facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Από 1η Φεβρουαρίου όλα τα καταστήματα πρέπει να δέχονται κάρτα

Με τον νόμο για το πλαστικό χρήμα θεσπίζεται πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και τα δικαιώματα μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα καθώς, καθορίζεται και το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων πως, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται κάρτες πληρωμών υποχρεούνται από την 1η Φεβρουαρίου του 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο καθώς και πως, σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω επισημάνουμε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες και όχι από 1.1.2017.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 1η Φεβρουαρίου όλα τα καταστήματα πρέπει να δέχονται κάρτα"

Χάνονται 10.700 θέσεις εργασίας από την αύξηση στα καύσιμα!

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, από την αύξηση του ΕΦΚ η ελληνική οικονομία χάνει 530 εκατ. ευρώ, η απασχόληση κατά 10.700 θέσεις εργασίας και τα έσοδα από φόρους και εισφορές κατά 178 εκατ. ευρώ. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι η αύξηση του λαθρεμπορίου κατά 4% στο ντίζελ και 1% στις βενζίνες λόγω αύξησης των ΕΦΚ.

Επίσης, έρευνα του ΙΟΒΕ έχει δείξει πως αύξηση της μέσης τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζητούμενης ποσότητας κατά 2,6%, όταν η μείωση του ΑΕΠ κατά 10% οδηγεί σε πτώση της ζήτησης κατά 7,7%. Πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 35% από το 1 ευρώ στο 1,35 ευρώ θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 8% περίπου. Έτσι, αντί να κερδίσει πρόσθετα έσοδα το Δημόσιο, χάνει.

Μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης ακριβαίνουν κατά 10 λεπτά το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη, στους περισσότερους νομούς, κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 1,65 ευρώ το λίτρο, αν και στα νησιά είναι σημαντικά υψηλότερες.

Το απίστευτο είναι ο Έλληνας καταναλωτής δίνει το 70% της τιμής του καυσίμου σε φόρους, όταν στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι κάτω του 60%, σύμφωνα με τη Eurostat. Από τις αρχές Νοεμβρίου οι τιμές των καυσίμων σημειώνουν αύξηση, λόγω της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών, με αποτέλεσμα η αύξηση του ΕΦΚ και η διόρθωση του ΦΠΑ από το 17% στο 24% να επιβαρύνει κατά πολύ την τελική τιμή. Το παράλογο βέβαια είναι ότι τα κρατικά ταμεία δεν επωφελούνται, καθώς, παρά τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, το λαθρεμπόριο ανθεί και το κράτος χάνει έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων δείχνουν ότι το πετρέλαιο και το υγραέριο κίνησης ακριβαίνουν κατά 10 λεπτά το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη κατά 4 λεπτά. Αυξημένες είναι οι τιμές στα νησιά που δεν εξαιρέθηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ.Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, στην Αμοργό η αμόλυβδη βρέθηκε να πωλείται μια ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο αγγίζοντας χθες τα 1,91 ευρώ. Τα 1,89 ευρώ έφτασε η τιμή της αμόλυβδης στη Μήλο, τα 1,849 ευρώ στη Σαντορίνη και τα 1,82 ευρώ στην Κάρπαθο. Στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης κυμάνθηκε χθες μεταξύ 1,585-1,829 ευρώ, ενώ χαμηλότερες ήταν οι τιμές στα νησιά του Ιονίου με τα πρατήρια του νομού Κεφαλληνίας να διαθέτουν τη βενζίνη έως και 1,782 ευρώ το λίτρο. Στην Κρήτη οι τιμές της αμόλυβδης κυμάνθηκαν χθες από 1,539 ευρώ έως 1,759 ευρώ το λίτρο με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στο νομό Ηρακλείου (1,759 ευρώ).

Στην Αττική το εύρος τιμών για την αμόλυβδη βενζίνη ξεκινούσε χθες από τα 1,433 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 1,658 ευρώ το λίτρο, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης στις 30 Δεκεμβρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική ήταν 1,480 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, η βενζίνη χθες διετίθετο από 1,475 ευρώ έως 1,649 ευρώ το λίτρο, όταν η μέση τιμή στις 30 Δεκεμβρίου διαμορφωνόταν στα 1,474 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάνονται 10.700 θέσεις εργασίας από την αύξηση στα καύσιμα!"

Το μικρόβιο της βρουκέλλας εντοπίστηκε σε μονάδα βοοειδών στην Κοζάνη

Σε καθολική σφαγή θα οδηγηθούν όλα τα βοοειδή μιας μονάδας στην Σκήτη Κοζάνης, εξαιτίας του μικροβίου της βρουκέλλας που εντοπίστηκε έπειτα από αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης. Η μονάδα έχει 60 ζώα ελευθέρας βοσκής και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων βρέθηκαν μολυσμένα από το μικρόβιο της βρουκέλλας περισσότερα από τριάντα ζώα.

«Επειδή το ποσοστό της μόλυνσης είναι μεγαλύτερο του 50% ο αποφασίστηκε να γίνει καθολική θανάτωση του κοπαδιού και τις επόμενες ημέρες τα ζώα θα οδηγηθούν στο σφαγείο» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Θόδωρος Καντζόγλου προϊστάμενος του τμήματος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Κοζάνης. Στην κτηνιατρική υπηρεσία Κοζάνης υπάρχουν υποψίες ότι συμπτώματα βρουκέλλωσης έχουν παρουσιαστεί και σε γειτονική μονάδα βοοειδών και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες αιμοληψίες και στις έξι μονάδες βοοειδών που βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα στην Σκήτη Κοζάνης.

Η επανεμφάνιση του μικροβίου της βρουκέλλας έγινε ύστερα από εννέα χρόνια στην περιοχή της Κοζάνης και οι κτηνίατροι συνιστούν στους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν προβλεφθεί από την υπηρεσία. Το μικρόβιο της βρουκέλλας μεταδίδεται εύκολα και μπορεί να μολύνει ολόκληρα κοπάδια προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο και μεγάλη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους. Οι κτηνίατροι συνιστούν ότι πρέπει να αποφεύγεται η επαφή και γειτνίαση διαφορετικών κοπαδιών κατά τη διάρκεια της ελεύθερης βοσκής και τη μεταφορά ταύρων σε μονάδες για τη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Βρουκέλλωση ή αλλιώς μελιταίος πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ή με άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το μικρόβιο της βρουκέλλας εντοπίστηκε σε μονάδα βοοειδών στην Κοζάνη"

Ένταση στο Δημαρχείο Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κάτοικοι του Αιτωλικού με αυτοκίνητα και με λεωφορείο έφτασαν σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Μεσολογγίου με σκοπό να δουν τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ.Νίκο Καραπάνο και να ενημερωθούν από τον ίδιο για το νερό στο Αιτωλικό.
Οι κάτοικοι ζητούσαν να κατεβεί ο Δήμαρχος και να κάνει ενημέρωση σε όλους . Η ένταση προκλήθηκε όταν η επιτροπή ανέβηκε στο γραφείο του Δημάρχου να καταθέσει τα αίτημα τους. Ο Δήμαρχος κ.Νίκος Καραπάνος τους ζήτησε να κάτσουν στο γραφείο να μιλήσουν αλλά η επιτροπή του ζήτησε να κατέβει να μιλήσει σε όλους.
Σε αυτό το διάστημα οι κάτοικοι μη ξέροντας ότι ο Δήμαρχος θα κατέβει να τους μιλήσει προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό όπως και τα κατάφεραν.Την εισβολή τους στο Δημαρχείο την σταμάτησε η ίδια η επιτροπή η οποία τους ενημέρωσε ότι ο Δήμαρχος κατεβαίνει να μιλήσει σε όλους.
Πράγματι μετά από λίγα λεπτά ο Δήμαρχος Μεσολογγίου τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με το νερό όπως επίσης τους είπε ότι μόλις έχει στα χέρια του τις επίσημες ανακοινώσεις από τους επιστήμονες που κάνουν έλεγχο στο νερό σε συγκέντρωση στο Αιτωλικό.
Μετά οι κάτοικοι πήγαν στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με την κ. Χριστίνα Σταρακά.
Δείτε το βίντεο 




onairnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στο Δημαρχείο Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)"

Γιουχάισαν τον Τσίπρα στην παράσταση για τη ζωή του Ζαχαριάδη -«Σου αξίζει εξορία στη Σιβηρία»

Με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα υποδέχθηκαν χθες το βράδυ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θεατές στην θεατρική παράσταση ««ΟΜΠΙΝΤΑ», Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη» που ανεβάζει ο Γιώργος Κοτανίδης στο Ιδρυμα Κακογιάννη.

Λόγω της θεματολογίας της θεατρικής παράστασης, που αναφέρεται στη ζωή του αμφιλεγόμενου ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη που αυτοκτόνησε εξόριστος στη Σιβηρία, η σύνθεση του κοινού ήταν αρκούντως αριστερή.

Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του Πρωθυπουργού στην παράσταση ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, απειλήθηκαν ευρύτερα επεισόδια με σπρωξίματα και παραλίγο να έρθουν στα χέρια θεατές με άνδρες της προσωπικής φρουράς του Πρωθυπουργού.

Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, αναγκάστηκε να ανέβει στη σκηνή ο ίδιος ο Γιώργος Κοτανίδης, φωνάζοντας προς το κοινό «ειρήνη υμίν».

Η παράσταση τελικώς έγινε κανονικά. Οταν όμως ο Αλέξης Τσίπρας πήγε προς τα παρασκήνια για να συγχαρεί τους πρωταγωνιστές, μια γυναίκα του φώναξε: «Από εκεί πας ντουγρού για τη Σιβηρία και αυτό σου αξίζει!».

Το «Ομπίντα» είναι ένα πολιτικό έργο με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη μπροστά στο θάνατο, έγραψε και παρουσιάζει ο Γιώργος Κοτανίδης.

Στο έργο «Ομπίντα» (Ομπίντα στα ρωσικά σημαίνει πίκρα, κακοκάρδισμα), ο Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του «Μήνυμα από την άλλη μεριά». Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιουχάισαν τον Τσίπρα στην παράσταση για τη ζωή του Ζαχαριάδη -«Σου αξίζει εξορία στη Σιβηρία» "

Γαλλία: Χιλιάδες πάπιες και χήνες θα σφαγιαστούν για να περιοριστεί η επιδημία της γρίπης

Οι γαλλικές αρχές διέταξαν σήμερα τη μαζική εξόντωση πουλιών σε τρεις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την τελευταία επιδημία της γρίπης των πτηνών Η5Ν8, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 του μηνός θα σφαγιαστούν όλες οι χήνες και οι πάπιες ελευθέρας βοσκής σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας που περιλαμβάνει τις διοικητικές περιφέρειες Ζερ, Λαντ και Άνω Πυρηναίων.

Από την εντολή εξαιρούνται ορισμένα αγροκτήματα, όπως εκείνα που εκτρέφουν πτηνά αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.

Η νοτιοδυτική Γαλλία, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι παραγωγοί φουά γκρα, είχε πληγεί από επιδημία της γρίπης των πτηνών και πέρσι, ωστόσο επρόκειτο για άλλο στέλεχος της ιού.

Οι παραγωγοί φουά γκρα εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα σφαγιαστούν 800.000 πουλιά (από τα περίπου 18 εκατομμύρια της περιοχής) και συνολικά 1,3 εκατομμύριο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Χιλιάδες πάπιες και χήνες θα σφαγιαστούν για να περιοριστεί η επιδημία της γρίπης"

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές για την έξαρση της εποχικής γρίπης

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς φαίνεται ότι «μπαίνουμε» σε φάση «έναρξης» της γρίπης, με την κορύφωσή της να αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο και τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν: «Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο, έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2)». Η ιδιότητά του, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι ότι έχει την τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, μια ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης, οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές για την έξαρση της εποχικής γρίπης"

Διοικητής του ΕΦΚΑ ο Αθ. Μπακαλέξης

Διορίστηκαν ο διοικητής και οι υποδιοικητές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου.

Ειδικότερα:

Α. Διορίζεται ως διοικητής του ΕΦΚΑ ο Μπακαλέξης Αθανάσιος του Κων/νου, πτυχιούχος ΑΕΙ.

Διορίζεται ο Τσακίρης Δημήτριος του Σταύρου, πτυχιούχος ΑΕΙ, ως υποδιοικητής του ΕΦΚΑ.

Διορίζεται ο Σέμπος Λάμπρος του Ηλία, πτυχιούχος ΑΕΙ, ως υποδιοικητής του ΕΦΚΑ.

Β. Ορίζονται στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ οι εξής:

Μπακαλέξης Αθανάσιος του Κων/νου, διοικητής του ΕΦΚΑ, ως πρόεδρος.

Τσακίρης Δημήτριος του Σταύρου, υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Φραγκισκάτο Γεράσιμο του Άγγελου.

Σέμπος Λάμπρος του Ηλία, υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Υπερήφανο Σταμάτιο του Δημητρίου.

Δήμος Κουμπούρης του Ιωάννη, εκπρόσωπος των συνταξιούχων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Παντελή Τάτση του Ανδρέα.

Ο Κλεισιώτης Θωμάς του Στέργιου, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Γαργάλη Κωνσταντίνο του Γεωργίου, ομοίως.

Βασίλειος Κουλούρης του Ιωάννη, προϊστάμενος Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Σακελλαρίου Ευανθία του Νικολάου, ομοίως.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διοικητής του ΕΦΚΑ ο Αθ. Μπακαλέξης"

Οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς θεωρούν άχρηστο το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

To Σάββατο 7 Ιανουαρίου με την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» κυκλοφορεί το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Πλάκα για το 2017.

Μεταξύ των ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν και το κατά πόσο θεωρούν χρήσιμη την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Το 83% των ερωτηθέντων απάντηση "όχι/ μάλλον όχι" και το 17% "ναι/ μάλλον ναι".

Σε άλλο σημείο της έρευνας, οι Θεσσαλονικείς καλούνται να βαθμολογήσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και με τους δύο να λαμβάνουν πάνω από τη βάση.

Παράλληλα το 25% θέλει ο ΟΑΣΘ να παραμείνει ως έχει, το 28% να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να παράγουν μεταφορικό έργο, το 17% θέλει οι αστικές συγκοινωνίες να περάσουν στα χέρια της αυτοδιοίκησης και το 30% θέλει κρατικοποίηση του Οργανισμού και καθαρά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

Μεταξύ της φετινής ύλης περιλαμβάνεται ακόμα:

• «Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα από το 2016 στο 2017». Τι περιμένουμε στην πόλη το νέο έτος.

• Ανάλυση των Διεθνών Εξελίξεων σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Τουρκία και Συρία και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μέσα από ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του ΠΑΜΑΚ. Γράφουν οι καθηγητές Η. Κουσκουβέλης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Καρβουναράκης και η Δρ. Ρ. Παιδή.

• Το «Λεξικό της Κρίσης» με 100 λήμματα αγγλικών και ελληνικών όρων που μπήκαν στη ζωή μας από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια. Του καθηγητή του ΑΠΘ Γρ. Ζαρωτιάδη και της Υπ. Δρ. Ειρ. Οζούνη.

• «Ο πολιτικός και κοινωνικός λαϊκισμός στην εποχή της κρίσης», με άρθρα των καθηγητών του ΕΚΠΑ Γ. Στείρη, του ΑΠΘ Π. Δόικου και του υπ. Δρ. του ΑΠΘ Θ. Σιώμου

• «Η εξέλιξη των πολιτικών τάσεων το 2016», μέσα από τις έρευνες της Prorata, με την υπογραφή του καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Γ. Κωνσταντινίδη

Και φέτος φιλοξενείται η ετήσια έρευνα της “Interview”, που περιλαμβάνει απόψεις των Θεσσαλονικέων για πολιτικά, οικονομικά και τοπικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων:

• Το 42% τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, ενώ το 46% κατά.

• Το 28% θέλει μετά από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 34% συνεργασίας και το 16% οικουμενική.

• Το 70% εκτιμά χειρότερη την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα έτος και το 26% ίδια.

Μεσοπρόθεσμος στόχος του “Πολιτικού Ημερολογίου” είναι και η δημιουργία ενός πολιτικού think tank για τη Θεσσαλονίκη.

Το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» για το 2017 θα διανεμηθεί με την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου.

ΙNFO: Το «Πολιτικό Ημερολόγιο» δημιουργήθηκε το 2006 και η πρώτη έκδοση αφορούσε το 2007. Έχει φιλοξενήσει δημοσκοπήσεις, έρευνες, μελέτες, άρθρα, απόψεις και συνεντεύξεις εστιασμένες σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, Θεσσαλονίκης και του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Πέρσι και φέτος κυκλοφορεί με τη «Μακεδονία της Κυριακής». Όλα τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν δωρεάν σε ειδικές εκδηλώσεις –φόρουμ διαλόγου για τη Θεσσαλονίκη. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν παραστεί και μιλήσει αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Ενδεικτικά, η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει στο αμφιθέατρο του ΔΣΘ και μεταξύ άλλων είχαν μιλήσει ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης. Το 2009, στο αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς, στο πάνελ συμμετείχε ο σημερινός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το 2010, στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ, είχαν μιλήσει, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Το 2014, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, είχε γίνει «debate» μεταξύ του σημερινού υφυπουργού Σωκράτη Φάμελου και του τότε γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Το 2015, στον ίδιο χώρο, είχαν συζητήσει στο ίδιο πάνελ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Από τις σημαντικότερες στιγμές του «Πολιτικού Ημερολογίου» ήταν η μεγάλη έρευνα το 2011 -ενόψει της συμπλήρωσης την επόμενη χρονιά 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης- για τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της εκατονταετίας 1912-2012 στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ψηφοφορία και δημοσκόπηση σημαντικότερο πρόσωπο είχε αναδειχθεί ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς θεωρούν άχρηστο το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη"

Δημοσκόπηση Alco: Λάθος η ένταξη στην ευρωζώνη, λέει το 53%

Αλλαγή σκηνικού στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με την υποστήριξη προς το ευρώ καταγράφει αποκαλυπτική δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύεται στο περιοδικό Zero, στο τεύχος Ιανουαρίου.
Στη δημοσκόπηση, το 53% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να πιστεύει ότι ήταν λανθασμένη η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η αλλαγή του νομίσματος στο ευρώ. 
Παράλληλα, το 41% εκτιμά ότι η ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται, έναντι ποσοστού 40% που πιστεύει το αντίθετο. 
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Λάθος η ένταξη στην ευρωζώνη, λέει το 53%"

Ανυποχώρητοι αγρότες στη συνάντηση με Αποστόλου

Να αναλάβει τις ευθύνες του ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα, σε συνάντηση που είχαν σήμερα, Τετάρτη, με τον Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση διεξοδική και ζωηρή, υπογραμμίζοντας τις ενέργειες του υπουργείου προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος. Οι αγρότες χαρακτήρισαν την συνάντηση -με κύριους άξονες το ασφαλιστικό και το φορολογικό- ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου, θα έλεγα απ' όλη την Ελλάδα. Και βέβαια, αντιλαμβάνεστε, όταν σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αρχίζει και ζωηρεύει, ήταν ουσιαστική, γιατί πάνω απ' όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και με εντάσεις, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ανέφερε πως έκανε σαφές ότι κι «αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, μέχρι και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες, εμείς πιστεύουμε ότι δημιουργούν μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα των αγροτών, ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα πώς θα κινητοποιηθούν, τις μορφές που θα επιλέξουν. «Εμείς από την δική μας πλευρά συνεχίζουμε ένα έργο που ήδη τουλάχιστον όλη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι στον αγροτικό χώρο έχει φέρει πλέον ουσιαστικά αποτελέσματα» είπε.

Προηγήθηκε η επίδοση επιστολής προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όπου οι αγρότες επισημαίνουν πώς η συζήτηση στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας.

«Η απόφαση μας να απευθυνθούμε στο προεδρείο της Βουλής και προσωπικά σε εσάς, ώστε να προσκαλέσετε στην Ολομέλεια της Βουλής προ ημερησία συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι επιβεβλημένη» αναφέρουν στην επιστολή τους οι αγρότες.

Σε άλλο σημείο τονίζουν ότι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανυποχώρητοι αγρότες στη συνάντηση με Αποστόλου"

Όλγα Γεροβασίλη: Λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο, όπως προκύπτει από έγγραφο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη που εστάλη στη Βουλή.

Επί της ουσίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα έχουν διοριστεί ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου συνολικά 2.224 άτομα. Επισημαίνεται ότι οι προσλήψεις αφορούν όλο το Δημόσιο εκτός από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Από το σύνολο των προσλήψεων οι 1.756 έγιναν λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, οι 465 αφορούν λοιπές προσλήψεις και οι τρεις αφορούν προσλήψεις προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ.

Η απάντηση της υπουργού δόθηκε σε σχετική ερώτηση 33 βουλευτών της ΝΔ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλγα Γεροβασίλη: Λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων οι προσλήψεις στο Δημόσιο"

Συναγερμός για τη γρίπη! 400 περιστατικά σε μία μέρα στη Λάρισα - Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τη μορφή επιδημίας φαίνεται πως έχει πάρει η εποχική γρίπη τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν προχθές ξεπέρασε τους 400, από τους οποίους οι 62 παρέμειναν για νοσηλεία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού & Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτης Νάνος επιβεβαίωσε πως πράγματι υπάρχει αυξημένη κίνηση ασθενών.

«Είναι πολλά τα περιστατικά τις γρίπης που ξεπερνάνε τα 400 σε κάθε εφημερία, ενώ υπάρχουν πολλά περιστατικά και αρκετοί ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Έστω και τώρα οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν

Από εκεί και πέρα, η γρίπη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή φαίνεται πως έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, με τον ίδιο να προβλέπει πως και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται πολλά.

«Λόγω της γρίπης που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε την μονάδα των λοιμωδών νοσημάτων ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά και να φιλοξενούμε ασθενείς σε άλλες όμορες κλινικές» τόνισε.

Σημειώνεται πως οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες και εισάγονται για νοσηλεία είναι κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και από άλλα νοσήματα οπότε η νοσηλεία τους εντός των νοσοκομείων κρίνεται επιβεβλημένη.

«Θα συνεχιστεί η γρίπη και δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα, οπότε κυρίως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αυτοπροστατευτούν με όλες τις οδηγίες που συστήνουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος, ενώ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας που κατά καιρούς το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προτείνει.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για τη γρίπη! 400 περιστατικά σε μία μέρα στη Λάρισα - Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ"

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις εργαζομένων - διοίκησης της «Μαρινόπουλος»

Χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά της "Μαρινόπουλος" για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου έληξε χθες η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας. «Αυτό που μας έγινε απολύτως σαφές από μεριάς της εργοδοσίας είναι ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν τελειώσει, και όλα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, εξαρτώνται από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων της Μαρινόπουλος.

Από τη μεριά του Σωματείου μεταφέρθηκε στη διοίκηση της εταιρείας με κατηγορηματικό τρόπο «η εντονότατη ανησυχία όλων των εργαζομένων καθώς και η αποφασιστικότητα τους να αγωνισθούν με όλα τα μέσα, συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε γύρω από το Σωματείο τους και την Διοίκησή του, προκειμένου να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της 1ης Ιουλίου 2016».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η Διοίκηση του Σωματείου «θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στον Μαρινόπουλο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς, και αν μη τι άλλο τον θεωρεί προκλητικό και επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που διακυβεύονται τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να στήνεται στην πλάτη τους ολόκληρο επικοινωνιακό παιγνίδι και να προσπαθούν να γείρουν την πλάστιγγα ανάλογα με το ποια μεγάλα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά ο καθένας. Όλοι είδαμε ποιους πραγματικά εξυπηρετεί και ποιους όχι αυτή η εκκρεμότητα».

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, «να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες κατευθυνόμενες σειρήνες και τα προβοκατόρικα παπαγαλάκια, με όποια ενδυμασία κάθε φορά αυτά παρουσιάζονται και ενωμένοι, συσπειρωμένοι και αγωνιστικά προσανατολισμένοι γύρω από το πανελλαδικό Σωματείο τους, μοναδικό άλλωστε εκφραστή των συμφερόντων τους όπως οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες το έχουν αναδείξει, να συνεχίσουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άκαρπες οι διαβουλεύσεις εργαζομένων - διοίκησης της «Μαρινόπουλος»"

Ποτάμι: Ο υφυπουργός Μαυραγάνης δεν έχει αρμοδιότητες, αλλά διορίζει συμβούλους!

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νικόλαος Μαυραγάνης δεν έχει ακόμα αρμοδιότητες, όμως διορίζει συμβούλους και τους δίνει και υπερωρίες, καταγγέλλει το Ποτάμι.

Οι βουλευτές του κόμματος Γ. Αμυράς και Κ. Μπαργιώτας κατέθεσαν για το λόγο αυτό ερώτηση σχετικά με την στελέχωση του πολιτικού γραφείου του κ. Μαυραγάνη.

Για το θέμα έκανε ανάρτηση το twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης: «Κουίζ: Είναι υφυπουργός. Δεν έχει αρμοδιότητες. Διόρισε όμως & απέσπασε 15 υπαλλήλους! Και στις γιορτές τους μοίρασε και 532 ώρες υπερωρίες!»

Ολόκληρη η ερώτηση των δύο βουλευτών:
Προς: τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Ο Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών διορίζει συμβούλους ενώ δεν έχει ακόμα(!) αρμοδιότητες

Κύριε Υπουργέ,

δύο μήνες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, που έφερε στη χώρα την μεγαλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, ο Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών κ. Μαυραγάνης εξακολουθεί να μην έχει καμία αρμοδιότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οι Υφυπουργοί ασκούν τις αρμοδιότητες του Υπουργού, στο Υπουργείο του οποίου είναι διορισμένοι, οι οποίες τους ανατίθενται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού του (Άρθρο 83 παρ. 2 του Ν1558/1985). Ένας επιπλέον λόγος που θα καθιστούσε αναγκαία την άμεση έκδοση της απόφασης απονομής αρμοδιοτήτων στον κ. Μαυραγάνη, είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι νεοσύστατο Υπουργείο, το οποίο προέκυψε από τη διάλυση του πρώην Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Το γεγονός ότι τέτοια απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί, καταδεικνύει δύο πράγματα:

Α. Ότι ο ανασχηματισμός έγινε με γνώμονα την «τακτοποίηση» όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε κυβερνητικές θέσεις κι όχι τις πραγματικές ανάγκες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες εν προκειμένω δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επείγουσες.

Β. Ότι ο Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών παραμένει άνευ αντικειμένου εργασίας.

Κι όμως 4 μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο νέος Υφυπουργός κ. Μαυραγάνης άρχισε να στέλνει επιστολές στις υπηρεσίες του Υπουργείου ζητώντας τις αποσπάσεις υπαλλήλων για να στελεχώσουν το πολιτικό του γραφείο*. Κατ’ αυτό τον τρόπο είχαν αποσπαστεί στο πολιτικό του γραφείο, μέσα σε μια εβδομάδα από την ορκωμοσία του, τέσσερις αστυνομικοί, καθώς και υπάλληλοι από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», από τον Δήμο Χαλανδρίου, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης κ.λπ. Εκτός αυτών διορίστηκαν στο γραφείο του Υφυπουργού από την ίδια κιόλας ημέρα της ορκωμοσίας του, ένας αριθμός ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων**.

Και σαν να μην έφτανε η πολυάριθμη στελέχωση του πολιτικού γραφείου ενός Υφυπουργού άνευ αρμοδιοτήτων, λίγες μέρες αργότερα, ο Υφυπουργός συγκρότησε συνεργείο για απογευματινή υπερωριακή απασχόληση στο πολιτικό του γραφείο***. Συνολικά 15 άτομα διορισμένα ή αποσπασμένα στο γραφείο του θα εργάζονταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 532 ώρες επιπλέον του κανονικού ωραρίου. Θα εργάζονταν, δηλαδή, απογεύματα, νύχτες, σαββατοκύριακα αλλά και στις αργίες των Χριστουγέννων για να υποστηρίξουν στο έργο του έναν υφυπουργό στον οποίο δεν έχει ανατεθεί κανένα έργο! Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, ότι ουδεμία απόφαση ή άλλη διοικητική πράξη δεν έχει υπογράψει ο κ. Μαυραγάνης από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα. Διερωτάται εύλογα, επομένως, κανείς, σε ποιο αντικείμενο απασχολούνται οι σύμβουλοι του Υφυπουργού.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

1. Ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας των 15 ατόμων των οποίων προβλέφθηκε η υπερωριακή απασχόληση για τον μήνα Δεκέμβριο;

2. Πότε θα ανατεθούν αρμοδιότητες στον Υφυπουργό υποδομών και μεταφορών;

3. Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που θα ανατεθούν; Παρακαλούμε να αιτιολογήσετε την αναγκαιότητα ύπαρξης δεκαπενταμελούς πολιτικού γραφείου υποστήριξης του (μελλοντικού) έργου του κ. Υφυπουργού.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθηνών
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

*Οι εν λόγω επιστολές αναφέρονται στις αποφάσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, που στελέχωσαν, εν τέλει, το γραφείο του κ. Υφυπουργού. Τέτοιες αποφάσεις είναι και αυτές που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια με τους ακόλουθους Αριθμούς Δικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ): ΩΞΠΩ465ΧΘΞ-Φ3Χ, 6Ρ2Υ465ΧΘΞ-ΧΦΧ, ΩΒ3Θ465ΧΘΞ-ΑΗ7, 64ΟΠ465ΧΘΞ-4ΥΤ, ΨΞΨΑ465ΧΘΞ-67Μ.
**Βλ. τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια με ΑΔΑ: 636Μ4653ΟΞ-ΖΓΜ, ΨΟΤ74653ΟΞ-ΞΦΨ, 6ΧΤΧ4653ΟΞ-4ΗΣ, 6ΥΓΛ4653ΟΞ-97Ζ, 61ΖΑ465ΧΘΞ-ΩΜΘ
***Βλ. τις αποφάσεις της 1ης Δεκεμβρίου 2016 με ΑΔΑ Ω2ΗΗ4653ΟΞ-Β50 και 6Κ5Ω4653ΟΞ-7Γ4

diavgeia ΑΔΑ: 6Κ5Ω4653ΟΞ-7Γ4

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ο υφυπουργός Μαυραγάνης δεν έχει αρμοδιότητες, αλλά διορίζει συμβούλους!"

Ενταση στη διάρκεια ελέγχου της επιθεώρησης εργασίας στη Ρόδα του Συντάγματος

Έλεγχο κατά τη διάρκεια της αποσυναρμολόγησης της Ρόδας στην πλατεία Συντάγματος διενήργησε το απόγευμα της Τρίτης, 3 Ιανουαρίου, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή της Αστυνομίας, επειδή το συνεργείο αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία και να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές Εργασίας.

Για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο, κλήθηκαν οι υπεύθυνοι σε παροχή γραπτών εξηγήσεων, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία, οι εργοδότες υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των επιθεωρητών Εργασίας κατά τον έλεγχο.

Στον εργοδότη που αρνείται την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών, σημειώνεται ότι επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίσει ότι, υπό οποιαδήποτε περίσταση, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων», καταλήγει το υπουργείο.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στη διάρκεια ελέγχου της επιθεώρησης εργασίας στη Ρόδα του Συντάγματος"

Η μισή Ελλάδα χρωστάει στην Εφορία - τα χρέη έφθασαν στα 94,2 δισ.

Στα περίπου 94,2 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, μετά από την αύξησή τους κατά 890 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 12,6 δισ. ευρώ είναι «νέα χρέη», δηλαδή δημιουργήθηκαν εντός του 2016.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καταγράφονται 4,3 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου, εκ των οποίων 1 στους 2 (49%) έχει ήδη υποστεί ή κινδυνεύει από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ειδικότερα, σε 1,68 εκατ. φορολογουμένων δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ήδη υπό αυτά τα μέτρα τελούν 826.211 φορολογούμενοι (τον Νοέμβριο 2016 περίπου 22.000 φορολογούμενοι υπέστησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης).

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Η μισή Ελλάδα χρωστάει στην Εφορία - τα χρέη έφθασαν στα 94,2 δισ."

Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας -Τέλος οι καβγάδες στις συνελεύσεις

Τέλος στους καβγάδες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών βάζει ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή για την αυτόνομη θέρμανση στα διαμερίσματα.

Πλέον επιτρέπεται και με το νόμο η τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 - ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».
Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας -Τέλος οι καβγάδες στις συνελεύσεις "

Σκάνδαλο Novartis: Γρήγορη και σε βάθος δικαστική έρευνα υπόσχεται ο Κοντονής

Μόλις έλαβε διαστάσεις το περιστατικό με τον 44χρονο χημικό της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis ο οποίος λόγω του οικονομικού σκανδάλου, την Πρωτοχρονιά βγήκε στο μπαλκόνι του του ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας και απειλούσε να πέσει στο κενό από το 13ο όροφο, έσπευσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, να διαβεβαιώσει με non paper ότι σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis «θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Δεν παραλείπει ο κ. Κοντονής να αναφέρει ότι μετά από την εντολή του για διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία «Novartis» «οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2016 μετά από δημοσιεύματα του Τύπου που αποκάλυψαν το σκάνδαλο της Novartis και το χρηματισμό δημοσίων λειτουργών, ο κ. Κοντονής διαβίβασε τα δημοσιεύματα αυτά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών, εφόσον αυτές υπάρξουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο Novartis: Γρήγορη και σε βάθος δικαστική έρευνα υπόσχεται ο Κοντονής"

Εγκαταλείπουν την Κωνσταντοπούλου οι νεολαίοι του κόμματος - Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα

«Φουρτούνες» στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκαλεί η αποχώρηση της ηγετικής ομάδας της νεολαίας, η οποία συνοδεύεται από σοβαρές καταγγελίες. 

Μέλη της νεολαίας της Πλεύσης Ελευθερίας, αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τόσο την πολιτική στάση του κόμματος όσο και τις συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα σε αυτό.

Ειδικότερα, το μέλος της νεολαίας της Πλεύσης Ελευθερίας και ιδρυτικό μέλος του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης, ανακοίνωσε την αποχώρηση του μέσω μίας «σκληρής» ανάρτησης στο Facebook, ενώ προειδοποίησε πως το «καράβι» βουλιάζει.



Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι του κόμματος ας πούμε, εργάζονταν στο κόμμα σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα! Δούλευαν υπερωράρια, ενώ τις υπερωρίες και τα έξοδα κίνησης, τους τα παρακρατούσαν υπέρ του κόμματος βεβαίως βεβαίως!»

Συνεχίζοντας κάνει λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές μέσα στο κόμμα. «Ακόμη υφίσταντο σχεδόν σε καθημερινή βάση μια απαράδεκτη συμπεριφορά μέσα σε ένα κόμμα το οποίο υποτίθεται πρέσβευε και διακήρυττε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και δημιουργήθηκε για να προστατέψει την κοινωνία και τους ανθρώπους».

Ο ίδιος σημείωσε: «Προσωπικά ντρέπομαι που στήριξα αυτό το πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνο, ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό μόρφωμα. Που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, τις αξίες και τους αγώνες της. Και ζητώ συγγνώμη που σας παρότρυνα να στηρίξετε μία τόσο λαθεμένη πολιτική επιλογή».


Ακόμη ένα πρώην στέλεχος του κόμματος  η Μαρία Σπανού, η οποία απευθυνόμενη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Twitter, αναφέρει: «Ζωή Κωνσταντοπούλου ευτυχώς τα ψέματα σας δεν μπορούμε να τα δούμε διότι ο συνεργάτης σας μας έχει block γιατί αυτή είναι η δημοκρατία σας!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαταλείπουν την Κωνσταντοπούλου οι νεολαίοι του κόμματος - Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα"

Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δ. Καρέλλας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 το πρωί, στόχος είναι να λειτουργήσει η πλατφόρμα μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου.

Ανέφερε ότι έως τις 10 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των στελεχών του συνόλου των δήμων της χώρας και των ΚΕΠ. Είπε ότι αιτήσεις θα υποβάλλονται είτε μέσω Ίντερνετ, είτε μέσω ΚΕΠ, είτε μέσω δήμων.

Σημείωσε πως όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία των δικαιούχων -περιουσιακά ή οικογενειακά- τότε οι αιτήσεις είναι «απλές» και θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ.

Αν υπάρχουν αλλαγές, όπως εξήγησε θα είναι καλύτερα να υποβάλλονται στις υπηρεσίες των δήμων καθώς θα χρειάζονται πιστοποιητικά και έγγραφα. Υπογράμμισε πως το βασικό στοιχείο που θα χρειάζονται όσοι υποβάλλουν αιτήσεις είναι το εισόδημα των τελευταίων έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Πληροφορίες δημοσιεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Καρέλλας στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"

Το ΣτΕ ακύρωσε φορολογικά πρόστιμα 316.554 ευρώ

Οι φορολογικές αρχές πρέπει τεκμηριωμένα να αποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών προκειμένου να μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα, αποφάνθηκε η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας οι φορολογικές αρχές (ΣΔΟΕ, Δ.Ο.Υ., κ.λπ.) πρέπει τεκμηριωμένα να αποδεικνύουν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν εξέδωσε δελτίο παροχής υπηρεσιών για τα ποσά που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό και είναι πάνω από τα δηλωθέντα εισοδήματά του, προκειμένου να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. πραγματοποίησε έλεγχο σε δικηγόρο, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε άρση του τραπεζικού απορρήτου του και διασταύρωση των τραπεζικών στοιχείων (καταθέσεις) που προέκυψαν με τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Από την αντιπαραβολή των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων του δικηγόρου και των δηλωθέντων εισοδημάτων του προέκυψε ότι, οι τραπεζικές καταθέσεις του υπερέβησαν τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματά του.

Οι φορολογικές αρχές θεώρησαν ότι τα ποσά που υπήρχαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικηγόρου και ήταν πάνω από τα ποσά που αναγραφόντουσαν στα δελτία παροχής υπηρεσιών, αποτελούσαν αποκρυβείσα αμοιβή, που εισέπραξε για «την υπ’ αυτού παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός του».

Έτσι, σε βάρος του δικηγόρου επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα, με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.), ύψους 9.475,73 ευρώ, 26.463,13 ευρώ, 1.020,80 ευρώ, 50.397,19 ευρώ, 142.892,68 ευρώ, 141.775,71 και 262.152,76 ευρώ (συνολικά 634.178 ευρώ), λόγω μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, κατά την 7ετία 2001- 2009.

Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τα πρόστιμα των 634.178 ευρώ μειώθηκαν στα 316.554 ευρώ, ενώ μετά από αναίρεση του δικηγόρου κατά της εφετειακής απόφασης, η υπόθεση οδηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι φορολογικές αρχές φέρουν καταρχήν, το βάρος απόδειξης των στοιχείων που συγκροτούν τη παράβαση του Κ.Β.Σ. για υποχρέωση του ελεύθερου επαγγελματία προς έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Η φορολογική αρχή, υπογραμμίζει η απόφαση του ΣτΕ, «πρέπει, ιδίως, να διαπιστώσει, κατά τρόπο αρκούντως τεκμηριωμένο (ακόμα και με έμμεσες αποδείξεις), ότι ο επιτηδευματίας εισέπραξε το επίμαχο ποσό ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Η φορολογική αρχή εάν δεν προβεί σε τεκμηριωμένη κρίση, αλλά «απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης (επομένως, δυνάμενη να προέρχεται και από πηγή ή αιτία μη αναγόμενη στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) και, συνακόλουθα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 48 παρ. 3 του ΚΦΕ, για εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων», τότε στην περίπτωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της απόδειξης όπως έχει την υποχρέωση και τα πρόστιμα ακυρώνονται.

Κατόπιν αυτών ακυρώθηκαν οι πράξεις επιβολής των προστίμων που είχαν επιβληθεί στο δικηγόρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ ακύρωσε φορολογικά πρόστιμα 316.554 ευρώ"

Αυξημένα μέτρα στην Ελλάδα για την αποφυγή μετάδοσης της γρίπης των πτηνών. Kρούσματα στον Έβρο

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά, μετά τον εντοπισμό του ιού, σε βουβόκυκνο (Cygnus olor) στο Δέλτα του Έβρου και της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λ.π.): σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Επισημαίνεται ότι τα πουλερικά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, με τα όποια ανοίγματα να καλύπτονται από καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

huffingtonpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένα μέτρα στην Ελλάδα για την αποφυγή μετάδοσης της γρίπης των πτηνών. Kρούσματα στον Έβρο"

Εκδήλωση κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμοδίων, κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, διοργανώνεται την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ).

Εν όψει της εκδήλωσης, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στην σχετική πρωτοβουλία υπογράφουν ένα κείμενο, με το οποίο εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους μίας ενδεχόμενης έκδοσης και τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να συμβεί.

«Στις 16 Ιουλίου ήρθαν στη χώρα μας οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, πληρώματα σωστικών ελικοπτέρων. Επέλεξαν την Ελλάδα, επειδή πιστεύουν ότι εδώ ισχύει το κράτος δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν ότι στην Τουρκία γίνονται συστηματικά, άγρια βασανιστήρια, ενώ για δεκάδες δηλώνεται κυνικά ότι "βρέθηκε νεκρός στο κελί του". Μόνο ως μακάβριο ανέκδοτο μπορούμε να μιλάμε για "δίκαια δίκη".

Η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετώπισε ως τώρα το θέμα των οκτώ με υψηλό φρόνημα, δυστυχώς όμως, υπήρξαν παρεμβάσεις, που εκφράστηκαν με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα με δημοκρατία και κράτος δικαίου, όσο κι αν θέλουν κάποιοι αυτό να το αλλάξουν. Και με βάση αυτή την πίστη, η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των τίμιων ελλήνων δικαστών.

Την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων, από τις 6:30 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, δηλαδή τον τόπο βασανιστηρίων της ΕΑΤ-ΕΣΑ, επί Χούντας θα μαζευτούμε απλοί πολίτες, για να δώσουμε το φωτεινό μήνυμα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Σας καλούμε να βρεθείτε μαζί μας.
Οκτώ νέοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους.

Δε θα τους προδώσουμε».

Ειρήνη Αγαπηδάκη
Απόστολος Δοξιάδης
Όλγα Κετικίδου
Ξένια Κουναλάκη
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Λίνα Παπαδοπούλου
Ανδρέας Πετρουλάκης

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκδήλωση κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών"

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα εμπορικά τους καταστήματα την πρώτη Κυριακή της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων (15 Ιανουαρίου) προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά έχουν οι καταστηματάρχες του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στο διάστημα 9 Ιανουαρίου με 28 Φεβρουαρίου θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μειωμένες τιμές.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας -μειωμένης- τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως τονίζεται, θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν σε επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΣΘ επισημαίνει στα μέλη του ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Σε περίπτωση ελέγχου, εφόσον διαπιστωθεί παρατυπία, οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις"

Μπήκαν οι μπουλντόζες στα Λιπάσματα

Στην αξιοποίηση της περιοχής των πρώην λιπασμάτων προχωρά άμεσα ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ανακοινώνοντας σήμερα ότι μηχανήματα έχουν ήδη μπει και ξεκινήσει εδώ και ημέρες τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής.

Στους πρώτους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η παράδοση ενός κομματιού στους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, με ανοιχτό θέατρο περίπου 1.500 ατόμων και με θέσεις πάρκινγκ, αθλητικές υποδομές, παιδική χαρά και αναψυκτήριο.

Όλες οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον Δήμο, πρόκειται να είναι προκατασκευασμένες και μεταφερόμενες.

Μέχρι στιγμής έχουν αποσυρθεί από την περιοχή τόνοι από μπάζα και σκουπίδια, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται και οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι εργασίες δεντροφύτευσης, καθώς και η παραπέρα διαμόρφωση του χώρου.

Παράλληλα με τις εργασίες, εντός του Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο της έκτασης των Λιπασμάτων, ο οποίος έχει προκηρυχθεί από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται στον χώρο των Λιπασμάτων, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, δήλωσε: «Οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής δικαιώνονται, επιτέλους, στη πράξη. Το καλοκαίρι η πόλη θα είναι στα Λιπάσματα. Τους επόμενους μήνες θα ζωντανέψουμε αυτό το κομμάτι του Δήμου μας, που διάφοροι το κρατούσαν μακριά από τους πολίτες και κάποιοι εξακολουθούν να το κρατάνε, γιατί δεν ξεχνάμε ότι τα Λιπάσματα δεν είναι τα 200 μόνο στρέμματα που ανήκουν επιτέλους στον Δήμο, αλλά το σύνολο των 640 στρεμμάτων».

Ο κ. Βρεττάκος υπογράμμισε πως «η υπόλοιπη περιοχή των Λιπασμάτων αφήνεται να ρημάζει από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες, ενώ ένα κομμάτι από αυτό, που ανήκει στην OIL ONE, χρησιμοποιείται σε βάρος της περιοχής, για τα απόβλητα των πλοίων».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπήκαν οι μπουλντόζες στα Λιπάσματα"

Αλβανοί «αγάδες» επικαλούμενοι φιρμάνια από την Τουρκοκρατία διεκδικούν περιουσίες Ελλήνων

Αλβανοί «αγάδες» επικαλούμενοι φιρμάνια από την... Τουρκοκρατία επιχειρούν να βάλουν χέρι σε περιουσίες Ελλήνων μειονοτικών, στη νότια Αλβανία.

Σε μια περίπτωση στο χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινίκης απαίτησαν από κτηνοτρόφους της περιοχής να... γκρεμίσουν τα μαντριά από μία πλαγιά, ενώ στην Αρδάσοβα του ίδιου δήμου δύο ή τρεις «απόγονοι» του ίδιου αγά φιλονικούν για μια συγκεκριμένη έκταση.
Με ανακοίνωσή της η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται όλο και περισσότεροι «ιδιοκτήτες» μεγάλων εκτάσεων και διεκδικούν περιοχές από τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους.
Το προεδρείο της οργάνωσης επισκέφθηκε πρόσφατα το χωριό Αρδάσοβα και συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι καλούνται το τελευταίο διάστημα από δήθεν απογόνους του «Αγά Τσίνι» να πληρώνουν ενοίκιο για τους ελαιώνες τους. Οι συγκεκριμένοι ελαιώνες, όπως και αρκετά βοσκοτόπια, είναι κοινοτικές εκτάσεις και οι ελληνικής καταγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι τα έχουν νοικιάσει για 10, 20 ή ακόμη και 99 χρόνια από το κράτος. «Η ελληνική μειονότητα στη νότια Αλβανία είναι όμηρος όχι μόνο της διαφθοράς που μαστίζει όλη τη χώρα, αλλά και εθνικιστικών κύκλων που θέλουν να την απογυμνώσουν περιουσιακά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τα μέλη της οποίας έστειλαν πολυσέλιδη έκθεση με πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τη χρησιμοποίησε και στην πρόσφατη συζήτηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
«Οι διεκδικούμενες εκτάσεις αφορούν κυρίως τους Δήμους Φοινίκης, Δρόπολης και Χειμάρρας. Οι ομογενείς φοβούνται ότι θα χάσουν τις εκτάσεις, τις οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκμεταλλεύονται» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Λεωνίδας Παππάς.
Η οικογένεια Γένη έχει χτίσει το σπίτι της πάνω από το πρατήριο υγρών καυσίμων που έχει στο χωριό Αρδάσοβα. Πρόσφατα τους επισκέφθηκαν απόγονοι ενός «αγά» και με... γενναιοδωρία τους είπαν ότι δεν θα το γκρεμίσουν, ζήτησαν ωστόσο ανταλλάγματα. Ειδικά για την Αρδάσοβα, όπου είναι και οι περισσότερες διεκδικούμενες εκτάσεις, έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον των «αγάδων» και ο Δήμος Φοινίκης.
Το χωριό της Αρδάσοβας επισκέφθηκε το προεδρείο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και συνομίλησε με τους κατοίκους για τις απαιτήσεις των δήθεν απογόνων του «Αγά Τσίνι»
Το χωριό της Αρδάσοβας επισκέφθηκε το προεδρείο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και συνομίλησε με τους κατοίκους για τις απαιτήσεις των δήθεν απογόνων του «Αγά Τσίνι»
Οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές και σε αρκετές έχει αποδειχθεί η πλαστότητα των εγγράφων. Εχει τύχει να εμφανιστούν στο δικαστήριο δύο ή ακόμη και τρεις διεκδικητές της ίδιας έκτασης, ενώ σε άλλη περίπτωση το αρχικό έγγραφο έλεγε για 100 στρ. και ο διεκδικητής πρόσθεσε δύο μηδενικά, μετατρέποντάς τα σε 10.000 στρ.
Οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι πολλών χωριών δέχτηκαν επισκέψεις αγνώστων που συστήθηκαν ως απόγονοι «αγάδων» και τους είπαν ότι μπορούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους ή τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων τους, αρκεί να πληρώνουν σε εκείνους ενοίκιο.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
Ο Λ. Παππάς καλεί τους δημάρχους της περιοχής να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση του περιουσιακού, να κινηθούν νομικά για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να μην αναγνωρίσουν κανέναν «ιδιοκτήτη»
Αλβανοί «αγάδες» διεκδικούν με φιρμάνια-μαϊμού περιουσίες Ελλήνων
Με πλαστά «φιρμάνια» στο Κώσταρι
Απόγονοι ενός «αγά» διεκδίκησαν και πήραν 1.200 στρ. σε μια πλαγιά κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας στο Κώσταρι του Δήμου Φοινίκης, ενώ ζητούν άλλα τόσα. Εμφάνισαν έγγραφα με ημερομηνία 1937, αλλά ειδικός γραφολόγος διαπίστωσε ότι τα χαρτιά γράφτηκαν σε γραφομηχανή που πρωτοκυκλοφόρησε το 1965, ενώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει μέχρι σήμερα 70 (!) δίκες.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανοί «αγάδες» επικαλούμενοι φιρμάνια από την Τουρκοκρατία διεκδικούν περιουσίες Ελλήνων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news