facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Προς παράταση των διαπραγματεύσεων -Μόνο με θαύμα αίσιο τέλος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Μόνο με θαύμα θα υπάρξει αίσιο τέλος ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ενώ όπως προκύπτει και από τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξουν εξελίξεις και το Φεβρουάριο.

«Οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη συνάντηση του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ωστόσο η παραμικρή πληροφορία για το πώς μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός με το ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Ανάλογο κλίμα… καλής διάθεσης και ευγενών προθέσεων, αναμένεται στην αυριανή συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει φως στον ορίζοντα, από τη στιγμή που τα μείζονα θέματα- το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος- παραμένουν «παγωμένα». Προφανής στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «σπρώξει» τις συζητήσεις βάζοντας μπροστά την Κομισιόν και τις όποιες φιλικές φωνές έχουν απομείνει στο Eurogroup, ωστόσο όσο δεν δίνει σήμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τόσο η επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων θα πηγαίνει πίσω.

Ενδεικτικές της διστακτικότητας των Ευρωπαίων να σπάσουν αυγά ήτοι να προχωρήσουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι απαιτήσεις του οποίου έχουν «φρενάρει» το πρόγραμμα, είναι οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών J.V. Overtveldt, ο οποίος μιλώντας στο Reuters αν και σημείωσε ότι το Eurogroup θα πρέπει να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, τόνισε ότι η παρουσία του Ταμείου είναι από κάθε άποψη και επιθυμητή και αποτελεσματική.

Ως ανεπιθύμητο χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά το σενάριο που προβλέπει τον περιορισμό των συζητήσεων στο στενό πυρήνα της αξιολόγησης, με αναβολή των αποφάσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε επόμενη φάση, καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παράταση της αβεβαιότητας και απομάκρυνση της δυνατότητας ένταξης στο QE, για την οποία- όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida- η ΕΚΤ θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Χρέος.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news