facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται νέο «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις

Από την «προκρούστεια κλίνη» αναμένεται να περάσουν τη νέα χρονιά 1,7 εκατομμύρια κύριες συντάξεις, με τους ασφαλισμένους να είναι αντιμέτωποι με νέες μειώσεις, το ύψος των οποίων εκτιμάται από 10% έως και 40% τον μήνα. 

Όπως επισημαίνουν στη Realnews ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, το 70% των συνταξιούχων -χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες- κινδυνεύουν να χάσουν από 50 έως και 400 ευρώ τον μήνα μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. 

Μετά και την εξάλειψη της «προσωπικής διαφοράς» και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (σ.σ.: από τον Μάιο του 2016), η πλειονότητα των υψηλών συντάξεων θα κυμαίνεται μόλις από 500 έως 1.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η «προσωπική διαφορά» που θα διαπιστωθεί αναμένεται να αγγίξει τα 3,6 με 4 δισ. ευρώ. Οπως, άλλωστε, είναι ήδη γνωστό, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και δεν επιβεβαιωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από τη Eurostat, αναμένεται να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο «κόφτης» περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν ανέρχονται μόλις σε 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, οι συντάξεις χηρείας που θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται στο ύψος που είναι σήμερα, ενώ άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τις αναπηρικές συντάξεις, εάν δηλαδή θα επανυπολογιστούν κι αυτές. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οδηγία του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, έως τα τέλη του 2017 θα έχουν επανυπολογιστεί οι συντάξεις και τον Ιανουάριο του 2018 θα αποτυπωθούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.


Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews




real
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται νέο «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις"

Έπεσαν οι υπογραφές: Στα χέρια της Chipita οδεύει η Νίκας

Το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό ντιλ της χρονιάς είναι γεγονός. Όπως ανακοινώθηκε υπεγράφη η συμφωνία για την εταιρική και δανειακή αναδιάρθρωση της Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ, στο πλαίσιο της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της αλλαντοβιομηχανίας από την Chipita. Η σχετική σύμβαση, η οποία προβλέπει την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Νίκας και των θυγατρικών της, υπεγράφη τόσο από την GIVENRISE του Ομίλου Chipita όσο και τις δανείστριες τράπεζες, Alpha Bank και Attica Bank. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη ΓΣ των μετόχων που θα δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 23,3 εκατ. ευρώ την οποία και εν πολλοίς θα καλύψει το επενδυτικό «όχημα» της Chipita.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Υπεγράφη την 30 Δεκεμβρίου 2016, σύμβαση για την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Εταιρείας και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων αυτής και θυγατρικών εταιρειών της μεταξύ της Εταιρείας, της GIVENRISE INVESTMENTS LIMITED (η GIVENRISE), που ανήκει στον όμιλο Chipita, της Chipita, της Chipita participations και των δανειστριών τραπεζών της Εταιρείας και θυγατρικών εταιρειών της, ήτοι την «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ», την «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και την «ATTICA BANK Α.Τ.Ε.», καθώς και την ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ως εταιρεία ειδικού σκοπού των δανειστριών τραπεζών, (η Σύμβαση Επένδυσης και Αναδιάρθρωσης Δανειακών Υποχρεώσεων), σε συνέχεια συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις 17 Φεβρουαρίου 2016. Στο πλαίσιο της Σύμβασης Επένδυσης και Αναδιάρθρωσης Δανειακών Υποχρεώσεων, τα βασικότερα μέτρα εταιρικής και δανειακής αναδιάρθρωσης που θα λάβουν χώρα είναι τα ακόλουθα:

α) σύγκλιση της γενικής συνέλευσης της Εταιρείας για να αποφασίσει τα ακόλουθα:

1) αύξηση της ονομαστικής τιμής των μετοχών της ΝΙΚΑΣ με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία δέκα παλαιές κοινές μετοχές της ΝΙΚΑΣ προς μία (1) νέα κοινή μετοχή της ΝΙΚΑΣ (reverse split 10:1) και αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών της ΝΙΚΑΣ,

2) στη συνέχεια τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΝΙΚΑΣ μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης μετοχής της ΝΙΚΑΣ με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4α του κ.ν. 2190/1920, ή για τον συμψηφισμό ισόποσων ζημιών και

3) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας υπέρ των παλαιών μετόχων της Εταιρείας συνολικού ποσού περίπου €23,3 εκ. Η GIVENRISE, η οποία θα έχει καταστεί μέτοχος της Εταιρείας πριν τη σχετική γενική συνέλευση, έχει συμφωνήσει ότι θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές, ήτοι μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας,

β) απομείωση του δανεισμού της Εταιρείας και θυγατρικών της εταιρειών με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεών τους ώστε ο δανεισμός τους μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται στο ποσό περίπου των €26,4 εκατ. Μέρος της απομείωσης του δανεισμού, ήτοι κατά €17 εκατ., θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς την ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Εταιρείας στον Άγιο Στέφανο το οποίο στη συνέχεια η Εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της.

Η υλοποίηση της Σύμβασης Επένδυσης και Αναδιάρθρωσης Δανειακών Υποχρεώσεων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της συναλλαγής από όλες τις αρμόδιες αρχές».

Η Chipita και τα επενδυτικά της σχέδια

Παράλληλα με το ντιλ στη ΝΙΚΑΣ η Chipita προωθεί επένδυση στην Πολωνία, στη Μαλαισία και στη Σλοβενία.

Με τη στρατηγική της έχει καταφέρει να καταστεί η πραγματική ελληνική πολυεθνική. Μια εταιρεία που τιμά τη χώρα όπου βρεθεί και θυμίζει ότι όταν οι Ελληνες θέλουν, τελικά μπορούν. Μέσα στο δύσκολο από κάθε άποψη 2015 η Chipita κινήθηκε ανοδικά. Αναπτυξιακά. Αύξησε πωλήσεις και τζίρους και μείωσε την εξάρτησή της από τις τράπεζες. O όμιλος που πάντοτε έχει τη ματιά στο εξωτερικό και τις ξένες αγορές συνέχισε τις επενδύσεις σε όλο τον πλανήτη με έμφαση στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

Με δύο επεκτάσεις των εργοστασιακών της υποδομών στην Πολωνία, η εταιρεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου (φωτογραφία) έδειξε ότι στοχεύει ακόμα πιο ψηλά. Οπως το ίδιο έκανε με τη χορηγία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ, η οποία βοήθησε στο χτίσιμο μιας διεθνούς εικόνας.

Παράλληλα, η Chipita προχωρά ακόμα πιο πέρα, στην κατασκευή εργοστασίου και στη Σλοβακία, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2019. Αυτή η στρατηγική δεν αφορά μόνο τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η Chipita είναι σταθερά προσανατολισμένη. Στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι να καλύψει την αύξηση της ζήτησης στην τοπική αγορά, αλλά και σε εκείνη της Γερμανίας η οποία αναδεικνύεται σε μια πολύ σημαντική υπόθεση για τον ελληνικό όμιλο.

Ωστόσο, η Ευρώπη και οι ευκαιρίες που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η Ασία. Εκεί -και πιο συγκεκριμένα στη Μαλαισία- η Chipita το 2016 προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την εταιρεία Munchy's για την κατασκευή εργοστασίου. Προηγουμένως είχαν ήδη υπάρξει σκέψεις για την ινδική αγορά και τη δημιουργία κοινοπραξίας εκεί, όμως στο τέλος υπήρξε άλλου τύπου επιλογή. Στα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε την επένδυση Θεοδωρόπουλου με τη Wonderplant αλλά και το κυοφορούμενο deal με την εξαγορά από την Chipita της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Τα οικονομικά στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση, η Chipita για τη χρήση του 2015 παρουσίασε πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου που ανήλθαν σε 388,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9% σε σύγκριση με το 2014. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 103,5 εκατ. ευρώ έναντι 96,5 εκατ. ευρώ το 2014. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν το 2015 τα 62,7 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και τα 13,2 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σύγκριση με το 2014. Κι αυτό διότι το 2014 τα καθαρά κέρδη προ φόρων είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα ομίλου σε 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε καταγράψει ζημίες 16,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν το 2015 σε 56,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 7,7 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, έναντι κερδών 13,5 εκατ. ευρώ και ζημιών 12,6 εκατ. αντιστοίχως το 2014. Οι υποχρεώσεις του ομίλου στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 386,89 εκατ. ευρώ έναντι 421,64 εκατ. ευρώ το 2014. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μόνο από τη διάθεση του 15% των μετοχών της στη θυγατρική της στην Αίγυπτο Edita μέσω δημόσιας προσφοράς (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της Edita εισήχθησαν τον Απρίλιο του 2015 στα χρηματιστήρια της Αιγύπτου και του Λονδίνου), ο όμιλος Chipita είχε καθαρά έσοδα 108,6 εκατ. ευρώ και κέρδος 62,6 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλές επιδόσεις της Chipita το 2015 οφείλονται κατά βάση στη μεγάλη βελτίωση των μεγεθών της στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων της τάξεως του 27% σε σύγκριση με το 2014, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12%, αγγίζοντας τα 39 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 23 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στη Ρουμανία οι πωλήσεις της Chipita αυξήθηκαν κατά 48%, στην Πολωνία κατά 12%, στη Βουλγαρία κατά 13%, με την κερδοφορία να διαμορφώνεται σε 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 20% έως 28%. Στη Γερμανία η Chipita κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 26%, ενώ στην Τουρκία οι πωλήσεις ανήλθαν το 2015 σε 7,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το 2014.

Αντιθέτως, λιγότερο καλή είναι η εικόνα στη Ρωσία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική οικονομία, αλλά και στην Ινδία ως αποτέλεσμα της ανάκλησης προϊόντων που αποφάσισε να κάνει η εταιρεία. Η κατά 13% πλέον θυγατρική της Chipita στην Αίγυπτο, η Edita, αύξησε τις πωλήσεις της κατά 27%. Στο Μεξικό, από την άλλη, έληξε στο τέλος του 2015 η διάρκεια της συμφωνίας κοινοπραξίας που είχε η Chipita και αποφασίστηκε η λύση της εταιρείας Chipiga.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν οι υπογραφές: Στα χέρια της Chipita οδεύει η Νίκας"

Εκθεση - βόμβα γράφει ο Τόμσεν για την Ελλάδα

Σκηνικό εμπλοκής στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δεύτερη αξιολόγηση, προδιαγράφεται από τις πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται αποφασισμένο να επιμείνει στη σκληρή στάση του, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Οι θέσεις του Ταμείου
Οι αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της Αθήνας, αλλά και της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών. 

Και αυτό διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα ομάδα τεχνοκρατών του γράφει, υπό την επίβλεψη του Πόουλ Τόμσεν, δύο εκθέσεις-«βόμβες» - η μία με βάση το άρθρο 4 αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η άλλη είναι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στην οποία το Ταμείο θα ζητά κούρεμα του χρέους σε ποσοστό τουλάχιστον 75%. 

Επισήμανση που είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα το Βερολίνο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αρνείται καν να προφέρει τη λέξη κούρεμα, πόσο μάλλον να συζητήσει κάτι τέτοιο.

Στην έκθεση, όμως, θα αναφέρεται και η ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων από την ελληνική πλευρά. Το Ταμείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του για: 

- Μείωση του δημόσιου τομέα. 

- Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

- Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή μείωση των συντάξεων. 

Ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι η ακριβής ημερομηνία δημοσιοποίησης των δύο εκθέσεων δεν έχει ακόμη οριστεί, καθώς η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την 11η Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί. 

Εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποδίδεται στην εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση - βόμβα γράφει ο Τόμσεν για την Ελλάδα"

Ενταση στο Ιμια: Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «θερμό επεισόδιο»

Για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έκαναν λόγο τη Δευτέρα τα τουρκικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι το πρωί της ίδιας μέρας 10 ελληνικά αλιευτικά σκάφη «παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα και επιχείρησαν να αγκυροβολήσουν στα Ίμια».

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν -μεταξύ άλλων- ότι «σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής περιόρισαν τις κινήσεις των ελληνικών βαρκών και τα απέτρεψαν να αγκυροβολήσουν στα Ίμια, αναγκάζοντας τα να επιστρέψουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Λίγη ώρα αργότερα, σκάφη του ελληνικού λιμενικού πλησίασαν τις δύο βραχονησίδες. Τα σκάφη και των δύο πλευρών φέρεται να διατήρησαν τις θέσεις τους».

Καταλήγοντας στο ρεπορτάζ της Sabah για το περιστατικό σημειώνεται ότι «τρία ελληνικά σκάφη της ακτοφυλακής μαζί με αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και τη Λέρο, έχουν πλεύσει αρκετές φορές γύρω από τα Ίμια από τις αρχές Δεκεμβρίου».

Να σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό με τους Έλληνες ψαράδες υπήρξε νέο επεισόδιο, αφού σήμερα είχαμε μια τουρκική υπερπτήση ενός CN-235. Το αεροσκάφος μπήκε στις 17:58 στον ελληνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά σε ύψος 2.800 ποδών για να εξέλθει από το FIR Αθηνών, ένα λεπτό αργότερα, στις 17:59.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στο Ιμια: Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «θερμό επεισόδιο» "

Υπόθεση Γεροβασίλη: Νομικοί και πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί

Υπάρχει θέμα παραβίασης του άρθρου 57 επισημαίνει ο Στέλιος Κουτνατζής, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. «Θα έπρεπε να έχει υποβληθεί δήλωση επιλογής, ή της εταιρείας ή της βουλευτικής έδρας, εντός οχτώ ημερών» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

«Είμαι σίγουρος ότι αν η υπόθεση έφθανε στο εκλογοδικείο, το δικαστήριο θα είχε ακυρώσει την εκλογή της» δήλωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Γεροβασίλη: Νομικοί και πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί"

Στο χειρουργείο ο Πάνος Καμμένος -Μετά από ατύχημα στις χειμερινές διακοπές του

Σε χειρουργική επέμβαση στο ώμο θα υποβληθεί αύριο (3/12) ο Πάνος Καμμένος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο κ. Καμμένος θα πραγματοποιήσει μικρή χειρουργική επέμβαση στην αριστερή κλείδα στο σημείο ενώσεώς της με την ωμοπλάτη, επέμβαση που είναι προγραμματισμένη να γίνει από τους στρατιωτικούς γιατρούς.

Ο Υπουργός θα παραμείνει 24 ώρες για νοσηλεία και παρακολούθηση και ακολούθως θα επανέλθει στα καθήκοντά του.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, έχει ένα χρόνιο πρόβλημα με την αριστερή του ωμοπλάτη και την κλείδα του από την νεαρή ηλικία που επιδεινώθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες μετά από ένα μικρό ατύχημα στις χειμερινές διακοπές του και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο χειρουργείο ο Πάνος Καμμένος -Μετά από ατύχημα στις χειμερινές διακοπές του "

Η λίστα χειρουργείου παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προτείνει, κατά πλειοψηφία, στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου η επεξεργασία της ανάρτησης της λίστας χειρουργείου στα νοσοκομεία και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να είναι νόμιμη και θεμιτή, δηλαδή να μην καθίσταται δυνατή η ταυτοποίηση των δεδομένων των και προτείνει να εξετάσει το ενδεχόμενο βελτιώσεων του σχεδίου της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πάντως, τα μέλη της Αρχής διχάστηκαν για την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Υγείας ανάρτηση της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας κλήθηκε από την Αρχή να παράσχει εξηγήσεις για τη σχεδιαζόμενη υπουργική απόφαση για τον τρόπο κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείου.

Στη λίστα του χειρουργείου θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας που ισχύει για την εκτέλεση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων. Στη λίστα χειρουργείου θα καταχωρούνται μεταξύ των άλλων, τα 4 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει), το είδος του χειρουργείου, η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης, η εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης, κ.λπ.

Όπως σημειώνει η Αρχή στη σχετική γνωμοδότησή της, τα τελευταία 4 ψηφία του ΑΜΚΑ συνιστούν προσωπικά δεδομένα, καθώς έστω και έμμεσα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των συγκεκριμένων ασθενών από τρίτους που αποκτούν πρόσβαση στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου και αποκαλύπτουν την συγκεκριμένη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με την Αρχή και για την καταχώριση του αριθμού μητρώου του ασθενούς στην εν λόγω λίστα.

Συνεπώς, η Αρχή κρίνει ότι, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη λίστα χειρουργείου και στον πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων, συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην υγεία και η κατάρτιση της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, συνιστά επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων που πραγματοποιείται για θεμιτό σκοπό.

Η εν λόγω δημοσιοποίηση και μάλιστα στο διαδίκτυο, υπογραμμίζει η Αρχή, συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και μάλιστα ευαίσθητων. Η επεξεργασία όμως αυτή αντίκειται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, όπως και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Κατόπιν αυτών η Αρχή προτείνει, κατά πλειοψηφία, στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιώσεις διατυπώσεων του σχεδίου της υπουργικής απόφασης,

Αντίθετα, η μειοψηφία της Αρχής αποφάνθηκε ότι η δημοσίευση της λίστας χειρουργείου στο διαδίκτυο αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος). Συγκεκριμένα, σημειώνει η μειοψηφία, η επίμαχη δημοσίευση καθιστά προσιτά τα δεδομένα σε οποιονδήποτε τρίτο ή και ασθενή, ακόμη και αν αυτός δεν έχει λόγο ή πρόθεση να παραπονεθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η λίστα χειρουργείου παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών"

Γαβρόγλου: Αρχή νέας πορείας οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών

Στην κάλυψη χρόνιων κενών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μέσω διαγωνισμού για αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την κυβέρνηση πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα συγκληθεί διϋπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν τα έτη 2018 -2020. Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης. Κατά συνέπεια, μέσα στο τρέχον έτος (2017) πρέπει να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω διαγωνισμός, ενώ σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση απαντά στο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές, ελλείψεις που έχουν γίνει χρόνιες, αν συνυπολογιστεί ότι, όπως σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, από το 2009 έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, συνεπώς προ κρίσης?

Οι προσλήψεις αυτές έχουν τη συναίνεση των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ -ΜΠΕ, αφού είναι εντός της συμφωνίας προσλήψεις/ αποχωρήσεις, επιπλέον έχουν εξοικονομηθεί πόροι από άλλες πηγές.

Στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου επισημαίνει τη «μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι δεδομένη. Δεδομένη, επίσης είναι, και η νέα κατάσταση που αποτυπώθηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το 2017, στοχεύουν όχι στη διαχείριση της κρίσης, αλλά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων που μας επιτρέπουν πια οι σαφείς ενδείξεις μιας έστω δειλής αλλά σταθερής αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας».

Παραλλήλως, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο», σημειώνει εξάλλου προϊδεάζοντας μάλλον και για κάποιες προβλέψεις του διαγωνισμού. Μετά το απόλυτα επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έρχονται τώρα οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών να επιβεβαιώσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στην Παιδεία».

Και η δήλωσή του καταλήγει με μια ακόμη εξαγγελία που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Επιπλέον ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές. Από πλευράς μας θα κάνουμε το παν για να επιτευχθεί μία πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο στέρεο βήμα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου: Αρχή νέας πορείας οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών"

«Πράσινο» για την καθιέρωση ανώνυμων δωρεών στα κόμματα

Θετικά γνωμοδότησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την καθιέρωση της ανωνυμίας στα κουπόνια των πολιτικών κομμάτων, έως του ποσού των 50 ευρώ, ενώ οι δωρεές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται μέσω Τραπεζών (σήμερα είναι μέχρι 1.500 ευρώ), όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία του χρηματοδότη.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απέστειλαν ερωτήματα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εν όψει της σύνταξης νομοσχεδίου που αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προτείνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων μέσω:
ανώνυμων κουπονιών ποσού έως 50 ευρώ προσφοράς ποσών που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ -έναντι των 1.500 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα- μέσω Τραπεζών όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία του χρηματοδότη.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, σήμερα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπωνύμου και του αριθμού φορολογικού μητρώου ή του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας του αγοραστή κουπονιών.


ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο» για την καθιέρωση ανώνυμων δωρεών στα κόμματα"

Μεγάλη φωτιά κοντά στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε αποθηκευτικό χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο σημείο έσπευσαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο παλιό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκη ιματισμού και ήταν γεμάτο με ρούχα.

Λόγω των υλικών που είναι εύφλεκτα, οι φλόγες πήραν γρήγορα διαστάσεις και η φωτιά επεκτάθηκε σε όλο το κτίριο.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το κτίριο είναι σε αρκετή απόσταση από τον χώρο διαμονής των αλλοδαπών, γι' αυτό δεν κινδυνεύουν άνθρωποι, ενώ από έρευνα που έγινε με ειδικές θερμικές κάμερες στο εσωτερικό του οικήματος, δεν φαίνεται να υπάρχουν παγιδευμένα άτομα.

Λίγο μετά τις 21.30 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά κοντά στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό"

ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου το μεταβατικό διάστημα

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενός σύγχρονου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενοποίηση των μητρώων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων είναι ένα έργο που θα διευκολύνει άμεσα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και θα οδηγήσει στην απεμπλοκή τους από τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, η μείωση της γραφειοκρατίας θα διευκολύνει και το έργο των υπαλλήλων.

Για να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των επιμέρους μητρώων σε ένα ενιαίο μητρώο, είναι αναγκαία η επεξεργασία τους από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν θα μπορούν να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά. Η διαδικασία της ενοποίησης των μητρώων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα ολοκληρωθεί στις 16/01/2017.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, κατά το μεταβατικό διάστημα της ενοποίησης των μητρώων και με στόχο την ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ισχύουν τα ακόλουθα:

«Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, η αναζήτηση πληροφοριών θα γίνεται στα υφιστάμενα κατά την 31.12.2016 συστήματα μητρώων, τα δεδομένα των οποίων θα είναι ενημερωμένα, μέχρι την ημερομηνία αυτή. Μέχρι την ολοκλήρωση της ενοποίησης και την έναρξη λειτουργίας του ενιαίου μητρώου, για τις ανάγκες των συναλλαγών με τους ασφαλισμένους, το κοινό θα εξυπηρετείται με βάση τα δεδομένα στα οποία υπήρχε ήδη πρόσβαση κατά την 30η Δεκεμβρίου 2016.

Κατά το ίδιο παραπάνω χρονικό διάστημα (01.01.2017–15.01.2017), δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα μητρώου. Οι νέες εγγραφές ασφαλισμένων (απογραφές) και τυχόν μεταβολές στο μητρώο των ήδη εγγεγραμμένων θα γίνονται "εκτός ηλεκτρονικού συστήματος", με χειρόγραφη διαδικασία, ως εξής:

1. Θα γίνεται έλεγχος των απαιτούμενων κατά τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικών.

2. Εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα εκδίδονται οι βεβαιώσεις που ζητούνται.

3. Σε περίπτωση απογραφής, θα γίνεται συμπλήρωση του υφιστάμενου απογραφικού δελτίου.

4. Ειδικά, για τις μεταβολές στοιχείων θα παραλαμβάνονται τα αιτήματα και, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα χορηγούνται οι σχετικές βεβαιώσεις.

5. Μετά τις 16/01/2017, οι αλλαγές που έχουν γίνει χειρόγραφα, θα πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο ενιαίο μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Ως ημερομηνία καταχώρησης των κατά το μεταβατικό διάστημα στοιχείων θα θεωρείται η ημερομηνία της χειρόγραφης καταχώρησης.

Επιπλέον, κατά το διάστημα ενοποίησης του μητρώου, δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι νέες κεντρικοποιημένες εφαρμογές του ΕΦΚΑ, όπως, ενδεικτικά, η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, κλπ.

Οι αιτήσεις θα γίνονται χειρόγραφα και θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από 16.01.2017, κατά την ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου το μεταβατικό διάστημα"

Αιτωλικό: Νερό με βυτιοφόρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις στο δίκτυο

Μέτρα για την χορήγηση ασφαλούς νερού στην πόλη του Αιτωλικού αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε την Τρίτη ο δήμαρχος της Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, έπειτα από τη διαπίστωση ότι το νερό του δικτύου είναι ακατάλληλο.

Πέρα από την χορήγηση εμφιαλωμένου νερού και τη δωρεάν διανομή νερού από βυτιοφόρα οχήματα σε όλα τα νοικοκυριά, αποφασίσθηκε η μίσθωση επιπλέον ειδικών οχημάτων για διανομή νερού, καθώς και χρήση μικρότερων βυτιοφόρων, για ειδικά σημεία της πόλης.

Ακόμη, αποφασίσθηκε η επίσπευση διαδικασιών για έργα πλήρωσης της δεξαμενής του Αιτωλικού με νερό από το Μεσολόγγι, το Χρυσοβέργι, τα Σταμνά, το Μάστρου και το Νεοχώρι.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν κάτοικοι του Αιτωλικού ενημέρωσαν τον δήμο Μεσολογγίου ότι το νερό από τις βρύσες, το οποίο προέρχεται από την πηγή Κεφαλόβρυσου, ήταν θολό και είχε έντονη οσμή.

Την επόμενη η μέρα, με απόφαση της διεύθυνσης Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Εκκρεμούν οι χημικές αναλύσεις σε δείγματα που έχουν σταλεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Ακόμα, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης -αποχέτευσης Μεσολογγίου έστειλε αίτημα στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για διερεύνηση της κατάστασης γύρω από την πηγή Κεφαλόβρυσου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτωλικό: Νερό με βυτιοφόρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις στο δίκτυο"

Απορρίφθηκε το αίτημα των 8 Τούρκων για συνεκδίκαση των αναιρέσεών τους

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, απέρριψε το αίτημα των δύο συνηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών, να συνεκδικαστούν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοσή τους.

Κατόπιν αυτού, οι αιτήσεις αναίρεσης των Τούρκων, οι οποίοι προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη,
μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα, θα συζητηθούν στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι των 8 Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, ζητούσαν να συνεκδικαστούν οι αναιρέσεις των 8, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό πρέπει να γίνει προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου, κ.λπ.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν.

Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις.

Ο κ. Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκε το αίτημα των 8 Τούρκων για συνεκδίκαση των αναιρέσεών τους"

Κούλογλου για Γεροβασίλη: «Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι τίμιος, πρέπει να το δείχνεις κιόλας»

«Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι τίμιος, πρέπει να το δείχνεις κιόλας». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για την Ολγα Γεροβασίλη που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, καλεσμένος στον ΣΚΑΙ, ερωτήθηκε για την υπόθεση Γεροβασίλη σχολιάζοντας αρχικά ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση.

Στη συνέχεια ωστόσο συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές πρέπει να είναι τυπικοί, όλοι το κάναμε.
Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι τίμιος, πρέπει να το δείχνεις κιόλας…».

Επίσης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι «τέλος Ιανουαρίου θα φανεί αν ο Σόιμπλε υποχωρήσει». Είπε ότι ελπίζει να κλείσει η αξιολόγηση γιατί αν δεν γίνει «πάνε να σε ρίξουν και πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις». «Αν δε δώσουν την ευκαιρία να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τότε είναι εμφανές ότι δεν θέλουν να δώσουν λύση. Ο Σόιμπλε έχει εκδικητική συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κούλογλου για Γεροβασίλη: «Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι τίμιος, πρέπει να το δείχνεις κιόλας»"

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) - Ξανά από όλους η αίτηση στο keaprogram.gr

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει ως στόχο του, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες που ήρθαν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τα τελευταία χρόνια.

Η πλατφόρμα για την εγγραφή στο νέο πρόγραμμα παραμένει κλειστή.Οι πολίτες θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα keaprogram.gr και θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν πολλά. Τα βήματα είναι πράγματι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα, όπως και η τελική απάντηση. Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως είτε όχι. Αίτηση θα πρέπει να κάνουν και οι παλαιοί δικαιούχοιΔεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει τον συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο. Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με το taxis, με την Εργάνη και με τον Ήλιο, ώστε να υπάρχουν πλήρη δεδομένα. Αν πάλι προκύπτει στην πλατφόρμα δεδομένων κάποιο λάθος, όπως ότι είναι εγγεγραμμένα 2 παιδιά, ενώ έχει γεννηθεί κι ένα ακόμη από τη στιγμή που καταχωρίστηκαν τα στοιχεία, αρκεί να δοθεί πιστοποιητικό στον τοπικό δήμο και το πρόβλημα λύνεται.

Η πρώτη δόση για τον νέο κύκλο προγράμματος του ΚΕΑ θα δοθεί τέλη Φεβρουαρίου, στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα, όπως ορίζεται βάσει νόμου. Δημιουργείται ωστόσο «κενό» τον Ιανουάριο για τους περίπου 120.000 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για τους δικαιούχους που ήταν στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΕΑ και, πιο πριν, στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Σημειώνεται ότι άπαντες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στον νέο κύκλο του προγράμματος. Όσον αφορά τις παροχές του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, θα γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάσεις των μέτρων με μικρή επιβάρυνση για τους δικαιούχους. Για παράδειγμα, το δωρεάν ρεύμα θα αντικατασταθεί με την ένταξη των δικαιούχων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Στον αντίποδα η αν. υπουργός είχε επισημάνει σε σχετική ενημέρωση ότι τη στιγμή που το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση προέβλεπε ότι ένα άτομο θα λάμβανε 70 ευρώ στην κάρτα σίτισης και άλλα 70 ευρώ ως επίδομα ενοικίου, τώρα θα παίρνει 200 ευρώ. H ενίσχυση υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ τον μήνα για τον κάθε δικαιούχο, μέχρι 100 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο, 50 ευρώ τον μήνα για κάθε ανήλικο και 100 ευρώ για κάθε απροστάτευτο ανήλικο.

Παράλληλα, στους δικαιούχους θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, φρούτα και λαχανικά από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), σχολικά γεύματα, κοινωνικό τιμολόγιο παροχών και θα δίνεται προτεραιότητα ώστε να εντάσσονται τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (φέτος 45.000).

Εκκρεμότητες διαπιστώνονται στα Κέντρα Κοινότητας. Σε πρώτη φάση θα είναι συνολικά 254 σε όλη τη χώρα και σε δήμους με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Στη συνέχεια αναμένεται να δημιουργηθούν κι άλλα. Ακόμη όμως, με ευθύνη των δήμων σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες και προσλήψεις οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 700. Ορισμένες από τις βασικές αρμοδιότητες που θα έχουν τα Κέντρα Κοινότητας είναι να χαρτογραφούν τις ανάγκες των πολιτών, να τους κατευθύνουν στα επιδόματα που δικαιούνται και να τους δικτυώνουν με επιχειρήσεις που χρειάζονται προσωπικό.

Όποτε ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τα Κέντρα Κοινότητας -που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ- αναμένεται να έχουν κομβικό ρόλο. Εκτιμάται ότι θα δοθεί έτσι ένα ισχυρό χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις, καθώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να τραβάνε από το μανίκι τον κάθε τοπικό βουλευτή ώστε να τους παραπέμψει κάπου, αλλά θα απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας.

dikaiologitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) - Ξανά από όλους η αίτηση στο keaprogram.gr "

Στα 117,22 ευρώ η κατώτατη εισφορά στον OAEE

Εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν εφεξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Κύρια αλλαγή η μετάβαση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών από το τεκμαρτό εισόδημα (ασφαλιστικές κατηγορίες για ΟΑΕΕ) στο πραγματικό εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας
Eιδικότερα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει ότι από 1/1/2017 καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ. Το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης ανέρχεται σε 20% από 1/1/2017. Με δεδομένο ότι κατώτατο όριο υπολογισμού είναι τα 586,08 ευρώ, που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό για όσους είναι άνω των 25 ετών, προκύπτει ότι η αντίστοιχα κατώτατη εισφορά που θα πρέπει να καταβληθεί είναι τα 117, 22 ευρώ.
Στο εξής βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται από το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Επιπλέον ορίζεται ανώτατο και κατώτατο μηνιαίο εισόδημα που αποτελεί κατά μήνα τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης.
1. Ποιοι θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.4387/2016 Ι.
Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (και επομένως και των ενταχθέντων σε αυτόν Ταμείων) ανεξάρτητα του χρόνου υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνονται - όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στις Καταστατικές διατάξεις του τέως ΟΑΕΕ - σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 39 και
α) τα μέλη ή μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών, πλην ανωνύμων και ΙΚΕ, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ,
β) τα μέλη του ΔΣ των ΑΕ με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική ή εμπορική ή βιοτεχνική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, εφόσον είναι μέτοχοι με ποσοστό 3% τουλάχιστον
γ) οι μέτοχοι των ΑΕ, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων με κόμιστρο, με ΔΧ αυτοκίνητα, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών και
δ) οι διαχειριστές των ΙΚΕ, καθώς και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ. ΙΙ. Οι ασφαλισμένοι του τέως ΤΑΝΠΥ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ΙΙΙ. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι, σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 39 (όπως αναριθμήθηκε με το άρθρο δεύτερο παρ. 6β του ν.4393/2016), κρίνονται ως μη μισθωτοί. Ιν. Οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημα προέρχεται από απασχόληση σε περισσότερους από 2 εργοδότες (παρ. 9 του ίδιου άρθρου 39).
2. Ποσοστό μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης Το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης ανέρχεται σε 20% από 1/1/2017. Τυχόν υψηλότερα ή χαμηλότερα ποσοστά στον κλάδο σύνταξης που προβλέπονται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, αναπροσαρμόζονται σταδιακά και ισόποσα από 1/1/2017 ώστε από 1/1/2020 το ποσοστό του ασφαλίστρου να διαμορφώνεται σε 20%.
3. Εισόδημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω προσώπων από 1/1/2017 είναι το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος από την άσκηση της δραστηριότητας που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.
Συνεπώς, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές λαμβάνεται το εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως το εισόδημα αυτό καθορίζεται με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αναγόμενο σε 12μηνη βάση. Ειδικά για τα μέλη των προσωπικών εταιρειών ως ετήσιο εισόδημα που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι εκείνο που προκύπτει από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών της εταιρείας επί του ποσοστού συμμετοχής εκάστου μέλους σε αυτήν.
Σε περίπτωση ζημιών ή μηδενικών κερδών, τα μέλη των προσωπικών εταιρειών καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί του προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου μηνιαίου εισοδήματος. Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο ασκεί πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία όμως υπαγόταν βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι την ισχύ του ν.4387/2016, σε έναν εκ των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης, για τον υπολογισμό του μηνιαίου εισοδήματος αθροίζεται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα των επιμέρους επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα ασφαλισμένος που υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως έμπορος και ως μέλος Δ.Σ. σε Α.Ε. με ποσοστό 3% τουλάχιστον, δραστηριότητες για τις οποίες είχε υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου αποτελέσματος και από τις δύο αυτές δραστηριότητες.
4. Μηνιαία ελάχιστη και ανώτατη βάση εισοδήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών Με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 39 θεσπίζεται ανώτατο και κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
I. Κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών Ως ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών καθορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 586,08 ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, επί του ανωτέρω ποσού (€586,08) καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και στην περίπτωση μελών προσωπικών εταιρειών που εμφανίζουν ζημίες ή μηδενικά κέρδη από την άσκηση της δραστηριότητας. Σημειώνουμε ότι το κατώτατο όριο εισφορών έχει εφαρμογή και για τα πρόσωπα που για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 και εφεξής αποκτούν ιδιότητα ή προβαίνουν σε έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα καταβάλλουν μηνιαία εισφορά που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο εισφορών από τον πρώτο μήνα έναρξης εργασιών έως τον τελευταίο μήνα του έτους.
II. Ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών Ως ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν.4387/2016 για τους μισθωτούς. Συνεπώς, η ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ισχύει κάθε φορά. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 5.860,80 ευρώ (€586,08 x 10).
Παράδειγμα
1 Ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος υπάγεται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ, όπως αυτές ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016, έχει μηνιαίο εισόδημα με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου φορολογικού έτους μικρότερο του ποσού των €7.032,96 (€586,08 x 12).
Συνεπώς ο εν λόγω ασφαλισμένος καταβάλλει μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης, ύψους €117,22 (€586,08 x 20%). Εφόσον το εισόδημά του υπερβεί το ποσό των 7.032,96 ευρώ θα καταβάλλει εισφορά επί του πραγματικού εισοδήματος, όπως καθορίζεται ανωτέρω.
5. Ειδικές ρυθμίσεις για ασφαλισμένους κάτω 5ετίας
Σύμφωνα με την παρ. 1β του άρθρου 39, το μηνιαίο ασφάλιστρο ύψους 20% καταβάλλεται μειωμένο από τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ για τα πρώτα 5 έτη από την υπαγωγή τους για πρώτη φορά στην ασφάλιση.
Συγκεκριμένα για τα δύο πρώτα έτη από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση το ύψος του μηνιαίου ασφαλίστρου ανέρχεται σε 14%, σε ποσοστό 17% για τα τρία επόμενα έτη και διαμορφώνεται στο 20% από το 6ο έτος υπαγωγής τους και εφεξής.
Επιπλέον, για τα ανωτέρω πρόσωπα για τα πρώτα 5 έτη από την υπαγωγή τους για πρώτη φορά στην ασφάλιση οι ως άνω μειωμένες εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού των €586,08 μειωμένου κατά 30% δηλαδή επί του ποσού των €410,26.
Σημειώνουμε ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις (καταβολή χαμηλότερου ασφαλίστρου, μειωμένο κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος σύμφωνα με το άρθρο 234 παρ. 2 του ν.4389/2016) η διαφορά που προκύπτει αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και εξοφλείται, αφού προηγουμένως αναπροσαρμοστεί κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως αυτή θα καθοριστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τον ασφαλισμένο κατά 1/5 κατ' έτος, για τα έτη κατά τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει το ποσό των €18.000 και σε κάθε περίπτωση μέχρι και τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης.
Καταργούμενες διατάξεις
Οι διατάξεις του ΟΑΕΕ (άρθρο 14 του π.δ 258/2005) που προβλέπουν εφάπαξ εισφορά απογραφής των υπό ασφάλιση προσώπων καταργείται. Επίσης καταργείται και η εισφορά εγγραφής των νεοασφαλιζόμενων και η εισφορά αναγνώρισης γάμου στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων του ΟΑΕΕ (περιπτώσεις αα και ββ της παρ.δ του άρθρου 7 του Καταστατικού του). Επισημαίνεται δε ότι η καταβολή των εισφορών θα γίνεται σε 12μηνη βάση και όχι σε 14μηνη όπως προβλέπεται στο άρθρο 7 του Καταστατικού του.
dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 117,22 ευρώ η κατώτατη εισφορά στον OAEE"

Μουζάλας: Από τον Μάρτιο θα δίνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους μετανάστες

Από τον ερχόμενο Μάρτιο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα χρηματοδότησης προσφύγων αντί για συσσίτιο, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας,στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, το βοήθημα αφορά όλον τον προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που θα δίνεται σε μια οικογένεια προσφύγων, θα είναι ένα ευρώ λιγότερο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα αναλογεί σε μία ελληνική οικογένεια, για συμβολικούς λόγους.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε πως εάν φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά θα καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία και αν γίνει κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.

Υπογράμμισε όμως ότι όταν τον ρωτούν τι θα κάνουμε σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, είναι σαν να ρωτούν τον Γάλλο υπουργό Άμυνας τι θα κάνει αν επιτεθούν κάποιοι στη Μασσαλία, επισήμανε ο κ. Μουζάλας.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουζάλας: Από τον Μάρτιο θα δίνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους μετανάστες"

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε, τη Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης που προκάλεσε τον θάνατο 39 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό της στην υπηρεσία διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram, ακολουθώντας τη μέθοδο αυτή που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για την ανάληψη της ευθύνης για επιθέσεις.

Προς το παρόν η ανάληψη της ευθύνης από το ΙΚ δεν έχει σχολιαστεί από Τούρκους αξιωματούχους.

«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωϊκός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί», αναφέρει η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα εξάλλου με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και μπορεί να προέρχεται από την κεντρική Ασία.

Η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλείται κάποια πηγή, επισημαίνει ότι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, μπορεί να είναι Κιργίζιος ή Ουζμπέκος.

Οι ερευνητές της υπόθεσης κρίνουν επίσης πιθανό ότι ο δράστης συνδέεται με τον πυρήνα του ΙΚ που διέπραξε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από την οποία σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι τον Ιούνιο, η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στο ΙΚ, συνεχίζει η εφημερίδα.

Η αστυνομία διένειμε παράλληλα μια θολή ασπρόμαυρη φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης από υλικό που έχει από τις κάμερες ασφαλείας.

Η Hurriyet επισημαίνει εξάλλου ότι η αστυνομία κι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει πληροφορίες για τον κίνδυνο το ΙΚ να διαπράξει μια επίθεση τη νύχτα του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Πολλές συλλήψεις και διώξεις ασκήθηκαν τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτροπή μιας τέτοιας επίθεσης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη"

Αρθρο-καταπέλτης του Guardian για την Υγεία στην Ελλάδα -«Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν»

Ενα δημοσίευμα-καταπέλτη για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian.

«Τα ποσοστά θνησιμότητας που ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις που αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες», γράφει στον πρόλογό του ο συντάκτης του άρθρου.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν -συνεχίζει το δημοσίευμα- αλλά και τις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται στο μέσον μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμπληρώνοντας ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Και όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ' εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.

Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας και θαλάμους νεογνών. Και παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012 -τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία- ο κ. Γιαννάκος είπε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα», λέει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος, αναφέροντας την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια», τονίζει.



«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Και όπως λέει ο Guardian, κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Μάλιστα, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ελληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες ώστε μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Μαλιστα, οι βασικές εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία, αναφέρει ο Guardian.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται», λέει στον Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, ανά διαστήματα, η έλλειψη σε πράγματα όπως γάντια και καθετήρες».

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι συχνές μικρές πράξεις ηρωισμού έχουν καταφέρει να κρατήσουν όρθιο το καταρρέον σύστημα υγείας: οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και τους φιλάνθρωπους να βοηθούν. Και όπως καταλήγει, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, τα πράγματα μπορούν να πάνε μόνο χειρότερα.

The Guardian/iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρθρο-καταπέλτης του Guardian για την Υγεία στην Ελλάδα -«Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν» "

Πρωτοχρονία με είσοδο 112 προσφύγων και μεταναστών

Συνολικά 112 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το πρώτο 24ωρο της νέας χρονιάς. Από το πρωί της 1ης Ιανουαρίου έως και σήμερα Δευτέρα 2 Ιανουαρίου το πρωί, στη Χίο πέρασαν 46 άτομα και στη Σάμο 66.

Στη Χίο οι 25 ήταν Σύριοι, οι 12 Αλγερινοί, τέσσερις από τη Νιγηρία, δυο από την Παλαιστίνη και από ένας από το Ιράκ, το Καμερούν και την Υεμένη.

Στη Σάμο οι 46 ήταν Σύριοι, οι 12 Ιρακινοί, οι πέντε από το Αφγανιστάν και από ένας από την Τυνησία, το Μπαγκλαντές και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σήμερα και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά της περιοχής, καταγεγραμμένοι - εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί βρίσκονται 11.078 άτομα. Στη Λέσβο 5.591, στη Χίο 3.551 και στη Σάμο 1.936.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοχρονία με είσοδο 112 προσφύγων και μεταναστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news