facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΥΠΟΙΚ για τις αυξήσεις στα καύσιμα: Φταίει η ισοτιμία ευρώ δολαρίου και η τιμή του Brent

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις «φωτιά» στα υγρά καύσιμα δίνει με ανακοίνωσή το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνοντας ότι η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος των αυξήσεων από τους φόρους και η τιμή επηρεάζεται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρει:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα για την αγορά υγρών καυσίμων και προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες από λανθασμένες εντυπώσεις και απλοϊκές συσχετίσεις των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου με την τιμή διάθεσης της βενζίνης, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διευκρινίζει τα εξής:

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης. Ωστόσο, από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος των αυξήσεων αυτών. Τα ποσοστά απορρόφησης είναι μεγαλύτερα στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο.

Το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την τιμολόγηση και άλλων τύπων αργού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE) ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου Brent, μέσα στο 2016 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Από τις 30 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25%, προσεγγίζοντας υψηλά 18 μηνών.

Η απότομη αυτή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία ενεργοποιήθηκε από 1/1/2017.

Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση της τιμή του αργού πετρελαίου εκτελείται σε δολάρια Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 3% το 2016, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο του έτους (πτώση πάνω από 7%), εξαιτίας των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, επηρεάζοντας αναλόγως στην ευρωπαϊκή αγορά τις διεθνείς τιμές του αργού. Η αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου σε όρους ευρώ το τελευταίο έτος είναι της τάξης του 60% και ανέρχεται στα 12,9 λεπτά του ευρώ.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η τροπολογία που εισήγαγε το Υπουργείο Οικονομίας τον Αύγουστο του 2016 (άρθρο 83 του Ν.4413/2016) ανταποκρίθηκε σε μια επιτακτική ανάγκη: τη βελτίωση ενός συστήματος εφαρμογής κανόνων, οι οποίοι ίσχυαν, αλλά δεν ήταν ικανοποιητικοί στην εφαρμογή τους. Με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε έως τότε δεν προστατεύονταν ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε και οι καταναλωτές. Έπρεπε λοιπόν να αρθούν τα θεσμικά κενά, ώστε να τιμωρούνται οι πραγματικά υπεύθυνοι για τα σχετικά αδικήματα (αλλοίωση των αντλιών, εξαπάτηση των καταναλωτών και του κράτους).
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά μόνο στην αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά εισάγει νέους όρους οι οποίοι διευρύνουν το πεδίο των κυρώσεων γι’ αυτού του τύπου τα αδικήματα. Με τη διάταξη εισάγεται η έννοια της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης, ακριβώς ώστε να εντοπίζονται οι πραγματικοί ένοχοι των συγκεκριμένων αδικημάτων. Η έννοια της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης ταυτίζεται με την έννοια της επιχείρησης του πρατηρίου και συνδέεται τόσο με τους παραγωγικούς συντελεστές της εγκατάστασης όσο και με την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται και οι κυρώσεις. Για μεγάλες αποκλίσεις στις μετρήσεις, αντί για αφαίρεση της άδειας για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα, πλέον με τη συγκεκριμένη διάταξη απαγορεύεται η έκδοση και νέας άδειας για την επόμενη δεκαετία οπουδήποτε στην επικράτεια, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο όπου ο επιχειρηματίας απλώς άλλαζε έδρα και συνέχιζε την ίδια λογική.

Μάλιστα, αυστηρές κυρώσεις προβλέπονται πλέον και για όσους κατασκευάζουν εξαρχής προβληματικές αντλίες, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η αλυσίδα. Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για αυστηροποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, αλλά για ουσιαστικές αλλαγές στη λογική που διέπει την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Οι αλλαγές απαντούν σε συγκεκριμένες προφανείς στρεβλώσεις και παθογένειες του προηγούμενου πλαισίου, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το Υπουργείο έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μέσα στο 2016 και ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά από σχετική εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εν όψει μάλιστα και της χειμερινής περιόδου, της διακίνησης και διανομής, δηλαδή, του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν εντατικοποιηθεί συστηματικά οι έλεγχοι και έχει αυξηθεί και το ποσοστό των παραβάσεων που έχουν καταγραφεί.

Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓ Βιομηχανίας σχεδιάζει να παράσχει εκπαίδευση στις ελεγκτικές αρχές (περιφερειακές υπηρεσίες, οικονομική αστυνομία) και υποστηρίζει εν γένει τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Πέρα, όμως, από τους ελέγχους, βασική προτεραιότητα συνιστά η δημιουργία ενός κοινού πληροφοριακού συστήματος (για το συντονισμό και τη διασύνδεση των αρμόδιων υπηρεσιών) και ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης και της διάθεσης των καυσίμων. Έχει επιπλέον συσταθεί διυπουργική επιτροπή και μέσα στις αρχές του 2017 θα εξαγγελθούν τα βήματα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σημαντικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Από το Γραφείο Τύπου»


Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ για τις αυξήσεις στα καύσιμα: Φταίει η ισοτιμία ευρώ δολαρίου και η τιμή του Brent"

ΟΟΣΑ: Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους εργάζονται οι Έλληνες

Για μία ακόμη χρονιά πρωταθλητές στη δουλειά οι Έλληνες εργαζόμενοι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία επικαιροποιήθηκαν στις 4/1/2017.

Σύμφωνα με τη βάση στατιστικών δεδομένων του διεθνούς οργανισμού, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 2.042 ώρες το χρόνο, οι Γερμανοί 1.371, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 1.790 ώρες.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες χώρες, για τις οποίες ο διεθνής οργανισμός παρέχει στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά το Μεξικό με 2.246 ώρες, την Κόστα Ρίκα με 2.230 ώρες και τη Νότια Κορέα με 2.113 ώρες.

Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΟΣΑ: Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους εργάζονται οι Έλληνες"

Αλλάζουν όλα στο Κτηματολόγιο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε σήμερα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ).
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη τομή» που προωθείται, μέσω της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας για τη δημιουργία ενοποιημένου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας, που θα αναλάβει το κρίσιμο για τη χώρα αναπτυξιακό έργο, θα είναι μετεξέλιξη της Ανώνυμης Εταιρίας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ), θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, υπό το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Ο νέος φορέας θα ανήκει στην εποπτεία του ΥΠΕΝ και θα προκύψει από τη συγχώνευση των υφιστάμενων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.

Άμεση προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παρεμβολές. Προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί θετική εξέλιξη το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο «ΚΤΙΜΑ_16», που αφορά στην κτηματογράφηση του 50% της χώρας. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στο Κτηματολόγιο"

Οι Έλληνες έχασαν 13 δισ. ευρώ την διετία ΣΥΡΙΖΑ

Δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας επέφερε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την τελευταία διετία, κατά την οποία οι πολίτες, όχι μόνο δεν είδαν τη θεαματική βελτίωση, που υπόσχονταν η ετερόκλητη δήθεν αντιμνημονιακή συμμαχία, αλλά κατέγραψαν νέες απώλειες της τάξης των 13 δισ ευρώ.

Το πείραμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και οι ιδεολογικές εμμονές της «πρώτης φορά Αριστεράς», αποδείχθηκαν καταστροφικές για οικονομία και κοινωνία, που φαίνεται να πισωγύρισε αισθητά σε σχέση με την προσπάθεια και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν το 2014.

Παρότι λίγους μήνες πριν ανέλθει στην εξουσία το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φάνηκε ότι είχαμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού και διαμορφώνονταν κάποιες συνθήκες ανόρθωσης, η λεηλασία των εισοδημάτων συνεχίστηκε για τα μεσαία και αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Οι νέοι φόροι, οι μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μαζί με την παραμονή της χώρας και την περασμένη διετία σε ύφεση – αν και οι προβλέψεις για το 2015 πριν την κυβερνητική αλλαγή  έδειχναν ραγδαία επιστροφή στην ανάπτυξη – προκάλεσαν νέα λεηλασία στα εισοδήματα.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το protothema.gr είναι συντριπτικά. Ο κάθε φορολογούμενος υπέστη κατά μέσο όρο μείωση τουλάχιστον 2.000 ευρώ, συνολικά 13 δισ ευρώ αυτή τη διετία, απλά και μόνο από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και της μείωσης των μισθολογικών αμοιβών.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-2016 πρόβλεπε αντίστοιχες σωρευτικές επιβαρύνσεις, για τέσσερα έτη, ύψους 10,9 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ λιγότερα από την τελική απώλεια των δύο τελευταίων ετών.

Άλλωστε αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής αφαίμαξης, της μείωσης των διαθεσίμων που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά και της περικοπής των μισθών είναι και το καταλυτικό στοιχείο, που καταγράφεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο: Περίπου οι μισοί Έλληνες έφτασαν να χρωστούν στο κράτος περί τα 94 δισ. ευρώ (ή 54% του ΑΕΠ)!!!  

Οι αρνητικές επιδόσεις
Η «Πρώτη φορά Αριστερά» έκανε νέα αρνητικά ρεκόρ σε βασικούς δείκτες διαβίωσης. Στο κατά κεφαλήν χρέος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόσθεσε σε κάθε Έλληνα, από το νεογέννητο έως τα προχωρημένα γεράματα, άλλα 750 ευρώ. Πλέον το κατά κεφαλήν χρέος της Κεντρικής Διοίκησης αυξήθηκε από 3.240 ευρώ το 2014 σε 3.300 ευρώ το 2017, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με επέκταση των δόσεων έως το … 2059.

Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που οδηγήθηκε στο όριο φτώχειας διαμορφώθηκε το 2016 στο 37,4%, έναντι 21,4% το 2014, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Οι έμμεσοι φόροι, οι πλέον άδικοι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, αφού διαμορφώθηκαν στα 26,4 δις. ευρώ, έναντι 23,8 δις. ευρώ το 2014. Να σημειωθεί ότι οι έμμεσοι φόροι στον προϋπολογισμό του 2017 είναι κατά 6 δισ. ευρώ υψηλότεροι από τους άμεσους.

Ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε το 2016 κατά 0,7%, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7%, καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα αρνητικά ρεκόρ στην είσπραξη φόρων, που δεν δικαιολογούνται από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Αυτή η σχέση διαμορφώθηκε το 2016 στο -6,75, έναντι 0,14 το 2014.

Προς το χειρότερο πήγε η χώρα και στο μέτωπο του ΦΠΑ: Ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά -0,7%, τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,3%, δημιουργώντας μιαν ιλιγγιώδη αρνητική σχέση -9,13, στοιχείο που πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Η μείωση αφορά φυσικά και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όπως λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Στα τέλη του 2015 μειώθηκε περίπου κατά  1 δισ. ευρώ και μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 περί τα 500 εκατ. ευρώ,  δηλαδή σημειώθηκαν απώλειες κατά  1,7 δισ. ευρώ  σε σχεδόν 18 μήνες. Δηλαδή, από τα 31,4 δισ. ευρώ που ήταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του 2014 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 είχε μειωθεί στα 29,7 δισ. ευρώ.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Έλληνες έχασαν 13 δισ. ευρώ την διετία ΣΥΡΙΖΑ"

Deutsche Welle:«Σχεδόν καμία πρόοδος» στην ελληνική οικονομία

Εξαιρετικά ισχνή θεωρεί τη βελτίωση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας μερίδα του γερμανικού τύπου. Δημοσιεύματα και για την υπόθεση των εισαγγελικών ερευνών στην Ελλάδα εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Μερίδα του γερμανικού τύπου επιχειρεί να καταγράψει τις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Αναπαράγοντας ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείο ειδήσεων dpa από την Αθήνα, το περιοδικό Focus εκτιμά στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι δεν έχει σημειωθεί «σχεδόν καμία πρόοδος στο πεδίο της ελληνικής οικονομικής μιζέριας», επισημαίνοντας ότι «παρά τη διεθνή βοήθεια δεν διακρίνεται σχεδόν καμία βελτίωση». Το δημοσίευμα εστιάζει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι αυτές ανέρχονται σε περίπου 5,6 δις ευρώ. Όπως προσθέτει, το κράτος «μπόρεσε μεν να πληρώσει τον Νοέμβριο μετά από μια χρηματοδοτική ένεση του Γιούρογκρουπ δύο δις ευρώ, αλλά τα χρέη αυξάνονται τώρα ξανά. Κυρίως στο σύστημα υγείας συσσωρεύονται διαρκώς νέες (σ.σ. οικονομικές) υποχρεώσεις. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές εταιρείες εξαιτίας περικοπών στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό». Το δημοσίευμα θίγει και το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους των φορολογουμένων προς το κράτος, κάνοντας λόγο για ποσό 94 δις ευρώ. «Οι πελάτες μου δεν μπορούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων τους προς το κράτος», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο λογιστής Νίκος Βρούσης.
Στα προαναφερθέντα έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα των κόκκινων τραπεζικών δανείων, τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 100 δις ευρώ, γράφει η διαδικτυακή Bild, επικαλούμενη αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Όπως σημειώνει η λαϊκιστική εφημερίδα, «η κατάσταση οξύνεται εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των καλά καταρτισμένων που μεταναστεύουν: Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο το 2015 περισσότεροι από 44.000 χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα», η οποία έχει, όπως επισημαίνει η Bild, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ.
Στο στόχαστρο της ελληνικής δικαιοσύνης η Novartis
Η Novartis δεν βρίσκεται στο στόχαστρο μόνο της ελληνικής δικαιοσύνης
Η Novartis δεν βρίσκεται στο στόχαστρο μόνο της ελληνικής δικαιοσύνης
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblattαναφέρεται στις έρευνες που ξεκίνησε η Εισαγγελία Διαφθοράς στην Ελλάδα εναντίον του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis, με αφορμή στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη χώρα. Όπως γράφει, «ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος Novartis βρέθηκε στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα εξαιτίας της υποψίας για καταβολή μιζών». Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Novartis βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για δωροδοκία» και προσθέτει ότι η εταιρεία κατέβαλε στις ΗΠΑ αποζημιώσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό δικαστικών υποθέσεων εναντίον της για μίζες, όμως εκκρεμεί ακόμη δικαστική διαδικασία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εναντίον της Novartis εξαιτίας ακριβών γευμάτων και υψηλών αμοιβών για ομιλίες, που φέρεται να προσέφερε η εταιρεία σε γιατρούς, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στο θέμα αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung με σύντομο ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες, κάνοντας λόγο για «έρευνα εναντίον της Novartis στην Ελλάδα» και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι παρόμοιες έρευνες εναντίον της φαρμακευτικής εταιρείας «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Τουρκία και στη Νότια Κορέα».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle:«Σχεδόν καμία πρόοδος» στην ελληνική οικονομία"

Πάνω από 1,1 εκατ. τα ακινητοποιημένα ΙΧ! Ποια έγγραφα ζητούν οι εφορίες για κατάθεση πινακίδων

Το φράγμα του 1,1 εκατομμυρίου αναμένεται να «σπάσουν» φέτος οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θα έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην τελευταία 7ετία οι οποίες και αποτελούν «πονοκέφαλο» για οικονομικό επιτελείο.

Αν βέβαια στα παραπάνω προστεθούν και οι περίπου 800.000 ιδιοκτήτες που κινούν παράνομα τα οχήματά τους χωρίς να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, δεν έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας και ασφάλεια αλλά ούτε τα έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο (ΚΤΕΟ) τότε ο «πονοκέφαλος» μετατρέπεται σε τεράστιο «αγκάθι» για το ΥΠΟΙΚ.

Αν στα παραπάνω υπολογίσει κανείς πως χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις κατά τόπους εφορίες αλλά τις έχουν «αντικαταστήσει» με πλαστές και κινούν παράνομα τα οχήματά τους τότε το τεράστιο «αγκάθι» αποτελεί «γόρδιο δεσμό» για το οικονομικό επιτελείο.

Ουρές στις εφορίες

Μαζική αναμένεται να είναι και φέτος η κατάθεση των πινακίδων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων για να γλιτώσουν από τα υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας, τα υπέρογκα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για όσα ΙΧ έχουν κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω και έχουν ηλικία μικρότερη των δέκα ετών.

Η λήξη της παράτασης για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας όπως επίσης και της εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας 2017 λήγει τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και αν κάποιος δεν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αλλά δεν έχει εξοφλήσει και τα Τέλη Κυκλοφορίας μέχρι την παραπάνω ημερομηνία αυτομάτως θα τους βεβαιωθεί στο Taxisnet το διπλάσιο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός του.

Ήδη στη Λάρισα έχει καταγραφεί ρεκόρ κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας με πάνω από 5.000 ιδιοκτήτες να έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους!

Επίσης ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων σχεδόν σε όλες τις εφορίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου όποτε και λήγει η παράταση που είχε δώσει το υπουργεί ο Οικονομικών.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο Enikonomia.gr πως οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70.000 και φέτος όπως και πέρυσι με αποτέλεσμα από το 2010 να έχουν κατατεθεί πάνω από 1,115 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα το 2015 κατατέθηκαν περίπου 70.000 πινακίδες κυκλοφορίας, το 2014 πάνω από 100.000, το 2013 περίπου 135.000, το 2012 πάνω από 365.000, το 2011 περίπου 205.000 και το 2010 παραδόθηκαν 170.000 πινακίδες κυκλοφορίας.

Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» για το υπουργείο Οικονομικών αποτελούν οι ιδιοκτήτες που δεν καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους αλλά ούτε και πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας, ασφάλεια και βέβαια δεν τα περνούν και από Τεχνικό Έλεγχο (ΚΤΕΟ) τα οποία εκτός από το γεγονός ότι κυκλοφορούν παράνομα αποτελούν και κινούμενες «βόμβες» τόσο για τον περιβάλλον και την οδική ασφάλεια όσο και για τους υπόλοιπους διερχόμενους οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος…

Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:

α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

β) τις πινακίδες κυκλοφορίας.

γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013.

ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Στον «αέρα» τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας το 2017

'Οσον αφορά στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας για το 2017 το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει και το 2017.

Πάντως το 2016 η απόφαση που ενεργοποιούσε την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου με αποτέλεσμα να μην κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά πάρα πολλές εταιρείες ενοικιάσεων και χρονομίσθωσης οχημάτων…

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1,1 εκατ. τα ακινητοποιημένα ΙΧ! Ποια έγγραφα ζητούν οι εφορίες για κατάθεση πινακίδων"

Τι θα περιλαμβάνεται και τι όχι στο περιουσιολόγιο

Σε ερώτηση του βουλευτή Ι.Λαγού απάντησε η υφυπουργός οικονομικών κα Αικ. Παπανάτσιου σχετικά με τα δημοσιεύματα εφημερίδων στα οποία αναφέρεται ότι με τη λειτουργία του περιουσιολογίου, θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα ο φορολογικός ελεγκτής να ελέγξει ακόμη και τις προσωπικές θυρίδες των πολιτών, αλλά και για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για το αν θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι όλα τα κινητά μεγάλης αξίας.

Η κα Παπανάτσιου τόνισε στην έγγραφη απάντησή της, ότι στο περιουσιολόγιο του οποίου η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θα περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων.

Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 (Α' 317) και του ν. 27/1975 (Α' 77).

Το έγγραφο

Σύμφωνα ωστόσο με έγγραφο προκήρυξης που είχε δημοσιευτεί πριν μερικές εβδομάδες προβλεπόταν ότι θα πρέπει να δηλώνονται σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και … άλογα ιπποδρόμου.

Εντός της διετίας 2017-2018 θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο:

Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού.

Αντικείμενο του έργου θα είναι «η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος» με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της».

Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις (σ.σ. στην αξία και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι».

Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη Φορολογική Διοίκηση, περιουσιακών του στοιχείων.

Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Η υλοποίηση του Πλήρους Περιουσιολογίου προβλέπεται από τον ν.4336/2015, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία σύνταξης και ψήφισης των εξειδικευμένων νομοθετικών προβλέψεων για τη θεσμοθέτησή του. * Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου θα είναι τα εξής:

1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες)

2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

3. Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό, και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.

4. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

5. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Σιοίκησης.

6. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

7. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

8. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

9. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

10. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί:

-Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/06/2017. -Ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 01/10/2018.

-Ως ημερομηνία ανάληψης της πρώτης νομικής δέσμευσης του κύριου υποέργου ορίζεται η 01/06/2017.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι θα περιλαμβάνεται και τι όχι στο περιουσιολόγιο"

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά προς Κυκλάδες - Δωδεκάνησα - Κρήτη

Απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη Δεδωκάνησα και βορειοανατολικό Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτιοδυτικών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, ενώ στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φθάσουν και τα 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται προς το παρόν κανονικά.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου και από τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τα τουριστικά πρακτορεία.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά προς Κυκλάδες - Δωδεκάνησα - Κρήτη"

Συναγερμός σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό για τον μακελάρη του Reina

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές σε όλη τη χώρα από το ενδεχόμενο ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης να προσπαθήσει να περάσει στην Ελλάδα. Στην ΕΛΑΣ υπάρχει ήδη κινητοποίηση και σχετικό έγγραφο με το οποίο εφιστάται η προσοχή όλων των αστυνομικών, ιδιαίτερα εκείνων που υπηρετούν σε συνοριακούς σταθμούς ή κοντά σε ακριτικές περιοχές ώστε, εφόσον εντοπιστεί άτομο που να μοιάζει με τον ύποπτο για τη σφαγή στο κλαμπ Reina να γίνει άμεση κινητοποίηση.

Το έγραφο της ΕΛΑΣ, που συνοδεύεται από φωτογραφία του μακελάρη αναφέρει ότι «με δεδομένο ότι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης, που έλαβε χώρα την 01/01/2017 στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας, διαφεύγει της σύλληψης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να εισέλθει στη χώρα μας.
Kατόπιν τούτου και σε εκτέλεση της ανωτέρω σχετικής εντολής, σας διαβιβάζουμε φωτογραφία (από ανοιχτές πηγές) του φερόμενου ως δράστη της εν λόγω επίθεσης και παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και ιδίως στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων, ούτως ώστε σε περίπτωση εντοπισμού ατόμου που προσομοιάζει με τον εικονιζόμενο στη συνημμένη φωτογραφία να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας της χώρας μας και άμεση ενημέρωση τόσο της Υπηρεσίας μας, όσο και της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας/Α.Ε.Α. και της Δ.Α.Ε.Ε.Β.»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ως ισχυρό ενδεχόμενο ο μακελάρης της Πόλης να έχει ήδη περάσει στην Ελλάδα.
Δημοσίευμα της εφημερίδας "Aksam" αναφέρει ότι ο δράστης διέφυγε στα ελληνικά νησιά την ίδια ημέρα που έκανε την επίθεση.

Όπως περιγράφει η εφημερίδα, ο δράστης πήρε το πρωί της 1ης Ιανουαρίου το φέρυ μποτ από την αποβάθρα Γενίκαπί της Πόλης και συνοδευόμενος από άλλα δύο άτομα, πέρασε απέναντι από τη θάλασσα του Μαρμαρά, στην περιοχή Μπαντίρμα. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Μπαλίκεσίρ όπου έφτασε στις ακτές του Αιγαίου και από εκεί πέρασε στα ελληνικά νησιά.
Την ώρα όμως που η εφημερίδα προχωράει σε αυτές τις αποκαλύψεις η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποστηρίζει ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στα ίχνη του δράστη.
Εν τω μεταξύ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η τουρκική αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να ήταν ίσως και τρεις οι δράστες καθώς έτσι υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους ορισμένοι που σώθηκαν.

Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι συνεργός του δράστη ήταν και μία γυναίκα. Ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται ότι ο δράστης πετούσε ποτήρια και μπουκάλια από τα τραπέζια πάνω στα άτομα που είχαν ξαπλώσει στο δάπεδο για να διαπιστώσει εάν είναι πράγματι νεκροί.
Επίσης, υπάρχει διαφορετική περιγραφή στο ντύσιμο του δράστη που δεν αφορά μόνο το μπουφάν που άφησε στο κλαμπ μέσα στο οποίο είχε και το ποσό των 500 τουρκικών λιρών. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν το δράστη να φοράει ανοιχτόχρωμο παντελόνι με τσέπες όταν έφυγε από το σπίτι του στο Ζειτίνμπουρνού ενώ μέσα στο κλαμπ όπως φαίνεται στο βίντεο ο δράστης φορά σκουρόχρωμο και στενό παντελόνι.

Πάντως, ο δράστης φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά τους χώρους του νυχτερινού κέντρου και εικάζεται ότι πήγε στο Ρέινα μία εβδομάδα πριν από το χτύπημα για να εξερευνήσει το χώρο για μισή ώρα περίπου.
Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία διερευνά την περίπτωση να βρίσκονταν και δεύτερος εκτελεστής μέσα στο κλαμπ Ρέινα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Τουλάχιστον τρεις μάρτυρες που σώθηκαν από το μακελειό κατέθεσαν στην αστυνομία ότι ήταν δύο οι δράστες. Άλλοι μάρτυρες αναφέρουν πως ο δράστης πετούσε πάνω στους ξαπλωμένους ποτήρια για να δει την αντίδρασή τους, αν ήταν ζωντανοί ακόμη.

Το σενάριο να ήταν δύο οι δράστες ενισχύεται και από την εξής πληροφορία: μία άλλη τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι, στο βίντεο που δείχνει το δράστη να φεύγει από το σπίτι του στο Ζεϋτίνμπουρνού για να πάει στο νυχτερινό κέντρο "Ρέινα", φορούσε ανοιχτόχρωμο παντελόνι με τσέπες. Όμως στο βίντεο που έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του κλαμπ, ο άνδρας φαίνεται να φορά σκουρόχρωμο και στενό παντελόνι. Το ίδιο και στη φωτογραφία μέσα από το ταξί που πήρε για να κατευθυνθεί προς το Ρέινα. Πιθανός συνεργό του δράστη του Ρέινα είναι ο Γιουσούφ Χότζα .

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό για τον μακελάρη του Reina"

Δωρεάν τα τέλη σύνδεσης για φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Νέες συνδέσεις φυσικού αερίου με ισχύ ως τις 31.12.2017 και έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης προσφέρει στους καταναλωτές η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας ΑΕ (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Η προσφορά ισχύει για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (οικιακή, εμπορική, βιοτεχνική - βιομηχανική).

Η νέα σύνδεση αφορά την κατασκευή του σημείου παροχής (τοποθέτηση έως και του μετρητή φυσικού αερίου) που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής καταβάλει μόνο το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Αναφορικά με την τροποποίηση του ν. 4342/2015 για τη διευκόλυνση εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης από τις κεντρικές θερμάνσεις, επισημαίνεται ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει αποστείλει διευκρινιστικό ερώτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Για την εξυπηρέτηση καταναλωτών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο (11150) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν.

Τα νέα σημεία εξυπηρέτησης καταναλωτών της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας λειτουργούν από 1.1.2017: Θεσσαλονίκη (Μοναστηρίου 256 & Δ. Γληνού 7), Λάρισα (Φαρσάλων 219), Βόλος (Γ. Καρτάλη 32), Καρδίτσα (Ταλιαδούρου 18), Τρίκαλα (Συγγρού 33).

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν τα τέλη σύνδεσης για φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία"

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης: 14 ασθενείς στην εντατική

Σημαντική αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης καταγράφεται πλέον – όπως ανέμεναν οι ειδικοί- σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι ηλικιωμένοι τους οποίους ούτως ή άλλως «προτιμά» η εφετινή γρίπη, μπαίνουν ακόμη πιο πολύ στο στόχαστρο της νόσου εάν δεν κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)» αναφέρει στη σημερινή του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν χαμηλή ή μέτρια δραστηριότητα της γρίπης, ενώ τρεις χώρες ανέφεραν υψηλή (Αλβανία, Ουκρανία, Φινλανδία).

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου, από την έναρξη της περιόδου της γρίπης και την πρώτη δήλωση περιστατικού μέχρι και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 15 βαριά περιστατικά γρίπης, εκ των οποίων τα 14 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο ασθενής που νοσηλεύτηκε σε κλινική νοσοκομείου είναι ένας 50χρονος ο οποίος επίσης νόσησε μετά τη μόλυνσή του με Α(Η3Ν2). Μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί ένας θάνατος από γρίπη – αφορούσε ηλικιωμένο άνδρα από τη Μακεδονία.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 69 έως 89 έτη. Και τα 14 κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 7 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν, και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο τo 20% των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Μάλιστα, τα 13 (ποσοστό 92,9%) από τα 14 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Ωστόσο, εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 3 ηλικιωμένοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης: 14 ασθενείς στην εντατική"

Μετά τον σάλο, το ΥΠΟΙΚ στέλνει εγκύκλιο: Οι πολίτες δεν απαλλάσσονται από τις οφειλές τους με ομόλογα Σώρρα

Με αρκετή καθυστέρηση και αφού δημιουργήθηκε σάλος για την υπόθεση με τα ομόλογα του Αρτέμη Σώρρα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν απαλλάσσονται από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ επιτίθεται σε όσους ασχολήθηκαν με την υπόθεση κατηγορώντας τους ότι προσφέρουν δωρεάν και άφθονη δημοσιότητα στον Αρτέμη Σώρρα.

Τέλος αναφέρει πως η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων έχει διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση στα πλαίσια εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με την υπόθεση.

Το non paper του ΥΠΟΙΚ

Υπόθεση Σώρρα


Η υπόθεση του Αρτέμη Σώρρα βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών. Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και συνιστούμε την προσοχή σε όσους προσπαθούν να καπηλευτούν αυτήν την υπόθεση μήπως με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν δωρεάν και άφθονη δημοσιότητα σε αυτόν που υποτίθεται ότι χτυπούν.

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων έχει διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση στα πλαίσια εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με την υπόθεση Σώρρα και τα αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες και ως εκ τούτου καλύπτονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας.
Επίσης, η Διεύθυνση Εισπράξεων του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποστείλει προς τις ΔΟΥ εγκύκλιο με την οποία παρείχε οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των εξώδικων δηλώσεων που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του νομικού συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομικών.
Κατά συνέπεια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, ως έχουν υποχρέωση, τις εξώδικες δηλώσεις που καταθέτουν οι οφειλέτες που ζητούν τη διαγραφή των οφειλών τους επικαλούμενοι τα κεφάλαια του Αρτέμη Σώρρα, αλλά ενημερώνουν τους πολίτες ότι αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον σάλο, το ΥΠΟΙΚ στέλνει εγκύκλιο: Οι πολίτες δεν απαλλάσσονται από τις οφειλές τους με ομόλογα Σώρρα "

Frontex: Το 43% των μεταναστών που οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, απελαύνονται από την Ε.Ε.

Λιγότεροι από τους μισούς των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, απελαύνονται σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία από την Frontex που επικαλείται το Euractiv.

To 43% των αιτούντων ασύλου που απορρίπτονται, απελαύνονται από την Ε.Ε. και οι ελληνικές Αρχές δρουν με πολύ αργούς ρυθμούς και έχουν ευθύνες για τον μικρό αριθμό των μεταναστών που επιστρέφονται στην Τουρκία τόνισε ο διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri σήμερα κατά την επίσκεψή του στη Βαυαρία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ανέμενε περίπου 500 πρόσφυγες να φεύγουν καθημερινά από την Ελλάδα για την Τουρκία βάσει της συμφωνίας με την Ε.Ε. που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κομισιόν τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε, έδειξαν ότι οι Αρχές κατάφεραν να στείλουν έναν μικρό αριθμό αυτών. Συνολικά 748 μετανάστες εστάλησαν στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 8 Δεκέμβρη.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Το 43% των μεταναστών που οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, απελαύνονται από την Ε.Ε."

Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τα… ομόλογα του Σώρρα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, διαβίβασε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, την απόφαση του 2013 για την υπόθεση του Αρτέμη Σώρρας, ενώ παράλληλα διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, τα σχετικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ για περαιτέρω έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι «η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά κάθε επίπεδο πολιτικής γελοιότητας, καθώς για ένα φαινόμενο που γεννήθηκε και ανδρώθηκε επί των ημερών της, το φαινόμενο Σώρρα, εγκαλεί σήμερα την κυβέρνηση».

Ο κ. Κοντονής επισημαίνει, ότι είναι εντυπωσιακό που η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τον Σώρρα, που «εκδόθηκε το 2013, δεν απασχόλησε ούτε στο ελάχιστο την τότε κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό» και προσθέτει: «Το να εμφανίζονται σήμερα εγκαλούντες την κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον κωμικό».

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρει ότι ζήτησε να ενημερωθεί, τόσο για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης απόφασης, όσο και για την πορεία της υπόθεσης που αφορά τον κ. Σώρρα.

Εξάλλου, ο δικηγόρος Πέτρος Πανταζής άσκησε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναίρεση υπέρ του νόμου (χωρίς δηλαδή να υπάρχει έννομο αποτέλεσμα) επί της υπ’ αριθμ. 67650/13 αθωωτικής απόφασης του Η΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που αφορά το κ. Σώρρα και την μελετά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Πάντως, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη συλλογή των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τον κ. Σώρρα.

Ο κ. Σώρρας υποστηρίζει ότι είναι διαχειριστής χρηματικού ποσού ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (ποσό το οποίο έχει ενσωματωθεί σε 6 διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ. το καθένα) και με το ποσό αυτό θα εξαγόραζε το ελληνικό χρέος.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τα… ομόλογα του Σώρρα"

Βρέθηκε γιάφκα με όπλα στον Άλιμο

Ένα γκαράζ στην περιοχή του Αλίμου μέσα στο οποίο εντοπίστηκαν όπλα πυρομαχικά και δύο αυτοκίνητα ερευνάται από την Αντιτρομοκρατική. 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί έφθασαν στο γκαράζ λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και του αρχιληστή, στη Νέα Σμύρνη και την Ηλιούπολη, αντίστοιχα. 

Στο σημείο μετέβησαν κλιμάκιο των ΤΕΕΜ αλλά και των εργαστηρίων της Αστυνομίας χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σε θέση να πουν αν τα όπλα έχουν να κάνουν με τη Ρούπα και τον Επαναστατικό Αγώνα. O κίνδυνος τα οχήματα να είναι παγιδευμένα έχει ως αποτέλεσμα οι κινήσεις των αστυνομικών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι πιθανότατα οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έφθασαν στο γκαραζ της οδού Κύπρου, απο υλικό που βρέθηκε στα διαμερίσματα της Ηλιούπολης και του Αγίου Δημητρίου όπου έμενε η 25χρονη που συνελήφθη μαζί με την Πόλα Ρούπα. Και αυτό γιατί στο σπίτι της Ρούπα βρέθηκαν σημειώσεις, κλειδιά, αστυνομικές ταυτότητες, τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε η 48χρονη, στοιχεία που  όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές αξιοποιούν οι αστυνομικοί για να προχωρήσουν περαιτέρω την έρευνά τους.

«Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ανοίγει ένας νέος κύκλος που έχει να κάνει όχι μόνο με γιάφκες αλλά και με πρόσωπα. Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές» λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.




Τα αυτοκίνητα
Τα δυο αυτοκίνητα που εντοπίστηκαν στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας στην οδό Κύπρου στον Άλιμο δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν είχαν δηλωθεί στις αστυνομικές αρχές ως κλεμμένα, αφού δεν φέρουν τις πραγματικές τους πινακίδες, αλλά πλαστές που αντιστοιχούν σε άλλα αυτοκίνητα. Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Golf  που βρέθηκε στον Άλιμο φέρει πινακίδες που αντιστοιχούν σε μοντέλο Ford KA, ενώ το δεύτερο αυτοκίνητο, μάρκας Hyundai φέρει επίσης πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούν σε αυτοκίνητο ίδιου τύπου, πλην όμως, ανήκει σε πολίτη που διαμένει στα δυτικά προάστια και το αυτοκίνητό του είναι παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, όπως διαπίστωσαν ήδη οι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το Hyundai ανήκει στον Μαζιώτη και το είχε αγοράσει στο διάστημα που ήταν δραπέτης με πλαστά στοιχεία ταυτότητας. 








protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε γιάφκα με όπλα στον Άλιμο"

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της Ρούπα

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα:

Συνελήφθη σήμερα το πρωί (05 Ιανουαρίου 2017), σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η 48χρονη αναζητούμενη για τρομοκρατική δραστηριότητα, Παναγιώτα Ρούπα.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την 06.10 ώρα σε διαμέρισμα στην περιοχή της Ηλιούπολης Αττικής.
Είχε μαζί της το ανήλικο παιδί της, το οποίο παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία της Εισαγγελέα Ανηλίκων.

Στη συνέχεια, την 07.00 ώρα περίπου, σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αττικής και σε παράλληλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνελήφθη 25χρονη ημεδαπή, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη, καθώς φέρεται να παρείχε συνδρομή στην αναζητούμενη Παναγιώτα Ρούπα.

Και τις δύο επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέδραμε η Ε.Κ.Α.Μ. και παρίσταντο εκπρόσωποι των Εισαγγελικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της αναζητούμενης Παναγιώτας Ρούπα εκκρεμούν:

- απόφαση του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών από το έτος 2013, με την οποία της επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης πενήντα (50) ετών και έξι (6) μηνών, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» και τη δράση της εν λόγω οργάνωσης έως και το έτος 2010,

- ένταλμα Σύλληψης του 15ου Τακτικού Ανακριτή, από το έτος 2014, που αφορά μεταξύ άλλων, στα αδικήματα της συγκρότησης – διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με πρόθεση από κοινού από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με πρόκληση έκρηξης και της διακεκριμένης κλοπής από κοινού.

- απόφαση του ΣΤ’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, από το έτος 2016, με την οποία ορίστηκε συνολική ποινή φυλάκισης έντεκα (11) ετών, σχετικά με έκρηξη Α.Ε.Μ την 10 Απριλίου 2014, έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ».

Επιπλέον:

- από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σχηματισθεί σε βάρος της δικογραφία για συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου απελευθέρωσης εγκλείστων στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού με τη χρήση ελικοπτέρου, την 21 Φεβρουαρίου 2016, υπόθεση για την οποία διενεργείται κυρία ανάκριση από τον Ειδικό Ανακριτή - Εφέτη Αθηνών, ενώ

- στο πλαίσιο της προανάκρισης για την παραπάνω υπόθεση, προέκυψε η συμμετοχή της σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, εντός του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» την 25 Ιουνίου 2015.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη της Ρούπα"

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μείζον πολιτικό θέμα από τις δημόσιες συμβάσεις της Γεροβασίλη

Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις συμβάσεις που έχει συνάψει η εταιρεία της Όλγας Γεροβασίλη με το ελληνικό Δημόσιο ενώ ήταν βουλευτής.

Eιδικότερα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράστασης Ανδρέας Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Κουτσούκος κάνουν λόγο για μείζον ηθικό, πολιτικό και νομικό θέμα, και ζητούν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλες οι συμβάσεις που έχει συνάψει η εταιρεία της κυρίας Γεροβασίλη με το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα ρωτούν αν θα ακυρωθούν.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, χαρακτηρίζοντας παράξενο το γεγονός ότι από την Κυριακή οπότε και έγινε η αποκάλυψη να μην έχει κινηθεί φύλλο. «Από την εμπειρία που έχουμε μετά τη μεταπολίτευση αυτό είναι παράδοξο και δεν εξηγείται με απλούς όρους» είπε ο κ. Λοβέρδος και τόνισε ότι η παραβίαση του ασυμβίβαστου εκ μέρους της κυρίας Γεροβασίλη έχει πρωτίστως πολιτική σημασία «την οποία το Μαξίμου κάνει πως δεν βλέπει».

«Υπάρχει βαρύτατο πολιτικό θέμα για την κυρία Γεροβασίλη» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «είναι απολύτως ασυμβίβαστο να συμμετέχεις σε εταιρεία που έχει συναλλαγές με το Δημόσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, όσες διοικήσεις νομικών προσώπων δεν διεκδικήσουν πίσω τα χρήματα που δόθηκαν κατά τα 3 χρόνια αυτά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα απιστίας καθώς τα χρήματα που προβλέπονται στις συμβάσεις που υπεγράφησαν το επίμαχο διάστημα πρέπει να επιστραφούν.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση

Προς: 1. τον Υπουργό Υγείας

2. Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα από τις δημόσιες συμβάσεις της εταιρίας «Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Άρτας Κ. Αλεξίου-Ο. Γεροβασίλη Ο.Ε.»»

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγα Γεροβασίλη, κατείχε κατά τρόπο αντισυνταγματικό τη βουλευτική της έδρα από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Κατά το διάστημα αυτό ήταν εταίρος της εταιρίας με την επωνυμία «Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο Άρτας Κ. Αλεξίου-Ο. Γεροβασίλη Ο.Ε.», η οποία είχε συνάψει «Σύμβαση Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών» με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με πενταετή διάρκεια από 8/4/2011 έως 7/4/2016.

Παρά την ανακήρυξή της ως βουλευτού στις εκλογές της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου 2012, καθώς και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η κ. Γεροβασίλη δεν υπέβαλε δήλωση για την επιλογή μεταξύ της βουλευτικής έδρας και της συμμετοχής της στην εταιρεία. Η συνδρομή του ασυμβιβάστου έχει ως συνέπεια εκ του Συντάγματος την αυτοδίκαιη ακυρότητα των συμβάσεων που έχουν συναφθεί (άρθρο 57 παρ. 1 εδ. τελ. Συντ.).

Περαιτέρω, η κ. Γεροβασίλη φέρεται να εκχώρησε με γονική παροχή στις 30 Ιουλίου 2015 ολόκληρο το εταιρικό της μερίδιο στον υιό της.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, που με περισσή υποκρισία ταυτίζονταν κατά λεγόμενά τους με κάθε γράμμα του Συντάγματος, επιδεικνύουν προκλητική ανοχή στην κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από μέλος της Κυβέρνησης.

Επειδή οι «πρακτικές Γεροβασίλη» εγείρουν μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα, και πρέπει αυτονοήτως να επιφέρουν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος.

Επειδή το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν συμβιβάζεται με την ύπαρξη απευθείας συμβάσεων δημοσίων φορέων υγείας με επιχείρηση συμφερόντων εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η σύναψη συμβάσεων από εταιρίες συμφερόντων εν ενεργεία βουλευτών με δημόσιους φορείς προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Ερωτάστε:

1. Υπάρχουν εν ενεργεία συμβάσεις της ως άνω εταιρίας με δημόσιους φορείς και εάν ναι, ποιες, με ποια διάρκεια και με ποιο οικονομικό αντικείμενο;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε σε σχέση με την συνταγματικώς προβλεπόμενη ακυρότητα των καταρτισθεισών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ ή με άλλους φορείς του Δημοσίου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιάννης Κουτσούκος

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοκρατική Συμπαράταξη: Μείζον πολιτικό θέμα από τις δημόσιες συμβάσεις της Γεροβασίλη "

Κλειστοί το Σαββατοκύριακο οι σταθμοί του μετρό «Πανόρμου» και «Συγγρού-Φιξ» λόγω έργων

Κλειστοί θα είναι το Σαββατοκύριακο (7 και 8 Ιανουαρίου) οι σταθμοί του μετρό «Πανόρμου» και «Συγγρού-Φιξ», λόγω εκτέλεσης τεχνικών εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση του νέου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου.

Στη διάρκεια του διημέρου οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς στάση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί το Σαββατοκύριακο οι σταθμοί του μετρό «Πανόρμου» και «Συγγρού-Φιξ» λόγω έργων"

Λαφαζάνης: Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη

«Στην ευρωζώνη και την ΕΕ πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο τεκτονικές αλλαγές και σεισμικές ανακατατάξεις. Η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ κλονίζονται συθέμελα, ενώ η Ελλάδα του ευρώ είναι καταδικασμένη σε αιώνια νεοαποικιοποίηση με το ένα αποτυχημένο μνημόνιο να διαδέχεται το άλλο και με την λιτότητα να την αντικαθιστά ακόμα περισσότερη λιτότητα και φορολεηλασία» δήλωσε ο Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ.Λαφαζάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα στη χώρα μας μπορεί να συμβολίσει ένα μεγάλο βήμα για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε ώστε η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα να συνδυασθεί με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διαγραφής του επονείδιστου και μη βιώσιμου χρέους, σεισάχθειας στα ιδιωτικά χρέη των μικρομεσαίων εισοδημάτων και εθνικοποίησης των τραπεζών, στη βάση ενός σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας. Η τρομοκρατία σε βάρος του εθνικού νομίσματος έχει αρχίσει να πέφτει στο κενό».

Το εθνικό νόμισμα με ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας, προστασίας της εθνικής παραγωγής και ρευστότητας για μια επενδυτική Άνοιξη στον τόπο μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη διέξοδο από την κρίση και να θέσει τη χώρα σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή και κοινωνική τροχιά με επίκεντρο τη νεολαία της πατρίδας μας, υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαφαζάνης: Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη"

«Καρφιά» Χρυσόγονου για τον Πρωθυπουργό - Τι απαντά το Μαξίμου

Βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι έχει να τον δει και να μιλήσει μαζί του «κάπου δύο χρόνια».
«Η μία και μοναδική συνάντηση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρωθυπουργό έγινε τον Μάρτιο του 2015 στο Μαξίμου έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλη επαφή», ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
«Προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ενημερώνεται επαρκώς για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα, την κ. Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου», σημείωσε σε σκωπτικό τόνο.
Ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε ότι δεν έχει δει τον κ. Τσίπρα ούτε κατ’ ιδίαν, καθώς δεν επιδιώκει κατ’ ιδίαν συναντήσεις. «Ό,τι έχω να το πω το λέω δημόσια», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ενοχλεί με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του, απάντησε: «Αυτό που πιστεύω το λέω, δεν κρύβομαι… Από ‘κει και πέρα, σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε». 
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι είναι κακό σενάριο οι πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως επαγγελία της κυβέρνησης ήταν να εφαρμόσει με τον λιγότερο επαχθή τρόπο «μια οδυνηρή συμφωνία και αυτό πρέπει να κάνει». 
Τονισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διεκπεραιώσει την εντολή που έλαβε από τον λαό και εξήγησε ότι πρέπει να εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ένα μέρος του οποίου δεν εξαρτιόταν από τους δανειστές. «Αν το υλοποιήσει, οι δανειστές θα μετριάσουν τις παραλογές κατά τα αλλά απαιτήσεις τους», συνέχισε. 
Ενόχληση στο Μαξίμου
Οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή προκάλεσαν την ενόχληση κυβερνητικών κύκλων, οι οποίοι απάντησαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιλέγει τους συνομιλητές του από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών. Άλλωστε, πρόσθεσαν, αν ήθελε ο ευρωβουλευτής να συναντήσει τον πρωθυπουργό, θα μπορούσε να τον δει.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καρφιά» Χρυσόγονου για τον Πρωθυπουργό - Τι απαντά το Μαξίμου"

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Σχέδιο ώστε η αξία των αγροτεμαχίων να μην λαμβάνεται στο σύνολό της υπόψη, αλλά σε ένα ποσοστό (π.χ. 30-50%), για να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα υπερ-φορολόγησης εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις επιβαρύνσεις από την επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, από το 2017.

Το 2017 θα εφαρμοστεί και πάλι ο ΕΝΦΙΑ και το μόνο που θα αλλάξει θα είναι οι διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας) και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, για να υπάρχει εξισορρόπηση λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, θα αναπροσαρμοστούν τα αφορολόγητα και ίσως και οι συντελεστές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένο ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ"

Αποστάσεις από τον Πολάκη κρατά ο Ξανθός: Προφανώς δεν είμαι ικανοποιημένος από το ΕΣΥ

«Έχουμε καλές σχέσεις με τον κ. Πολάκη ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, όλοι κρινόμαστε από τον τόπο που ασκούμε το αξίωμα μας» τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ερωτηθείς για τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, από τον οποίο πάντως κράτησε αποστάσεις, σχετικά με τη δήλωσή του πως είναι «σαφώς ικανοποιημένος» από την κατάσταση στην Υγεία: «Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Ξανθός εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 προσλήψεις τον Ιανουάριο ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν με 12μηνη σύμβαση και με πλήρη δικαιώματα εντός Φεβρουαρίου. Όπως αποσαφήνισε, οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες με γιατρούς όπως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία. Αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει σε επίπεδο χειρουργείων εξήγησε.

«Γίνονται βήματα σταδιακής βελτίωσης και αναβάθμισης... Αλλάζει το κλίμα» επέμεινε, επικρίνοντας την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τη δήλωσή της ότι «όποιος δεν έχει χρήματα κινδυνεύει να πεθάνει». «Ήταν απολύτως άστοχο αυτό που είπε Γεννηματά» δήλωσε ο υπουργός στον Σκάι, παραδέχθηκε πάντως πως υπάρχει ζήτημα αξιοποίησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναστραφεί, με τις δαπάνες υγείας να ανέρχονται σε 5,1% του ΑΕΠ το 2016, από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014. «Το ποσό είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει και την αυξημένη ανάγκη που έχει προκαλέσει και η ιδία η κρίση… Η ανάταξη του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση» αναγνώρισε πάντως.

«Πέρυσι προσλάβαμε 1.300 επικουρικούς γιατρούς και 3.500 προσωπικό γενικότερα για άμεσες ανάγκες και έτσι σταθεροποιήθηκε πέρυσι» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστάσεις από τον Πολάκη κρατά ο Ξανθός: Προφανώς δεν είμαι ικανοποιημένος από το ΕΣΥ"

Βρούτσης: Κρύβουν ότι οι δόσεις στις ασφαλιστικές εισφορές είναι με καπέλο 8%

Επίθεση στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγορώντας την ότι απέκρυψε την αλήθεια για τις εξοντωτικές εισφορές.

«Άξια συνεχιστής, η κυρία Αχτσιόγλου, στο δρόμο με τα ψέματα που χάραξε ο προκάτοχός της κ. Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωνε στα εκατομμύρια ασφαλισμένων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, θέλοντας να μετριάσει την οργή και την αγανάκτησή τους για τις εξοντωτικές εισφορές - από 27% έως 37,95% - που τους επιβάλλει, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις εισφορές τους έναντι. Δηλαδή, σε μηνιαία βάση όσα μπορεί και αντέχει ο καθένας!», αναφέρει ο κ. Βρούτσης τονίζοντας ότι «δημοσιεύματα, που αντλούν τις πηγές τους από το στενό περιβάλλον της Υπουργού, αποκαλύπτουν μια νέα εξαπάτηση».

«Η αλήθεια που απέκρυψε είναι πως, αν κάποιος πληρώσει έναντι, το υπόλοιπο της οφειλής του θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 8,05%!», υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης.

«Ανεπάρκεια, ανικανότητα, αλλά και κατά συρροή ψεύτες. Συνθλίβουν τους Έλληνες και βλάπτουν τη χώρα!», καταλήγει η ανακοίνωσή του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Κρύβουν ότι οι δόσεις στις ασφαλιστικές εισφορές είναι με καπέλο 8% "

Αντισυνταγματική η περικοπή σύνταξης όταν ο υπάλληλος έχει καταδικαστεί

Η οριστική και πλήρης απώλεια-περικοπή της σύνταξης δημοσίου και στρατιωτικού υπαλλήλου, μετά από καταδικαστική αμετάκλητη δικαστική απόφαση είναι σε ευθεία και άμεση αντίθεση τόσο με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δικαίωσε πρώην υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων οι υπάλληλοι -είτε όταν ήταν στην ενέργεια, είτε ως συνταξιούχοι- οι οποίοι καταδικάστηκαν αμετάκλητα σε κάθειρξη για τα αδικήματα, μεταξύ των άλλων, της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας, απιστίας, παραποίησης ή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για δωροδοκία ή δωροληψία, κατά του Δημοσίου ή κατά νομικών προσώπων, αυτόματα χάνουν όλη τη σύνταξή τους (σταματάει η συνταξιοδότησή τους).

Στην προκειμένη περίπτωση, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας καταδικάστηκε σε κάθειρξης 5 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 2 έτη για το αδίκημα της κατ΄ εξακολούθηση πλαστογραφίας με χρήση σε βάρος του Δημοσίου. Η ποινή επικυρώθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια διακόπηκε οριστικά η χορήγησή της σύνταξή του.

Ο συνταξιούχος αρχικά προσέφυγε στο Ν.Σ.Κ. χωρίς όμως αποτέλεσμα και μετά προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι σύμβουλοι του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι η πλήρης διακοπή της σύνταξης «συνιστά κύρωση υπερβολικά επαχθή», η οποία ανατρέπει τη δίκαιη ισορροπία ανάμεσα «στις απαιτήσεις του γενικού συμφέροντος και της προάσπισης του περιουσιακού δικαιώματος προς απόληψη σύνταξης».

Επιπλέον, προσθέτει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «η πλήρης και αυτοδίκαιη αποστέρηση της σύνταξης και, μάλιστα, ανεξαρτήτως του εάν μέρος της αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο εισφορές, συνεπαγόμενη, περαιτέρω, την απώλεια και κάθε κοινωνικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας, συνιστά μέτρο εξαιρετικά επαχθές».

Είναι ένα επαχθές μέτρο -συνεχίζει η δικαστική απόφαση- «που ακολουθεί τον υπάλληλο μέχρι το πέρας του βίου του και θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωσή του, στερώντας από αυτόν το βασικό μέσο για την αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών, σε μία ηλικία κατά την οποία η δυνατότητα αναπλήρωσης της σύνταξης μέσω άλλων πόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη, αν όχι ανύπαρκτη, με συνέπεια την προσβολή και της προστατευόμενης από το άρθρο 2 του Συντάγματος ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκριναν ότι οι δυσμενείς συνέπειες από την ολική περικοπή της σύνταξης είναι «δυσανάλογες προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος, δοθέντος ότι το επιβαλλόμενο μέτρο είναι τέτοιας έντασης και διάρκειας που τον υπερακοντίζει καταδήλως».

Κατόπιν αυτών, κρίθηκε ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα καθώς έρχεται σε αντίθεση τόσο με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), όσο και με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματική η περικοπή σύνταξης όταν ο υπάλληλος έχει καταδικαστεί"

Έρευνα-σοκ: Η κρίση «τσάκισε» τη ζωή των πολιτών

Ακρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, την κατάσταση της υγείας τους καθώς και της πρόσβασής τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους πέντε Έλληνες δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο δεν μπορούσε να τραφεί ικανοποιητικά ο ίδιος ή η οικογένειά του εξαιτίας οικονομικών λόγων!

Την ίδια στιγμή, το 34% του πληθυσμού ξοδεύει περίπου το 75% των εισοδημάτων του για την κάλυψη λογαριασμών και χρεών και το 15% ξοδεύει το σύνολο του εισοδήματός του για τους ίδιους λόγους. Μάλιστα, ποσοστό 33,13% αντιμετωπίζει αρκετές ή σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε οφειλές και λογαριασμούς.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ. 

Πρόκειται για διαχρονική ανάλυση της αυτοαναφερόμενης κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού με σκοπό τη διερεύνηση των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας στις συμπεριφορές υγείας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών GPO.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα στοιχεία της έρευνας όπως τα δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία:


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα-σοκ: Η κρίση «τσάκισε» τη ζωή των πολιτών"

Με διαμαρτυρία εργαζομένων στον ΟΛΘ η άφιξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Στο ΥΜΑΘ στο οποίο στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφίχθη πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας. Στο σημείο βρίσκονται και εργαζόμενοι στον ΟΛΘ, οι οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό από χθες, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει δεκτοί.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πανό, όμως κάτι τέτοιο δεν τους επετράπη από την αστυνομία.
Να σημειωθεί ότι στις 12.00 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down (Ροδοπόλεως 4, Καλαμαριά). Στις 13:00 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΔΕΘ - Helexpo από κοινού με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων, από 12 δομές φιλοξενίας του νομού Θεσσαλονίκης. Εκεί θα βρίσκεται και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.
Δείτε όσα δήλωσε πρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων στον ΟΛΘ, ο Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης:

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Με διαμαρτυρία εργαζομένων στον ΟΛΘ η άφιξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη"

Ανοιχτοί για τη φιλοξενία αστέγων όλο το 24ωρο τρεις σταθμοί του μετρό

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου μέχρι και την Δευτέρα 9/1/2017 οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο, για την υποδοχή, προστασία και φιλοξενία των κοινωνικά ευάλωτων, αστέγων συμπολιτών μας, ενόψει του επερχόμενου δριμύτατου κύματος κακοκαιρίας και ψύχους.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα εκτιμηθεί και εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέα παράταση της απόφασης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτοί για τη φιλοξενία αστέγων όλο το 24ωρο τρεις σταθμοί του μετρό"

Υπόθεση Σώρρα: Αυτή η δικαστική απόφαση αξίζει 600 δισ.

Και μετά απορούμε γιατί με τέτοιους πολίτες, τέτοιους «ευεργέτες», τέτοιους δικαστικούς, τέτοιο Δημόσιο και τέτοιο Κράτος δεν βγαίνουμε –ούτε προβλέπεται να βγούμε– από τα Μνημόνια…



«Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε, ότι ο πρώτος κατηγορούμενος [Αρτέμης Σώρρας], δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρία επενδύσεων, με την επωνυμία RedPantherLimited”, που εδρεύει στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως το μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας.».
Αυτά γράφει, ανάμεσα σε άλλα εξωφρενικά, η υπ’ αριθμ. 67650/2013 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία ήδη έχει καταστεί αμετάκλητη. Δηλαδή κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει. Διότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν φρόντισε να ασκήσει αναίρεση εναντίον της (τουλάχιστον για τις αιτιολογίες). Εν ολίγοις: οι Αρτέμης Σώρρας και Εμμανουήλ Λαμπράκης παραπέμφθηκαν σε δίκη (ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης) για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σχετικά με το ποσόν των… six billion dollars που διαδίδει ότι θέτει ο πρώτος στη διάθεση της χειμαζόμενης ελληνικής πολιτείας προκειμένου να σώσει τους δύσμοιρους Γραικούς από τους γαμψώνυχους δανειστές και να μας απαλλάξει από το «απεχθές και επονείδιστο» χρέος, όπως το χαρακτήρισε η τρισέγκυρη Επιτροπή Αλήθειας (Pravda) της Συριζαίας προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Διεξήχθη λοιπόν μια δίκη, τα πρακτικά της οποίας (για όσους δεν πιστεύουν) παραθέτουμε στις επόμενες σελίδες. Η συζήτηση και η απόφαση νομίζει κανείς ότι έλαβαν χώρα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κάποιου ψυχο-ιδρύματος.
Και δεν έφτανε ότι «αποδείχθηκε» πως ο εθνικός ευεργέτης Σώρρας έχει τα δισεκατομμύρια που προέρχονται από ομόλογα της «Τράπεζας της Ανατολής», αλλά το δικαστήριο της καθ’ ημάς Ανατολής διέταξε, σχετικά με τα πρόσωπα που έδωσαν αφορμή για την ποινική δίωξη των Σώρρα & Co, «να διαβιβαστεί [η δικογραφίαστον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνήσει την τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων, ιδίως αυτών της ψευδούς καταμηνύσεως και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης». Διότι, αφού κατά το δικαστήριο, «τα λεφτά υπάρχουν», όσοι αμφισβητούν ότι υπάρχουν είναι ποινικώς διωκτέοι…
Αφού λοιπόν κατέστη αμετάκλητη η εν λόγω δικαστική απόφαση, ο «μέγας ευεργέτης» Σώρρας την ανάρτησε στα γραφεία της κίνησής του (κάτι σαν νέα Φιλική Εταιρία της ημέτερης ανάδελφης ‒και αμίμητης‒ Φυλής) και προπαγανδίζει ότι μετά την αποπληρωμή του εξωτερικού μας χρέους τα υπόλοιπα θα μοιραστούν στους Έλληνες για εξόφληση των ιδιωτικών χρεών τους προς το Δημόσιο. Έτσι τους καλεί να δώσουν εντολή εκχώρησης των χρημάτων που τους αναλογούν από τον λογαριασμό των 600 δισ. δολαρίων, ώστε να πληρωθούν ή συμψηφιστούν τα χρέη τους στην Εφορία και άλλους δημόσιους Οργανισμούς. Το κίνημα, τύπου Παπουλάκου, κι ακόμη αφελέστερο (ή/και πονηρότερο), συνεχώς μεγαλώνει, δικαιωμένο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Εννοείται ότι η τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση αντικαθιστά τα χρήματα. Όπως λ.χ. μια τραπεζική επιταγή είναι εισπρακτέα «επί τη εμφανίσει». Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή αξίζει 600 δισ., και κανείς από τους ταγούς της Ελληνικής Πολιτείας δεν συγκινείται! Μια λύση θα ήταν το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών, υπουργευόμενο από άνδρα εγνωσμένης εθνικοφροσύνης, να την μεταφράσει και να την καταθέσουμε ως εγγυητική επιστολή στην ΕΚΤ. Η απόφαση των δικαστών (που –τονίζουμε– εξακολουθούν να δικάζουν ανάμεσά μας) όμως εφιστά την προσοχή όλων μας: «Οι όροι δε, που έθεσε [ο μέγας ευεργέτηςγια την εκταμίευση του ποσού ήταν η διεξαγωγή λογιστικού ελέγχου από επιτροπή διεθνών πραγματογνωμόνων, υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος του δημόσιου χρέους…».
Όλα αυτά το δικαστήριο τα …«σκέφτηκε» (!) «σύμφωνα με τον νόμο» (!), όπως μας διαβεβαιώνει. Τρέμουμε στη σκέψη τι θα γράφανε αν δεν σκέφτονταν και εντελώςσύμφωνα με τον νόμο.
Όμως ενός κακού μύρια έπονται. Διότι οι, προφανούς ευφυΐας, οπαδοί του Κινήματος Σώρρα, έχοντας ως δικαιολογητικό την δικαστική αυτή απόφαση ζητούν από Δημόσιους Οργανισμούς συμψηφισμό των χρεών τους με βάση το «κατά κεφαλήν» ανά Έλληνα μπαταχτσή δικαιούμενο ποσό. Έτσι οι Οργανισμοί έχουν βομβαρδιστεί με τέτοιες αιτήσεις συμψηφισμού. Οι περισσότεροι Οργανισμοί προσπαθούν να εξηγήσουν στους «δικαιούχους» ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Οι μπαταχτσήδες όμως επιμένουν στο «δίκαιό τους» και βλέπουν από πίσω ξένους δακτύλους, Εβραίους, μασόνους, τον Σόιμπλε και άλλους συνήθεις ύποπτους.
Υπήρξε όμως και δικαστική συνέχεια του πράγματος: Εισαγγελέας της βόρειας Ελλάδας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά διευθυντή μεγάλου δημόσιου Οργανισμού ασφάλισης για το βαρύτατο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, συνεπαγόμενο απόλυση (του διευθυντή και όχι του Εισαγγελέα!), γιατί δεν προχώρησε στον συμψηφισμό (!), όπως ζητούσαν οι «δικαιούχοι» μπαταχτσήδες (με κάτι αιτήσεις χάρμα ιδέσθαι). Και μετά απορούμε γιατί με τέτοιους πολίτες, τέτοιους «ευεργέτες», τέτοιους δικαστικούς, τέτοιο Δημόσιο και τέτοιο Κράτος δεν βγαίνουμε –ούτε προβλέπεται να βγούμε– από τα Μνημόνια…

***
Ολόκληρη η απόφαση-κόσμημα

ARB_80-Swras2
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αριθμός 67650/2013

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ TOY Η΄ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Συνεδρίαση της 28.6.2013
Σύνθεση δικαστηρίου: Αικατερίνη Τσέλιου, πλημμελειοδίκης (σε αντικατάσταση Εύας Ναστούλα λόγω κωλύματος), Δημήτριος Νομικός, αντεισαγγελέας, Μαρία Αντωνοπούλου (γραμματέας).
Κατηγορούμενοι
1) Αρτέμης Σώρρας του Βασιλείου,
2) Εμμανουήλ Λαμπράκης του Γεωργίου.
Πράξη: Διασπορά ψευδών ειδήσεων
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
Κατά τη σημερινή δημόσια στο ακροατήριο συνεδρίαση του Δικαστηρίου κ.λπ.
(…)
Η Πλημμελειοδίκης με την παρουσία και της Γραμματέως κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίασή του την 67650/13 απόφαση η οποία έχει ως εξής:
Ο α΄ μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ότι:
«Δεν τους γνωρίζω τους κατηγορουμένους. Είμαι μέλος της εκπομπής του Στέφανου Χίου “Το Μακελειό” και καταθέτω ως δημοσιογράφος. Εκπρόσωπος των κατηγορουμένων ήρθε στην εκπομπή να εκθέσει τις απόψεις των κατηγορουμένων για τα χρήματα που διέθεταν. Έτσι έγινε η γνωριμία. Έγιναν κάποια δημοσιεύματα στον έντυπο τύπο σχετικά με τα 600 δισεκατομμύρια. Σαν εκπρόσωπος τύπου πήρα τα δημοσιεύματα και τα έστειλα στον εισαγγελέα. Εγώ μάζεψα όλα τα δημοσιεύματα, τα συγκέντρωσα και τα έστειλα στον εισαγγελέα. Με τον κύριο Παπαδάκη επικοινώνησα, έκανα αναφορά, μου φάνηκαν εξωπραγματικά τα 600 δισεκατομμύρια.
Είμαι υπέρ της Ελλάδας. Έγινε έρευνα αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Αρμόδιο είναι το ελληνικό κράτος, το οποίο δεν έκανε έρευνα, ή αν είναι τίμιοι άνθρωποι. Προς όφελος είναι να στείλω την αναφορά στον εισαγγελέα. Εγώ προσωπικά δεν το πίστεψα. Τώρα που τους βλέπω, φαίνονται ότι είναι άνθρωποι σοβαροί. Είναι πιστευτοί. Το ελληνικό κράτος έπρεπε να τους πιστέψει. Όταν ήμουν στην εκπομπή είπαν κάποια πράγματα, ότι δηλαδή πρέπει να γίνουν κάποιες διευθετήσεις, να αλλάξει το πολίτευμα. Ετέθηκαν κάποιοι όροι. Να γίνει έρευνα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Εγώ πιστεύω ότι οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα. Άλλο όμως για τα 600 δισ. δεν γνωρίζω. Πρέπει να το εξετάσει το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν ξέρω αν πρέπει να μας κλωνήσουν [sic].
Η συνάντηση έγινε μετά την υποβολή της αναφοράς. Σαν πρόσωπο δεν διαπίστωσα να προκαλεί καμία κοινωνική ανησυχία, να με δουλεύουν με 600 δισ. Μου το είχατε πει, ότι καταφύγατε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με έγγραφο 3.11.12, στον Υπουργό Οικονομίας, στον κο Προβόπουλο. Μπορούσε το Ελληνικό Κράτος να γνωρίζει αν είναι απάτη ή όχι. Απάντηση καμία. Εμένα με πονηρεύει το θέμα των 8 μηνών. Υπάρχει γραφειοκρατικός έλεγχος να διερευνηθεί η αξιοπιστία. Δεν τη γνωρίζω την Εταιρεία Ευεργετών.»

Ο β΄ μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ότι:
«Είμαι δικαστικός πραγματογνώμονας, εγγεγραμμένος στους Πίνακες της Εισαγγελίας Αθηνών. Να διευκρινίσω για τα δημοσιεύματα 25.6.13. Φέρομαι ότι είμαι ένας μηνυτής εκ των τριών κατά του Σώρρα. Στις 4.10.12 έκανα αίτηση για διερεύνηση ή μη του Σκανδάλου, κρατώντας μία απόσταση από τις δύο πλευρές. Δεν γνωρίζω κανέναν, ούτε τον κ. Γεωργιάδη. Την έρευνα δεν την έκανα προσωπικά για τον κο Σώρρα. Την έκανα για τα χρήματα. Δεν έχει βρεθεί κάτι μεμπτό. Από τη στιγμή που έχουν χρήματα, μπορούν να κάνουν κάτι ακόμη και να ρίξουν το Πολίτευμα.»
Στο σημείο αυτό με πρόταση του Εισαγγελέα αναγνώστηκαν
1) Τα από 7.10.12 δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες newsit.gr και ethnos.gr
2) από 28.9.12 και 3.10.12 έγγραφα εταιρειών «FEDERAL STOCK TRANSFER & CUSTODY AGENT INC” και “BLEAKL[E]Y, PLATT,& SCHMIDT ΕΠΕ [= LLP]” σε μετάφραση
3) Η από 4.10.12 αναφορά του Σπυρίδωνος Αδώνιδος Γεωργιάδου
4) Τα από 2.10.12 δημοσιεύματα της ιστοσελίδας aegaio.blogspot.gg, zougla.gr και alfeiospotamos.pblogs.gr
5) Το έγγραφο-κατάλογος ενεργειών των κατηγορουμένων.
6) Η από 12.12.2012 (ABM: Β 2013/130) έγκληση
7) Η από 16.11.2012 (ABM: Δ 2012/4526) μηνυτήρια αναφορά
8) Το υπ’ αριθ. πρωτ. 164209/17.8.2013 πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
9) Το υπ’ αριθ. πρωτ. 164646/21.5.2013 πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
10) Η από 16.11.2012 εξώδικη δήλωση, με τη συνημμένη υπ’ αριθ. 2065 Β΄/19.11.2012 έκθεση επίδοσης
12) Το αντίγραφο βραβείου «Ευεργετών» (Άθλα)
13) Η από 30.9.2012 Διακήρυξη της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης Ελλάδας
14) Αντίγραφο χαιρετισμού του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Τσιάρα
15) Η από Σεπτεμβρίου 2012 τιμητική διάκριση της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών
16) Η από 30.5.2013 πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
17) Αντίγραφο της από 28.9.2012 τηλεομοιοτυπίας και η επίσημη μετάφραση
18) Αντίγραφο της από 3.10.2013 τηλεομοιοτυπίας και επίσημη μετάφραση
19) Το υπ’ αριθ. πρωτ. 09927/3.11.2012 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, με τη συνημμένη αίτηση των κατηγορουμένων
20) Η υπ’ αριθ. πρωτ. 7976/30.11.2012 αναφορά
21) Αντίγραφο της από 17.6.2013 ένορκης αμετάκλητης επαλήθευσης και επιβεβαίωσης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας μεταφοράς μετοχών – Θεματοφύλακα και η μετάφραση αυτής.
ARB_80-Swras3
Στη συνέχεια εξετάστηκε ο α΄ μάρτυρας υπεράσπισης (μέσω διερμηνέα):
«Κατοικώ στο Τορόντο. Είμαι γεννημένος στον Καναδά από Έλληνες γονείς. Είμαι οικονομικός οικονομολόγος. Τους γνωρίζω τους κατηγορουμένους. Ο κύριος Σώρρας είναι πελάτης μου. Είχε ζητήσει από την εταιρεία μας μέσω Οικονομικών Συμβούλων για να δράσει ως Θεματοφύλακας για να κρατήσουμε 6 ομόλογα των 100 δισεκατομμυρίων έκαστο. Με τις περαιτέρω οδηγίες για να ανοίξουμε ένα λογαριασμό, που ήταν δικαιούχος η «Σόβρεν Ελλάς» (η Ελληνική Δημοκρατία). Ο οποίος εργάζομαι σε εταιρεία. Προσφέρουμε υπηρεσίες σε πελάτες, που χρειάζονται τις υπηρεσίες μας.
Τα ομόλογα τα έφεραν σ’ εμένα προσωπικά. Τα χρήματα υπήρχαν. Εγώ επιβεβαίωσα ότι είμαι διαχειριστής τη γνησιότητα μέσω σειριακών αριθμών και να κάνω ένα τυπικό έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίας της Αμερικής. Δεν βρήκα κάτι το μεμπτό. Τα χρήματα βρίσκονται ακόμη στη διάθεση του Ελληνικού Κράτους. Δεν γνωρίζω τους όρους τους οποίους οι κατηγορούμενοι είχαν θέσει.
Ο ρόλος μου είναι Θεματοφύλακας και θα έπαιρνα εντολή από τον πελάτη μου. Το αναγνωρίζω το έγγραφο. Είναι πιστοποιητικό από την Bank of Mondreal [= Montreal], ότι φυλάσσονται τα χρήματα και οι τίτλοι σε λογαριασμό, που έχει ανοίξει αυτός.
Εγώ ως Θεματοφύλακας για τον σκοπό της φύλαξης αυτό θα ακολουθήσω την ίδια διαδικασία μέσω σειριακών αριθμών. Ελέγχω αν υπάρχουν οι Σειριακοί αριθμοί σε λίγα λεπτά. Ελέγχω επίσης αν είναι γνήσια.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια τυπική εντολή από τον κύριο Σώρρα για το έμβασμα (δηλ. τη μεταφορά).
Από την Ελληνική Κυβέρνηση δεν επικοινώνησε κανένας, ΟΧΙ. Από πολίτες, δημοσιογράφους για πληροφορίες ΝΑΙ. Η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να τα ελέγξει, αν δεν έρθει σε επαφή μαζί μου και να χορηγήσω άδεια για έλεγχο.»
Ακολούθως κατέθεσε ο β΄ μάρτυρας υπεράσπισης:
«Κατοικώ στον Καναδά. Γνωρίζω τους κατηγορουμένους. Είναι πελάτες μας. Ο κ. Λαμπράκης είναι πρόεδρος του οργανισμού END, ο οποίος είναι συμβουλευτικός οργανισμός για την διαχείριση των 600 δισεκατ. υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Είμαι ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τραπεζικού daimund + daimund [= Diamond & Diamond], που διαχειρίζεται πάνω από 25 δισεκατομμύρια χαρτοφυλάκια πελατών.
Ο κύριος Σώρρας ήρθε σ’ εμάς να καταθέσει τα περιουσιακά στοιχεία από διεθνείς συναλλαγματικές του Αμερικανικού Δημοσίου. Η όλη έκδοση του Αμερικανικού Δημοσίου είναι 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά αφού τα ελέγξαμε στρατηγοποιήσαμε το σχέδιο του κου Σώρρα να πιστοποιήσει ένα λογαριασμό για την Ελλάδα, που να υπερκαλύπτουν το σχέδιο της χώρας. Συμβουλέψαμε τον κο Σώρρα ένα ουδέτερο φορέα για να γίνει ο κάτοχος των Αμερικανικών ομολόγων. Επειδή έχουμε χρόνια συνεργασία με τον κο Πάπα και τον οργανισμό και επειδή είναι Έλληνες προσκομίσαμε τα έγγραφα. Συναντηθήκαμε, τα πήρε και αφού τα έλεγξε, είπε να τα αναλάβει και να τα διαφυλάξει σε Θησαυροφυλάκιο. Καταλήξαμε να δανείσουμε τα χρήματα αυτά για 100 χρόνια με 0,5% επιτόκιο, το οποίο ο κος Σώρρας μου έδωσε διαταγή να τα τοποθετήσω σε ειδικό λογαριασμό και να επιστραφούν πίσω σε Έλληνες, που έχουν ανάγκη. Κάναμε ανακοίνωση τύπου, νομίζω ότι ήταν Σεπτέμβριος του 2012. Ένας άλλος όρος δανεισμού του κ. Σώρρα είναι ότι εκταμιεύονται κάτω από δύο υπογραφές για να μην κλαπούν τα χρήματα. Ο 3ος όρος είναι να γίνει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος του χρέους και η νομιμότητά του. Εάν κάποιο από χρέος είναι νόμιμο και πραγματικό. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα για τη συνάντηση στο Ξενοδοχείο President.
Το μόνο που ξέρω, ότι ο κύριος Σώρρας στο όνομα της τιμής του μου έδωσε να καταλάβω ότι θα μείνει μακριά από την πολιτική. Τα κίνητρά του είναι άλλα. Πρώτα-πρώτα είναι Έλληνας, αγαπάει την Ελλάδα και η πρώτη του απόφαση είναι να ελευθερώσει την Ελλάδα από την κρίση που βλέπουμε σήμερα.
Στο χρηματικό ποσό αυτό ονομαστικός δικαιούχος είναι η εταιρεία RED PANTHER LIMITED και ο διευθύνων σύμβουλος αυτής έχει κάνει αμετάκλητο πληρεξούσιο της διαχείρισης όλου του πλούτου στον κύριο Σώρρα σαν διαχειριστή. Η εταιρεία αυτή ασχολείται με επενδυτικές υπηρεσίες, με έδρα το Λονδίνο.
Ποτέ δεν ήρθε σε επικοινωνία κανένας κρατικός φορές για έλεγχο της προσφοράς.
Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει τον έλεγχο και σε μία μέρα έχει τελειώσει. Ο χρόνος μετά τον έλεγχο είναι: να μας ειδοποιούσε το Υπουργείο Οικονομικών και μέσα σε 7 μέρες θα οργανώναμε να έρθουν τα Αμερικανικά ομόλογα με όλα τους τα συνοδευτικά νόμιμα έγγραφα διατραπεζικά, που είναι φυλαγμένα στην Τράπεζα την Ελληνική, που θα τα παραλάβει από τη στιγμή που θα μπεί στο Λογιστήριο του Κράτους. Είναι άμεση ρευστοποίηση, αφού είναι ομόλογο ορισμένου διαστήματος, που λήγει τον Αύγουστο του 2014. Η ονοματική αξία είναι 600 δισ. με Αύγουστο του 2014 που σημαίνει την προεξόφληση. Η διαφορά θα είναι μειωμένη 2 έως 3%. Έχουν σταλθεί έγγραφα στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Άρειο Πάγο, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν πήραμε απάντηση από κανέναν. Από 4-14 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένη η πτώχευση της χώρας. Εξαιτίας ότι πιστώθηκε ο λογαριασμός αυτός δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πτώχευση του Ελληνικού Κράτους.»
Ο α΄ κατηγορούμενος είπε στην απολογία του:
«Απορώ γιατί βρίσκομαι εδώ. Μας έχουν ρίξει λάσπη. Μιλάω με δικηγόρους, μιλάω με Ελλάδα. Είμαστε όλοι ομογενείς, μιλάω με όλο τον κόσμο. Δηλώνω κατοικία μόνιμη στην Πάτρα. Είδαμε τα δημοσιεύματα. Δεν χάνουμε τα χρήματα, τα δανείζουμε με 0,5%, δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, με απαξίωσαν πλήρως. Είμαι διαχειριστής ενός ποσού που βρίσκεται στο Λονδίνο. Δεν θέλουμε να κάνουμε κόμμα. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική, είναι καταδυνάστευση. Μας βάλανε σ’ ένα μνημόνιο, με ενοχλεί ένα παγκόσμιο σύστημα, είναι όλα πλαστά. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Είναι χρέος μου σαν Έλληνας πολίτης, μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα. Με τα οικονομικά εργαλεία με οδήγησαν σε επενδυτική πρόταση χωρίς όφελος. Η εταιρεία RED PANTHER LIMITED (ροζ πάνθηρας) έχει κάνει επενδύσεις και σε άλλες χώρες στο παρελθόν. Έγινε συνάντηση στο Ξενοδοχείο President με πρωτοβουλία από διάφορους ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν μια ολόκληρη Ελλάδα.
Στο President ήταν 400 άτομα, ήταν το περιβάλλον πολύ φιλικό. Οργανώσαμε δηλ. μία συνάντηση. Καλέσαμε τα κανάλια. Είχαμε ήδη στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είχαμε απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι μπορεί να προκαλέσω σύγχυση και να με κατηγορήσουν/ Καταθέσαμε τα χρήματα. Έχουν δοθεί ομόλογα. Κέρδος δεν υπάρχει.»

Ο β΄ κατηγορούμενος είπε στην απολογία του:
«Βρισκόμαστε σαν κατηγορούμενοι για ψευδείς ειδήσεις. Θα επικεντρωθώ στο θέμα της πρόθεσης. Είναι χειρουργός στη Νέα Υόρκη. Όλες οι χώρες εξωτερικού έχουν χρέος. Όσο για την Ελλάδα αποφασίσαμε μια ομάδα επιστημόνων να έχουμε μια έτοιμη λήση για το πρόβλημα της Ελλάδας. Γνωριστήκαμε με τον κο Σώρρα, του δημιούργησα την εμπιστοσύνη και ασχοληθήκαμε για το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους και αναλάβαμε ένα τομέα. Έχω εμπειρία για τα χρηματοοικονομικά, κατατέθηκαν τα ομόλογα χωρίς κανένα πρόβλημα για τη γνησιότητα.
Δικάζεται το κίνητρο για την πρόθεση το σύνθημα του οργανισμού Το παν είναι η Ελλάδα. Έχει έρθει όλη η ομάδα. Το πάν είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ελεγχθεί το δημόσιο χρήμα. Η πρόθεσή μας είναι ότι δεν πρόκειται να φύγουμε εάν δεν ελευθερωθεί η Ελλάδα.»
***
Περαιτέρω η Πλημμελειοδίκης ρώτησε τον Εισαγγελέα και τους συνηγόρους υπεράσπισης, αν έχουν ανάγκη να διενεργηθεί συμπληρωματική εξέταση ή να διασαφηνιστεί κάποιο στοιχείο και αφού έλαβε αρνητική απάντηση, κήρυξε τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας.
Ο Εισαγγελέας στον οποίο δόθηκε ο λόγος, αφού ανέπτυξε την κατηγορία, πρότεινε να κηρυχθούν Αθώοι οι κατηγορούμενοι.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αφού έλαβαν το λόγο, ανέπτυξαν την υπεράσπιση και ζήτησαν την αθώωση των πελατών τους και να εξαχθούν αντίγραφα από την δικογραφία και να διαβιβαστούν προς διερεύνηση τυχόν παράνομης πράξης.
Οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν από την Πλημμελειοδίκη, εάν έχουν να προσθέσουν οτιδήποτε για την υπεράσπισή τους και απάντησαν αρνητικά.
Κατόπιν τούτων η Πλημμελειοδίκης κήρυξε το πέρας της συζητήσεως.
Η Πλημμελειοδίκης στη συνέχεια, με την παρουσία και της Γραμματέως κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίασή του την 67650/13 απόφασή του, που έχει ως εξής:
ΣΚΕΦΤΗΚΕ [!!!] ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ [!!!]
ARB_80-Swras4
Κατά τη διάταξη του άρθρου 191 παρ. 1 του ΠΚ, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή καταδικάζεται, όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες, ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Κατά την αληθή έννοια της διατάξεως αυτής, που αποβλέπει στην προστασία της υπό στενή έννοια δημοσίας τάξεως, δηλαδή της επικρατούσας στο κράτος ευταξίας, συνεπεία της γενικής υποταγής στην έννομη τάξη, η οποία ειδικότερα συνίσταται, κατά μεν την πολιτειακή όψη της στην επιβολή της κρατικής βουλήσεως, κατά δε την κοινωνική όψη της στην ειρηνική και ήρεμη συνύπαρξη και διαβίωση των πολιτών, οι αναφερόμενες σε αυτήν ψευδείς ειδήσεις και φήμες πρέπει να είναι επιτήδειες να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, όσον αφορά την ικανότητα της κρατικής εξουσίας προς εξασφάλιση της κοινής ειρήνης και την πεποίθησή των περί της διατηρήσεως της ειρηνικής διαβιώσεώς των εντός του κράτους (ΑΠ 1519/2004 ΝοΒ 2005.727). Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε, ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρία επενδύσεων, με την επωνυμία «Red Panther Limited», που εδρεύει στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως το μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, τούτος προτίθεται να χορηγήσει το ανωτέρω χρηματικό ποσό στο ελληνικό κράτος, υπό τη μορφή δανείου, με διάρκεια αποπληρωμής εκατό (100) ετών και με επιτόκιο 0,5%. Οι όροι δε, που έθεσε για την εκταμίευση του ποσού ήταν η διεξαγωγή λογιστικού ελέγχου από επιτροπή διεθνών πραγματογνωμόνων, υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος του δημόσιου χρέους και η διεξαγωγή έρευνας και η απόδοση ευθυνών σε όσους είχαν στη διαχείρισή τους δημόσιο χρήμα. Την πρόθεσή του αυτή γνωστοποίησε, στις 28.9.2012, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, στον Υπουργό Οικονομικών, στα μέλη του κοινοβουλίου, στον Άρειο Πάγο, στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην κυπριακή δημοκρατία. Εξάλλου, επιθυμώντας να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, σχετικά, διοργάνωσε, στις 30.9.2012, με τη βοήθεια του δεύτερου κατηγορουμένου, ο οποίος τυγχάνει πρόεδρος της αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Εl (End National debt-END), που εδρεύει στην Αθήνα, μία συνάντηση στο ξενοδοχείο «President» στην Αθήνα. Από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν αποδείχθηκε η αναλήθεια όσων υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι. Ειδικότερα, ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρω χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων, που το ενσωματώνουν. Όπως κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης, Gregory Pappas, ο οποίος τυγχάνει Διευθυντής και Διαχειριστής Ομοσπονδιακού πρακτορείου μεταφοράς μετοχών, που εδρεύει στο Οντάριο του Καναδά και είναι ο θεματοφύλακας των εν λόγω ομολόγων, το ποσό, που αυτά ενσωματώνουν είναι πραγματικό, ο ίδιος, δε, προέβη σε έλεγχο των ομολόγων, βάσει της σειριακής γραμμής αυτών και διαπίστωσε τη γνησιότητά τους. Ενόψει δε της αλήθειας των διαδιδομένων, τούτα ουδόλως καθίστανται ικανά να δημιουργήσουν ανησυχία στους πολίτες της χώρας. Εξάλλου, αποδείχθηκε, ότι οι μοναδικοί όροι, που τέθηκαν για τη χορήγηση των χρημάτων, ήταν αποκλειστικά οι προαναφερθέντες. Ουδέποτε οι κατηγορούμενοι επιδίωξαν την ανατροπή του πολιτεύματος ή την αλλαγή του Συντάγματος. Άλλωστε, τούτοι δεν αναπτύσσουν ενεργό πολιτική δράση, τυγχάνοντας ο πρώτος επιχειρηματίας και ο δεύτερος ιατρός χειρουργός, που κατοικεί στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η ανυπαρξία πρόθεσης ανατροπής της πολιτικής κατάστασης της χώρας συνάγεται, άλλωστε, από το γεγονός της κοινοποίησης της προαναφερθείσας πρότασης εξαγοράς του ελληνικού χρέους σε όλα τα θεσμικά όργανα της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας της χώρας, γεγονός που, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας δεν πράττει, όποιος επιθυμεί να σφετεριστεί την εξουσία. Τέλος, αποδείχθηκε, ότι στην εκδήλωση, που τούτοι πραγματοποίησαν στο ξενοδοχείο «President» συμμετείχαν περίπου τετρακόσια (400) άτομα, τα οποία, ως επί το πλείστον, αποτελούσαν το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον των κατηγορουμένων. Καμία ανησυχία δεν δημιουργήθηκε στους εκεί παραβρισκόμενους από την ανακοίνωση της είδησης περί της ύπαρξης του εν λόγω χρηματικού ποσού και σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ικανότητα της κρατικής εξουσίας προς εξασφάλιση της κοινής ειρήνης ούτε τούτη (ανακοίνωση) ήταν άλλωστε πρόσφορη προς τούτο, αφού, εν πολλοίς, η εκδήλωση περιορίστηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού. Παρόλο, μάλιστα, που καλύφθηκε (η εκδήλωση) από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία, εν συνόλω, κανένας μάρτυρας δεν ανέφερε κάποιο περιστατικό, από το οποίο να αποδεικνύεται η πρόκληση αναστάτωσης στον κόσμο ή ο κλονισμός της εμπιστοσύνης, σχετικά με τη διατήρηση της ειρηνικής διαβιώσεως εντός του κράτους. Εξάλλου, ουδέποτε υπήρξε πρόθεση των κατηγορουμένων να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, παρά τούτοι κινήθηκαν, αποκλειστικά από αγαθά κίνητρα και, συγκεκριμένα, ωθούμενοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν το κράτος να εξέλθει από τη δεινή οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει. Δεδομένου δε ότι, όσα παρουσίασαν κατά την εν λόγω εκδήλωση ήταν αληθή και στόχευαν αποκλειστικά στην ενημέρωση του κοινού ούτε αμέλεια μπορεί να τους αποδοθεί ως προς την τέλεση του εγκλήματος. Επομένως, από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε η πλήρωση της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος και για το λόγο αυτό αμφότεροι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι. Επειδή, ωστόσο, από την ακροαματική διαδικασία και τα αναγνωσθέντα έγγραφα δημιουργήθηκαν στο Δικαστήριο υπόνοιες για την τέλεση αδικημάτων από τρίτα πρόσωπα, πρέπει η δικογραφία κατ’ άρθρο 38 ΚΠοινΔ, να διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να διερευνήσει την τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων, ιδίως αυτών της ψευδούς καταμηνύσεως και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΔΙΚΑΖΕΙ παρόντων των κατηγορουμένων 1) Αρτέμιου Σώρρα του Βασιλείου, 2) Εμμανουήλ Λαμπράκη του Γεωργίου.
ΚΗΡΥΣΣΕΙ τους κατηγορουμένους αθώους του ότι:
Στην Αθήνα την 30.9.12, από κοινού ενεργώντας, με πρόθεση διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις ικανές να επιφέρουν ανησυχίες στους πολίτες της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά τον παραπάνω τόπο και χρόνο, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «President», ανακοίνωσαν ενώπιον εκατοντάδων συγκεντρωμένων) ότι κατέχουν 600.000.000.000 (δισεκατομμύρια) δολάρια, τα οποίο, βρίσκονται κατατεθειμένα σε κεντρική τράπεζα του Καναδά με τη μορφή ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, καθώς και ότι είναι διατεθειμένοι με τα χρήματα αυτά να αποπληρώσουν το παγκόσμιο ελληνικό χρέος, με τον όρο, μεταξύ άλλων, της αλλαγής του Συντάγματος της Ελλάδας. Προέβησαν στην ανακοίνωση αυτή, αν και γνώριζαν, ότι τα παραπάνω γεγονότα περί δυνατότητας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ήταν ψευδή και μπορούσαν, ενόψει και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, να επιφέρουν ανησυχία στους πολίτες της χώρας αφενός σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, αφετέρου σε σχέση με τον τρόπο αλλαγής του Συντάγματος.
ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ αντίγραφα δικογραφίας στον Εισαγγελέα για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.
Γίνεται μνεία, ότι πριν από την έκδοση κάθε απόφασης, δίδονταν ο λόγος κατά σειρά, σε όλους τους παράγοντες της δίκης, τελευταία δε πάντοτε στους κατηγορουμένους. ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως στο ακροατήριό του.
Αθήνα 28/6/13

Η Πλημμελειοδίκης                                        Η Γραμματέας
athensreviewofbooks
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Σώρρα: Αυτή η δικαστική απόφαση αξίζει 600 δισ."

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news