facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Δείτε ποια σχολεία θα παραμείνουν και την Τρίτη κλειστά

Οι νέες χιονοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες καθώς και οι σταθερά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και προκαλούν ολικό παγετό, οδήγησαν πολλούς δήμους στην απόφαση να μην λειτουργήσουν και αύριο τα σχολεία, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην Αττική
Κλειστά και αύριο θα παραμένουν όλα τα σχολεία των δημοτικών κοινοτήτων Βαρνάβα και Μαραθώνα, της τοπικής κοινότητας Γραμματικού, και το 2° Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης.
Τα υπόλοιπα σχολεία της Νέας Μάκρης θα παραμείνουν ανοικτά, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο δήμος Μαραθώνα, επισημαίνοντας ότι σε «περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα πραγματοποιηθεί νέα ενημέρωση».
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και του ισχυρού παγετού που έπληξαν τον Δήμο Ωρωπού με απόφαση του δημάρχου, σήμερα Δεύτερα έμειναν κλειστά όλα τα σχολεία της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μαλακάσα, Αυλώνα, Συκάμινο, Χαλκούτσι, Ωρωπό, Σκάλα Ωρωπού, Νέα παλάτια.
Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι ούτε αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 13 από τους 14 δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Αργά το απόγευμα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις και για τον δήμο Θέρμης, όπου σήμερα τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.
Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Με ανακοίνωση της η δημοτική αρχή τονίζει πως "αν και τα συστήματα θέρμανσης των σχολείων έχουν τεθεί σε λειτουργία από την περασμένη Πέμπτη διασφαλίζοντας τη θέρμανση των σχολικών κτηρίων, λόγω του ισχυρού παγετού τίθεται ζήτημα για την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στις σχολικές μονάδες".
Δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία, αλλά ούτε και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Χαλκηδόνος. Ωστόσο, η διοίκηση του Δήμου καλεί τους διευθυντές και το προσωπικό των σχολείων να βρίσκονται κανονικά στη θέση τους, για να ελέγξουν την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων.
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Δέλτα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ κλειστό θα παραμείνει και το ΙΕΚ Σίνδου. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων και ο δήμαρχος, Ευθύμης Φωτόπουλος, αποφάσισε να μη λειτουργήσουν τα σχολεία καθώς υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην υδροδότηση λόγω των παγωμένων σωληνώσεων.
Στον Δήμο Θερμαϊκού η δημοτική αρχή λαμβάνοντας υπόψη το συνεχιζόμενο παγετό και τα προβλήματα ύδρευσης και θέρμανσης στα σχολεία αποφάσισε ότι και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια ούτε στο Δήμο Βόλβης, λόγω του παγετού και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στους δήμους Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών, όπου θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Υπενθυμίζεται πως και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας - Χορτιάτη, Λαγκαδά και Αμπελοκήπων - Μενεμένης ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη κλειστά, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων.
Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Κατερίνης, Κιλκίς και Έδεσσας λόγω παγετού και εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.
Στη Χαλκιδική δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στους δήμους Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα στο νομό Καρδίτσας, με αποφάσεις των δημάρχων Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των συγκεκριμένων δήμων θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, λόγω του παγετού και της αναμενόμενης χιονόπτωσης από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Κλειστά και αύριο Τρίτη θα είναι όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν λόγω παγετού, ενώ και οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή είναι πολικές.
Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη, τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017. Τόσο η υφιστάμενη κατάσταση όσο και οι θερμοκρασίες, ανεξάρτητα από τον όγκο του χιονιού, που φτάνουν μέχρι και τους -15 βαθμούς Κελσίου σε κατοικημένες περιοχές, δείχνουν ότι δε μπορεί να υπάρξει θεαματική μεταβολή των συνθηκών, με αποτέλεσμα να κριθεί επιβεβλημένη η αναστολή έναρξης των μαθημάτων για μία ακόμη ημέρα.
Με αλλεπάλληλες αποφάσεις των δημάρχων Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αρριανών και Ιάσμου, ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και κατά την διάρκεια της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου 2017. Στην Ροδόπη επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες ολικού παγετού καθ' όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο των τεσσάρων δήμων της περιοχής.
Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο σχολεία της Πάτρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Πατρέων, κλειστά θα μείνουν αύριο το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Κάτω Καστριτσίου, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Σελλών, το 65ο νηπιαγωγείο και το 59ο δημοτικό σχολείο, που βρίσκονται στην περιοχή της Βούντενης.
Επίσης, αύριο, λόγω της πρόβλεψης για δημιουργία παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, η προσέλευση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ. στο 1ο το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο Παραλίας και στο 1ο το 2ο το 3ο και το 4ο νηπιαγωγείο Παραλίας.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και σε αυτές τις περιοχές:
Εύβοια: Δήμος Κύμης- Αλιβερίου
Ευρυτανία: Δήμος Αγράφων
Αιγαίο: Αγίου Ευστρατίου, Ικαρίας, Μυτιλήνης, Λήμνου, Σάμου, Χίου: Κλειστές οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Βολισσού, Καρδάμυλων, Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών, Θολοποταμίου, Αγίου Γεωργίου Συκούση και Λιθίου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Βολισσού και Καρδάμυλων, Οινουσσών: Κλειστές οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Κλειστά σχολεία και στην Κρήτη
Κλειστά θα παραμείνουν πολλά σχολεία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών των προηγούμενων ημερών και αύριο, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τόσο στο Δήμο Ηράκλειου όσο και σε άλλους Δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. Ειδικότερα και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στις περιοχές του Δήμου Ηρακλείου: Γοργολαϊνη, Τέμενος, Βασιλειές, 'Αγιο Σύλλα και 'Αγιο Βλάση.
Στις υπόλοιπες περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά σύμφωνα με τον Δήμο. Εξάλλου ανακοινώθηκε ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται εντός της πόλης του Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Κλειστοί λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί στους οικισμούς Κυπαρίσσι, Ασίτες, Παλιανή, Δαφνές ενώ για την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των παιδικών σταθμών στις συγκεκριμένες περιοχές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μαλεβιζίου που βρίσκονται στην Τύλισο, στον Κρουσώνα, στο Μάραθος και στη Ροδιά, εξαιτίας του παγετού που δημιουργείται τις πρωινές ώρες και που καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες τις μετακινήσεις. Όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα λειτουργήσουν κανονικά όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Ακόμη αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων θα παραμείνουν κλειστές. Επίσης, στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου όλα τα σχολεία του Δήμου της περιοχής αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά όχι μόνο την Τρίτη 10 Ιανουαρίου αλλά και την Τετάρτη 11 του μήνα. Εξάλλου λόγω του παγετού που έχει δημιουργηθεί, μετά την εκτεταμένη χιονόπτωση στην ευρύτερη περιοχή, µε απόφαση του Δηµάρχου Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθµιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ΕΠΑΛ στην ευρύτερη περιοχή του Δήµου ενώ οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στο Δήμο Γόρτυνας θα παραμείνουν αύριο κλειστά όλα τα δημοτικά σχολεία της δημοτικής ενότητας Αγίας Βαρβάρας, ενώ όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ακόμη όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται εντός της πόλης του Ηρακλείου θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ενώ κλειστοί λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί στους οικισμούς Κυπαρίσσι, Ασίτες, Παλιανή, Δαφνές. Για την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των παιδικών σταθμών στις συγκεκριμένες περιοχές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Επίσης, αποφασίσθηκε η διακοπή των μαθημάτων στις 10 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Τρίτη, στις παρακάτω σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια τον Δήμου Χερσονήσου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες καθιστούν την πρόσβαση αλλά και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αδύνατη.
Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά:
Στην Δημοτική Κοινότητα Μοχού, ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μοχού.
Στην Τοπική Κοινότητα Επισκοπής, ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Επισκοπής.
Στη Δημοτική Κοινότητα Ανώπολης το Νηπιαγωγείο Ανώπολης.
Στη Δημοτική Κοινότητα Γουβών, το Νηπιαγωγείο 'Ανω Γουβών (Σκοτεινό).
Στην Τοπική Κοινότητα Σγουροκεφαλίου, το Δημοτικό Σχολείο Σγουροκεφαλίου
Στην Τοπική Κοινότητα Γωνιών, το Νηπιαγωγείο Γωνιών
Στην Τοπική Κοινότητα Ελαίας το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Ελιάς.
Τέλος, στη Βιάννο, όπως ανακοινώθηκε, θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία όλων των βαθμίδων
Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το νομό της Λάρισας με αποφάσεις των δημάρχων, καθώς αναμένεται νέο κύμα επιδείνωσης του καιρού με χιονοπτώσεις από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και την Τρίτη.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι, μεταξύ του Δημάρχου της Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις και η αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας.
Κλειστά τα σχολεία στην Καρδίτσα
Με αποφάσεις των δημάρχων Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των συγκεκριμένων δήμων θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, λόγω του παγετού και της αναμενόμενης χιονόπτωσης από τις πρώτες πρωινές ώρες.
newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε ποια σχολεία θα παραμείνουν και την Τρίτη κλειστά "

Κλείνει σχολεία και δρόμους η χιονοθύελλα στην Αττική

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί ήδη η εντεινόμενη κακοκαιρία που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τις οκτώ το βράδυ και την Αττική. Ήδη, η κίνηση των οχημάτων ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου γίνεται με δυσκολία και οι οδηγοί κινούνται υποχρεωτικά με χαμηλές ταχύτητες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη αρκετά σχολεία της Αττικής λόγω του καιρού. Την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αφού λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού, υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

Ήδη από τις εννέα το βράδυ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου, αλλά και από το 4ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας στο ρεύμα προς τη Θήβα για τα φορτηγά. Για τα υπόλοιπα οχήματα είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Υποχρεωτικές είναι οι αλυσίδες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά στην Αττική


Συνεχείς είναι οι ανακοινώσεις των δήμων της Αττικής για τη λειτουργία των σχολείων αύριο. Έως τώρα, έχει ανακοινωθεί ότι θα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις παρακάτω περιοχές:

Αναλυτικά, λόγω του χιονιά, της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας αλλά και του παγετού δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, τα σχολεία του Δήμου Διονύσου (Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Διονύσου, Δροσιάς, Κρυονερίου, Ροδόπολης, Σταμάτας) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αντίθετα, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής, της Πεντέλης αλλά και των Βριλησσίων. Επίσης, κλειστά θα είναι τα σχολεία στην Παλλήνη, την Ανθούσα, τον Γέρακα, τον Κορυδαλλό.

Κλειστά θα παραμείνουν σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου: «Τα σχολεία της Δημοτικής Κοινότητας Βαρνάβα, της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικού, όλα τα σχολεία της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθώνα και το 2° Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης. Ανοικτά τα σχολεία της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης. Σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα πραγματοποιηθεί νέα
ενημέρωση».

Επιπλέον δεν θα λειτουργήσουν, όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη!

Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη κατόπιν συνεννόησης με τις Διευθύντριες και τούς Διευθυντές, των αντίστοιχων Σχολικών Μονάδων, θα λειτουργήσουν κανονικά, με δεδομένη την κατανόησή των διδασκόντων, στην καθυστερημένη προσέλευση μαθητών και μαθητριών, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών!

Επίσης κανονικά, θα λειτουργήσουν και οι δύο Παιδικοί Σταθμοί, με τις Διευθύντριες των αντίστοιχων μονάδων, να λαμβάνουν με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ιδιαίτερη μέριμνα για την διαρκή παραμονή των παιδιών, σε θερμαινόμενους χώρους!

Και τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει σχολεία και δρόμους η χιονοθύελλα στην Αττική"

Υποχρεωτικά POS σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους

Σε κλάδους επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού του εισοδήματος θα αρχίσει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης, τα γνωστά POS.

Αυτό εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπηρεσιακοί παράγοντες σαν το πρώτο βήμα για τη σταδιακή εγκατάσταση POS σε όλο το φάσμα της αγοράς, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Έτσι, πολύ ψηλά στην προτεραιότητα για την εγκατάσταση POS βρίσκονται κλάδοι όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι ενώ δεδομένο θεωρείται ότι μέσα στο πρώτο κύμα υποχρεωτικής εγκατάστασης POS θα βρίσκονται και επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης σε κάποιο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας (π.χ. στις Κυκλάδες ή την Αττική).

Με την εγκατάσταση των συσκευών και την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ευελπιστούν στο οικονομικό επιτελείο ότι πρόκειται να περιοριστεί η φοροδιαφυγή καθώς θα καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα τα πραγματικά ακαθάριστα έσοδα επαγγελματικών κλάδων που σήμερα κινούνται με τα ανώνυμα μετρητά.

Ως κίνητρο και μέσο πίεσης για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ένα ελάχιστο όριο του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) και στην περίπτωση που δεν το πραγματοποιούν θα χρεώνονται με επιπλέον φόρο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων θα υπάρχει κίνητρο με τη μορφή της συμμετοχής σε κληρώσεις χρηματικών ποσών.

Αυτή την περίοδο στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζονται πολλές εφαρμοστικές αποφάσεις για το πλαστικό χρήμα και την είσοδό του στο φορολογικό μας σύστημα.

Έτσι ετοιμάζονται αποφάσεις για:

- Τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες Αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας .

- Τα ζητήματα ελέγχου και τον τρόπο επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες.

- Το περιεχόμενο των στοιχείων που πρέπει να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, τη διαδικασία και την περιοδικότητα αποστολής αυτών των στοιχείων, καθώς και τις κυρώσεις - τις εξαιρούμενες δαπάνες για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου (π.χ. θα είναι ή δεν θα είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ) και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά.

- Τα θέματα αναφορικά με το πρόγραμμα κληρώσεων (λοταρίες), όπως ενδεικτικά η διάρκεια του προγράμματος, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, ο καθορισμός των χρηματικών βραβείων.
Να σημειωθεί ότι πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να μην μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου δαπάνες που πληρώνονται με πλαστικό χρήμα και τα παραστατικά τους εκδίδονται κανονικά, όπως είναι οι δαπάνες για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία κα)

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά POS σε γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους"

ΕΦΚΑ: Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία βάζουν «λουκέτο»

Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ προκαλεί ταυτόχρονα την παύση λειτουργίας μιας σειράς Φορέων Κύριας Ασφάλισης που εντάσσονται στο νέο υπερ–ταμείο των 4,2 εκατ. ασφαλισμένων και των 2,6 εκατ. συνταξιούχων.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, οι φορείς των οποίων παύει η λειτουργία, είναι οι εξής:

Α. Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων - Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.)

α. Κλάδος κύριας σύνταξης,

αα. Κλάδος κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

ββ. Τομέας Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ.

γγ. Λογαριασμός Ειδικού Κεφαλαίου ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (πρώην ΤΑΠ - ΟΤΕ).

β. Κλάδος ασθένειας. αα. Λογαριασμός Παροχών σε Χρήμα.

γ. Τομέας Ασφαλισμένων Δημοσίου.

δ. Τομέας Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

ε. Ειδικός Λογαριασμός Δώρου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων (ΕΛΔΕΟ).

Β. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π. -Μ.Μ.Ε.)


α. Κλάδος κύριας ασφάλισης.

αα. Τομέας σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ββ. Τομέας ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

γγ. Τομέας ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου.

δδ. Τομέας ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

εε. Τομέας ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης.

στστ. Τομέας σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείου Αθηνών.

ζζ. Τομέας σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείου Θεσσαλονίκης.

ηη. Τομέας ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

θθ. Τομέας Ασφάλισης Τεχνικών Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (ΤΑΤΕ-ΡΤ).

β. Κλάδος ανεργίας και δώρου.

αα. Λογαριασμός Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ββ. Λογαριασμός Ανεργίας Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

γγ. Λογαριασμός Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών.

γ. Κλάδος Υγείας.

αα. Τομέας Υγείας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου.

ββ. Τομέας Υγείας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών.

γγ. Τομέας Υγείας Τεχνικών Τύπου Αθηνών.

δδ. Λογαριασμός Παροχών σε Χρήμα Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε..

Γ. Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.)

α. Κλάδος Κύριας Ασφάλισης.

αα. Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), και η Ειδική Προσαύξηση.

ββ. Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και ο Κλάδος Μονοσυνταξιούχων.

γγ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών και ο ειδικός κλάδος για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει συσταθεί με το άρθρο 39 του Ν. 4075/2012 (Α' 89).

β. Κλάδος Υγείας.

αα. Τομέας Υγείας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

ββ. Τομέας Υγείας Υγειονομικών.

γγ. Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών.

δδ. Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά.

εε. Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης.

στστ. Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών.

ζζ. Τομέας Υγείας Συμβολαιογράφων.

ηη. Λογαριασμός Παροχών σε Χρήμα Ε.Τ.Α.Α..

Δ. Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

α. Κλάδος Κύριας Ασφάλισης.

αα. Κλάδος Κύριας Ασφάλισης ΟΑΕΕ.

ββ. Τομέας Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων.

β. Κλάδος Υγείας.

αα. Λογαριασμός Παροχών σε χρήμα.

Ε. Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), εκτός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας

α. Κλάδος Υποχρεωτικής Ασφάλισης του Ν. 4169/1961 (Α' 81).

β. Κλάδος Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Ν. 2458/1997 (Α' 15).

γ. Κλάδος Υγείας.

δ. Λογαριασμός Παροχών σε χρήμα.

ΣΤ. Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), συμπεριλαμβανομένου του Κεφαλαίου Δυτών και του Κεφαλαίου Ανεργίας - Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ)

Ζ. Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.)

α. Κλάδος Υγείας.

αα. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΟΤΕ (Τ.Α.Π.-Ο.Τ.Ε.).

ββ. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΗΣΑΠ (Τ.Α.Π.Η.Σ.Α.Π.).

γγ. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΗΛΠΑΠ (Τ.Α.Π.ΗΛΠΑΠ).

δδ. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΔΕΗ (Τ.Α.Π.-ΔΕΗ).

εε. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ (Τ.Α.Π.- ΕΤΒΑ).

στστ. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.Α.Π. - Ε.Τ.Ε.).

ζζ. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές (Τ.Α.Α.Π.Τ.Π.Γ.Α.Ε.).

ηη. Τομέας Ασθένειας Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρίας «ΕΘΝΙΚΗ» (Τ.Α.Π.Α.Ε. ΕΘΝΙΚΗ).

θθ. Λογαριασμός Παροχών σε Χρήμα Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω..

Η. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ETAT) Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι καταργούνται οι θέσεις των Διοικητών, των Υποδιοικητών, των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, πλην του NAT και του ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους φορείς που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, απασχολούνται 8.642 εργαζόμενοι.

Η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Όμως είναι γνωστό ότι το χρονικό περιθώριο τοποθέτησης των εργαζομένων στο νέο Ταμείο, είναι έως τα τέλη Μαρτίου. Από την 1η Απριλίου και μετά ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος, έχει το δικαίωμα εάν υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, να τοποθετήσει όσους εργαζόμενους θα περισσεύουν σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, είτε στο ΣΕΠΕ, είτε στη ΓΓΔΕ για να στελεχωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες ελέγχου.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία βάζουν «λουκέτο»"

Νέο «μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους συμβασιούχους καθαριότητας (απόφαση)

Αθεώρητο επέστρεψε στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το χρηματικό ένταλμα πληρωμής δύο συμβασιούχων καθαριότητας, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν με βάση τη ρύθμιση Βερναρδάκη, η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με την από 27 Δεκεμβρίου 113/2016 ΠΡΑΞΗ που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr, η Επίτροπος Αναστασία Χατζηβασιλείου υποστηρίζει ότι «δεν είναι δυνατή η παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων, καθόσον οι συμβάσεις αυτές είναι εξαιρετικού χαρακτήρα, συνάπτονται κατά παρέκκλιση των διατάξεων που αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού και το βραχυχρόνιο της διάρκειας κάλυψης των αναγκών δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει το διάστημα των οκτώ μηνων. Και τούτο, διότι η ανάγκες που διαηρούνται και επαναλαμβάνονται για χρονικό διάστημα άνω των οκτώ μηνών αποβάλλουν τον χαρακτήρα τους ως περιοδικών, εποχικών ή πρόσκαιρων, αποτελούν πάγιες κα διαρκείς ανάγκες και δύνανται υπό το καθεστώς του άρθρου 103 του Συντάγματος να καλύπτονται μόνον με την πρόσληψη προσωπικού είτε τακτικού είτε με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Μάλιστα, η Επίτροπος, επικαλείται την απόφαση 105/2016 του Ι Τμηματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία αποκάλυψε η aftodioikisi.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους συμβασιούχους καθαριότητας (απόφαση)"

Οι δημοσιογράφοι του ΘΕΜΑτος για τις επιθέσεις του Μαξίμου

Επιστολή προς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας απέστειλαν το βράδυ της Δευτέρας, μέσω του εκπροσώπου τους στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», ζητώντας την παρέμβαση του συνδικαλιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων άθλιων επιθέσεων της κυβέρνησης, με αφορμή ρεπορτάζ, που «ενόχλησαν» το Μέγαρο Μαξίμου.

Το τελευταίο κρούσμα, με την αήθη προσωπική επίθεση, που εξαπέλυσε με non paper μάλιστα το πρωθυπουργικό επιτελείο στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα, που υπέγραψε το δημοσίευμα για τις χιλιάδες των διορισμών στο Δημόσιο τον τελευταίο χρόνο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα συνολικότερο πρόβλημα με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία προκαλεί στρέφεται κατά της λειτουργίας του Τύπου και αμφισβητεί την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων. Γίνεται λόγος για «ωμή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, που με κάθε ευκαιρία επιδιώκει την ποδηγέτηση, εκφοβισμό και ενοχοποίηση κάθε δημοσιογραφικής έρευνας και κριτικής, που ενοχλεί την κυβέρνηση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ εξετάζει την καταγγελία και αναμένεται εντός των ημερών να τοποθετηθεί επίσημα.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Κοινοποίηση: Μέλη
Μικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ

Μαρούσι 9 Ιανουαρίου 2017

Αγαπητοί συνάδελφοι

Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό, αλλά δυστυχώς χωρίς την παραμικρή έκπληξη, παρακολούθησα τη νέα αήθη, δειλή και με φανερές σκοπιμότητες, επίθεση - την πολλοστή τους τελευταίους μήνες - από την ηγεσία της κυβέρνησης κατά δημοσιογράφων του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

Ως μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και εκφράζοντας τις διαθέσεις των συναδέλφων μελών της στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, απευθύνομαι στην Ένωση Συντακτών όχι κυρίως για να προστατέψω συναδέλφους – δεν το έχουν ανάγκη – αλλά πρωτίστως για να θέσω ένα μείζον πρόβλημα: Αυτό που προκαλεί στη λειτουργία του Τύπου και την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων, η ωμή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι επιδιώκει την ποδηγέτηση, εκφοβισμό και ενοχοποίηση κάθε δημοσιογραφικής έρευνας και κριτικής, που ενοχλεί την κυβέρνηση.

Ζητώ από την Ένωση Συντακτών να ασχοληθεί με το θέμα και με το θεσμικό της ρόλο να ορθώσει ένα φραγμό στη συνέχιση και την εξάπλωση τέτοιων φαινομένων. Να σταματήσει την άθλια στοχοποίηση δημοσιογράφων, οι οποίοι είναι σκληρά εργαζόμενοι, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το πρόβλημα δείχνει να είναι βαθύτερο με την κυβερνητική νοοτροπία απέναντι στον Τύπο. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικροτεί πολίτες με τη λέξη “καλύτερα”, όταν του λένε ότι δεν διαβάζουν εφημερίδες, ο κλάδος βάλλεται και προσβάλλεται, γι' αυτό και οφείλει να εξετάσει την κατάσταση.

Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα, που δημοσιογράφοι του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ δημοσιεύοντας “ενοχλητικά” και “δυσάρεστα” ρεπορτάζ για την κυβέρνηση, έχουν γίνει στόχος προσωπικών επιθέσεων από έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Οι επιθέσεις αυτές μάλιστα δεν φέρουν καν υπογραφή, διακινούνται με τα περιβόητα πλέον “non paper” από το πρωθυπουργικό γραφείο. Θα υπέθετα ότι η ανωνυμία των επιθέσεων υποκρύπτει το συνειδησιακό πρόβλημα ενός ιστορικού πολιτικού χώρου, που έχει βιώσει τους διωγμούς πάσης φύσεως, αν την ίδια ώρα δεν διαπίστωνα ότι οι ίδιοι άνθρωποι, ενώ έχουν καταπιεί ένα μνημόνιο σαν λοστό, νιώθουν και υπερήφανοι που εφαρμόζουν πολιτικές που άλλοτε σιχτίριζαν!

Τελευταίο κρούσμα η επίθεση σε δημοσιογράφο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ που παρέθεσε σειρά επίσημων και μη αμφισβητήσιμων στοιχείων για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Επικρίθηκε με το αδιανόητο αιτιολογικό ότι είναι... διαπιστευμένος συντάκτης στο ρεπορτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άρα μετέφερε την άποψη της ΝΔ στο δημοσίευμά του! Αιτιολογικό προδήλως προσβλητικό, αστήρικτο και ψευδές, ου μην και γελοίο. Αλήθεια, οι διαπιστευμένοι από τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα δημοσιεύουν τη γραμμή εκείνων των κομμάτων και λειτουργούν ως βραχίονες του Μητσοτάκη, της Γεννηματά κ.ο.κ. και όχι ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι;

Φυσικά επί της ουσίας απάντηση στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ και σε άλλα του παρελθόντος ούτε κατά διάνοια, όπως θα όφειλε να κάνει πριν από οτιδήποτε άλλο η κυβέρνηση. Η τακτική “δεν απαντάμε, αλλά ενοχοποιούμε το μέσο και τον δημοσιογράφο, υποβαθμίζοντας την ουσία και απαξιώνοντας το δημοσίευμα” αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσφιλής στους κυβερνώντες.
Πίσω από τις συμπεριφορές αυτές φαίνεται να υποκρύπτεται μία επικίνδυνη νοοτροπία για τη λειτουργία του Τύπου. Ακόμα και στις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού σπανίως δίδεται η δυνατότητα σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε, θεωρούμενα ως αντιπολιτευόμενα μέσα, να υποβάλλουν ερώτηση! Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ήδη διεθνώς η Ελλάδα αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως μία χώρα με προβλήματα στη λειτουργία του Τύπου. Όπως πάει, το δημοκρατικό κεκτημένο ως προς το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει η πολιτεία να διασφαλίσει για τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, είναι πλέον ζητούμενο.

Η επιμονή της κυβέρνηση στην τακτική των επιθέσεων, όχι μόνο σε δημοσιογράφους του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, αλλά και σε άλλα μη αρεστά σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και η τακτική που ακολούθησε σε μείζονα ζητήματα, όπως η αδειοδότηση των καναλιών, καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλώς για μία επικοινωνιακή ανάγκη της περιόδου.
Φοβάμαι ότι όλη αυτή η κατάσταση διαμορώνει άσχημο προηγούμενο. Η “παρακαταθήκη” που θα αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν φύγει από την εξουσία, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από οποιαδήποτε αυταρχική διακυβέρνηση ή τον όποιο επιτήδειο έχει τη δυνατότητα και την επιδίωξη να πλήξει τον Τύπο. Θα συναντήσουμε πολλές φορές στο μέλλον την απάντηση “εδώ τα έκανε η αριστερά, για μας διαμαρτύρεστε;”.

Εν κατακλείδι: Εάν θεωρούν στην κυβέρνηση ότι κάποια Μέσα Ενημέρωσης παρανομούν και δεν θα έπρεπε να λειτουργούν, ας απευθυνθούν στην δικαιοσύνη. Ας επιβάλλουν, ως οφείλουν, με συντεταγμένο θεσμικό τρόπο, τη νομιμότητα και τους κανόνες που προβλέπει κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Αυτό είναι άλλο κι άλλο είναι να κατασκευάζουν “εχθρούς” για να διατηρήσουν ζωντανό το αφήγημα περί του... “αγώνα κατά της διαπλοκής”.
Ας τα βάλουν με όσους πρέπει, όχι με όσους (νομίζουν ότι) μπορούν.

Εάν θέλουν μόνο αρεστά στην κυβέρνησή τους Μέσα Ενημέρωσης, βρίσκονται σε λάθος εποχή και τόπο. Κανείς (μας) δεν εκφοβίζεται και δεν έχει διάθεση να γίνει “δηλωσίας” - αυτό θα όφειλαν έστω να το υποψιαστούν.

Και μπορεί να υβρίζουν κρυπτόμενοι, αλλά εκτίθενται υιοθετώντας αυταρχικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Με τιμή
Γιάννης Μακρυγιάννης
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων του Πρώτου Θέματος στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δημοσιογράφοι του ΘΕΜΑτος για τις επιθέσεις του Μαξίμου"

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στα δημοσιεύματα περί διορισμών και κομματικού κράτους

Με αναλυτικά στοιχεία, όπως είχε προαναγγείλει, επανέρχεται η κυβέρνηση απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" αλλά και στη ΝΔ, αναφορικά με τις κατηγορίες περί "διορισμών" και "κομματικού κράτους".
Πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" και κατηγορούν τόσο τη ΝΔ όσο και το "Πρώτο Θέμα" ότι "συνέχισαν, εν γνώση τους, την παραπληροφόρηση, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις". "Είτε είναι, λοιπόν, αδιάβαστοι, είτε συστηματικοί ψεύτες!", τονίζουν και παραθέτουν στοιχεία βάσει των οποίων δεν πρόκειται για κομματικά στελέχη ή μετακλητούς.
Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης παραθέτουν αναλυτικά την "αλήθεια για τους «διορισμούς» και το «κομματικό κράτος», που δήθεν στήνει η κυβέρνηση", η οποία, όπως αναφέρουν, έχει ως εξής:
1. Οι 6.803 παραπάνω εργαζόμενοι που προκύπτουν με βάση την απογραφή του 2016, σε σχέση μ' αυτή του 2015, αφορούν σε:
- Αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
- Πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από τους ΟΤΑ
- Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
- Εποχικούς πυροσβέστες
- Επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998
"Κανένα, λοιπόν, κομματικό στέλεχος ή μετακλητός! Εκτός και αν η ΝΔ δεν θέλει να υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί στα σχολεία, πυροσβέστες, κ.λπ.", τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.
2. Είναι τεράστιο ψέμα ότι προσλήφθηκαν 27.700 εργαζόμενοι στο δημόσιο "σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ". Ψέμα που σε συνεργασία ΝΔ - Πρώτο Θέμα προσπαθούν να "περάσουν" στην κοινωνία. Η ΕΛΣΤΑΤ, κατ' αρχήν, "μετρά" απασχόληση και όχι προσλήψεις στο Δημόσιο! Οι μισθοδοτούμενοι στο ελληνικό δημόσιο προκύπτουν από τα στοιχεία της απογραφής. Αυτοί οι 27.700 δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι! Είναι απασχολούμενοι σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης ανέργων, κυρίως σε δήμους, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ακόμα προσωρινά εργαζόμενοι στα hot spot και γενικότερα σε υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας διορισμός μονίμου υπαλλήλου, λοιπόν!
"Καλό θα είναι η ΝΔ (σε συνεργασία με το... "γραφείο τύπου" της, το Πρώτο Θέμα) να μας εξηγήσουν από που τους προκύπτει ο διορισμός 27.700...", τονίζουν οι ίδιες πηγές, και σχολιάζουν: "Εκτός, βέβαια, και αν θυμάται τις στρατιές των συμβασιούχων - ομήρων της και κρίνει εξ ιδίων…"
3. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε 1.756 προσλήψεις συμβασιούχων με τη "φάμπρικα των δικαστικών αποφάσεων". Πράγματι μονιμοποιήθηκαν 1.756 συμβασιούχοι - στα τόσα ψέματα λένε και μια αλήθεια για "ξεκάρφωμα". Μόνο που γι' αυτούς τους εργαζόμενους υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν!
"Καλό θα είναι η ΝΔ να διευκρινίσει στους πολίτες: Θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων ή μόνο όσες αποφάσεις τη βολεύουν; Για το Πρώτο Θέμα δεν υφίσταται τέτοιο ερώτημα...", σχολιάζουν οι κυβερνητικές πηγές.
4. Ο αριθμός των 2099 μετακλητών υπαλλήλων αφορά το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του Κράτους, έως και την 31 Οκτωβρίου 2016, από τους οποίους μόνο οι 885 υπάγονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς. Οι υπόλοιποι 1.214 αφορούν μετακλητούς σε δήμους και περιφέρειες καθώς και μετακλητούς υπαλλήλους σε βουλευτές και υπηρεσίες της Βουλής. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, "δικά μας παιδιά" ή "στρατός κομματικών" -για την ιστορία στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 1930 από τους οποίους μόνο 708 σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς.
5. Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση "μετακλητοί" καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, κ.ά. Με απλά λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, "καταγραφόταν" μια "εικονική πραγματικότητα" που απέκρυβε το συνολικό αριθμό των μετακλητών από τους πολίτες.
6. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της "εικονικής πραγματικότητας" παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο γραφείο υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης (μόνο στον υπουργό και όχι και σε αναπληρωτή υφυπουργό, γενικούς γραμματείς, κ.λπ.) υπηρετούσαν:
Ειδικοί σύμβουλοι 14
Μετακλητοί 8
Ειδικό επιστημονικό προσωπικό 4
Δημοσιογράφοι 2
Αποσπασμένοι 14 και με
Διάθεση (από το ΚΕΛΠΝΟ) 11
Σύνολο 53 άτομα!
Από αυτά τα 53 άτομα, που υπηρετούσαν στο γραφείο του τότε υπουργού, με βάση την τότε υπάρχουσα μεθοδολογία, στη στήλη "Μετακλητοί", του μητρώου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, υπήρχε υποχρέωση εμφάνισης μόνο για τους 8 μετακλητούς υπαλλήλους! Με τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης θα εμφανίζονταν και οι 53.
7. Σήμερα στην εργασιακή σχέση "Μετακλητοί" καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες, οι γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση "Μετακλητού". Η μεθοδολογία άλλαξε συνειδητά από την σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
8. "Δυστυχώς", υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνηση, "η ΝΔ παραποιεί συνειδητά την πραγματικότητα -για το Πρώτο Θέμα δεν είχαμε ποτέ καμιά αμφιβολία". Σημειώνουν ότι "η ηγεσία της ΝΔ. όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει: Θα σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις; Νοσοκομεία, σχολεία, δήμοι, hot spot θα αφεθούν στη μοίρα τους; Και όποιος επιζήσει;".
ΑΠΕ/imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στα δημοσιεύματα περί διορισμών και κομματικού κράτους"

Παράταση έως την Παρασκευή 13/1 για τα τέλη κυκλοφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν ανά την Επικράτεια ύστερα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, προχωρά στην παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τέσσερις ακόμα ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017.

Διευκρινίζεται ότι η παράταση αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και όχι στην κατάθεση πινακίδων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση έως την Παρασκευή 13/1 για τα τέλη κυκλοφορίας"

«Πάγος» από τις Βρυξέλλες: Δύσκολη και χρονοβόρα η επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης

Δύσκολη και χρονοβόρα αναμένεται να είναι η επανεκκίνηση δεύτερης αξιολόγησης σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, καθώς οι αποτυχημένοι χειρισμοί της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2016 και η γενικότερη έλλειψη σύμπλευσης εκ μέρους των θεσμών, εγείρουν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή πορεία της αξιολόγησης.

Οι ελπίδες για μια γρήγορη επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φαίνεται να εξανεμίζονται σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, καθώς για να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και να αρχίσει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) στις 12 Ιανουαρίου.

Η ίδια πηγή όμως, τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο, καθώς δεν αναμένει καμία ουσιαστική εξέλιξη ως προς το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον και «ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», θέτοντας εν αμφιβόλω τη λήψη απόφασης για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών από το Euroworking Group ή και το Eurogroup τον Ιανουάριο.

Η καθυστέρηση έγκειται σε δύο διαφορετικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Καθώς η πηγή θεωρεί μάλλον απίθανη την αποχώρηση του ΔΝΤ, θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ, Ελλάδας και Ευρωπαϊκών Θεσμών. Η διαδικασία αυτή συνεπώς δεν εκτιμάται πως θα είναι σύντομη.

Παράλληλα, η πηγή της Ευρωζώνης εκτιμά πως τα «δυσάρεστα γεγονότα του Δεκεμβρίου» (βλέπε μποναμάς της κυβέρνησης), οδήγησαν σε μια απώλεια εμπιστοσύνης Ελλάδος-δανειστών, η οποία προδιαθέτει την ανάγκη «επένδυσης σε πολιτικό κεφάλαιο» για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για μια «γραφειοκρατική διαδικασία» όπως μέχρι τώρα.

Σημειώνουμε επίσης πως το 2017 αποτελεί και έτος σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, με πρώτη την Ολλανδία, της οποίας οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες σχετικά σύντομα, στις 15 Μαρτίου 2017.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πάγος» από τις Βρυξέλλες: Δύσκολη και χρονοβόρα η επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης"

Νεκρός βρέθηκε ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στην οδό Ηρώδου Αττικού, βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο ρώσος πρόξενος στην Αθήνα!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατός του 55χρονου διπλωμάτη οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ήταν πεσμένος στο πάτωμα σε ύπτια θέση, ενώ τα κλειδιά του σπιτιού ήταν πίσω από την πόρτα.

Οι συνεργάτες του ανησύχησαν επειδή σήμερα δεν πήγε στο γραφείο του και παράλληλα δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Αρχικά έσπευσαν στο σπίτι του και όταν χτύπησαν και δεν πήραν καμία απάντηση, ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Ο πρόξενος βρέθηκε στις 17.45' το απόγευμα. Το διαμέρισμά του βρισκόταν στον τρίτο όροφο 5οροφης πολυκατοικίας.

Επί τόπου έχει μεταβεί και κλιμάκιο του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός βρέθηκε ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα"

ΔΕΗ: 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή για οφειλές έως 1000 ευρώ

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών για οφειλές προς τη ΔΕΗ ενέκρινε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν οι οφειλέτες μπαίνουν σε 3 κατηγορίες:

Για οφειλές έως 500 ευρώ προβλέπεται πάγωμα της οφειλής για 1 χρόνο, εφόσον εφεξής ο πελάτης είναι συνεπής στις πληρωμές του.

Για οφειλές έως 1000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού σε 24 δόσεις

Για οφειλές άνω των 1000 ευρώ προβλέπεται είτε προκαταβολή 10% και 18 δόσεις ή προκαταβολή 20% και 36 δόσεις.

Εφόσον οι πελάτες είναι συνεπείς τότε θα έχουν έκπτωση 10% στο τιμολόγιό τους.

Τέλος για όσους είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή και έχασαν δύο μήνες, μπορούν εκ νέου να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση εφόσον αποπληρώσουν τις δόσεις που έχασαν καθώς και την τρέχουσα δόση του διακανονισμού.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή για οφειλές έως 1000 ευρώ"

Δραματική έκκληση των «8» μέσα από το ΘΕΜΑ: «Κινδυνεύει η ζωή μας αν γυρίσουμε στην Τουρκία»

Στα χέρια των Αρεοπαγιτών είναι πλέον η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
 
Με ενυπόγραφη επιστολή τους αποκλειστικά προς το «ΘΕΜΑ», οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί περιγράφουν λεπτό προς λεπτό την κινηματογραφική απόδρασή τους από τα πυρά κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα, τις εντολές που είχαν εκείνο το βράδυ και την επίθεση που δέχθηκαν ενώ είχαν κληθεί να παραλάβουν με ελικόπτερο τραυματίες. «Δεν έχουμε εμπλοκή σε κάποιο έγκλημα, πιστεύουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Μας έβαλαν την ετικέτα του προδότη επειδή ήρθαμε στην Ελλάδα. Χωρίς δίκη, είμαστε κατηγορούμενοι και έχει ήδη εκδοθεί ετυμηγορία για μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν με την επιστολή τους. 


Η Επιστολή των «8» 


Το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα και ταυτόχρονα έχει αποκτήσει πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις. Η Αγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους και την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει γαϊτανάκι συνομιλιών με τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακολούθησε αντίστοιχη συνομιλία μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν.

Χαρακτηριστική, δε, του κλίματος που έχει διαμορφωθεί ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που επέμεινε στην άμεση έκδοση των «8», αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πρώτη δικαστική απόφαση για τη μη έκδοσή τους. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, αντίθετα, άλλη σύνθεση έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας πως το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. 

Μετά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, τον τελικό λόγο θα έχει από αύριο ο Άρειος Πάγος Η Αγκυρα ζητεί την έκδοσή τους, προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου) από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες. Ενώπιον του Εφετείου οι Τούρκοι αξιωματικοί, παρουσία των δικηγόρων τους Χρίστου Μυλωνόπουλου και Ομηρου Ζέλιου, απηύθυναν έκκληση στους Ελληνες δικαστές να μην τους εκδώσουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «κινδυνεύει η ζωή μας» και ότι στη χώρα τους δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη. 

Όπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ζέλιος: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως αποδεικνύεται, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και μάλιστα σε μια τόσο εξαιρετική και ιδιαίτερη περίπτωση», τονίζοντας ότι «στην εν λόγω υπόθεση δεν κρίνεται μόνο η ζωή αυτών των άτυχων πραγματικά ανθρώπων, αλλά και η παγκόσμια εικόνα της χώρας μας, όσον αφορά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εφαρμογή των σχετικών διεθνών συνθηκών».

Ενα από τα ποιήματα που γράφουν οι 8 κρατούμενοι



Μια μέρα ίσως, ποιος ξέρει,
θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας
Ολες οι γυναίκες (σύζυγοι), κλαίγοντας
Να ελπίζεις! Μια μέρα θα χαμογελούν

Για κάθε δάκρυ, ποιος ξέρει,
Μια μέρα θα υπάρχουν ουράνια τόξα
Θα αγκαλιάσω τα παιδιά μου μια μέρα
Ποιος ξέρει, ποιος ξέρει, ελπίζω μια μέρα


Με μπαγλαμά στο Ολυμπιακό Χωριό 

Στρατιωτική πειθαρχία κυριαρχεί στον χώρο του Αστυνομικού Τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού, όπου φιλοξενούνται οι οκτώ. Ο ένας προσπαθεί να παίξει στο μπαγλαμαδάκι ένα τραγούδι της πατρίδας του, ενώ ο άλλος, λάτρης της κλασικής μουσικής, παίζει βιολί. Αλλοι θυμούνται και σκιτσάρουν τα παιδιά τους - ένας έχει βρέφος μόλις 6 μηνών, ενώ άλλος άφησε πίσω την έγκυο γυναίκα του... Καθημερινά τηρούν ημερολόγιο σε ένα μπλε μαθητικό τετράδιο όπου καταγράφουν τα πάντα: ποιους συνάντησαν, τι τους είπαν, πού τους μεταφέρουν, τι γίνεται κάθε μέρα που περνά κ.λπ. Οι έξι είναι πιλότοι και οι δύο μηχανικοί. Ολοι ανήκουν σε νατοϊκή ομάδα διάσωσης, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχουν βραβευτεί για το έργο τους και τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις διάσωσης στο Αφγανιστάν και στην Αλβανία. Η ένταξή τους στην Αεροπορία της γειτονικής χώρας δεν τους εμπόδισε να ασχοληθούν και με επιστημονικούς τομείς, όπως είναι η Φιλοσοφία της Ιστορίας και η Διοίκηση Επιχειρήσεων. 

Οι Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι, Φερουντούμ Τζαμπάν, Αμπντουλάχ Γετίκ, Ουγκούρ Ουτσάν, Μεσούτ Φιράτ, Μπιλάλ Κουρουγκούλ, Γκεντσάι Μπαγιούκ και Αχμέτ Γκιουζέλ, ηλικίας από 34 έως 41 ετών, περιγράφουν στο «ΘΕΜΑ» την απόδρασή τους, μιλούν για τις προσδοκίες τους από την Ελληνική Δικαιοσύνη και δεν κρύβουν τους φόβους για το μέλλον των οικογενειών τους στην Τουρκία. Όπως λένε, οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι αβάσιμες και αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που έστειλαν οι αρχές της Τουρκίας στην Ελλάδα. «Δεν πήγαμε ποτέ στον Μαρμαρά να δολοφονήσουμε τον Τούρκο πρόεδρο», δηλώνουν κατηγορηματικά. «Είμαστε Τούρκοι αξιωματικοί που φύγαμε από τη χώρα μας σε μια απέλπιδα προσπάθεια μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τη νύχτα 15ης Ιουλίου του 2016 και τα οποία δεν είναι ακόμη γνωστό από ποιον σχεδιάστηκαν και ποιος θα καρπωθεί τα προνόμια από τα όσα εκείνο το βράδυ έλαβαν χώρα», λένε στις πρώτες γραμμές της επιστολής τους και προσθέτουν: «Κληθήκαμε να μεταβούμε στη βάση μας, ενώ κάποιοι από εμάς έτρωγαν βραδινό με την οικογένειά τους και κάποιοι έπαιζαν με τα παιδιά τους. Είναι σύνηθες για μας να ψάχνουμε και να διασώζουμε πιλότους, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες».
 
Οι «8» μιλούν για τις εντολές που έλαβαν και τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Εκείνο το βράδυ πήραμε εντολή να μεταφέρουμε τραυματισμένους πολίτες σε μια στρατιωτική βάση, όπου περίμεναν ασθενοφόρα. Ενώ προσπαθούσαμε να παραλάβουμε τους τραυματίες, κάποιος πυροβόλησε τα ελικόπτερά μας και καταλάβαμε ότι είχαμε δεχθεί πυρά. Οταν προσγειωθήκαμε στη στρατιωτική βάση, αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος. Μετά τη συνειδητοποίηση της κατάστασης προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τους ανωτέρους μας. Λάβαμε εντολή να παραμείνουμε εκεί που βρισκόμασταν εξαιτίας της ανασφάλειας στη δική μας βάση. Και περιμέναμε μέχρι το πρωί. Δεν υπήρχαν στρατιώτες ή αξιωματικοί σε εκείνη τη βάση, με εξαίρεση τους αξιωματικούς που είχαν υπηρεσία και τους φρουρούς. Ηταν περίπου ξημέρωμα όταν ακούσαμε πυροβολισμούς από το σημείο της πύλης. Η Αστυνομία και κάποιοι πολίτες πυροβολούσαν μέσα στη βάση. Ημασταν απροστάτευτοι. Τα πυρά τους μας πλησίαζαν. Αν και δεν είχαμε όπλα και ήμασταν απροστάτευτοι, συνέχισαν να μας πυροβολούν. Εάν κάποιος παρακολουθήσει βίντεο στο YouTube, θα γίνει ξεκάθαρο το πώς δεχθήκαμε την επίθεση και πώς επιβιώσαμε από αυτή. Με δυσκολία καταφέραμε να δραπετεύσουμε και να φύγουμε από το Τοπ Κιουλέ, όπου περιμέναμε μέχρι το πρωί. Σκεφτήκαμε μόνο την επιβίωσή μας αλλά και να επιστρέψουμε στη βάση μας. Ημασταν σε κατάσταση σοκ και ποτέ δεν περιμέναμε κάτι σαν και αυτό. Σκεφτόμασταν ότι το πρωί όλα θα είναι όλα εντάξει και ότι θα πάμε στα σπίτια μας. Διότι ποτέ δεν είχαμε εμπλοκή σε κάποιο έγκλημα.











Κρατούν καθημερινά ημερολόγιο σε μαθητικό μπλε τετράδιο, ενώ σκιτσάρουν τα πρόσωπα των παιδιών τους, ελπίζοντας να τα αγκαλιάσουν σύντομα ξανά
 


Αν και κάθε στιγμή προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη βάση μας, δεν καταφέραμε να βρούμε κανέναν. Αποφασίσαμε να προσγειωθούμε σε ασφαλές μέρος κοντά στη βάση μας, αλλά μακριά από κατοικημένη περιοχή. Προσγειωθήκαμε σε ένα δάσος, όπου μπορέσαμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να σκεφτούμε πιο καθαρά. Καλέσαμε ξανά τους ανωτέρους μας αλλά και πάλι δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε. Σκεφτήκαμε ότι και εκείνοι θα είναι στην ίδια κατάσταση που εμείς αντιμετωπίσαμε στη βάση, όπου δεχτήκαμε την επίθεση. Οταν ελέγξαμε τα νέα από τα κινητά μας σοκαριστήκαμε. Υπήρχαν φωτογραφίες και βίντεο από ημίγυμνους στρατιώτες που τους χτυπούσαν στους δρόμους, τους αποκεφάλιζαν, τους λίντσαρε το πλήθος και τους πετούσαν από τη γέφυρα του Βοσπόρου.
  
Ολα αυτά τα πράγματα συνέβησαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα. Ενώ εμείς σκεφτόμασταν να επιστρέψουμε στη βάση μας και ότι τα πάντα θα είναι εντάξει, αντιληφθήκαμε ότι οι ζωές μας βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τι να κάνουμε. Είμαστε στρατιώτες και περιμέναμε για ώρες να επιστρέψουμε στη βάση μας χωρίς να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον ανώτερό μας για να πάρουμε εντολές. Καταλάβαμε ότι δεν μπορούσαμε να πούμε σε κανέναν ότι είμαστε αθώοι. Μπορεί να αντιμετωπίζαμε τα ίδια πράγματα που είχαμε δει στις ειδήσεις. Θα είχαμε μια αντιμετώπιση που δεν μας άξιζε. Σκεφτήκαμε όλοι τις φτωχές ζωές μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, με τα οποία ήμασταν μαζί πριν από 7 με 8 ώρες. Για διάστημα περίπου μιας ώρας δεν μπορούσαμε ούτε να μιλήσουμε μεταξύ μας. Ολο το βράδυ επικοινωνούσαμε με τις οικογένειές μας και τους είπαμε ότι δεν έχουμε αναμειχθεί πουθενά και ότι θα είμαστε όλοι μαζί το πρωί. Ωστόσο, ήταν απίθανο αφού είδαμε τι είχε συμβεί. Για 4 με 5 ώρες προσπαθούσαμε να δούμε τι θα κάνουμε. Αποφασίσαμε να μη μείνουμε στη χώρα διότι οι ζωές μας ήταν σε κίνδυνο.



«Δεν κρίνεται μόνο η ζωή αυτών των ανθρώπων, αλλά και η παγκόσμια εικόνα της χώρας μας», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος των «8» Ομηρος Ζέλιος


«Μας έβαλαν την ετικέτα του προδότη»


Ηρθαμε στην Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα μπορούσαμε να έχουμε μια δίκαιη δίκη σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Οταν μπήκαμε στη χώρα, προσγειωθήκαμε σε αεροδρόμιο. Παραδοθήκαμε στο ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα και ακόμη πιστεύουμε σε αυτό. Τις πρώτες ημέρες εδώ στην Ελλάδα υπήρξαν πολλές ψεύτικες ειδήσεις για εμάς, όπως ότι πήγαμε στον Μαρμαρά προκειμένου να δολοφονήσουμε τον πρόεδρο, ότι συναντηθήκαμε με έναν πράκτορα της CIA και ότι τον φέραμε στην Ελλάδα, ότι επιτεθήκαμε στο Ιμραλί, το νησί όπου κρατήθηκε ο Οτσαλάν, κ.ά. [...] Μας έβαλαν την ετικέτα του προδότη επειδή ήρθαμε στην Ελλάδα. Χωρίς δίκη είμαστε κατηγορούμενοι και έχει ήδη εκδοθεί ετυμηγορία για μας. Κανείς δεν σκέφτηκε για την αθωότητά μας. Οι οικογένειές μας δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και βίωσαν ψυχολογικές δυσκολίες που ακόμη συνεχίζονται. Για ημέρες στην Τουρκία ήμασταν κατηγορούμενοι για πολλά πράγματα, χωρίς καμία βάση. Εχουμε όμως ακόμη υπομονή, διότι πιστεύουμε ότι μια μέρα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Μέχρι τώρα ζήσαμε έντιμα και θα συνεχίσουμε έτσι. 

«Αβάσιμες οι κατηγορίες»


Πιστεύουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι θα έχουμε δίκαιη δίκη. Βλέποντας τους φακέλους που ήρθαν από την Τουρκία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλές άσχετες, αβάσιμες κατηγορίες. Από τα στοιχεία είναι προφανές ότι δεν παραβιάσαμε κανέναν νόμο ούτε καν τμήμα αυτού, όπως ο εισαγγελέας ανέφερε στο δικαστήριο. Ολοι μας έχουμε οικογένειες και παιδιά και παλεύουμε για τις ζωές τους. Κάποιος από εμάς έχει μωρό έξι μηνών, κάποιος ενός έτους και κάποιοι περιμένουν μωρό. Δεν αξίζει σε αυτά τα παιδιά να ζουν χωρίς τους πατεράδες τους. Είναι προφανές ότι είμαστε αθώοι. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις ζωές των οικογενειών μας. Πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ζωή και το δικαίωμα στη ζωή με τίμιο τρόπο ξεπερνάνε κάθε πολιτικό ζήτημα. Πιστεύουμε στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη». 

Φοβούνται «Εξπρές του Μεσονυχτίου»


Μεταφέροντας τις απόψεις των Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, o έτερος από τους δύο δικηγόρους των «8», αναφέρει: «Φοβούνται βασανιστήρια. Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, ακόμη και εκτέλεση εάν επανέλθει σε ισχύ».

Τα συνεχή δημοσιεύματα, όπως το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, για καταγγελίες σχετικά με βασανιστήρια που υπέστησαν συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή ή εμπλοκή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν φέρνουν στον νου σκηνές από την ταινία «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Στο βίντεο που δημοσιοποίησε το βρετανικό δίκτυο εμφανίζεται ένας αιμόφυρτος κρατούμενος με τραύματα στο κεφάλι και με τη δικηγόρο του Σελτζέν Μπαϊγιούν να δηλώνει συγκλονισμένη: «Οι συλληφθέντες είχαν σπασμένα πλευρά, πληγές στους καρπούς από τις χειροπέδες και κατάγματα στο κεφάλι. Ολοι τους ξυλοκοπήθηκαν άγρια».

Ο κ. Μυλωνόπουλος επισημαίνει ότι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν λάβει θέση για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία και για το τι σημαίνει η απόφαση για αναστολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα, λέγοντας πως θα ληφθούν υπόψη από τον Αρειο Πάγο.
 
Από την Αγκυρα πριν από μία εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλζερ δήλωσε δημόσια ότι «οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τα βασανιστήρια», ενώ σε έκθεση της Human Rights Watch αναφέρονται λεπτομέρειες για 13 περιπτώσεις κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων της στέρησης ύπνου, σοβαρών ξυλοδαρμών, σεξουαλικής κακοποίησης και απειλής βιασμού.

Αγωνία για την έκδοση των «8»
Προβληματισμό, την ίδια ώρα, εκφράζει ο ευρωπαϊκός Τύπος σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν για να δικαστούν για το πραξικόπημα. 

Αύριο, 10 Ιανουαρίου, καθώς και στις 11 και στις 13 Ιανουαρίου θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Άγκυρα, από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου.

«Από τη στιγμή που οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο ήταν σαφές ότι η υπόθεση θα προκαλούσε πολλούς πονοκεφάλους στον Έλληνα πρωθυπουργό», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνοντας τις πιέσεις  που ασκούν οι Τούρκοι στην ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα τονίζει πώς το ελεγχόμενο απ’ την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο Anadolu έσπευσε να φτιάξει κλίμα εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης απ’ την ελληνική δικαιοσύνη υποστηρίζοντας επικαλούμενο «πηγές στην τουρκική εισαγγελία» ότι τουλάχιστον οι τέσσερις απ’ τους οκτώ είχαν επικοινωνήσει τη νύχτα του πραξικοπήματος με δύο αξιωματικούς υπόπτους για την εξύφανση σχεδίου δολοφονίας του Ερντογάν.

Στην εφημερίδα φιλοξενείται και η άποψη του Απόστολου Δοξιάδη που αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα. Και μπορεί να αναφέρθηκαν προσπάθειες πολιτικής επιρροής, αλλά είναι άγνωστο τι θα αποφασίσουν στο τέλος οι δικαστές, πόσω μάλλον που η φορτισμένη πολιτικά υπόθεση έχει εδώ και καιρό μεταβληθεί σ’ ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτικό ζήτημα και λειτουργεί ως λυδία λίθος της σταθερότητας της κυβέρνησης Τσίπρα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φοβούμαστε ότι οι δικαστές θα εκφοβιστούν με επιχειρήματα raison d’ etat, ότι θα τους πουν “αν δεν εκδώσουμε τους αξιωματικούς ο Ερντογάν θα μας στείλει την επομένη τρία εκατομμύρια μετανάστες’’», λέει ο Έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός και φοβάται ότι δεν πρόκειται για κενή απειλή: «Είμαι σίγουρος ότι αν δεν τους εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες θα μας έλθουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μετανάστες. Αλλά η Αθήνα και μόνον για λόγους αυτοσεβασμού δεν πρέπει να υποκύψει σε τέτοιες απειλές».

Στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αναφέρονται και  οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος κι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα απ’ την ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου…. Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την περσινή συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα φρέσκο κύμα αιτούντων άσυλο να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα… Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να είπε ότι η κυβέρνηση θα “σεβαστεί και θα τηρήσει” την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάποιοι φοβούνται ότι η πολιτική μπορεί να παίξει ρόλο».

«Αν η κυβέρνηση στείλει πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κατηγορίες… ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Άκγυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή τη στιγμή»
, δήλωσε στην εφημερίδα  ο καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής Άρης Χατζής.

Επιστολή Φερχόφσταντ σε Τσίπρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιστολή - παρέμβαση κατά της έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

Στην επιστολή ο Γκι Φέρχοφσταντ υπενθυμίζει στον Αλέξη Τσίπρα τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώονουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση.
 
«Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την ίδια ώρα με νέα του ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook επανέρχεται ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης στο ζήτημα. Ο κύριος Δοξιάδης επιχειρηματολογεί, όπως έκανε πρόσφατα και με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση των ανθρώπων αυτών, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις αρχές της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης αλλά και στο δικαίωμα στην δίκαιη δίκη και, τελικά, στην ζωή.

Ο κύριος Δοξιάδης επισημαίνει ότι οι έλληνες δικαστές, όταν εκδίδουν τις αποφάσεις τους, «γράφουν πάνω-πάνω: "Στο όνομα του Ελληνικού Λαού"» και τους καλεί να τιμήσουν την ουσία αυτής της φράσης. Παραθέτει αναλυτικά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία, με τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις χωρίς εντάλματα, τις «εκκαθαρίσεις» ακόμα και δικαστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί από το καθεστώς Ερντογάν πως όσοι συλλαμβάνονται υπό αυτούς τους όρους τελικά θα καταδικαστούν, αλλά και στην επικείμενη επαναφορά της θανατικής ποινής, που έχει «υποσχεθεί» επανειλημμένως ο Τούρκος πρόεδρος.

Τι δήλωσε ο Δημήτρης Παξινός
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός σε δήλωσή του, θέτει το ερώτημα «θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου» ή «θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Ειδικότερα, ο κ. Παξινός αναφέρει:

«Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπου τους περιμένουν μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης.

Καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Καλούνται οι αρεοπαγίτες -τονίζει ο κ. Παξινός- «να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής».

Ακόμη, υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, «η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως έχει πράξει στον παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει κατά συνείδηση και με βάση τη κείμενη νομοθεσία και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου στη γείτονα χώρα».
 

Δηλώσεις από τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει έκκληση προς του αρεοπαγίτες να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυκουρέζος αναφέρει ότι «τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου, ήτοι δεκαπέντε αρεοπαγίτες και τρεις εισαγγελείς, πρόκειται τελικώς να επιληφθούν εντός της εβδομάδας του αιτήματος των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, και της έφεσης του εισαγγελέως εφετών, κ. Λιόγα, κατά του εφετειακού βουλεύματος, με το οποίο αποφασίστηκε η μη έκδοσή τους».

Ακόμη, χαρακτηρίζει «ακατανόητη, ομολογουμένως, η τριχοτόμηση μιας ενιαίας υπόθεσης, στο βαθμό που εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων» και προσθέτει: «Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της Δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών;».

Και εξηγεί, ο κ. Λυκουρέζος, «αν μεν το ένα συμβούλιο απορρίψει το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών, τότε ως προς τους αντίστοιχους εκζητούμενους το ζήτημα τερματίζεται εκεί, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα έκδοσης των, αφού σύμφωνα με το άρθρο 452 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται από μια τέτοια απόφαση του δικαστηρίου».

Αντίθετα, συνεχίζει ο κ. Λυκουρέζος «αν, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης και έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας! ».

Επίσης, ο κ. Λυκουρέζος επισημαίνει: «Αν θα μπορέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας; ».

Σε άλλο σημείο της δήλωσης του ο κ. Λυκουρέζος υπογραμμίζει: «Αν συνεπώς ένα συμβούλιο του Αρείου Πάγου κρίνει νόμιμη την έκδοση και το άλλο την αρνηθεί, η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί σε μια πολιτικό-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη των εκζητουμένων να μετατραπεί από αμιγώς νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα».

Και καταλήγει ο κ. Λυκουρέζος:
 «Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική έκκληση των «8» μέσα από το ΘΕΜΑ: «Κινδυνεύει η ζωή μας αν γυρίσουμε στην Τουρκία»"

ΣτΕ: Αναστολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Νέα απόφαση του ΣτΕ βάζει «φρένο» στην ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Πόθεν Έσχες. Με την πρώτη απόφαση που εξέδωσε (την υπ' αρίθμ. 1/2017) το τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον κύριο Σακελλαρίου διατάζει να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων των μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με το ίδιο σκεπτικό όπως και για τους δικαστές.

Στην κυβέρνηση, μετά και τις αποφάσεις αυτές επί των προσφυγών που είχαν κατατεθεί, προδικάζουν πλέον ότι το σύστημα θα κριθεί από το ΣτΕ ανεπαρκές και για αυτό σπεύδουν να δώσουν παράταση για δύο ακόμα μήνες, αν και κανονικά έληγε στις 15 Ιανουαρίου.

Και στην νέα απόφαση του τμήματος Αναστολών, γίνεται αναφορά στον κίνδυνο των σοβαρών επιπτώσεων στο πρόσωπο των κρατικών λειτουργών που μπορεί να υποστούν «βλάβη μη επανορθώσιμη» σε περίπτωση διαρροών ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων. Ουσιαστικά οι δικαστές δείχνουν ότι ανησυχούν σοβαρά για τις προδιαγραφές ασφαλείας του συστήματος υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες», υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε αναδίπλωση.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αναστολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους"

ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση λέει ψέματα για τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας

Με σφοδρότητα επιτίθεται στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με το ζήτημα των προσλήψεων.

Αφορμή για την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας στάθηκε, φυσικά, η αντίδραση του Μαξίμου στο κυριακάτικο δημοσίευμα του Πρώτο ΘΕΜΑτος για τις σκανδαλώδεις προσλήψεις στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ εξανίσταται κυρίως λόγω των ισχυρισμών της κυβέρνησης ότι οι προσλήψεις γίνονται κυρίως για την αντιμετώπιση των αναγκών στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Αντ’ αυτού όμως, τα στοιχεία δείχνουν μείωση του μόνιμου προσωπικού επί των ημερών του σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, αλλά και αύξηση των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με τους λεγόμενους «ελαστικούς όρους».

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ:

«Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο ψάξτε αλλού και όχι στη Δημόσια Υγεία

Σύσσωμη η κυβέρνηση ψεύδεται για άλλη μία φορά για τον αριθμό των προσλήψεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, για να αποκρούσει τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες για αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο επί των ημερών της.

Οι προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση δεν αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τη Δημόσια Υγεία.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου (ιστοσελίδα apografi.gov.gr), τα οποία επικαλούνται, διαψεύδονται πανηγυρικά οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών στελεχών.

Το τακτικό προσωπικό (εκτός ΝΠΙΔ) που υπηρετούσε στο Υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 94.164 και τον Ιανουάριο του 2015 79.023. Δηλαδή μείωση 15.141 τακτικών υπαλλήλων.
Το τακτικό προσωπικό από 79.023 που ήταν τον Ιανουάριο του 2015, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκε στους 77.963 τον Σεπτέμβριο του 2016 (μείωση 1.060 τακτικών υπαλλήλων).

Αναλυτικά το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας Σεπτέμβριος 2015 – 2016 με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως προκύπτει, ο αριθμός των τακτικών υπαλλήλων την εν λόγω περίοδο (Σεπτέμβριος 2015 έως Σεπτέμβριο 2016) μειώθηκε περαιτέρω κατά 326 υπαλλήλους. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015-Σεπτέμβριος 2016) το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 1.386 υπαλλήλους. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 το προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας αυξήθηκε κατά 853 υπαλλήλους.

Συμπερασματικά όχι μόνο δεν αυξήθηκε το προσωπικό αλλά από Ιανουάριο 2015 έως Σεπτέμβριο 2016, μειώθηκε κατά 553 υπαλλήλους που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Μάλιστα μειώνονται κατά πολύ οι μόνιμοι υπάλληλοι και αντικαθίστανται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτές είναι οι αθρόες προσλήψεις στην Υγεία που επικαλείται η κυβέρνηση.

Με τα στοιχεία του ESY.net (Πληροφοριακό Σύστημα Υπουργείου Υγείας) το προσωπικό των Νοσοκομείων τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 69.223 και τον Μάιο του 2016 ήταν 61.528. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους.
Μετά αναρωτιούνται γιατί διαλύθηκαν τα Νοσοκομεία;

Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι οι ζωές των ασθενών, αλλά τα ρουσφέτια, οι διευθετήσεις και οι εξυπηρετήσεις. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων αντί να πιέζουν για προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση (τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν το Ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό), βγάζουν ανακοινώσεις σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατά παραγγελία του Υπουργείου Υγείας.

Άξιος ο μισθός τους. Για την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, ο Πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός, ο Γ.Γ. Χρήστος Παπαναστάσης, Αθήνα 09/01/2017, Αρ. Πρωτ. 2598».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Η κυβέρνηση λέει ψέματα για τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news