facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Σπίρτζης: Δύο δημόσιοι φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Για δημιουργία δύο δημόσιων φορέων για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μετά από τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου με δημάρχους του νομού, ύστερα από αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Από τους δύο δημόσιους φορείς που θα δημιουργηθούν, ο ένας θα είναι φορέας σχεδιασμού και ελέγχου και ο δεύτερος φορέας λειτουργίας. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σχετικά σύντομα, όπως είπε.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι, επειδή το Μετρό είναι άλλης τεχνολογίας από αυτό της Αθήνας, ο φορέας λειτουργίας θα αναλάβει και τη λειτουργία του Μετρό ενώ θα αναλάβει και τις οδικές αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το αν θα προσβληθεί η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ απάντησε: «Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πιθανόν και να μην υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας». Ειδικά για την ευρωπαϊκή οδηγία ανέφερε ότι δίνει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο να λειτουργήσουμε. «Επομένως ή θα πάμε σε διαγωνισμούς ιδιωτών για το μεταφορικό έργο, που δεν θα έχουμε δηλαδή μονοπώλιο όπως είναι σήμερα, ή θα έχουμε δημόσιο φορέα που θα αναλάβει τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης και επιλέγουμε το δεύτερο. Αυτό θα γίνει όταν ορίζει η οδηγία, την ημερομηνία που ορίζει η οδηγία».

Αναφορικά με την ανάθεση τμήματος του έργου σε ιδιώτη με διαγωνισμό διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο δημόσιος φορέας λειτουργίας καθώς ο στόχος δεν είναι αυτός.

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ευελπιστεί ο κ. Σπίρτζης να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επισήμανε ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης πιο ενεργά στο φορέα λειτουργίας και προφανώς και η συμμετοχή της στο σχεδιασμό και στον υπερκείμενο φορέα ενώ δεσμεύτηκε ότι ο υπερκείμενος φορέας θα εποπτεύει το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών σε επίπεδο νομού και ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news