Δεν θα συναινέσω στην καταστροφή του τόπου που συντελείτε αυτή τη στιγμή με την ανεξέλεγκτη ροή και τον εγκλωβισμό Αφρικανών μεταναστών» ακούστηκε να λέει ο κ. Γαληνός. Από την άλλη μεριά ο κ. Μουζάλας επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λεμονούς ως η μόνη εθνικά χρήσιμη και αναγκαία λύση για το νησί.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μουζάλας και ο κ. Γαληνός έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις.

Γιάννης Μουζάλας: «Αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι στη Λέσβο υπάρχει μια ειδική κατάσταση η οποία οφείλεται στην αλλαγή των χαρακτηριστικών των ανθρώπων που έρχονται πια στο νησί. Επαναλαμβάνω, υπάρχει στη Λέσβο μια ειδική κατάσταση. Διαφωνούμε με το Δήμο στους τρόπους αντιμετώπισης της, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη να συμφωνήσουμε. Μην περιμένετε με μια συνάντηση να καμφθούν διαφωνίες Να λάβετε όμως υπ’ όψιν το εξής: με το Γαληνό δουλέψαμε μαζί όλο το περασμένο διάστημα και έχουμε κάνει μαζί ο Γαληνός με τη βοήθεια μας και η κυβέρνηση με τη βοήθεια του Δήμου θαύματα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2015. Έχουμε τη διάθεση να βρούμε λύση. Θα απαιτήσει αυτό κι άλλες συναντήσεις και άλλες συζητήσεις. Μοιραζόμαστε με το Δήμο την ίδια αγωνία και για τους ανθρώπους που έρχονται στη Λέσβο αλλά και για τους κατοίκους της Μυτιλήνης».

Σπύρος Γαληνός: «Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να συζητάμε είτε έντονα είτε ήρεμα και να βρίσκουμε λύσεις. Δυστυχώς η κατάσταση στο νησί δεν είναι καλή. Ο Δήμος αυτήν την κατάσταση την έχει μεταφέρει επανειλημμένα στην κυβέρνηση τα είπα και σήμερα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι να βρεθεί λύση. Υπάρχει ένταση το τελευταίο διάστημα στο νησί, ανάλογα έντονη ήταν και η συνάντησή μου με τον κ. Μουζάλα».

Ο κ. Μουζάλας το πρωί επισκέφθηκε τους καταυλισμούς της Μόριας και του καρά Τεπέ καθώς και το πλοίο «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Αυτή στη στιγμή συναντιέται στο Επιμελητήριο Λέσβου με εκπροσώπους φορέων του νησιού που συγκροτούν το Συντονιστικό των φορέων που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Μουζάλας αναμένεται να συναντηθεί μ τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καβγάς Μουζάλα-Γαληνού για το προσφυγικό -Μέχρι τους διαδρόμους ακούγονταν οι φωνές τους "

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση δυο εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι πήραν φακελάκι

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με δύο αποφάσεις τους επικύρωσαν την απόλυση δυο εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι ζήτησαν και πήραν από εταιρεία πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης φακελάκι 30.000 ευρώ, προκειμένου να επισπεύσουν το φορολογικό έλεγχο που έκαναν και να επιστραφεί στην εταιρεία Φ.Π.Α.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι ακόμη και σε περίπτωση τελεσίδικης αθώωσης από τα Ποινικά Δικαστήρια των ελεγχομένων δημοσίων υπαλλήλων, τα πραγματικά περιστατικά των πράξεων τους που τους οδήγησαν στην απόλυση, λαμβάνονται υπόψη ως προς την πειθαρχική διαδικασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, οι δύο εφοριακοί προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του Ιουνίου του 2013 του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους και της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής, εντός και εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, γυναίκα εφοριακός έλαβε από εταιρεία πετρελαιοειδών για τον εαυτό της και για λογαριασμό του συναδέλφου της εφοριακού υπαλλήλου «το ποσό των 30.000 ευρώ για νόμιμες και εντός των υπηρεσιακών καθηκόντων τους ενέργειες, ποσό όμως που δεν δικαιούνταν».

Αναλυτικότερα, οι δύο εφοριακοί είχαν «αναλάβει υπηρεσιακά, κατόπιν σχετικής εντολής του προϊσταμένου τους, την σύνταξη και υπογραφή της έκθεσης προσωρινού ελέγχου της επίμαχης εταιρείας προκειμένου αυτή να τύχει επιστροφής του συνολικού ποσού του πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. που είχε ζητήσει με σχετικές αιτήσεις της».

Στην συνέχεια οι δύο εφοριακοί ζήτησαν και έλαβαν το ποσό των 30.000 ευρώ, «προκειμένου να επισπεύσουν την διαδικασία προσωρινού ελέγχου της εν λόγω εταιρείας». Τελικά, συνέταξαν και υπέγραψαν την έκθεση προσωρινού ελέγχου της εν λόγω εταιρείας, σύμφωνα με την οποία επεστράφη σε αυτή το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α το οποίο είχε ζητήσει με σχετικές αιτήσεις της.

Οι εφοριακοί για τυπικούς δικονομικούς λόγους με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, αθωώθηκαν τελεσίδικα για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας «πλην όμως η αθώωσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι κατά το χρόνο τελέσεως των πράξεων που τους είχαν αποδοθεί η αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας του υπαλλήλου στοιχειοθετείται μόνο για τις μελλοντικές ενέργειες ή παραλείψεις αυτού, ενώ η πράξη αυτή παραμένει ανέγκλητη για ήδη τελειωμένη ενέργεια ή παράλειψη».

Παράλληλα, και οι δύο εφοριακοί τελεσίδικα κηρύχθηκαν αθώοι του αδικήματος της σύστασης συμμορίας, αφού δεν αποδείχθηκε ότι ενώθηκαν με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ναι μεν δεσμεύονται από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατά το μέρος αυτής με το οποίο κρίθηκαν αθώοι της παθητικής δωροδοκίας από κοινού και της συμμορίας, περαιτέρω όμως, δεσμεύονται «ως προς την ύπαρξη των πραγματικών αυτών περιστατικών τα οποία έγιναν δεκτά κατά την κρίση της επίμαχης αποφάσεως του ποινικού δικαστηρίου».

Με άλλα λόγια, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι ανεξάρτητα αν οι δύο εφοριακοί υπάλληλοι αθωωθήκαν από το Ποινικό δικαστήριο εκείνοι λαμβάνουν υπόψη τους τα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν και αναφέρονται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, τα οποία αποτελούν διαπραχθέντα πειθαρχικά αδικήματα.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετούν το πειθαρχικό παράρτημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός της υπηρεσίας».

Έτσι, το ΣτΕ, αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των εφοριακών υπαλλήλων, κατέληξε ότι η ποινή της οριστικής απόλυσης που τους επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα ποινή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση δυο εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι πήραν φακελάκι"

Γιάννης Μπουτάρης: «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας»

Τα βλέμματα όλων τράβηξε ο Γιάννης Μπουτάρης με δήλωση του, σε αίθουσα στη Θεσσαλονίκη που γίνεται η πρώτη επίσημη παρουσίαση της κίνησης των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, και Φλωρίδη.

Ο Γιάννης Μπουτάτης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας γιατί όταν πάω στο εξωτερικό με αντιμετωπίζουν σαν λεπρό». Η δήλωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έκπληξη του ακροατηρίου. Ενώ, σε σχέση με το πολιτικό σύστημα είπε: «Πάμε για μία καινούρια Ελλάδα. Και με σαλαμούρα το καινούριο δεν γίνεται. Είμαστε όλοι με χάπια. πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά και να φτιάξουμε τα καινούρια. Νέοι είμαστε ακόμα».

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Μπουτάρης: «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας»"

Φλαμπουράρης: Δεν αποκλείω δημοψήφισμα

Την πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ σύντομα εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σε συνέντευξή του στη Real News, σημείωσε ότι αν οι δανειστές προκαλέσουν το «απόλυτο αδιέξοδο» -το οποίο ο ίδιος δεν το πιστεύει, όπως δεν πιστεύει και ότι επίκειται κάτι τέτοιο- «ούτε παραλογισμούς θα υπογράψουμε, ούτε θα επιτρέψουμε να πέσουν στο κενό οι θυσίες του λαού μας».

Ερωτηθείς αν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απάντησε «στις μέρες που ζούμε, δεν αποκλείω τίποτα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και «λύση με ESM και νέο μνημόνιο, κατά δήλωση του Β. Σόϊμπλε», ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «νέα μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων, δεν ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας πως «ο κ. Σόϊμπλε δεν είναι επιτρεπτό και -ακόμη περισσότερο- ηθικό να επιδιώκει νέο μνημόνιο» και σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δοκιμάζεται με αυτές τις εμμονές».

Σε ερώτηση υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρότεινε συμμετοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απάντησε θέτοντας το ερώτημα: «το θέμα είναι να μπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην κυβέρνηση ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη να καταλάβει ότι έχει εκτραπεί από την ιστορική της παράδοση και συμμαχεί απροκάλυπτα με τον νεοφιλελευθερισμό;»

«Αν το αντιληφθεί, βλέπουμε» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας στη συνέχεια ότι το μέλλον της Ελλάδας προϋποθέτει ανατροπή της υφεσιακής και άδικης πολιτικής της λιτότητας, υπέρ της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής και σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος των συνεργασιών με πλαίσιο αξιών και κατεύθυνσης.

Κληθείς να σχολιάσει την επιθετική, έναντι της κυβέρνησης, στρατηγική του Β. Λεβέντη, κάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων «να προστατευθεί από τις μικροπολιτικές συνήθειες των παραδοσιακών κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Ο υπουργός Επικρατείας, σε ό,τι αφορά «το αξιόλογο άνοιγμα που δεν κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του», είπε ότι δεν ανησυχεί, καθώς «θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, όταν συνειδητοποιηθεί ότι μπορεί να μην γίνονται αυτά που θελήσαμε, αλλά είναι εξίσου σπουδαίο να αποκρούεις σκοταδιστικά σχέδια σε βάρος του λαού σου».

«Εγώ είμαι περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του και αυτό δεν το διαπραγματεύομαι» κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλαμπουράρης: Δεν αποκλείω δημοψήφισμα"

Υπ. Ναυτιλίας: Στις δαπάνες για το αφορολόγητο με κάρτες μετρούν και τα μεταφορικά εισιτήρια

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση για τις κατηγορίες δαπανών οι οποίες υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι πολίτες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συμπερίληψη των δαπανών των μεταφορικών εισιτηρίων και κάνοντας λόγο για «σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των νησιωτών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σημαντικό μέτρο, ενίσχυσης των νησιωτών, εμπεριέχεται στην εγκύκλιο που υπεγράφη σήμερα από την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η Υπουργική απόφαση που αναφέρεται στον καθορισμό των κατηγοριών εκείνων των δαπανών που υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι πολίτες για το φορολογικό έτος 2017, εμπεριέχει και τις δαπάνες των μεταφορικών εισιτηρίων.

Από την συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοούνται, ιδιαίτερα, οι νησιώτες αφού η δαπάνη για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια ήταν ένα πάγιο και ανελαστικό έξοδο ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές τους ανάγκες και το οποίο επιβάρυνε κατά πολύ τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε στενή συνεργασία με το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, εντάχθηκαν για πρώτη φορά οι μεταφορικές δαπάνες στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Έτσι για πρώτη φορά, οι κάτοικοι των νησιών, που εδώ και πολλά χρόνια αναγκάζονται να μετακινηθούν αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος για ιατρικές εξετάσεις, λόγους εκπαίδευσης, ακόμη και για να εξυπηρετηθούν από δημόσιες υπηρεσίες, θα δουν την έμπρακτη αναγνώριση του Κράτους μέσω της σχετικής φοροελάφρυνσης που συνεπάγεται το συγκεκριμένο μέτρο.

Επιπλέον, το μέτρο επεκτείνεται και για τα νησιά εκείνα που έχουν πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και δεν πρόκειται για τουριστικούς τόπους (έτσι όπως περιγράφονται στα ΠΔ 899/76 και 664/77, «Περί ανακηρύξεως περιοχών
της Χώρας ως τουριστικών τόπων»).

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και πάλι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά τους εισιτήρια για να φτάσουν το αφορολόγητο, με τη διαφορά ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρονικής πληρωμής.

Τέλος, ποτέ ξανά, Κυβέρνηση, δεν είχε αναγνωρίσει τις δυσμενείς συνθήκες της Νησιωτικότητας και δεν είχε προβλέψει την έκπτωση των μεταφορικών δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα, γεγονός που γίνεται σήμερα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Τα νησιά μας, προσπαθούν για επιβίωση και δημιουργία μέσα σε διπλά αντίξοες συνθήκες: από τη μια η οικονομική κρίση και η κρίση στην παραγωγή και από την άλλη η νησιωτικότητα που συνεπάγεται δυσκολία πρόσβασης ακόμη και σε βασικά αγαθά.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών – που είναι μέρος ενός συνολικού και εν εξελίξει σχεδίου εφαρμογής αντισταθμιστικών μέτρων για τα νησιά- έρχεται να βοηθήσει έμπρακτα το εισόδημα των νησιωτών, όχι με μια γενική πρόβλεψη, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση στα στρώματα εκείνα που πραγματικά πλήττονται από τις αντιξοότητες, δηλ. τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ναυτιλίας: Στις δαπάνες για το αφορολόγητο με κάρτες μετρούν και τα μεταφορικά εισιτήρια "

Ακιντζί: Χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία δεν υπάρχει λύση

Η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι πιθανότερο να συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε ότι ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό είναι απαράδεκτος, ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία και επέρριψε στην Ελλάδα την ευθύνη για τη μη συνέχιση των εργασιών της Διάσκεψης στις 13 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, στις 9-11 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις και πέτυχαν συγκλίσεις, με κατάθεση χαρτών κι από τις δύο πλευρές, στις 11 του μηνός και στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των πέντε μερών και της ΕΕ, ως παρατηρητή.

Υποστήριξε ότι ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτος και αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ. Απέρριψε, στη συνέχεια, δημοσιεύματα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποχωρήσει στο εδαφικό σε ποσοστό 25% ή ότι ο χάρτης της είναι χειρότερος από το Σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα συμβεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να παρουσιάσει χάρτη κάτω από το 28,2% και το δικό μας ποσοστό είναι στο 29,2%, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Ραούφ Ντενκτάς και εγκρίθηκε από τη «βουλή».
Παρά τις διαφορετικές δηλώσεις των δύο πλευρών, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, η Διάσκεψη έγινε με πέντε μέρη και οι δύο πλευρές ήταν ίσες, ενώ η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν θέμα και η ΕΕ συμμετείχε ως παρατηρητής με την έγκριση των δύο πλευρών.

Ανέφερε ότι επιθυμεί τη συνέχιση της διαδικασίας και την κατάληξη της σε αποτέλεσμα.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε πως εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι εργασίες των ομάδων εργασίας δεν μπορούσαν να συνεχιστούν την επόμενη ημέρα, προσθέτοντας πως οι άλλες πλευρές ήθελαν τη συνέχιση της διαδικασίας στις 13 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρότεινε την 23η Ιανουαρίου, αλλά αποφασίστηκε με συναίνεση η 18η.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί, η ομάδα εργασίας των πέντε μερών θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν, όπου θα τεθούν στο τραπέζι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, σε Διάσκεψη της οποίας η ημερομηνία δεν αποφασίστηκε ακόμα.

Αναμένεται, είπε, η ομάδα εργασίας να εργαστεί για δύο μέρες και μετά θα συγκληθεί η Διάσκεψη υψηλού επιπέδου, προσθέτοντας ότι κανένας δεν θέλει παράταση της διαδικασίας. Το πιθανότερο, είπε, είναι η Διάσκεψη να συγκληθεί τέλη Ιανουαρίου.

Η Διάσκεψη δεν ολοκληρώθηκε, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διακοπές, αλλαγή στο επίπεδο εκπροσώπησης, αλλά η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Είτε θα καταλήξει σε λύση, είτε θα αποτύχει, δεν υπάρχει εναλλακτική, συμπλήρωσε.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε πως η εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και σίγουρα θα υπάρχει στη λύση.

«Εάν δεν υπάρχει, δεν θα υπάρξει λύση. Αυτό είναι ξεκάθαρο», υποστήριξε.
Συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες των δύο πλευρών.

Εάν υπάρχει θέληση και πολιτική αποφασιστικότητα για λύση και όλες οι πλευρές συμφωνήσουν ότι είναι ώρα για λύση, όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση, θα υπάρξει λύση, είπε ο κ. Ακιντζί.

Είπε ακόμα ότι η διαδικασία δεν είναι ανοιχτού τέλους.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε στενή συνεργασία και διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας πως η υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία είναι σημαντική και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και το Βαρώσι, καθώς και για την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε πως υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, αλλά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το χάρτη.
Είπε ότι ο Ερντογάν μπορεί να λέει την άποψή του και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να παρεξηγηθούν και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαίωσε τις αναφορές Γιούνκερ ότι η ΕΕ θα βοηθήσει οικονομικά σε περίπτωση λύσης, λέγοντας ότι αυτό του ανέφερε και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Πρόσθεσε πως τα χρήματα δεν θα δοθούν σε μία δόση.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι θα υπάρχει ανάγκη για μια διεθνή, συλλογική προσπάθεια και συμπλήρωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εργάζονται για το κόστος μιας ενδεχόμενης λύσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία δεν υπάρχει λύση"

Ανω-κάτω πάλι η Παιδεία: Τι προτείνει η κυβέρνηση για εισαγωγικές και μεταπτυχιακά

Νέες αλλαγές έρχονται στην Παιδεία, τόσο σε ό,τι αφορά το Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις, όσο και τα μεταπτυχιακά και γενικότερα τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και τη λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Παράλληλα όμως είναι έτοιμο το τελικό πόρισμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις αλλαγές στο Λύκειο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε αυτό, στο οποίο συνδέονται όλα τα έως σήμερα πορίσματα για αυτό το θέμα, περιλαμβάνονται αλλαγές σε ορίζοντα τριετίας και πιθανότατα θα κατατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το «Βήμα».
Από το πόρισμα του ΙΕΠ προκύπτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα γίνεται με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές.
Ακόμη, μπαίνει τέλος στη μονόωρη διδασκαλία μαθημάτων σε όλο το Λύκειο και στην τελευταία τάξη τα μαθήματα περιορίζονται αισθητά και η διδασκαλία τους θα είναι 2ωρη ή και 3ωρη ημερησίως. Επίσης, η Α' Λυκείου γίνεται χρονιά-γέφυρα με το το γυμνάσιο και ουσιαστικά το Λύκειο μετατρέπεται σε διετές. Στην τελευταία τάξη, θα γίνονται οι βασικές επιστημονικές επιλογές των μαθητών πριν από την ανώτατη εκπαίδευση.
Οι βασικές αλλαγές στο Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις
- Η Α' Λυκείου εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση που γίνεται 11ετής και μελετάται να γίνει υποχρεωτική και μία ακόμη τάξη νηπιαγωγείου.
- Σταματούν τα μονόωρα μαθήματα σε όλο το Λύκειο. Τα μαθήματα θα διδάσκονται καθημερινά δίωρα, ενώ στην Γ' Λυκείου η διδασκαλία του κάθε μαθήματος θα γίνεται περισσότερες ώρες.
- Στο Λύκειο τα διδασκόμενα μαθήματα θα είναι λιγότερα. Η Γ' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη επιλογής, με τους μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με το επιστημονικό τους ενδιαφέρον, ενώ θα έχουν και 1-2 μαθήματα κοινά για όλους.
- Στο τέλος της Γ' Λυκείου θα δίνονται εξετάσεις εθνικού τύπου σε λίγα μαθήματα- πιθανότατα 4- στο πρότυπο των παλαιών δεσμών.
- Η είσοδος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνεται με βάση την επίδοση σε 2 ή 3 μαθήματα ειδικότητας και 1 ή 2 κοινά μαθήματα. Αν ένας υποψήφιος δώσει 4 μαθήματα ειδικότητας, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει συνδυασμό σχολών και επιστημονικών περιοχών.
-Το απολυτήριο θα λαμβάνεται με βάση τον ενδοσχολικό βαθμό και λιγότερο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία όμως θα μετρούν για την εισαγωγή σε σχολές.
- Η Β' Λυκείου θα είναι μεταβατική τάξη για να μπορέσουν οι μαθητές να επιλέξουν επιστημονική κατεύθυνση.
-Η ενδοσχολική αξιολόγηση και στις 2 τάξεις θα συνεχίσει να γίνεται με τεστ τετραμήνων, ενώ θα αναδειχθούν βαθμολογικά οι εργασίες και τα projects.
-Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές των ανώτατων ιδρυμάτων και όχι σε τμήματα.
Το πλάνο για τα μεταπτυχιακά
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Γαβρόγλου για τα μεταπτυχιακά θα επεξεργαστούν στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο των πρυτάνεων, στις 26-18 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή προς το Μάιο.
Αναλυτικότερα, η πρόταση του υπουργείου για τα μεταπτυχιακά έχει ως εξής:
- Αποκλειστική ευθύνη για την ίδρυση, λειτουργία και οικονομική διαχείριση των ΠΜΣ έχουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το πλαίσιο ίδρυσης, λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης των ΠΜΣ καθορίζεται από την Πολιτεία.
- Η βασική φιλοσοφία των ρυθμίσεων για τα ΠΜΣ θα πρέπει να αναδεικνύει τη διασφάλιση της ποιότητας, την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, την ανταποδοτικότητα, την κοστολόγηση των προγραμμάτων, την πλήρη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία καθώς και την εξασφάλιση της πρόσβασης οικονομικά αδύναμων φοιτητών σε αυτά.
- Κάθε Τμήμα, καταθέτει στην Κοσμητεία μία αναλυτική μελέτη σκοπιμότητας, στην οποία αναλύονται οι επιστημονικοί, επιστημολογικοί και κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους καθίσταται αναγκαία και σημαντική η λειτουργία του συγκεκριμένου ΠΜΣ. Η Κοσμητεία με αιτιολογημένη απόφαση της, σε περίπτωση διαφωνίας αναπέμπει στο Τμήμα ή σε περίπτωση συμφωνίας στέλνει στην Σύγκλητο την απόφασή της σχετικά με το προτεινόμενο ΠΜΣ. Αν υπάρχει και δεύτερη αναπομπή από την Κοσμητεία, το Τμήμα έχει το δικαίωμα να στείλει κατευθείαν στη Σύγκλητο την πρότασή του.
- Η Σύγκλητος του κάθε Πανεπιστημίου και η Συνέλευση κάθε ΤΕΙ αποφασίζουν την ίδρυση νέων ή τη συνέχιση των υπαρχόντων ΠΜΣ, σύμφωνα με τα παραπάνω.
- Στην μελέτη σκοπιμότητας του κάθε ΠΜΣ καταγράφονται αναλυτικά η συνάφεια του ΠΜΣ με το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος, η δυνατότητα υποστήριξής του από μέλη ΔΕΠ του τμήματος με ανάλογο ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο και οι διαδικασίες αυτοαξιολόγησης του κάθε προγράμματος. Η Σύγκλητος μετά από εισήγηση των Τμημάτων αποφασίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης του κάθε ΠΜΣ από εξωτερικούς φορείς.
- Τα ΠΜΣ μπορούν να είναι μονοετή (μπορεί να προβλεφθεί ένα επιπλέον εξάμηνο για τη διπλωματική) ή διετή.
- Κάθε μέλος ΔΕΠ, αν θέλει να διδάξει σε δεύτερο ΠΜΣ, είναι υποχρεωμένο να διδάξει σε ΠΜΣ του Τμήματος του χωρίς αμοιβή. Αν το Τμήμα στο οποίο ανήκει δεν έχει ΠΜΣ, τότε μπορεί να διδάξει σε άλλο, χωρίς να αμείβεται. Εφ' όσον πληροί αυτή την προϋπόθεση, δικαιούται επίσης να διδάξει κατά μέγιστο σε ένα ΠΜΣ αμειβόμενος. Τα Τμήματα, σε περίπτωση που έχουν δυνατότητες αμοιβής, θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα την πρόσληψη νέων επιστημόνων, και μόνον αν δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, θα μπορούν να διδάσκουν το μάθημα μέλη ΔΕΠ αμειβόμενα με ποσό που να μην υπερβαίνει το 25% του μισθού τους.
- Οι διδάσκοντες σε μονοτμηματικό ΠΜΣ θα πρέπει να προέρχονται κατά πλειοψηφία από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Σε διατμηματικά ΠΜΣ το 75% των μελών ΔΕΠ που διδάσκουν σε αυτά θα πρέπει να προέρχεται από τα Τμήματα. Σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από πλήρως αιτιολογημένες εκθέσεις, τα ποσοστά αυτά μπορούν να μεταβληθούν.
- Κάθε ΠΜΣ καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτό. Με ευθύνη των Τμημάτων θα πρέπει να γίνονται συνεννοήσεις ανάμεσα σε Τμήματα με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα, ώστε να ακολουθούνται κατά το δυνατόν οι ίδιες διαδικασίες εισαγωγής στα ΠΜΣ.
- Κάθε Ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Στα ΠΜΣ με τέλη εγγραφής, αποτελεί υποχρέωση των Ιδρυμάτων να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά όσοι έχουν οικογενειακό και προσωπικό εισόδημα που να εμπίπτει στο 50% των φορολογικών δηλώσεων του συνολικού πληθυσμού. Τα άτομα αυτά θα προσφέρουν ολιγόωρη εβδομαδιαία εργασία (8 ωρών) στο Ίδρυμα, ή στο Τμήμα φοίτησης. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των ΠΜΣ, θα πρέπει να οριστεί για κάθε ΠΜΣ ο μέγιστος αριθμός φοιτητών ανά διδάσκοντα. καθώς και ο μέγιστος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών ανά Τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των διδασκόντων και των προπτυχιακών φοιτητών. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποτυπωθούν στον γενικό κανονισμό ΠΜΣ που θα πρέπει να έχει εγκριθεί από την Σύγκλητο. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΠΜΣ φοιτητές καταθέτουν τα δικαιολογητικά διαπίστωσης της κοινωνικής τους κατάστασης και του οικογενειακού τους εισοδήματος μετά τη δημοσίευση της αξιολόγησης των ακαδημαϊκών κριτηρίων εισαγωγής στο εν λόγω ΠΜΣ. Κανένα ΠΜΣ δεν δύναται να λειτουργήσει χωρίς να ανταποκρίνεται στους παραπάνω όρους.
- Κάθε ΠΜΣ καταθέτει αναλυτικό και αιτιολογημένο κόστος λειτουργίας του. Οι κατηγορίες κόστους θα πρέπει να αποτυπώνονται στον γενικό κανονισμό ΠΜΣ του κάθε Ιδρύματος.
- Το κάθε Ίδρυμα με απόφαση της Συγκλήτου αποφασίζει το ύψος του τέλους εγγραφής. Ο καθορισμός αυτός γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και παίρνοντας υπόψη το αναλυτικό κόστος του κάθε ΠΜΣ και τον μη αποκλεισμό των μεταπτυχιακών φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν το τέλος εγγραφής. Το ύψος του τέλους εγγραφής θα πρέπει να υπόκειται στην αρχή της ανταποδοτικότητας ώστε τα τέλη να επιστρέφουν ως υπηρεσίες στους φοιτητές που τα κατέβαλαν.
- Θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο να συνεχίσουν την λειτουργία τους τα ΠΜΣ που δεν έχουν τέλη εγγραφής αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός τους σε κάθε Ίδρυμα. Η ύπαρξη δωρεάν ΠΜΣ, θα συνυπολογίζεται «θετικά» στην κατανομή των κρατικών πιστώσεων από το Υπουργείο στα Ιδρύματα.
- Οι αποφάσεις των Συγκλήτων και Συνελεύσεων θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής για τον καθορισμό των οικονομικών της εκπαίδευσης, θα υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση όλων των ανελαστικών δαπανών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εντός τριετίας.
- Το 1/3 των μελών ΔΕΠ ενός Τμήματος έχουν το δικαίωμα πριν από την έναρξη του ΠΜΣ να καταθέσουν εγγράφως στις Συγκλήτους και Συνελεύσεις ΤΕΙ αιτιολογημένες αντιρρήσεις σε περίπτωση που θεωρούν ότι το ύψος των τελών εγγραφής είναι υψηλό. Η Σύγκλητος και η Συνέλευση εντός 15 ημερών από την παραλαβή του εγγράφου θα πρέπει να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι με τις αντιρρήσεις και να λάβουν την οριστική απόφαση.
- Όλα τα ΑΕΙ έχουν την υποχρέωση να δημοσιεύουν ετησίως και απολογιστικά εκθέσεις με το ύψος των εσόδων και την κατανομή των δαπανών των ΠΜΣ ανά κατηγορία. Στις εκθέσεις θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι κύριες δαπάνες, καθώς και το ύψος των αμοιβών κι ο αριθμός των διδασκόντων που τις εισέπραξαν. Η πρώτη έκθεση θα αφορά απολογιστικά τα παραπάνω στοιχεία για την περίοδο 2012-16.
- Τα εξ 'αποστάσεως μεταπτυχιακά θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά. Για το σκοπό αυτό συντείνεται επιτροπή με εκπροσώπους της συνόδου των πρυτάνεων και του υπουργείου Παιδείας για τη διατύπωση των βασικών αρχών της νομοθετικής ρύθμισης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανω-κάτω πάλι η Παιδεία: Τι προτείνει η κυβέρνηση για εισαγωγικές και μεταπτυχιακά "

Μεγαλύτερες περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων ζητούν οι δανειστές

Η απαίτηση αυτών των δανειστών στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, που δημιουργεί νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, γιατί το θέμα είχε κλείσει με τη δέσμευση της Ελλάδας για δύο μεταρρυθμίσεις που πιθανόν κρύβει παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, αλλά και σε φοροαπαλλαγές, όπως γράφει η «Καθημερινή».

Αυτή η νέα εμπλοκή ίσως να συνδέεται με την αναφορά του Πιερ Μοσκοβισί μετά από τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε διαφορές σχετικά με τη σωστή εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού.

Για το τρέχον έτος, πάντως η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός Ιανουαρίου, με στόχο το ΚΕΑ να καλύψει περίπου 700.000.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλύτερες περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων ζητούν οι δανειστές "

Σοκ στο Βόλο: Σκύλος κατακρεούργησε 30χρονο

Μπροστά σε μακάβριες εικόνες βρέθηκαν οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ που κλήθηκαν τηλεφωνικά για να παραλάβουν έναν 30χρονο άνδρα, κατακρεουργημένο, στην Νέα Ιωνία του Βόλου το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο 30χρονος υπέστη επίθεση από σκύλο, προφανώς μεγάλου μεγέθους, στην περιοχή της οδού Προύσσης και διακομίστηκε κατεπειγόντως στο Νοσοκομείο.

Η κατάσταση του 30χρονου ήταν τόσο τραγική που αποφασίσθηκε από τους γιατρούς να γίνει διακομιδή του στη Θεσσαλονίκη, όπου και νοσηλεύεται σε κρισιμότατη κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Πληροφορίες αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ταχυδρόμος, ότι ο 30χρονος έχει κατακρεουργηθεί από τις δαγκωματιές του σκύλου, σε σημείο που έλειπαν ολόκληρα τμήματα από το πρόσωπό του και άλλα μέρη του σώματος. Ακόμη και η αναγνώρισή του στην αρχή ήταν δύσκολη.

Την υπόθεση ανέλαβε και διερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου και από τις πληροφορίες που υπάρχουν οι αστυνομικοί προσπαθούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

Εικάζεται ότι ο 30χρονος μπορεί να δέχθηκε την επίθεση του σκύλου κατ' εντολή του αφεντικού του για λόγους εκδίκησης ή ο σκύλος να ήταν αδέσποτος -αν και στην περιοχή δεν εντοπίσθηκε αδέσποτο κάποιο σκυλί- ή ο σκύλος να ανήκε στον 30χρονο και για άγνωστους λόγους να επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Η αστυνομική έρευνα πάντως δεν οδήγησε στην ανακάλυψη στοιχείων επίθεσης σε δημόσιο χώρο. Το αίμα του 30χρονου ήταν στην αυλή του σπιτιού του και έξω από αυτό.

Η υπόθεση διερευνάται με κάθε λεπτομέρεια από τους αστυνομικούς για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Έχουν ενημερωθεί ο δήμος Βόλου και οι φιλοζωικές οργανώσεις και εταιρείες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στο Βόλο: Σκύλος κατακρεούργησε 30χρονο"

Καλλιάνος: Έρχεται νέος χιονιάς από το απόγευμα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια θα χτυπήσει τη χώρα από σήμερα το απόγευμα το οποίο θα ξεκινήσει από την Πελοπόννησο σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Facebook η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει στις 6-7 το απόγευμα της Κυριακής και από τα μεσάνυχτα ο χιονιάς θα επεκταθεί στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Η ανάρτησή του κ. Καλλιάνου έχει ως εξής:

Επιδείνωση του καιρού: Κυριακή από τις 6-7 το απόγευμα και στη συνέχεια

Κυριακή απόγευμα-βράδυ:
Γενικευμένες χιονοπτώσεις (κατά τόπους πυκνές) σε όλα τα ορεινά της Πελοποννήσου από τα 900 μέτρα υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια των φαινομένων και καθώς η ώρα πλησιάζει στις 9-10 οι χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο (Αρκαδία, Αχαΐα, Κορινθία) θα εκδηλώνονται από τα 700 μέτρα και υψηλότερα, τοπικά ίσως και από τα 600 μέτρα αντίστοιχα.

Κυριακή μεσάνυχτα:
Χιονοπτώσεις κατά τόπους αρκετά πυκνές σε όλη τη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου και του νομού Αττικής) από τα 650-700 μέτρα και υψηλότερα. Στην κεντρική Στερεά (κυρίως Φθιώτιδα και Φωκίδα) θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις από τα 400-450 μέτρα. Στην Πελοπόννησο θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις από τα υψόμετρα που σας προανέφερα

Δευτέρα μέσα στη νύχτα και πριν το ξημέρωμα:
Γρήγορα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στην Ήπειρο από τα 400-450 μέτρα, στη Θεσσαλία από τα 450-500 μέτρα (τοπικά στα κεντρικά και δυτικά της Θεσσαλίας ακόμη και σχεδόν στα πεδινά), στην δυτική Μακεδονία παντού και στα δυτικά της κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Πιερία, Ημαθία) σχεδόν και στα πεδινά-παραθαλάσσια. Στην Πελοπόννησο και την Στερεά θα συνεχιστούν οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα που σας ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο.

Δευτέρα από το πρωί έως το απόγευμα-βράδυ:
Τοπικές χιονοπτώσεις (κατά βάση ασθενείς ή το πολύ έως και μέτριας έντασης) από τα 150-200 μέτρα στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών). Στις κεντρικές και βόρειες γεωγραφικά περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας όμως θα χιονίζει κατά τόπους και στα πεδινά. Από τις μεσημεριανές ώρες οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση ισχυρές έως και πολύ ισχυρές και θα εκδηλώνονται έως και τα πεδινά-παραθαλάσσια σε αρκετές των περιπτώσεων. Προσοχή στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αλλά και στα υψόμετρα κάτω από αυτά που σας προανέφερα θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες ή το πολύ χιονόνερο.

Την Τρίτη θα επηρεάζονται από χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περίπου τα ίδια διαμερίσματα αλλά τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα ανέβουν λόγω της μικρής ανόδου της θερμοκρασίας. Επομένως θα εκδηλώνονται περισσότερες βροχοπτώσεις ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές με αποτέλεσμα να λιώσουν απότομα τα χιόνια. Θα ακολουθήσει και άλλη ανακοίνωση για την Τρίτη.

Προσοχή: Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ενδεχόμενο διαφοροποίησης των υψομέτρων. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή με τις παρούσες συνθήκες εγκλωβισμού ψύχους. Επομένως ίσως υπάρξουν και εκπλήξεις. Την Κυριακή το απόγευμα θα γνωρίζουμε για τυχόν μικρές αλλαγές στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.

Υ.Γ.(1): Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, για ποιο λόγο μέχρι τώρα, δεν έχω ακούσει ή δει ανακοινώσεις από κάποια δελτία ειδήσεων ή συναδέλφους που θα έπρεπε να βγουν μπροστά και να ενημερώσουν τους πολίτες. Επειδή δεν θα χιονίσει στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τα πυκνά χιόνια.

Υ.Γ.(2) : Τη Δευτέρα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θα είναι οριακή. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα χιονίσει από τα 100-150 μέτρα και υψηλότερα. Δεν σημαίνει όμως ότι βαδίζοντας προς την έναρξη των φαινομένων δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές, είτε προς το θετικότερο (ίσως και για λίγο χιονοπτώσεις), είτε και προς το αρνητικότερο (χιονόνερο η βροχή).

Η πρόγνωση της Κυριακής

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά. Από το βράδυ νεφώσεις και τη νύχτα τοπικές βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες αργά τη νύχτα στη Δυτική Μακεδονία θα ενταθούν.
ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βορειοανατολικοί. Βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 3 με 5 και στα ανατολικά ως 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -4 ως 8 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι οποίες από το μεσημέρι βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από αργά τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν με πιθανόν τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς.
ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ, από το βράδυ 6 και τη νύχτα πιθανόν τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 ως 11 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα νότια οι οποίες βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στην Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τη νύχτα θα ενταθούν.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί με βαθμιαία ενίσχυση από το βράδυ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 4 (μείον 2) ως 12 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα τοπικών βροχών ή σποραδικών καταιγίδων στα ανατολικά. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 ως 14 βαθμούς κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα βόρεια τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν πρόσκαιρα νωρίς το πρωί θα είναι ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
ΑΝΕΜΟΙ: Στα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί. Από το βράδυ ανατολικοί βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι. Στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ που από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με βαθμιαία ενίσχυση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 9 ως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Ένταση των φαινομένων τη νύχτα.
ΑΝΕΜΟΙ: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και αργά τη νύχτα στα ανατολικά και νότια σε νότιους νοτιοανατολικούς με τάση ενίσχυσης.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 6 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς με τάση ενίσχυσης.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 1 ως 7 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλλιάνος: Έρχεται νέος χιονιάς από το απόγευμα - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει"

Τσαβούσογλου: Υπάρχει διαφωνία για τους χάρτες στο κυπριακό

Οι δύο αντίπαλες αντιπροσωπείες για το μέλλον της Κύπρου δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για τα νέα εσωτερικά σύνορα της Κύπρου, με κάθε πλευρά να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση της άλλης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία έστειλαν επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «λέγοντας ότι δεν θα δεχτούν τους χάρτες που είδαν».

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Υπάρχει διαφωνία για τους χάρτες στο κυπριακό"

Νέες μειώσεις στα μισθολόγια των ενστόλων ζητά το υπουργείο Οικονομικών - Τι λέει ο Τόσκας

Νέες επώδυνες περικοπές στα μισθολόγια των ενστόλων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τόσκα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο ερώτημα αν θα υπάρξει νέο μισθολόγιο για τους ένστολους αναφέρει ότι «υπάρχουν προτάσεις απο το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάποιες έχουμε αντιρρήσεις, γίνεται συζήτηση. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας δουλεύουν σκληρά και κάτω απο αντίξοες συνθήκες, ειδικά τώρα με το προσφυγικό, που έχουμε και πολλές μετακινήσεις προσωπικού στα νησιά, δεν πρέπει να επηρεαστούν οι αμοιβές τους. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι αμοιβές τους».

Παράλληλα, ο κ. Τόσκας προαναγγέλλει μείωση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά 50% εκτός όσων επιβάλλονται για παραβίαση κόκκινου σηματοδότηση και υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ.

«Ηδη υπάρχει πρόταση του υπουργείου για μείωση στο μισό των χρηματικών προστίμων, με εξαίρεση την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπο την επήρεια μέθης. Μια πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε μαζί με τον συνάδελφο κ. Σπίρτζη απο το υπουργείο Μεταφορών. Είναι θέμα ημερών η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης».

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες μειώσεις στα μισθολόγια των ενστόλων ζητά το υπουργείο Οικονομικών - Τι λέει ο Τόσκας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news